Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Sony Xperia Z

• Please log in to reply
149 replies to this topic

#101 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2013 - 11:27

Co takiego złego jest w wyświetlaczu Xperii Z? Że dyskwalifikuje ten telefon w Twoich oczach?

Przede wszystkim jest to zwykły TFT o słabych kątach widzenia, wyblakłych kolorach (podrasowane są wyłącznie w galerii - wówczas to jeszcze jakoś wygląda) oraz słaby kontrast (znacznie niższy niż to co Sony podaje). Ponadto wyświetlacz nie posiada warstwy oleofobowej co przekłada się na piękne "palcowanie się" ekranu. Zabrakło również warstwy antyrefleksyjnej a 400 nitów i odbijająca tafla szkła nie sprzyja by korzystać z tego telefonu w słoneczny dzień. Niestety prawda jest taka, że poza rozdzielczością ten wyświetlacz (jak i każdy inny stosowany w xperiach - wszystkie są podobnej konstrukcji) jest największym minusem tego telefonu. Świetnie zapowiadający się (jak na warunki mobilnego sprzętu) aparat przegrał (i to w pewnych aspektach dość znacznie) z urządzenia konkurencji (przede wszystkim odwzorowanie detali, ilość szumów - jak zwykle Sony dało ciała z odpowiednim oprogramowaniem, które wyciągnęło by 100% możliwości z tej matrycy). Nie podoba mnie się również fakt, że w trybie aparatu telefon dość mocno się nagrzewa - podczas grania w gry to normalne ale nie w trybie foto. Kolejnym argumentem na nie jest bateria, która nie radzi sobie zbyt dobrze z takim hardware'm (za wysoka rozdzielczość ekranu) i dość szybko niknie w oczach. Podsumowując po pierwszej euforii jaki ten telefon wywołał na rynku już przyszedł czas na pierwsze refleksje i wyszło jak zwykle w przypadku sony - po prostu przeciętnie i za drogo.

Z jednej strony masz racje, tylko właśnie po to ludzie robią JB, żeby móc wprowadzać modyfikacje systemu. Na które nie pozwala apple. Co do obudowy i wyglądu zgadza się jest w apple jest perfekcja. Ale SONY Xperia Z to chyba pierwszy smartfon który nie odstaje od iPhone.

Nie pierwszy: HTC ONE X, X+, Butterfly, ONE S wreszcie nowy ONE czy choćby flagowe modele Lumii 800/900/920, flagowce z serii wave s8500,s8600 to tak na szybko bo pewnie jeszcze by się coś znalazło.

#102 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 27 February 2013 - 11:58

Mi np. aplikacji do płynnego odtwarzania filmów z internetu, która pobiera napisy i jest darmowa, oraz większego wyświetlacza bez zmniejszenia rozdzielczości bo ten co jest nie sprawdza się przy filmach w pociągu, a tabletu nie mam zamiaru targać.

Chcę też większej ilości pamięci w podstawowej wersji, bo od kilku lat nic sie nie zmieniło.

Będąc przy filmach, chce zgrać plik raz i otwierać go w kilku programach a nie zgrywac to samo kilka razy jak appka nie zadziała.

Na koniec chcę więcej inowacyjności, która zawsze zachęcała mnie do kupna iPhone mimo chorendalnej ceny.

Ps: Wszystkie możliwości które wymieniłeś daje nawet Symbian ;-)

Dokładnie, zgadzam się w 100%

Przede wszystkim jest to zwykły TFT o słabych kątach widzenia, wyblakłych kolorach (podrasowane są wyłącznie w galerii - wówczas to jeszcze jakoś wygląda) oraz słaby kontrast (znacznie niższy niż to co Sony podaje). Ponadto wyświetlacz nie posiada warstwy oleofobowej co przekłada się na piękne "palcowanie się" ekranu. Zabrakło również warstwy antyrefleksyjnej a 400 nitów i odbijająca tafla szkła nie sprzyja by korzystać z tego telefonu w słoneczny dzień. Niestety prawda jest taka, że poza rozdzielczością ten wyświetlacz (jak i każdy inny stosowany w xperiach - wszystkie są podobnej konstrukcji) jest największym minusem tego telefonu. Świetnie zapowiadający się (jak na warunki mobilnego sprzętu) aparat przegrał (i to w pewnych aspektach dość znacznie) z urządzenia konkurencji (przede wszystkim odwzorowanie detali, ilość szumów - jak zwykle Sony dało ciała z odpowiednim oprogramowaniem, które wyciągnęło by 100% możliwości z tej matrycy). Nie podoba mnie się również fakt, że w trybie aparatu telefon dość mocno się nagrzewa - podczas grania w gry to normalne ale nie w trybie foto. Kolejnym argumentem na nie jest bateria, która nie radzi sobie zbyt dobrze z takim hardware'm (za wysoka rozdzielczość ekranu) i dość szybko niknie w oczach. Podsumowując po pierwszej euforii jaki ten telefon wywołał na rynku już przyszedł czas na pierwsze refleksje i wyszło jak zwykle w przypadku sony - po prostu przeciętnie i za drogo.

