Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro Retina czy Macbook Pro Non-Retina

• Please log in to reply
61 replies to this topic

#26 suprnowa

suprnowa
  • 664 posts
  • SkądRadom/Norway

Posted 23 March 2013 - 21:14

Tylko 13"

#27 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 March 2013 - 21:29

Ciekawe kto z krytykujących Retinę jest jej posiadaczem...

Cała prawda w jednym krótkim zdaniu :)

Najbardziej wkurzają mnie te opinie na podstawie ble ble ble, bo ktoś kiedyś miał i musiał na gwarancje oddać. To jest odsetek.

- - - Połączono posty - - -

Tylko 13"

Jak masz fundusze kupuj 13'' rMBP. Będziesz zadowolony, komputer wydajny, chłodny, poręczny i już nie tak drogi.

Dla samego ekranu warto, jest rewelacyjny.

Odczujesz różnicę, nowe modele mają 2x szybsze SSD od Twojego oraz 4x więcej Ram-u.

#28 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 March 2013 - 21:40

Tylko i wyłącznie retina, kupiłem jakiś czas temu i nigdy w życiu nie wróciłbym do standardowego wyświetlacza w laptopie. Jestem mega zadowolony i Ty również będziesz :)

#29 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 23 March 2013 - 21:42

Porównanie wydajności: Mac Benchmarks - Geekbench Browser
Ekran Retina jest tak kolosalnie lepszy od zwykłego, że po pracy na nim powrót do zwykłego ekranu jest bardzo niekomfortowy.
Obecnie wszystkie ważniejsze aplikacje są w wersji Retina i wyglądają świetnie.
Strony z czcionkami renderowanym na Retinę także wyglądają bardzo dobrze.
Nie wyobrażam sobie powrotu do ekranu nie Retina.

#30 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 March 2013 - 21:47

I należy dodać że ma mega wygodną i przydatną funkcje skalowania do różnych rozdzielczości.

#31 pozdrower

pozdrower
  • 3 posts

Posted 29 March 2013 - 21:11

Witajcie, jestem co prawda nowy na tym forum ale śledzę je od dłuższego czasu. Mam w zasadzie tylko jedno pytanie do wasp; Gdybyście mieli do kupienia od ręki Mackbooka pro 15" z retina za 4999zł od ręki, nowego, nie uzywanego z 30 dniową gwarancją na rozruch kupilibyście go ?

#32 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 29 March 2013 - 21:16

Tak, w takiej cenie każdy by kupił. Jeżeli nie spodoba sprzedaż drożej.

#33 luk4sek

luk4sek
  • 283 posts

Posted 29 March 2013 - 21:50

każda retina będzie miała gware w applu minimum do wakacji na podstawie numeru seryjnego:) chyba, że jego źródło pochodzenia jest wątpliwe...

#34 pozdrower

pozdrower
  • 3 posts

Posted 29 March 2013 - 23:20

Tzn będzie on sprowadzany ze stanów... Jest to jakaś róznica ??

#35 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 29 March 2013 - 23:35

Ta, płaski enter.

#36 pozdrower

pozdrower
  • 3 posts

Posted 29 March 2013 - 23:44

[CIACH] <-regulamin!

#37 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 06 April 2013 - 22:17

9to5mac to fanboyska strona. Wybitnie fanboyska, co tylko pokazuje jak bardzo problematycznym zakupem jest rMBP.

Od strony technologicznej to najlepszy produkt Apple. Od strony jakosci/cena - jeden z najgorszych ostatnich lat.

Ubawiłem się setnie twoją wypowiedzią. Jeśli ktoś mówi że jakość/cena rmbp stawia go jako najgorszy wyrób ostatnich lat ,to śmiem wątpić że wogóle widziałeś ten wyrób , trzymałeś go w ręce i pracowałeś na nim. Zastanów się porządnie zanim coś napiszesz, jakość i wykonanie odpowiada cenie , to nie są tanie urządzenia ale w porównianiu do innych urządzeń tego typu wyglądaja jak porównując syrenę do mercedesa. Nie byłem i nie jestem apple-maniakiem, ale mam te urządzenia bo wykonanie ich stawia je na pierwszym miejscu wśród laptopów

- - - Połączono posty - - -

Witajcie, jestem co prawda nowy na tym forum ale śledzę je od dłuższego czasu. Mam w zasadzie tylko jedno pytanie do wasp;
Gdybyście mieli do kupienia od ręki Mackbooka pro 15" z retina za 4999zł od ręki, nowego, nie uzywanego z 30 dniową gwarancją na rozruch kupilibyście go ?

