Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple - Gdzie jest profesjonalizm?

• Please log in to reply
173 replies to this topic

#151 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 04 February 2013 - 13:16

MIchal1980 - to jest super sprawa. Jeszcze jak uzywalem Linuxa tylko i wylacznie to byla to piekna swiadomosc, ze moge wejsc gdzie chce i nic sie komputerowi nie stanie:)

#152 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 04 February 2013 - 13:31

No ale mogli by zrobić w MBP update na ten 6 rdzeniowy procesor co go jeszcze nie ma :P nazwać "MBP for Jobs black edition aka last good mac pro LE bez napędu sdrive z 2 dyskiem :D" była by malina, chyba że w nowej retnie zrobią możliwość wsadzenia drugiego dysku SSD zamiast 1 panelu baterii i wymienny RAM - to była by innowacja pasująca idealnie do sprzedażowego nastawienia no i mieli by co reklamować oprócz dotykowego ekranu w nowej retinie bo chyba do tego zmierza osx - te wszystkie zabiegi są śliczne i efekciarskie ale jak się to przełoży na efektywność pracy czy będzie apple wymagało dokupienie kartonu gadzetów po 29, 99$ żeby przekształcić taki komputer w narzędzie do pracy?. Ktoś wspomniał że wszystko zmierza do miniaturyzacji ale czy to ma doprowadzić do tego że z MBP będzie w przyszłości 15" ipod? Bo to też dublowanie produktów już zaczęli się Panowie gubić po między iphonem, ipadem mini i ipadem a teraz jeszcze pomysł z iphonem plus? Nie mogli w ipadzie mini dodać możliwości prowadzenia rozmów telefonicznych lekkiego zmniejszyć jak ktoś kupuje taką paletkę to nastawia się na korzystanie 2 rękami z niej a mieli by z głowy konkurowanie z Samsungiem note i mniej produktów w ofercie wprowadzających w zakłopotanie konsumenta. "Stefan Praca" się w grobie przewraca :)

#153 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 04 February 2013 - 13:47

A ja pracuję od kilku lat na MBP z 2009 (MacBookPro5,3) i sobie bardzo chwalę. Nie mam zamiaru go wymieniać, bo tak naprawdę nie mam na co. Pisałem w innym wątku, że kupiłem MBPr ile z tym problemów miałem, to dziękuję. Dla mnie takie pojęcie- jak stare Core 2 Duo nie istnieje, bo ja używam komputera do programowania. Mieszkam w domu pod jednym dachem z osobą, która się profesjonalnie zajmuje obróbką filmów i dla takiej już kupiłem odpowiedni sprzęt. A mi to po co? Mam 8GB ram, dysk 512GB SSD i działam, zarabiam, latam po świecie. Nie jestem jakimś wielkim fanem nowości, wolę pochodzić wokół czegoś i posłuchać opiniii, a opinie marne wystawiają moi znajomi, którzy na tych sprzętach pracują. Mi się nie spieszy z wymianą. Nie lubię za to świrowania na nowości. Pozdrawiam

#154 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 04 February 2013 - 14:05

Większości z nas, która zarabia na Makach wystarczy i5/i7. My tylko czasem wykorzystujemy rdzenie na 100%. Chodzi o pewną wizję firmy, która jednak odcięła się od swojej historii i w pewnym sensie tradycji. To nie stało się dziś ani wraz z zaprzestaniem sprzedaży MacPro (tak jeszcze nie nastąpiła). To stawało się powoli, chociażby przykład z Final Cut. To składa się w całość. I pal licho, że ja nie potrzebuję nawet i7. Po prostu dobrze się czułem, wiedząc, że firma, którą wybrałem myśli poważnie o sektorze zastosowań profesjonalnych. Wiedziałem, że jest w ofercie MacPro, któremu czego by nie wrzucić to weźmie to na siebie, przemieli i wypluje zakończone sukcesem. Myślę, że ani PowerMac ani MacPro nie były najbardziej dochodowymi produktami w historii. Jednak to, jak Apple do nich podchodziło, sprawiało, że traktowałem tę firmę poważnie.Wersja Power/Pro była wisienką na torcie, której teraz zabraknie. Póki był PowerMac/MacPro najwyższym komputerem Apple mogłem mieć nadzieję, że to wydajność, stabilność i jakość są najwyższym priorytetem w Apple. Jeżeli teraz są to piksele i milimetry...jakoś nie czuję się przekonany.

