Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
741 odpowiedzi w tym temacie

#601 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:27

Najważniejsze, że jest wybor i można też kupić niewiele gorzej wykonanego i niewiele słabszego Nexus'a w 2x niżej cenie :) Dla mnie Nexus to też taki prestiż posiadania telefonu od samego Google. Zawsze budził zaciekawienie, co to za zamaskowany telefon bez zadnych przycisków ;)

#602 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:33

Najważniejsze, że jest wybor i można też kupić niewiele gorzej wykonanego i niewiele słabszego Nexus'a w 2x niżej cenie :) Dla mnie Nexus to też taki prestiż posiadania telefonu od samego Google. Zawsze budził zaciekawienie, co to za zamaskowany telefon bez zadnych przycisków ;)

Ostatnio mialem doczynienia z sytuacja gdzie przyszedl do mnie znajomy proszac bym wgral mu Custom ROM by jego Nexus wygladal jak Sense od HTC. Wiec zaproponowalem mu One X za jego Nexusa;)

Co do jakosci wykonania z pod znaku LG- same uzyte materialy nie sa az tak zle, ale wciaz jest to plastik. Nexus to wciaz Nexus ale licze na to iz jego nastepca bedzie z alu. lub cos w ten desen;)

#603 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:49

Skoro nie robi dla nich już Samsung to i tak wielka ulga. Plastiku w Nexus 4 jest tyle co kot napłakał, najważniejsze ze jest unibody i nic nie trzeszczy. Gdyby kolejny był z alu to już w ogole wypas :)

#604 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 czerwca 2013 - 14:36

Z tym wyborem jest tak, że go u nas nie ma... Wersje Play Edition są u nas niedostępne, a jak sprowadzisz z USA to nie będziesz miał gwarancji w przypadku HTC(nie wiem jak Samsung). No chyba, że warunki gwarancji dla Play Edition są inne w co wątpię.

#605 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:01

To juz bym wolal nie miec gwarancji niz mieć, ale musiec znosić nakladki. Swojego Nexus'a mam z niemiec i nawet nie wiem czy w koncu jest ta gwarancja czy nie. Poki dziala to dziala a jak sie rozleci to go odesle koledze i on mi wymieni w media markcie w Monachium.

#606 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:09

Ryzyk fizyk;) One to moj cel teraz i choc jest mozliwosc iz nie bede mial gwarancji w kraju w ktorym teraz mieszkam- zaryzykuje. Fakt jest taki iz cel uswieca srodki. Czysty Android kusi. Mam Nexusa ale jednak chce miec One. To jak z iPhone. Masz 4, ale wiekszosc chcialoby miec 5. Nie inaczej jest tutaj.

#607 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 czerwca 2013 - 17:56

Biorąc pod uwagę, że dziś wszystko potrafi się rozpaść po wyjęciu z pudełka ja wolę mieć gwarancję. Nakładka mi nie przeszkadza, a akutalizacje mam w ...

#608 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 18:18

Biorąc pod uwagę, że dziś wszystko potrafi się rozpaść po wyjęciu z pudełka ja wolę mieć gwarancję. Nakładka mi nie przeszkadza, a akutalizacje mam w ...

A no wlasnie. Kazdy ma inny poglad na owe kwestie. Ja np. update'y bardzo sobie cenie dlatego oprocz kilku SP z Androidem, mam rowniez iPhone. Nexusa wybralem wlasnie dla takowych aktualizacji a fragmentacji Andro nienawidze. Jest to dla mnie udreka tego systemu. Ale jak kto woli;) O gustach sie nie dyskutuje;)

#609 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2013 - 19:25

To juz bym wolal nie miec gwarancji niz mieć, ale musiec znosić nakladki.
Swojego Nexus'a mam z niemiec i nawet nie wiem czy w koncu jest ta gwarancja czy nie. Poki dziala to dziala a jak sie rozleci to go odesle koledze i on mi wymieni w media markcie w Monachium.