A mnie już się nie podoba cena , sądzę że coś jest nie tak z tym lapkiem , a pozatym dlaczego tylko 30 dni gwarancji skoro to nowy ,nieużywany laptop? Gwarancja apple to 12 miesięcy. Śmierdzi czymś , ja bym nie kupił.

#38 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 07 April 2013 - 00:29

Ubawiłem się setnie twoją wypowiedzią. Jeśli ktoś mówi że jakość/cena rmbp stawia go jako najgorszy wyrób ostatnich lat ,to śmiem wątpić że wogóle widziałeś ten wyrób , trzymałeś go w ręce i pracowałeś na nim. Zastanów się porządnie zanim coś napiszesz, jakość i wykonanie odpowiada cenie

Zgadzam się w 100%, niestety większość osób bawiących się w recenzentów nigdy nie miała rMBP na własność a wszystkie te opinie są na podstawie internetu / dotyku na 5 minut w sklepie.

#39 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 07 April 2013 - 06:36

Witajcie, jestem co prawda nowy na tym forum ale śledzę je od dłuższego czasu. Mam w zasadzie tylko jedno pytanie do wasp;
Gdybyście mieli do kupienia od ręki Mackbooka pro 15" z retina za 4999zł od ręki, nowego, nie uzywanego z 30 dniową gwarancją na rozruch kupilibyście go ?

Witam!
Osobiście ciężko mi uwierzyć, że ten model można kupić w Usa za ok 1550 $ - nowy, nieużywany. No chyba, że jak tu forumowicze pisali z niewiadomego (nielegalnego) źródła. Jak to mówią w USA - ''komuś wypadł z tyłu ciężarówki'' - a na serio - co to znaczy 30 dni gwarancji na rozruch? Skoro gwarancja jest na 12 miesięcy. Chyba, że sprzedający wie, że będzie wysyłany do Polski a taka wysyłka zazwyczaj trwa w ok. miesiąca lub troszkę dłużej i jak go dostaniesz to już po gwarancji 30 dniowej. Ciekawe czy rachunek zakupu jest dołączony. Rozumiem, że nr seryjny również masz dostępny i możesz sobie go sprawdzić.
Oczywiście decyzja ostateczna należy do Ciebie - ale jak dla mnie to temat śliski.
Pozdrawiam

#40 Dexter

Dexter
  • 95 posts

Posted 11 April 2013 - 09:52

Witam Mam mac mini z ssd i chce go sprzedać i wymienić na macbook pro 13. I mam problem. Sprzedać mini z ssd i kupować retine 13 czy zwykłą 13 i włożyć ssd i 16 gb ramu ? Potrzebny do fotografii, dtp, www, i całe multimedia. Za retiną przemawia wyświetlacz i rozdzielczość jak będe w pracy ( w domu 23'' nec), hdmi, wymiary Za zwykłą 13 możliwość 16 gb ramu, mojego ssd i cena 1000 zł niższa. Co robić ? Pchnąć mini z ssd za większą kase i dołożyć do retiny czy modernizować zwykłą 13 ???

#41 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 11 April 2013 - 13:48

Ja polecam Retinę 13" – do fotografii, dtp www i multimediów super sprawa, ze względu na ekran i możliwość dostosowania rozdzielczości do potrzeb, do tego sam SSD jest bardzo szybki (~400 MB odczyt i zapis). Minusem faktycznie jest 8 GB RAM-u, ale z drugiej strony szybki SSD całkiem przyzwoicie robi za "rozszerzenie" RAM-u. A Maki na allegro idą bez najmniejszego problemu, więc jak podciągniesz trochę cenę, to pewnie też pójdzie ;)

#42 dawidnor

dawidnor
  • 984 posts
  • SkądOslo (Asker)

Posted 11 April 2013 - 13:52

Ja polecam Retinę 13" – do fotografii, dtp www i multimediów super sprawa, ze względu na ekran i możliwość dostosowania rozdzielczości do potrzeb, do tego sam SSD jest bardzo szybki (~400 MB odczyt i zapis). Minusem faktycznie jest 8 GB RAM-u, ale z drugiej strony szybki SSD całkiem przyzwoicie robi za "rozszerzenie" RAM-u.