#155 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 04 February 2013 - 14:08

Większości z nas, która zarabia na Makach wystarczy i5/i7.

To zależy jeszcze, jak kto zarabia. Mi wystarcza Core 2 Duo-> odmówisz mi pracy? ;-)
A tak poza tym: zgoda, traci się tę pewność, ale może to chwilowe? Oby!

Pozdrawiam

#156 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 04 February 2013 - 14:12

Krecik mi też :) ale nie znajdziesz dziś w ofercie nowych Apple C2D a do tego się odnosiłem, do stanu na dziś. Bo czy mi raz na jakiś czas wykona filtr pół minuty dłużej czy nie, to różnicy nie robi.

#157 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 04 February 2013 - 14:13

A ja pracuję od kilku lat na MBP z 2009 (MacBookPro5,3) i sobie bardzo chwalę. Nie mam zamiaru go wymieniać, bo tak naprawdę nie mam na co.
Pisałem w innym wątku, że kupiłem MBPr ile z tym problemów miałem, to dziękuję.
Dla mnie takie pojęcie- jak stare Core 2 Duo nie istnieje, bo ja używam komputera do programowania. Mieszkam w domu pod jednym dachem z osobą, która się profesjonalnie zajmuje obróbką filmów i dla takiej już kupiłem odpowiedni sprzęt. A mi to po co? Mam 8GB ram, dysk 512GB SSD i działam, zarabiam, latam po świecie. Nie jestem jakimś wielkim fanem nowości, wolę pochodzić wokół czegoś i posłuchać opiniii, a opinie marne wystawiają moi znajomi, którzy na tych sprzętach pracują. Mi się nie spieszy z wymianą. Nie lubię za to świrowania na nowości.

Pozdrawiam

I tak ma byc :) też mam takie podejście ostrożne do nowych nowinek bo za dużo zależy od tego czy komp mi bedzie działał czy się wysypie. Pracując na adobe i za dużo czasu tracę czekając na zapis mam 8 Ramu również core duo i maczek łapie zadyszki jutro wsadzam SSD zamiast S-drive i liczę na cuda choć wiem że to czas na nowy sprzęt chce poczekać na jakiś update MBP zwykłego właśnie dlatego żę jestem bardzo zadowolony

#158 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 07 February 2013 - 09:46

Mac Mini just jest naprawde mocnym sprzetem pomimo wymiarow i tego co glosza na niektorych strona - ze do neta i przegladania zdjec:)

Mysle ze Macbooki Pro, tez zwykle, w tym roku przestana byc produkowane, powod jest prosty - nie ma dla nich miejsca w obecnej linii gdzie sa np 3 rodzaje laptopow z ekranem 13 cali, zawsze byly tylko dwa w zasadzie.

Jak widac z plotek przestana produkowac ale aktualna wersje i dadza nowa :)

-> http://myapple.pl/co...sie-wiosna.html

- - - Połączono posty - - -

To zależy jeszcze, jak kto zarabia. Mi wystarcza Core 2 Duo-> odmówisz mi pracy? ;-)
A tak poza tym: zgoda, traci się tę pewność, ale może to chwilowe? Oby!

Pozdrawiam

Jak widac wszystko jest kwestia potrzeb jak ma kazdy z nas. Nie kazdy potrzebuje nowej Retiny zeby swiecic przed kolegami. Ja usilowalem sprzed roku odpalic na swoim early 2008 projekty z logica i praktycznie nic nie ruszylo wiec mowi to samo za siebie w ciagu rok u zrobilem taki przeskok, ze dziaj komputer ktory skonczy za kilka miesiecy 5 lat nie nadaje sie do niczego poza internetem, itunse, filmamai i pakietem office bo do reszty co robie nie wystarcza i to bylo powodem przesiadki na MBPR i nie lubianego tutaj Ha maca i7 z najnowszymi bebechami.

C2D daje aktualnie mojej bo ona wlasnie potrzebuje zaczac przygode z tymi komputerami wiec do nauki i tego co ona robi jest idealne. Kupilem jej 2 lata temu Samsunga RF510 z i5, 6GB Ramu i takie tam. No byla to nowosc i kosztowalo jakies 4tys a wykorzystywala to do pisania pracy mgr, wystawiania rzeczy na allegro, i przegladania stron. Wiec jak widac nie kazdy musi miec te i3/i5/i7 i wiecej bo na C2D dalej da sie pracowac i ba to moje C2D jest o wiele bardziej stabilne i szybsze od tej i5 z Win 7... Dlatego wlasnie kupuje sprzet apple

Zastanawiam sie nad nowym Air 13 tylko z tego wzgledu ze jak juz ogarnie macka to jezdzic z 4 kilowym plus reszta gratow early 2008 w 17 calach to swoje wazy. Ale co prawda MBA 13 w podstawie bo wiecej nie potrzeba...

#159 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 08 February 2013 - 12:39

A co z MBP 15 bez retiny? Zostawią czy zakopią?

#160 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 08 February 2013 - 12:55

A co z MBP 15 bez retiny? Zostawią czy zakopią?

Retina bedzie wszedzie jako jedyna opcja, pozostaje tylko pytanie jak szybko.

#161 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 February 2013 - 12:58

Raczej z nich zrezygnują, bo kiepsko się sprzedają, 10 razy gorzej od MBP 15 z Retiną.

#162 qura12

qura12
  • 467 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 08 February 2013 - 23:56

Bo nie oferują nic amejzin w stosunku do poprzedniej generacji. Jeżeli następny update byłby jakiś konkretny, a cena byłaby znacznie niższa niż retiny myślę, że znalazłyby swoich nabywców :P

#163 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 09 February 2013 - 10:44

Cena jest ok ja znalazłem za 9500 MBP 15" z lepszą matrycą, 16 GB ramu, dysk 750 model late 2012...... A coś ktoś już wyczaił o sześcio-rdzeniowych procesorach w MBP lub MBPr czy taki scenariusz jest prawdopodobny że MBP otrzymają nowe procesory od czerwca?

#164 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 09 February 2013 - 12:24

retina w pro bedzie tylko jedna opcja.

#165 michx

michx
  • 477 posts

Posted 10 February 2013 - 12:18

Moim zdaniem, gdybym miał wybierać 15-calowy laptop to celowałbym na pewno w zwykłego MBP 15" (nawet gdyby był droższy). Uważam, że MBPR 15" to najgorszy wybór - komputer jest totalnym bezużytkiem oferuje o wiele mniej niż klasyczny MBP. A matryca w MBP 15" i tak jest dobra i wystarczy każdemu (a żaden profesjonalista, który potrzebuje dobrego monitora nie używa wbudowanego w laptopie). ;) ta retina to tylko kolejna bezużyteczna zabawka - i to nie jest taka różnica jak między iPhone 3G/S do iPhone 4...

#166 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 10 February 2013 - 12:41

Michx: to tylko Twoja subiektywna opinia i ją szanuję. Ja jednak dopóki mam dobry wzrok preferują hires. Dlatego np kupiłem Air bo mi dał 1440x900. I nie dlatego że jest lepsza (kolory itd), ale wyższa rozdzielczość mi ułatwia pracę. W szczególności daje mi więcej tekstu na raz, więcej komórek arkusza, więcej kodu itd. Też bym kupił retinę jeśli byłaby dostępna w Air. Wywód o profesjonaliźmie pominę, bo w przypadku laptopa mówimy o pracy mobilnej/przenośnej, co wyklucza stacjonarny monitor - ani go nie zaprzecza w domu - i nadal jest to praca profesjonalna/zarobkowa. U mnie jednak procent pracy poza domem/biurem jest spory, więc mam dźwigać monitor? Czy jednak zapewnić sobie konsolę o wygodnej rozdzielczości?