Możesz podać źródło mówiące o zastosowanym wyświetlaczu.

Nie pierwszy: HTC ONE X, X+, Butterfly, ONE S wreszcie nowy ONE czy choćby flagowe modele Lumii 800/900/920, flagowce z serii wave s8500,s8600 to tak na szybko bo pewnie jeszcze by się coś znalazło.

Pierwszy którego konstrukcja nie odbiega od tej z apple.

#103 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2013 - 12:06

Możesz podać źródło mówiące o zastosowanym wyświetlaczu.

Proszę bardzo: http://www.gsmarena....eview-887p3.php , a także pozostałe szanowane zagraniczne serwisy takie jak phonearena, theverge czy engadget.

Pierwszy którego konstrukcja nie odbiega od tej z apple.

Wszystkie wymienione przeze mnie modele (prócz serii wave) są konstrukcji typu unibody - a więc konstrukcja nie odbiega od tej z apple. Użyte zostały inne (często trwalsze) materiały czego dowodem mogą być testy wytrzymałościowe choćby lumii (brak odprysków, wgnieceń czy pęknięć obudowy, nie da się jej także zbić i ciężko ją zarysować).

#104 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 February 2013 - 12:18

jeżeli android po prostu muli...

Nie Android tylko nakładki.

#105 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2013 - 12:21

Nie Android tylko nakładki.

Android także - może potrwać to dłużej (telefonu musimy używać przez dłuższy czas) napstrykać fotek, zdjęć itd. Z czasem przy wejściu do książki telefonicznej, wiadomości itd pojawią się drobne zwolnienia, przycięcia. Niemniej jednak i tak wiele ostatnio zmieniło się na plus w tym względzie a nakładki pokroju nova czy apex są zarówno funkcjonalne jak i wydajne prze co nie doświadczamy tych denerwującyh przycięć prawie wcale.

#106 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 February 2013 - 12:45

Android także - może potrwać to dłużej (telefonu musimy używać przez dłuższy czas) napstrykać fotek, zdjęć itd. Z czasem przy wejściu do książki telefonicznej, wiadomości itd pojawią się drobne zwolnienia, przycięcia. Niemniej jednak i tak wiele ostatnio zmieniło się na plus w tym względzie a nakładki pokroju nova czy apex są zarówno funkcjonalne jak i wydajne prze co nie doświadczamy tych denerwującyh przycięć prawie wcale.

Jesli faktycznie tak bedzie, dam znac. Poki co to Twoja teoria.

#107 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 27 February 2013 - 14:43

Apex czy nova to nie nakładki. Myśl co piszesz

#108 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2013 - 14:46

Apex czy nova to nie nakładki. Myśl co piszesz

W domyśle chodziło mi o launcher, ale fakt nakładka to nie tylko launcher ale cała reszta i zmiany w jądrze systemu.

#109 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 February 2013 - 15:31

A testowałeś aparat na tej premierze? Ja się przymierzam właśnie do tego HTC.

Nie miałem za bardzo czasu, na sieci jest już sporo testów aparatu i wypada dobrze.

Poczytaj też o Motoroli X Phone, bo ma mieć Androida 5.0 Key Lime Pie i baterię 3300 mAh.

#110 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 27 February 2013 - 15:42

Również jestem ciekaw Androida 5.0 ale na razie to wszystko plotki.

#111 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 02 March 2013 - 08:33

Doszedł do mnie wczoraj Xperia Z, i muszę przyznać obiektywnie że naprawdę jest super. Bateria działa bardzo dobrze, system chodzi błyskawicznie. Wyświetlacz naszczęście nie jest tak zły jak pokazują go przykłady z innymi telefonami. Bo na tych zdjęciach na 100% jest ustawione "dostosowanie do oświetlenia" i wystarczy to wyłączyć i od razu jest zdecydowanie lepiej. Nie mówię już nawet o silniku bravia w galerii i video bo jest rewelacyjny. Największą wadą wyświetlacza jest to że ma dość słabe kąty. Ale dla mnie to nie problem bo chyba w 99% patrzę na ekran który jest na wprost oczu. Z tego co gdzieś wyczytałem, ale nie pamietam gdzie Sony pracuje nad programem do kalibracji ekranów w Z. Więc niebawem każdy posiadacz będzie go mógł sobie g ustawić wg. własnych preferencji. Ja póki co ip5 odlozylem do pudełka :-) Jak ktoś ma jakieś pytania proszę pisać, w miarę możliwości i czasu odpowiem na nie.

#112 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 March 2013 - 11:09

Ja mam takie pytanko. Czy mógłbyś zrobić porównanie z iPhone 5 aparatu foto oraz wydajności np w Real Racing 3.

#113 unique-

unique-
  • 74 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 02 March 2013 - 15:03

@iron, bądź fair play i pozwól mu porównać z RR2 bo w trzeciej części wiemy kto wygra test ;)

#114 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 02 March 2013 - 16:58

RR3 na Sony chodzi bardzo płynnie, nie zacina. Grafika piękna. W tygodniu porównam z ip5. Bo wyjechałem a iPhone w domu został.

#115 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 posts
  • SkądPolska

Posted 02 March 2013 - 20:22

Mnie tam sony nigdy nie pociągało przez nieciekawy dla mnie design. Przy wyborze smartfona nie patrzę na ilość pikseli na cal, bo i tak nie zobaczę różnicy między np. 350ppi a 450ppi. Mimo wszystko parametry dobre. Mnie się podobają Samsungi, Htc i oczywiście Apple

#116 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 02 March 2013 - 20:36

Mnie tam sony nigdy nie pociągało przez nieciekawy dla mnie design. Przy wyborze smartfona nie patrzę na ilość pikseli na cal, bo i tak nie zobaczę różnicy między np. 350ppi a 450ppi. Mimo wszystko parametry dobre. Mnie się podobają Samsungi, Htc i oczywiście Apple

Przy przeglądaniu stron internetowych 450ppi daje różnice przy większych ekranach ;-)

#117 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 March 2013 - 21:40

Przy przeglądaniu stron internetowych 450ppi daje różnice przy większych ekranach ;-)

Ta, pod mikroskopem.

#118 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 March 2013 - 21:47

Ta, pod mikroskopem.

Wystarczy lupa.

#119 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 March 2013 - 23:48

Wystarczy lupa.

A dają ją do tej xperii jako emejzing feature? "Wciel sie w Sherlocka Holmes'a, szukaj pikseli na ekranie nowej Xperii, tylko od Sony."
Oczywiscie producent zadbal, zeby dac odpowiednio mocniejsza grafe... ups, adreno 320, standart dla 720p. Zaraz bedzie Xperia Z+...

#120 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 03 March 2013 - 08:38

Ta, pod mikroskopem.

Właśnie nie. Czcionki lepiej wyglądają, szczegóły grafik jaki małe literki. Obraz wygląda na ostrzejszy ;-)
Wyjdzie kiedyś nowszy iPhone z większym ppi to zobaczysz.

#121 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 March 2013 - 09:12

Oglądałem Z w salonie, 450ppi to tylko marketing chyba, że ktoś lubi trzymać telefon 5cm przed twarzą.

#122 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 03 March 2013 - 09:49

Retina w iPhone 4 to też był tylko marketing chyba, że ktoś lubi trzymać telefon 5cm przed twarzą. W 3GS było wszystko widać ;-)

#123 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 March 2013 - 10:28

Akurat jeśli chodzi o przedział powiedzmy 200-300 ppi widać różnicę, 350-450 ppi nie więc tylko niepotrzebnie bateria jest katowana.

#124 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 03 March 2013 - 11:13

Jaką różnice widać? Zarówno na 200-300 jaki 350 - 450 ppi wszystko jest tylko trochę ostrzejsze z bliskiej odległości. Niektórzy np. nie widzą różnicy między iPadem Mini a iPadem z Retiną a dla niektórych 450 ppi robi wrażenie.
Dołączona grafika

#125 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 March 2013 - 11:31

Śmieszą mnie tematy typu: iPhone X vs Słuchawka X. Rozumiem porównanie iPhone 4S vs iPhone 5. Oba telefony oparte na iOS. Ale Sony czy inna "podróbka" vs iPhone? Nie widzę sensu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users