A Maki na allegro idą bez najmniejszego problemu, więc jak podciągniesz trochę cenę, to pewnie też pójdzie ;)

Zgadzam się w stu procentach. Zamieniłem mojego MBP z 2010 na MBP Retina i jestem zachwycony. Ekran robi wrażenie;) A i szybkość działania jest bardzo zadowalająca;)

#43 marcus753

marcus753
  • 16 posts

Posted 25 April 2013 - 22:40

Panowie, krótkie pytanie: pracuje ktoś na retinie i robi grafikę na potrzeby www ? ostatnio przeglądałem neta na macbook pro 15 retina i niektóre strony wyglądają fatalnie. Pod tym względem normalny ekran bije retine na głowę. Jak myślicie da się projektować grafikę na retinie ? może jest to kwestia ustawienia innej rozdzielczości ? Pozdrawiam

#44 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 26 April 2013 - 01:18

Wiesz, można się ograniczać i ustawiać sobie 4x mniejszą rozdzielczość i mieć jak non-Retina, tylko ciężko to przetrawić, jak zna się możliwości tego ekranu. Co do stron – im mniej elementów stricte graficznych, tym lepiej wyglądają – według mnie i tak Retina mimo niedostosowanych na większości stron grafik jest lepsza do internetu ze względu na czytelność czcionek – różnica jest ogromna. Jeśli chodzi o projektowanie – są dwie drogi. Albo można sobie ustawić powiększenie 200%, albo projektować na ekrany @2x i (najlepiej poprzez Actions) zapisywać wersje @1x i @2x. Ta druga jest o tyle lepsza, że bardziej przyszłościowa, a poza tym komfort własny – skoro już tworzę jakąś stronę WWW, to dlaczego nie miałbym jej robić tak, żeby u mnie też wyglądała fajnie? ;)

#45 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 30 April 2013 - 06:14

Tez stoje przed wyborem czy rMBP czy MBP. Chodzi mi o wersje 13 cali. Zastosowanie - amatorsko lightroom, czasem film, glownie czytanie i przegladanie www. Pisanie rzeczy do pracy itp. za rMBP przemawia ssd zdecydowanie - mozliwosci ekranu nie mialem okazji poznac. Co doradzacie? jak poradzi sobie rMBP z obsluga dodatkowego ekranu do obrobki zdjec?

#46 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 30 April 2013 - 07:18

Ja mam oba i polecam retine. Jest ladniejszy, lzejszy, mniejszy i szybszy. Ale jak ktos potrzebuje miec DVD to powinien sobie odpuscic. Ja nie uzylem napedu optycznego dobre dwa lata juz. Jak ktos potrzebuje duzego dysku, niech sobie odpusci. Ja w obu komputerach mam 128GB SSD i na obu 30-50GB zawsze wolne.

#47 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 02 May 2013 - 11:28

Rowniez 128 mysle, ze mi starczy. Archiwizuje wszystko na zewnetrznym dysku twardym - tam juz 1500 gb zdjec. ale jak pomysle o dolozeniu do mbp dysku flash to cena jak retina z tym dyskiem...

#48 link123

link123
  • 19 posts

Posted 12 May 2013 - 20:24

witajcie, też śledzę od dłuższego czasu wątek dotyczący rMBP contra MBP ponieważ zastanawiam się nad kupnem pierwszego w życiu maca. Sporo pracuję na laptopie - potrzebuję go do czytania tekstów, pdf, innych dokumentów. Laptopa wykorzystuję do obsługi internetu. Poważnie zastanawiam się nad retiną - mam wadę wzroku i zwyczajnie męczę się patrząc na zwykłe monitory. Model rMBP cenowo w moim zasięgu posiada 8 MB ramu i chyba - tego do końca nie wiem - nie można go rozbudować. Napiszcie, czy korzystanie z retiny w przypadku głównie czytania ma sens - mam na mysli zwykłe zmęczenie. Napiszę tek, w tej chwili - z powodu zmęczenia - sporo dokumentów drukuję i czytam z kartki, poniważ moje oczy szybko się męczą. Czy retina jest na to rozwiazaniem?

#49 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 12 May 2013 - 21:33

Ja mam 8GB RAM i 128GB i spokojnie mi starcza. Retina jest super :) Mam nadzieje że Apple niedługo wycofa zwykłe matryce.

#50 Hubert Lary

Hubert Lary
  • 118 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 May 2013 - 22:57

A ja kupiłem MBP 13 bez retiny. I tak w pracy używam monitora zewnętrznego IIyama. A sporadycznie w terenie wystarczy wbudowany monitor. Najważniejsze to porty, których nie ma retina. Dla mnie ważny był FW 800 i ethernet. Thunderbolt pomocny jest tylko przy dyskach SSD. Mam dysk zewnętrzny po FW 800 i jest szybszy niż po USB 3 oraz nie obciąża tak procesora. Także podłączenie do sieci przez ethernet jest lepsze niż przez wifi. Wifi lubi zrywać połączenia, jest niestabilne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users