W Polsce ta gwarancja nie obowiązuje. :(

#610 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 czerwca 2013 - 20:09

No Panowie, na to czekalem. HTC One Google Edition jest juz dostepny;) High-End hardware ,czysty Android plus update'y prosto od Google. Mysle ze moj SGS IV pojdzie na sprzedaz. Co o tym myslicie?

Szału nie ma, dużo ciekawiej zapowiadają się Motorole X Phone i RAZR Ultra.

#611 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 20:10

Szału nie ma, dużo ciekawiej zapowiadają się Motorole X Phone i RAZR Ultra.

Zapewne tak ale One urzekl mnie tak samo swoim wygladem jak iPhone 4, dlatego jestem gotow zainwestowac w ten sprzet.

#612 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 czerwca 2013 - 20:16

Mi się nie podoba, przez te plastikowe osłony głośników i ramkę wzdłuż krawędzi dokoła. No i jeszcze przez kiepski aparat oraz niedopracowany system.

#613 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 21:22

Jak wyjdzie motorola x to tez napiszesz ze ma wszystko kiepskie a ciekawie zapowiada sie dopiero jakies BB czy Lumia. Lumie wychodza od 2 lat i jedna od drugiej sie rozni detalami obudowy a system ciagle ten sam. BB tez mialo byc hitem a ja juz nie pamietam jak ich ostatni model sie nazywa.

#614 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 22:37

Mi się nie podoba, przez te plastikowe osłony głośników i ramkę wzdłuż krawędzi dokoła.

No i jeszcze przez kiepski aparat oraz niedopracowany system.

Niedopracowany system AOSP? Przeciez jest to w czystej postaci Android. Kiepski aparat? Szczerze w to watpie;)

One spokojnie moze konkurowac z iP 5 z tym ze ludzie sa zbyt przywiazani do marki;)

#615 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 czerwca 2013 - 00:20

A jednak racja z tym wsparciem. Bedzie lepiej, ale nie tak jak w Nexusie:

Google Edition HTC One source code released, won't be getting direct updates from Google - GSMArena Blog

#616 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 28 czerwca 2013 - 08:06

Jak wyjdzie motorola x to tez napiszesz ze ma wszystko kiepskie a ciekawie zapowiada sie dopiero jakies BB czy Lumia. Lumie wychodza od 2 lat i jedna od drugiej sie rozni detalami obudowy a system ciagle ten sam. BB tez mialo byc hitem a ja juz nie pamietam jak ich ostatni model sie nazywa.

Bo wszystko na papierze dobrze wygląda póki człowiek tego do ręki nie weźmie.

#617 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 czerwca 2013 - 17:45

Lumie wychodza od 2 lat i jedna od drugiej sie rozni detalami obudowy a system ciagle ten sam.

Widać przegapiłeś premierę Windows Phone 8.0 oraz aktualizacje Portico i Amber.

BB tez mialo byc hitem a ja juz nie pamietam jak ich ostatni model sie nazywa.

Q10.

Niedopracowany system AOSP? Przeciez jest to w czystej postaci Android.

Z wszystkimi jego bugami i niedoróbkami, niską jakością aplikacji, brakiem aktualizacji itd.

Kiepski aparat? Szczerze w to watpie;)

A ja nie mam wątpliwości:

Camera comparison: Nokia Lumia 925 vs Samsung Galaxy S4, HTC One, iPhone 5, Samsung Galaxy Note II

One spokojnie moze konkurowac z iP 5 z tym ze ludzie sa zbyt przywiazani do marki;)

Nie do marki, tylko do dopracowania systemu, jakości aplikacji, wsparcia technicznego, polityki aktualizacji.

#618 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 30 czerwca 2013 - 14:51

W iponie 5 Apple nie popisało się z jakością. Chociażby: -problemy z pryszczycą (nie wymieniają telefonów z odłażącą farbą i odpryskami), -problemy z baterią A wysyłanie do serwisu R to loteria, biorąc pod uwagę to że Apple zarabia także na serwisie- 500Euro kary za źle zdiagnozowany telefon, a koszt części to około $200. Kto jest nabijany- klient. Wracając do HTC One. Jestem ciekawy jak się sprawuje przy dłuższym użytkowaniu. Wcześniej wymieniałem jego + i -. Trochę żałuję że tylna obudowa jest wypukła. Gdyby była płaska byłaby lepiej. Iphone 5 pod tym względem jest ok.

#619 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2013 - 18:33

Po co piszesz to samo po raz kolejny? HTC też jest naprawiane w Regenersis.

#620 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 30 czerwca 2013 - 21:43

Nigdy przy zakupie kolejnego modelu iPhona nie kierowalem sie negatywnymi pseudo opiniami z internetu. A dlaczego? Bo w kazdej marce i w kazdym produkcie na swiecie znajdzie sie ktos kto trafi na wadliwy model. Nie ma takiej opcji zeby 100% produktu wychodzacego z fabryki bylo w 100% sprawne. Czesc odrzutow odpada juz w samej fabryce a niestety pewna ilosc przedostanie sie do klienta koncowego. Jesli mialbym sugerowac sie tym, to co pisza w necie nigdy niczego bym nie mogl kupic bo zawsze musialbym byc zapobiegliwy i wymieniac w plusach lub minusach danego sprzetu takie bzdury. To ze trafiaja sie wadliwe egzemplarze nie moze byc minusem danego modelu. Zjawisko nie jest masowe wiec nie mozna mowic o zwiekszonym ryzyku natrafienia na bubla. Nad kazdym domowym sprzetem musialbym sie rozczulac, siadac, wziac kartke do reki i robic rozpiske opinii ludzi z internetu ktorym dany sprzet sie akurat zepsul. Absurd. Wszystko sie moze zepsuc w zawsze i wszedzie mozesz trafic na cos wadliwego. Dodatkowo iPhony sa dosc specyficznym produktem i jeszcze do niedawna niewielu abonentow/uzytkownikow moglo sobie na nie pozwolic. Dlatego tez panowala otoczka zazdrosci/nienawisci a tym samym podkrecanie i podsycanie calej atmosfery zwiazanej z byle bzdura-mankamentem znalezionym w iPhonie. Byle ryse roztrzasano w internecie i podnoszono do rangi wydarzenia. I po co tworzono glupie porownania typu jak spadnie z 1,5 to od razu sie rozbije. Wiekszosc smartfonow sie rozbieje. No ale iPhone jest do dupy bo jak to sprzet za prawie 3 kola ma prawo sie rozbic, zgiac, porysowac itp. Znam kilka osob ktore uzywaja iPhona 5 (w tym ja) i zadna z nich nie odnotowala w/w problemow jakies pryszczycy czy klopotow z bateria. Dlaczego wciaz piszesz o tym nieszczesnym serwisie??? I dlaczego akurat to ma byc minusem przy zakupie iPhona? Zaryzykuje stwierdzeniem iz trzy czwarte komorek na naszym rynku jest serwisowana wlasnie w "R" wiec w czym rzecz? Kupujac cokolwiek nie zakladam od razu ze bede musial miec do czynienia z serwisem "R". A jesli juz to bede sie pozniej martwil a nie na zapas. Z serwisem R od 2008 roku mialem stycznosc 2 razy. Raz negatywnie a raz bardzo pozytywnie. Wiec to tez jest loteria i zalezy pewnie od tego czy ktos akurat mial dobry dzien ;)

#621 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 30 czerwca 2013 - 22:09

Serwis R. ? Czy inni producenci poza Apple obciążają serwis R za błędną wymianę telefonu karą 500Euro ? Nie. Inne telefony, są tak po prostu, naprawiane... Inne serwisy naprawiają, wymieniają części, a tu takie podejście aby jak najwięcej zarobić. Apple musiało zapłacić 53mln dolarów za wadliwe czujniki wilgoci w ip3G/3 GS i ipodach Touch. Ilu klientom w Polsce odrzucono gwarancję? Serwis R jest tylko wykonawcą polityki serwisowej Apple. Apple na nim też zarabia, przecież iphone wg. kosztu części to około $200 a nie 500 Euro. Traci klient- serwis R ma mocniejszą pozycję.

#622 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2013 - 22:33

Tylko po co dziesiąty raz piszesz o tym tutaj? Apple obciąża serwis na taką kwotę i na takich warunkach na jakie ów serwis się zgodził i podpisal Szerloku. Myślisz, że inne serwisy w tym HTC dało wolną rękę serwisom i mogą one wymieniać telefony wedle ich widzi mi się? Przeczytałeś jaką informację w jakimś pudelku i myślisz, że już wszystko wiesz, a my zainteresowani jesteśmy tymi nowinami co drugi dzień. Jesteś w błędzie.

#623 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 01 lipca 2013 - 02:09

Serwis R. ?

Czy inni producenci poza Apple obciążają serwis R za błędną wymianę telefonu karą 500Euro ?
Nie.
Inne telefony, są tak po prostu, naprawiane...
Inne serwisy naprawiają, wymieniają części, a tu takie podejście aby jak najwięcej zarobić.

Apple musiało zapłacić 53mln dolarów za wadliwe czujniki wilgoci w ip3G/3 GS i ipodach Touch.

Ilu klientom w Polsce odrzucono gwarancję?

Serwis R jest tylko wykonawcą polityki serwisowej Apple.
Apple na nim też zarabia, przecież iphone wg. kosztu części to około $200 a nie 500 Euro.

Traci klient- serwis R ma mocniejszą pozycję.

Daj na wstrzymanie. Ciagle to samo. Tutaj mamy wyrazac opinie o HTC vs iPhone a nie o serwisowaniu jednego z nich. Jak masz jakies zastrzezenia i chcesz 'rzucac' liczbami, zaloz inny temat lub napisz list z zazaleniem do Apple.

Patrzac na HTC i iPhone ktore aktualnie leza obok siebie, moim zdaniem lepiej wypada HTC. Biorac obydwa smartphone'y do reki, lepiej w dloni lezy iPhone. Podczas pracy, lepiej wypada iPhone ze wzgledu na swoja responsywnosc. Testowalem kilka aplikacji i podczas testow, udalo mi sie doprowadzic do malej 'zadyszki' HTC. Osobiscie autorska nakladka od HTC nie przypada mi do gustu, lecz jest to juz sprawa osobista. Moim skromnym zdaniem, HTC moze konkurowac z iPhone. Prezentuje sie swietnie i naprawde swietnie dziala tylko ta fragmentacja...

Dlatego zawsze bylem przeciwnikiem autorskich nakladek. W drodze jest juz Google Edition i tu mam nadzieje, bedzie lepiej.

#624 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 09:32

Krakers zwrócił mi uwagę że HTC jest też naprawiane w serwisie R.
Więc mu napisałem że Apple ma swoją politykę nie fair wobec klienta.
Serwis R i tak wyjdzie na swoje, kosztem klienta.
Zatem gwarancja (postępowanie Apple) w ip5 jest nie fair wobec klienta.

Jeżeli porównujemy dwa telefony to kwestia gwarancji jest bardzo ważna.
HTC oferuje normalna politykę gwarancyjną.
Minus dla iphona5 za politykę Apple.

W kwestii czystych Androidów w HTC One i SIV, info ze strony wp.pl:
http://tech.wp.pl/ka...l?ticaid=110dda

#625 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lipca 2013 - 09:38

I co tam jest napisane, czego do tej pory nie wiedzielismy?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych