Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
741 odpowiedzi w tym temacie

#526 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwca 2013 - 14:07

Adreno 320 w testach offscreen jest 1fps mocniejsze od PowerVR SGX543MP3. Za to w onscreen (Nexus 4) jest jakieś 3-4 fps słabsze od iPhone 5, ze względu na wyższą rozdzielczość ekranu. (1280x768 vs 1156x640). W praktyce gry na Nexus 4 potrafią wyciągnąć nawet więcej fps, ale jest to niestabilne (amplituda fps jest większa). W iPhone masz te 25 fps co najmniej i na sztywno. HTC One i SGS4 mając ekrany 1080p i ten sam układ Adreno 320 (lekko podkręcony) osiągają niższe fps od Nexus 4. Same gry, żeby nie działać na nich za wolno mają obcinane efekty (szczególnie tytuły Gameloftu).
Kiedys już pisalem, że jak ktoś chce grać to musi sobie odpuścić w 2013 roku telefon z ekranem 1080p :D

- - - Połączono posty - - -

a One czasem już nie ma 4.2.2? Wydaje mi się, że dostał jakiś czas temu do tej wersji update. Co do 5.0, nie liczyłbym na niego w One znając politykę Htc.

Jakieś bety krążą, ale oficjalnie jeszcze nie ma. 4.2 miał premiere 13 grudnia 2012 czyli pół roku temu.

#527 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 21 czerwca 2013 - 14:47

Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że Butterfly S w kwestii hardware nie różni się od HTC One i ma mieć 4.2.2, więc może razem z premierą(albo 2 kwartały później) klienci doczekają się aktualacji.

#528 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 18:17

Szczerze? Miałem sporo telefonów właśnie z androidem. Po utracie ostatniego działam na Galaxy S. Moim zdaniem plus samsungów to jedynie odblokowany bootloader. Bo niestety nakładka jest beznadziejna i bardzo laguje a wykonanie tandetne. S4 bym nie kupił, a już na pewno nie za taką cenę bo biorąc ją do ręki ma się uczucie jakby to był chiński telefon za 200zł. Wracając do mojego telefonu mimo, że ma 3 lata a ja o telefony dbam to mój nie trzyma się najlepiej. Z ramki zeszła farba lub są odpryski (praktycznie rzecz biorąc telefon mi nigdy nie upadł) a tylna klapka niedługo pęknie na pół.
Ja raczej nikomu nie polecę Samsunga bo prócz wydajnych podzespołów ten telefon jest zwyczajnie słaby.

Htc One obecnie jest raczej najlepszym telefonem z androidem, ale skończy pewnie jak poprzednie modele tej firmy, czyli bez wsparcia bo wyjdzie nowy jeszcze bardziej topowy model co jest ostentacyjnym wypięciem się na klientów. Oczywiście można powiedzieć "wgram custom roma", tylko, że Htc blokuje bootloader i niestety odblokowanie go skutkuje permanentną utratą gwarancji, nawet po ponownym zablokowaniu bootloadera nic to nie daje i w serwisie od razu unieważnią nam gwarancję.

Trzymales w reku s4, ze sie wypowiadasz? Wykonanie ma ok, wszystko spasowane idealnie, a to ze plastki jest tandetny to juz kwestia gustu...dla mnie wrazenie z kilkudniowego uzywania podobne do ip5 oba leciutki(zaleta) ale wyglad tandetny nie maja startu do ip4/4s bo to kunszt artystyczny. Ten htc one tez jest niczego sobie, obecnie z nowych to chyba najwyzsza polka pod wzgledem wygladu.

Ogolnie to mnie rozsmieszaja lamenty niektorych tutaj o to czy telefon dostanie aktualizacje do 4.2.2 z 4.2.1 czy nie...no smiech na sali podniecaja sie ze zmiany numerka haha, polowa ludzi jak nie 3/4 w ogole nigdy softu nie aktualizuje...a juz o zachwalaniu czystych s4 czy one to nawet nie wspomne...czysty android to porazka nie ma co sie oszukiwac, surowy bez wiekszosci funkcji itd. a skok o "jeden" numerek nie robi zadnej roznicy, uzytkownicy wszelkich nexusow to betatesterzy i to jakis promil w swiecie wiec co to za argumenty...

#529 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 18:37

Trzymales w reku s4, ze sie wypowiadasz? Wykonanie ma ok, wszystko spasowane idealnie, a to ze plastki jest tandetny to juz kwestia gustu...dla mnie wrazenie z kilkudniowego uzywania podobne do ip5 oba leciutki(zaleta) ale wyglad tandetny nie maja startu do ip4/4s bo to kunszt artystyczny. Ten htc one tez jest niczego sobie, obecnie z nowych to chyba najwyzsza polka pod wzgledem wygladu.

