Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 27" (2012) - czas dostawy

• Please log in to reply
236 replies to this topic

#76 castoreq

castoreq
  • 25 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 January 2013 - 22:14

Witam wszystkich. 29.12.12 złożyłem w Apple Store Polska zamówienia na iMaca 27'' (2012) i do tej pory trwa "przetwarzanie pozycji". Jak myślicie jak długo może to potrwać ?

Zamówiłem iMaca 27'' 28 grudnia 2012 - przez telefon dowiedziałęm się, że najwcześniej zostanie wysłany pod sam koniec stycznia.

#77 skil73

skil73
  • 231 posts
  • SkądAntrim(Irlandia Polnocna)

Posted 06 January 2013 - 00:34

Pod tym adresem: https://docs.google....Y1Qxb2ZYUFZTQ2c
Mozecie sobie zobaczyc jaka jest kolejnosc wysylania iMacow na podstawie danych wpisywanych przez uzytkownikow forum Macrumors.com.
Sami rowniez mozecie dodac swoje wpisy. Swojego zamowilem 07/12/2012 i w tej chwili jest przygotowywany do wysylki.

#78 montu

montu
  • 310 posts
Posted 06 January 2013 - 05:39

No, niezłe jaja. Ale post factum to po co pisać. Pewnie dlatego dostałem najszybciej z tych, co zamówili 2 grudnia. Bo nie wszyscy umieścili tam swój wpis. Faktem jest, że przedsprzedaż w Apple stała się rzeczywistością. Ktoś pamięta przedpłaty na lodówki, pralki, dywany... etc. ? Bo ja pamiętam. Ameryka schodzi na psy.

#79 castoreq

castoreq
  • 25 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 January 2013 - 08:59

Dziwne jest podejście Apple - w momencie kiedy wystawiają komputer do sprzedaży powinni mieć magazyny wypchane na full. W tej chwili wyglądato tak, że każde zamówienie jest dodawane do kolejki w produkcji (?), tak jakby wielka ilość zamówień ich zaskoczyła (??). Rozumiem, że użytkownicy mogą zamówić rożne konfiguracje sprzętowe, ale po takiej firmie jak Apple spodziewałem się sensownego rozwiązania tego problemu. Chyba, że chodziło o t żeby zdążyć przed świętami ... co i tak się średnio udało.

#80 4motion

4motion
  • 337 posts
  • SkądIrlandia

Posted 06 January 2013 - 10:40

Dziwne jest podejście Apple - w momencie kiedy wystawiają komputer do sprzedaży powinni mieć magazyny wypchane na full.

Chyba żaden prducent już tak nie robi, wiesz jakie magazyny musieby mieć?? Ile magazynowanie kosztuje? Zamawiasz składają i wysyłaja nie trzeba nigdzie magazynować, dla Ciebie to gorzej bo czekasz dłużej ale z czasem czas oczekiwania się skróci. Fajnie się bawić sprzętem ale oczekiwanie też ma swoje plus jest taka lekka podnieta. :)

#81 castoreq

castoreq
  • 25 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 January 2013 - 10:49

W takim razie dlaczego czas oczekiwania na wersje 21,5 jest 7-10 dni, a na wersje 27 to ponad miesiąc?

Fajnie się bawić sprzętem ale oczekiwanie też ma swoje plus jest taka lekka podnieta.

No ja wszystko rozumiem - ale mi ten komputer jest potrzebny do pracy ... klienci czekaja, a ja nie daje już rady na macbooku 13".
A za cenę tego komputera oczwkiwałbym więcej np. sprawną obsługę i dostawę w 3 dni robocze od zaakceptowania płatności. Czy na prawdę wymagam tak wiele?

#82 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 06 January 2013 - 10:50

Zgadzam się z 4motion- pogoń za króliczkiem tez jest przyjemna ;). Tylko miesiec oczekiwania (a na to sie zapowiada) to lekka przesada

#83 Morientesss

Morientesss
  • 12 posts

Posted 06 January 2013 - 12:09

We're sorry, but our Order Status services are extremely busy right now. Please try again later.

#84 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 06 January 2013 - 12:46

Przed świętami czytałem ten wątek i zrezygnowałem z zakupu imaca... tyle czekania to przesada. 4 zamówiłem i opłaciłem mini, liczę na szybszy termin, na teraz mam 18-23... Jeśli tak wygląda dbanie Apple o klienta to ja dziękuje. Byle jaka firma realizuje dostawy w 2-3 dni max, wygląda to tak jakby Apple nie miało magazynów w Europie tylko wszystko słali z jakiegoś jednego centrum dystrybucyjnego.

#85 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 06 January 2013 - 12:51

Oczekiwanie ma swoj plus? Ale nie za 9000 zl.

#86 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 06 January 2013 - 12:53

W takim razie dlaczego czas oczekiwania na wersje 21,5 jest 7-10 dni

Ja za iMakiem 21,5" z Fusion Drive czekałem 28 dni... W piątek miałem odebrać osobiście, ale niestety nie mogłem więc może we wtorek do mnie dojdzie kurierem.

#87 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 06 January 2013 - 13:02

Aha, jeszcze dodam, ze dodatkowe 4gb ramu to +2 dni do terminu (przynajmniej na teraz, przetwarzanie trwa). Jeśli tak to wygląda w przypadku mini to boję się myśleć o popularniejszych modelach...

#88 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 January 2013 - 13:31

To nie jest dziwne podejście Apple, tylko było wyraźnie powiedziane że nowe iMaki potrzebują więcej czasu w produkcji ze względu na nową technologię matryc. Po ich zaprezentowaniu fabryka zaczęła tłuc standardowe konfiguracje, po czym okazało się że większość zamawia Fusion Drive a to już jest konfiguracja specjalna. Nic się na to nie da poradzić i nie ma co zwalać na Apple tylko cierpliwie czekać, wiem że jest to denerwujące bo sam przez to przechodziłem ale płacz i narzekanie niczego nie przyśpieszą. Z tego co się orientuję to wyprodukowanie jednego iMaca 2012 to czas około 3 dni roboczych. Wystarczy sobie policzyć ile było zamówień z całego świata (głównie specjalnych konfiguracji) żeby zrozumieć że nie jest to takie proste i szybkie jakby się mogło wydawać. Nie zbudują w fabryce kolejnej specjalnej linii produkcyjnej dla niecierpliwych.

#89 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 06 January 2013 - 13:46

Nie no jasne wszystko OK, tylko czemu do cholery mówią, że sprzęt będzie dostępny w grudniu, skoro tak naprawdę większość będzie go miała styczeń/luty... Skoro potrzebują więcej czasu niech ustalą późniejszy termin premiery i tyle... Pozdrawiam.

#90 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 06 January 2013 - 13:53

@Hubson83 Ty tak poważnie to piszesz czy żartujesz? Mini też produkują w specjalnych konfiguracjach? Ram pewnie dokładają w drugiej fabryce na końcu świata... Robią te swoje konferencje jakby to mieli marsjanie wylądować a nie potrafią zbadać rynku i optymalnie rozłożyć produkcji? Na moje oko to po prostu olewają klientów, są ogólnodostępne dane jaki głównie typ ludzi kupuje produkty Apple. Nawet gdyby dali terminy półroczne to i tak będziecie czekać, więc po co mają się starać?

#91 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 January 2013 - 14:03

I wysyłali w grudniu. Pierwsze sztuki 27" wychodziły z fabryki do klientów w okolicach 13-15 grudnia w zależności od kolejności, Ci którzy zamówili swój egzemplarz do 2-3 grudnia w większości otrzymali sprzęt w 2012 roku. Ja zamówiłem swojego 30 listopada i został mi wysłany 20 grudnia. Normalna dostępność tyczy się modeli 21'5", natomiast w przypadku modeli 27" jest kolejkowanie, po prostu za dużo jest zamówień z Fusion Drive, przez co więcej jest konfiguracji tzw. specjalnych. Do tego dochodzi dłuższa produkcja matryc 27". Trzeba czekać.

#92 castoreq

castoreq
  • 25 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 January 2013 - 14:09

Trochę to przypomina czekanie na ferrari z fabryki. Tylko tu mówimy komputerze masowym za 9-10k a nie supersamochodzie za 350k baksów.

#93 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 January 2013 - 14:17

Michał wybacz, ale decydując się na Maka kupujesz komputerowe Ferrari, no tak to trzeba postrzegać. Jest to produkt premium.

#94 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 January 2013 - 14:21

Jest to produkt premium.

Dobry żart, premium. hehehe

#95 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 January 2013 - 14:23

Może i dla Ciebie żart, ale tak są te produkty postrzegane i kwalifikowane. Nie rozmawiamy o poszczególnych spostrzeżeniach użytkowników, tylko ogólnej klasyfikacji produktów Apple.

#96 castoreq

castoreq
  • 25 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 January 2013 - 14:43

Nie wiem co znaczy słowo premium w odniesieniu do komputerów, ale sam postrzegam je jako markę dla nielicznych. Co tym bardziej powinno obligować Apple do najlepszej obsługi na rynku (pomijam 40 letnie doświadczenie w sprzedawaniu hardware'u).

- - - Połączono posty - - -

Gwoli wyjaśnienia: nie mam probleu z czekaniem, jeżeli ktoś na wstępie informuje mnie, że trzeba będzie czekać. Poprostu denerwuje mnie cała ta sytuacja, a żaląc się na forum (wraz z innymi) jakoś mi lżej :)

#97 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 January 2013 - 14:46

W Polsce może jest to marka premium, ale na pewno nie w krajach typu USA, Niemca, Francja.

#98 Zephi

Zephi
  • 192 posts

Posted 06 January 2013 - 15:10

W Polsce może jest to marka premium, ale na pewno nie w krajach typu USA, Niemca, Francja.

Sorry, ale tam tez ludzie psiocza na ceny, tylko latwiej przychodzi im taki wydatek, bo mniej czasu musza odkladac pieniadze. Ale sa tez ludzie, ktorych tak jak i u nas po prostu na to nie stac. To nie jest tak, ze w USA/Niemczech/Francji dany delikwent wchodzi sobie do Apple Store i mowi "o! MacBook Pro z Retina za 2799! Jak za darmo! Zapakujcie dwa!".

#99 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 January 2013 - 15:19

Ale tam nie jest to produkt postrzegany jako marka premium, tak jak jest to w Polsce.

#100 d.pacholczyk

d.pacholczyk
  • 9 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 07 January 2013 - 15:05

Mój iMac 27 właśnie do mnie dotarł. Piękna maszyna. Warta myślę tego miesiąca oczekiwania :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users