#167 michx

michx
  • 477 posts

Posted 10 February 2013 - 12:49

Przecież rozdzielczość i tak jest skalowana. A MBP 15' też posiada 1440x900 - czyli najlepsza rozdzielczosc w mojej opini.

#168 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 10 February 2013 - 13:11

MBP 15 to zaprzeczenie mobilności, niestety coś co waży >1.5kG IMO nie nadaje się do mobilnej pracy. Skalowana rozdzielczość tak, ale aplikacje są pisane pod statyczną rozdzielczość więc też się skalują, w windows to jest mniej więcej płynnie - z kiepskim efektem, bo wiele aplikacji tego nie respektuje, a w macach jest to dopiero w retinach i to skokowo. Poza tym używanie nienatywnych rozdzielczości jest na lcd raczej kiepskim pomysłem (poza retiną, bo tam masz pixel "podwzroczny") - ale nadal problem interfejsu i jego skalowania pozostaje. Skalowanie zdjęć i filmów można robić do woli, ale elementy aplikacji typu wyświetl napis o wielkości 12px na pozycji x=100 y=200 źle się skaluje ;)

#169 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 February 2013 - 15:01

A coś ktoś już wyczaił o sześcio-rdzeniowych procesorach w MBP lub MBPr czy taki scenariusz jest prawdopodobny że MBP otrzymają nowe procesory od czerwca?

2 czerwca będzie premiera procesorów Intel "Haswell", ale mobilne pozostaną nadal czterordzeniowe.

#170 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 10 February 2013 - 17:13

w pro 4 rdzenie, w air 2 rdzenie , nowy pro haswell - teoretycznie wydłuży czas pracy na baterii, jakie wykorzystają częstotliwości bazowe pewnie o oczko wyżej, może dadzą do pro haswella z najmocniejszym zitnegrowanym gpu - odpowiednik nv650m, do aira możliwe że mocniejszy gpu niż 4000 włożą, , dobrze by było żeby matrycę w air jakościowo poprawili bo słaba jest ale rozdzielczość ok, w pro pewnie zostanie tylko retina do wyboru.

#171 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 11 February 2013 - 11:04

Dzięki Łukasz
Jeżeli to prawda to ja zostanę przy starym MBP ten z przełomu 2012/2013 w zasadzie ma wszystko co mnie interesuje

- - - Połączono posty - - -

...w MBP można mieć 1680x1050 za dopłata nie jest to Retina ale zawsze

#172 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 20 February 2013 - 06:49

Ja tak jak elita kupujac MBPR uderzalem w rozdzielczosc na matrycy 15 1920x1200 ktora znacznie ulatwia prace bo mamy wiecej miejsca roboczego. Ogolnie retina nie jest az taka straszna jak ja opisuja. Narazie wszsytko dziala poprawnie i oby tak dalej. Teraz zapewne za te pieniadze co dalej bralbym MBPR 13 w pelnej specyfikacji...

#173 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 20 February 2013 - 09:05

obszar roboczy to zewnętrzny monitor :) bo na 15 to można mejla pisać wygodnie a nie obrabiać grafikę ;)

#174 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 20 February 2013 - 09:25

obszar roboczy to zewnętrzny monitor :) bo na 15 to można mejla pisać wygodnie a nie obrabiać grafikę ;)

Do grafiki nie ma laptopa tylko zewnetrzny lcd bo te wbudowane panele lcd przeklamuja strasznie.

Ale do innego uzytku te 15 cali z 1920x1200 jest dobrym rozwiazaniem

Wszystko jest kwestia gustu i przyzwyczajenia oraz czy fajnie PRO to dziejsze Pro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users