Tak, a nawet nie tylko trzymałem. I moim zdaniem wykonanie zdecydowanie nie jest ok. Widzisz dla Ciebie to,że telefon jest lekki to zaleta, dla mnie już nie to samo co do porównania 4 vs. 5. Moim zdaniem ten drugi prezentuje się znacznie lepiej.

Ogolnie to mnie rozsmieszaja lamenty niektorych tutaj o to czy telefon dostanie aktualizacje do 4.2.2 z 4.2.1 czy nie...no smiech na sali podniecaja sie ze zmiany numerka haha, polowa ludzi jak nie 3/4 w ogole nigdy softu nie aktualizuje...a juz o zachwalaniu czystych s4 czy one to nawet nie wspomne...czysty android to porazka nie ma co sie oszukiwac, surowy bez wiekszosci funkcji itd. a skok o "jeden" numerek nie robi zadnej roznicy, uzytkownicy wszelkich nexusow to betatesterzy i to jakis promil w swiecie wiec co to za argumenty...

No niestety, zmiana numerka to nie tylko mentalne poczucie, że się ma najnowszą wersję. Przejście z 4.0 do 4.1 było spore. Nowe usprawnienia i funkcje. Poza tym z wersji na wersję ten system jest szybszy.

Jeśli chodzi o to, że czysty android jest porażką to ciekawe stwierdzenie. Jedyny telefon, który mnie przekonał do swojej nakładki to właśnie One. Podaj te dodatki bez których nie da się żyć w takim S4 czego nie ma czysty android?

#530 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 21 czerwca 2013 - 18:46

Jak do tej pory podniecasz się jedynie ty swoimi genialnymi przemyśleniami. Ludzie czekają na aktualizację bo poprawia to co powinno być zrobione od razu w momencie wejścia telefonu na rynek. Dla mnie może zostać 4.1.2, albo i mogą sobie oni nawet obniżyć numerek wersji jak Ci to radość sprawi.

#531 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwca 2013 - 19:15

Jakbym mial miec na swoim telefonie non stop ten sam soft, z tymi samymi funkcjami i bugami to znudzilbym sie i nabawil zgryzoty non stop wkurzajac sie na cos niedzialajacego. A nigdy nie jest tak, ze cos dziala w 100% w dniu premiery. Ba, czasem po roku aktualizacji, dwoch albo trzech telefon jest doprowadzany do zenitu swietnosci. Moze i 3/4 ludzi nigdy nie wykona aktualizacji, ale to sa matoły ktore kupuja smartfona zeby tylko dzwonic i pisac smsy. Tacy ludzie nie tworza wzorcow.

#532 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 21 czerwca 2013 - 20:28

To ja nie rozumiem, po co ty masz iPhone'a dalej :P Przecież tam od iOS4 poza zmianami w głównych wydaniach softu co rok nic się nie zmienia. A już na pewno nie można powiedzieć, że w przypadku iPhone'a "po roku aktualizacji, dwoch albo trzech telefon jest doprowadzany do zenitu swietnosci." No chyba, że lecisz z wywieszonym jęzorem 3 dni przed premierą czatować pod sklepem.

#533 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwca 2013 - 21:08

Siedze na iPhone od iOS 2.0 i aktualizacji wykonalem juz wiecej niz mam lat. Takze jest git.

#534 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 22:41

Moze i 3/4 ludzi nigdy nie wykona aktualizacji, ale to sa matoły ktore kupuja smartfona zeby tylko dzwonic i pisac smsy. Tacy ludzie nie tworza wzorcow.

Pojechałeś teraz Kolego. Może zanim klikniesz ,,wyślij", pomyśl nieraz coś nabazgrał. Chodzący wzorcu.

#535 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 02:36

Nie rozumiem czemu sie tak droczycie, jeden woli ios drugi androida trzeci windowsa. Kazdy ma prawo sobie wybrac towar jaki pasuje mu najlepiej. Indywidualna kwestia gustu, takie moje zdanie.

#536 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 czerwca 2013 - 06:31

Pojechałeś teraz Kolego. Może zanim klikniesz ,,wyślij", pomyśl nieraz coś nabazgrał. Chodzący wzorcu.

Specjalnie nie wymienialem nikogo konkretnie a Ty musiales sie sam zglosic. Moze nie tylko ja powinienem przemyslec co pisze. Chodzilo mi oczywiscie o matoła technologicznego a nie zyciowego. Tego nie mam jak ocenic i nie chce.

- - - Połączono posty - - -

Nie rozumiem czemu sie tak droczycie, jeden woli ios drugi androida trzeci windowsa. Kazdy ma prawo sobie wybrac towar jaki pasuje mu najlepiej. Indywidualna kwestia gustu, takie moje zdanie.

A trzeci lubi wszystkiego po trochu i najwiecej mu sie obrywa od hejterow ;)

#537 Grehor

Grehor
  • 188 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 czerwca 2013 - 06:59

No i mam problem, bo mam zamiar sprzedac mojego iP4 na rzecz czegoś z androidem. Na samym poczatku byłem napalony na Nexusa 4, ale od ostatniego czasu ciągle myślę nad zakupem HTC One. Jednak z tego co piszecie o braku aktualizacji zaczynam mieć wątpliwości. Od razu mówię, że nie biorę pod uwagę żadnego Samsunga. Za HTC przemawia do mnie wspaniały wyświetlacz, jakość wykonania i pamięć 32GB. Za Nexusem cena, aktualizacje.

#538 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 22 czerwca 2013 - 09:15

To już zależy co ty chcesz. Ja czekam na poprawki, które i tak da się osiągnąć czy to systemowymi widgetami czy aplikacjami z Play Store i w zasadzie więcej aktualizacji nie potrzebuję. Bo nie wiem po co.

#539 Grehor

Grehor
  • 188 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 czerwca 2013 - 10:17

O jakich poprawkach mowa? i co sprawia najwiecej problemów, niedogodności?

#540 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 10:43

Specjalnie nie wymienialem nikogo konkretnie a Ty musiales sie sam zglosic. Moze nie tylko ja powinienem przemyslec co pisze. Chodzilo mi oczywiscie o matoła technologicznego a nie zyciowego. Tego nie mam jak ocenic i nie chce.

Nie musiałeś nikogo konkretnie wymieniać. I niezależnie od tego co miałeś na myśli, matoł to matoł. A wyrwałem się bo faktycznie możesz mnie zaliczyć do tej grupy. Kupuję smartfona nie po to aby bawić się w żonglerkę romami, nie każdy ma takie potrzeby i czas na to i nie każdemu sprawia to radość. Dla mnie smartfon ma działać, dobrze działać, po wyjęciu z pudełka. Ma spełniać moje, moze niezbyt wygórowane wymagania. Co nie oznacza że tylko z niego dzwonię i wysyłam smsy. Do tego znakomicie nadawałby się zwykły telefon i nie widziałbym sensu w przepłacaniu aby po prostu mieć smartfona.
I uwierz, jest wielu takich jak ja użytkowników.
Dla mnie właśnie dlatego android przegrywa z Ios-em. Każdy android po miesiącu-dwóch zaczyna mulić. Ios takich problemów nie ma.
Czy to że ktoś chce po prostu korzystać, a nie bawić się w stałe modyfikacje, upoważnia do nazwania go matołem? O to mi chodzi.
Zapewne jest wiele dziedzin o których nie masz większego pojęcia. Ciebie również ktoś mógłby nazwać matołem. Nie byłoby Ci wtedy chyba miło.

#541 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 czerwca 2013 - 11:57

Jak coś jest prawdą to nie ma znaczenia czy jest mi miło czy nie. Jestem matołem z matmy czy fizyki i jak mi stawiali w szkole pały to się nie obrażałem na nauczycieli. Zreszta źle mnie zrozumiałeś bo ja nie pisze o zmianach romu, grzebaniu itd. tylko o naciśnięciu "zainstaluj aktualizacje" raz na dwa, trzy miesiące. I to nieprawda, że każdy Android muli po miesiącu. Po prostu nie używałeś każdego Androida a zresztą Android jest jeden, jak coś muli to nakładka.

#542 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 12:18

No właśnie w tym problem, że nie w każdym urządzeniu z androidem ten przycisk ,,zainstaluj aktualizację" działa. Doskonale zresztą zdajesz sobie z tego sprawę. I wtedy żonglerka romami jest nieunikniona. Pisząc iż każdy android z czasem muli posłużyłem się skrótem myślowym. Chodziło o urządzenie z androidem. Nawet nexus z czystym androidem po pewnym czasie nie chodzi już tak plynnie jak po wyjęciu z pudełka. No chyba że absolutnie nic na nim nie będziesz instalował i będziesz go używał tylko do dzwonienia. Ja też się nie obraziłem na Ciebie przez owe niefortunne, mam nadzieję, stwierdzenie. Zwróciłem Ci jedynie uwagę. Forum również i temu służy. Cenię Twoją wiedzę merytoryczną i z przyjemnością czytam większość Twoich postów. Ale jak mnie coś w oko zakole, po prostu o tym piszę. Peace

#543 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 czerwca 2013 - 12:37

No to w takim razie sprecyzuj, że masz na myśli jakiś konkretny telefon, który nie dostaje aktualek. Bo sam Android, jak określasz ogół telefonów z nim, jest odświeżany co jakiś czas i jeśli posiadasz Nexus'a czy telefon w wersji Google Edition to owy problem nie istnieje. A w końcu Android to produkt Google (nie mylić z właścicielem) i jeśli Google wydaje aktualizacje to oznacza, że Android otrzymał aktualizacje i telefony Google'a również. Cała reszta to już problem reszty, czyli producentów poszczególnych słuchawek i ludzi, którzy je kupują. Może jakby nie kupowali, coś na wzór buntu zbiorowego, to producenci by się ogarnęli.

#544 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 13:55

Ależ sprecyzowałem. Napisałem również że nawet Nexus po miesiącu użytkowania zaczyna mulić. Przeczytaj dokładnie moją poprzednią wypowiedź. Większość ludzi kupując smartfona nie czyta poszczególnych for internetowych, nie sugeruje się tym jaki procesor, jaki układ graficzny czy ile ramu posiada owe cacko. Tym licytują się gimnazjaliści a nie normalni użytkownicy. W większości liczy się wygląd, wielkość, jakość wykonania, materiały, funkcjonalność dostosowana do określonego uzytkownika. Również nakladki systemowe mogą być tym co przeważy przy wyborze urządzenia. Dlatego moim zdaniem produkty Apple mają tak dobra opinię. Bo normalny człowiek wyjmuje telefon z pudełka, instaluje aplikacje mu niezbędne i po prostu korzysta. W przypadku androida po pewnym czasie zauważa że telefon nie działa tak sprawnie i szybko jak na początku, co w przypadku Iosa nie występuje. Klient zadowolony z produktu nie będzie szukał alternatyw, a jak będzie miał potrzebę zmiany szybko przekona się czy dany produkt jest lepszy czy gorszy. I albo porzuci daną platformę, albo przy niej pozostanie na dłużej.

#545 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 14:43

W przypadku androida po pewnym czasie zauważa że telefon nie działa tak sprawnie i szybko jak na początku, co w przypadku Iosa nie występuje.

boze co ty za bzdury wypisujesz...jak ludzie nainstaluja syfu i smieci do bierdzenia itd. plus 10 pulpitow z setka widgetow to nie ma co sie dziwic, ze telefon muli...tak samo jest ios, ze jak nainstalujesz appek i nawalisz wszystkiego to telefon muli...wiec bzdur nie opowiadaj...ja mam zarowno na ios jak i android doslownie kilka apikacji i wszystko smiga bez zamulen, a jakos nie musze co miesiac formatowac androida ^^

#546 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 15:11

Używam na codzień androida jak i Iosa. Zainstalowane podobne aplikacje. I porównuje działanie obu systemów na urządzeniach o zbliżonych parametrach. Żadnych custom romów ani jailbreakow. Takie są moje, bardzo przeciętnego użytkownika, spostrzeżenia.

#547 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 czerwca 2013 - 15:24

Moim zdaniem jak ktoś nie ma telefonu z czystym Android'em to jego opinie o Androidzie są mało warte. Większość ludzi nawet nie wie jak wygląda i działa czysty Android na telefonie na którym został wydany i myśli, że jakieś ZOE, S Beamy, SmartShity czy S-Lagi to są funkcje Android. I tak będzie do końca świata, bo przecież 3/4 ludzi nie wie nawet co trzyma w ręku. Nieprawdą jest, że Android po czasie laguje. Prawdą jest, że mało kto zdaje sobie sprawę co i dlaczego laguje.

#548 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwca 2013 - 15:54

Bo nikogo to nie interesuje? Mając iOS nie ma takich problemów jak z jakimkolwiek telefonem z Androidem po wyjęciu z pudełka.

#549 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 16:10

Moim zdaniem jak ktoś nie ma telefonu z czystym Android'em to jego opinie o Androidzie są mało warte. Większość ludzi nawet nie wie jak wygląda i działa czysty Android na telefonie na którym został wydany i myśli, że jakieś ZOE, S Beamy, SmartShity czy S-Lagi to są funkcje Android.

A ciakawe czym jest czysty android dla zwyklego ludzia...czystego androida ma promil uzytkownikow, jedyna zaleta czystego androida jest mega plynnosc a pod wzgledem funkcji jest slabiutko, bo tego nie ma to nie dziala itd. wiec skoncz zachwalanie czystego androida, bo to i tak nikogo nie obchodzi ^^ nexusy to betatesterzy, maja n4 tak sie czulem i jakos wole od tego s-laga...

#550 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 czerwca 2013 - 17:07

Eh w kupie jestescie siłą, dlatego machne juz reka bo bede sie w nieskonczonosc uzeral ;) Niech bedzie konkluzja, ze malo kogo obchodzi czemu mu telefon laguje albo czemu zaczal lagowac. Wszyscy mamy dwie lewe rece i mozgi w kolanie a Android to zrodlo wszelkiego zla!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych