Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 27" (2012) - czas dostawy

• Please log in to reply
236 replies to this topic

#26 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 December 2012 - 11:59

Świetnie, gratuluję Wam, pewnie będziecie jeszcze mieli przyjemność poszaleć na nowym sprzęcie przed świętami. Ja jestem totalnie zdegustowany, zamawiałem wcześniej od kolegi macowiec1999 i mam trochę słabszą konfigurację a czekam dłużej. Apple tłumaczy że komputery są produkowane w kolejności zamawiania, co chyba jest jakimś nieporozumieniem. Chyba chińskie skośne łapki rzucają monetą, bo nie wiem jak to racjonalnie wyjaśnić. Jeżeli nawet moje zamówienie zostało zaksięgowane 3.12 to powinienem mieć wysyłkę tego samego dnia co kolega macowiec1999, lub w przybliżonym terminie. Minęła doba a tu nic, ciągle "Przetwarzanie Pozycji". Zgarnęli ponad 10 koła i sprawa stoi w miejscu, weź tu się człowieku nie irytuj...

#27 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 18 December 2012 - 12:10

Kilka wyjaśnień odnośnie mojego zamówienia. Mój iMac (ten, który do mnie, mam nadzieję, dojedzie wkrótce) jest komputerem, który - dzięki uprzejmości Apple - dostanę zamiast poprzedniego wadliwego (6 awarii w ciągu dwóch lat). Najpierw otrzymałem informację, że będzie to poprzedni iMac. 30.11 przemiła pani dzwoniła do mnie z zapytaniem czy poczekam dłużej na nowego iMaka. Jasne, że poczekam! :) Mam nadzieję, że nowa konstrukcja pozbawiona będzie wad starej, która trochę dała mi się we znaki. Z całej tej wymiany jestem bardzo zadowolony, jak również ze sposobu w jaki zostałem potraktowany - mogę powiedzieć, że Apple zyskało lojalnego klienta (stąd nowy Mini, z którego aktualnie piszę). Jedyny minus to to, że poprzedniego iMaka odesłałem ponad miesiąc temu do Apple i musiałem uzbroić się w cierpliwość. Podczas ostatniej rozmowy z konsultantem Apple dowiedziałem się, że najpierw wysyłają "wymiany", a później nowe zamówienia. Chociaż dla mnie wygląda to trochę bardziej tak, jakby rozsyłali regionami i wg kolejności zamówień - bez znaczenia, czy wymiana, czy nowe zamówienie. PS. Dlatego też nie jestem w stanie udzielić dokładnych informacji odnośnie samego zamówienia i zmian statusu. Jedyne co mam w tej chwili, to nr listu przewozowego.

#28 d.pacholczyk

d.pacholczyk
  • 9 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 18 December 2012 - 14:26

Spokojnie :) Ja też czekam z utęsknieniem ale co poradzić. Im większy apetyt tym większa radość :D

#29 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 18 December 2012 - 14:31

Ja myślę, że oni po prostu ładują palety, które w dużych ilościach wiozą do różnych miejsc. Moje było łączone w transporcie do Europy Wschodniej, a tam dystrybucja odbywa się w Pradze, dlatego wszyscy (spora część ;)), którzy zamówili tam iMac-a i "jeszcze coś" (np. SuperDrive), mają już wysłane na paletach do centrum dystrybucji. Teraz zapewne czekają, aż zbierze się dostateczna ilość do Polski (i krajów ościennych) i wyślą je drogą powietrzną na paletach do Polski, skąd firmy kurierskie będą to wszystko rozwozić po klientach. Jeżeli o mnie chodzi to rozmawiałem z konsultantem, a on powiedział mi, że w ciągu 2-3 dni komputer powinien być już w Europie, a 24 grudnia w Polsce. Pomimo tego, że moja przewidywana data dostawy to 2 stycznia, to myślę, że "dosiądę go" już 27 grudnia, a tamta data to jedynie asekuracja z ich strony. P.S Jak dojedzie do Polski będę mógł nareszcie śledzić! :D

#30 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 18 December 2012 - 15:41

Chyba chińskie skośne łapki rzucają monetą, bo nie wiem jak to racjonalnie wyjaśnić.

iMaki!!! Sprzedaję iMaki!!! :D :D :D

Posted Image

#31 macfrom96

macfrom96
  • 66 posts
  • SkądPL

Posted 18 December 2012 - 17:41

Zastanawiam sie czym sie tak podniecacie?......Jak przyjdzie to bedzie i zapewne sie wam znudzi po tygodniu....8-)

#32 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 18 December 2012 - 18:59

Zastanawiam sie czym sie tak podniecacie?......Jak przyjdzie to bedzie i zapewne sie wam znudzi po tygodniu....8-)

Czym jak czym, ale komputerem trudno się znudzić :P

#33 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 December 2012 - 19:07

No nareszcie! [ATTACH=CONFIG]12840[/ATTACH]

#34 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 18 December 2012 - 19:28

No nareszcie!

[ATTACH=CONFIG]12840[/ATTACH]

Gratuluję!!
Myślę, że jeszcze dziś ci wyślą, albo jutro rano :)

#35 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 December 2012 - 19:39

16GB RAM Kingstona już czeka, SuperDrive i 2TB Time Capsule również :) Can't wait! :)

#36 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 18 December 2012 - 20:40

16GB RAM Kingstona już czeka, SuperDrive i 2TB Time Capsule również :) Can't wait! :)

Przynajmniej ty będziesz mógł śledzić przesyłkę od początku do końca, a ja dopiero pojutrze :(
Napisz jak coś się zmieni. :D

#37 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 19 December 2012 - 00:24

Przepraszam za mały offtop, ale czy jest sens dopłacić te 200 funtów do trochę lepszego modelu? Chodzi głównie o działanie systemu i raczej mniej wymagających aplikacji... zastosowanie typowo domowe.. Ciekawi mnie czy te 200 funtów przełoży się jakoś na wydajność we w miarę podstawowym zastosowaniu. Pozdrawiam.

#38 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 December 2012 - 00:52

Przełożyć się przełoży na pewno, masz trochę mocniejszy procesor i zdecydowanie lepszy układ graficzny. Zależy do czego potrzebujesz ten komputer, jeżeli chcesz aby działał Ci szybko system to zainwestuj w Fusion Drive, reszta do typowo domowego użytku wystarczy. Na modelu podstawowym spokojnie możesz śmigać na wszystkim co nazywamy "standardowym" i "domowym". Jak chcesz czasem zagrać w grę to jednak grafika 1GB się przyda.

#39 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 19 December 2012 - 01:48

Z tego co wiem to fusion drive jest trochę drogi, a do gier mam PeCeta... Nie lepiej by było później włożyć SSD we własnym zakresie? Pozdrawiam.

#40 d.pacholczyk

d.pacholczyk
  • 9 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 19 December 2012 - 01:53

Super! Mój pewno dojdzie ostatniego dnia, czyli 10go stycznia... : )

#41 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 19 December 2012 - 08:12

[...]
Nie lepiej by było później włożyć SSD we własnym zakresie?
[...]

Tak byłoby najlepiej, ale jak przykleili ekran, tak jak w 21.5", to może być z tym ciężko. Trzeba poczekać aż jakiś serwis rozbierze 27", wtedy się okaże, jak łatwo się dostać do środka.

#42 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 19 December 2012 - 09:20

Kurde, chyba mnie Panowie namówiliście na tego nowego iMaka... ;D

#43 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 19 December 2012 - 12:53

Tak byłoby najlepiej, ale jak przykleili ekran, tak jak w 21.5", to może być z tym ciężko. Trzeba poczekać aż jakiś serwis rozbierze 27", wtedy się okaże, jak łatwo się dostać do środka.

Tak właśnie myślałem. Po prostu pewnego pięknego ranka zanieść Maca do iMada i włożyć SSD, zamiast inwestować w fusion drive ... tylko pozostaje pytanie ile sobie zażyczą za taką usługę...?:)
Bał bym się cokolwiek robić może z wyjątkiem RAMu.

Pozdrawiam.

#44 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 19 December 2012 - 17:27

Dziwne.... Przez chwilę strona Apple pokazywała mi przewidywaną datę dostawy 19 grudnia (!), ale jak tylko odświeżyłem, od razu ujrzałem stary widok (2 stycznia) :sad: [ATTACH=CONFIG]12855[/ATTACH]

#45 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 19 December 2012 - 18:22

Tak właśnie myślałem. Po prostu pewnego pięknego ranka zanieść Maca do iMada i włożyć SSD, zamiast inwestować w fusion drive ... tylko pozostaje pytanie ile sobie zażyczą za taką usługę...?:)
Bał bym się cokolwiek robić może z wyjątkiem RAMu.

Pozdrawiam.

Na pewno taniej cie wyniesie otwarcie i wymiqna dysku na SSD w autoryzowanym serwisie, niż zastosowanie FusionDrive, który jak wiadomo jak na razie nie działa jak trzeba.

Jak się dowiedziałem Cortland już dostał zestawy z klejem do nowych iMaków. Po zobaczeniu wersji 2012 od środka myślę, że w dwudziestcesiódemce będzie trudniej zdjąć ekran nie uszkadzając przy tym matrycy ( już ''inżynierowie'' Apple się o to postarali). Ale z wnioskami poczekajmy na pierwszą rozbiórkę.
Jedyne co już wiadomo, to że na pamięci będzie z tyłu specjalna klapka. Tyle przynajmniej ułatwili.

#46 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 19 December 2012 - 18:26

Komputer dzisiaj odebrałem sam w łódzkim TNT, bo inaczej kolejny dzień czekałby na dostawę. Pomimo tego, że komputer w TNT był już od wczoraj dostawa i tak była planowana dopiero na jutro. Z tego co się dowiedziałem, to nawet jak coś dotrze do nich wcześniej, nie zostanie dostarczone klientowi przed wyznaczoną datą (u mnie to było 20.12). Dziwne to wszystko, ale nie wnikam. Komputer lżejszy (to pierwsze co zauważyłem (w bloku nie mamy windy) ;)). Ekran (obraz) ma chyba trochę więcej głębi - nie wiem jak to inaczej określić, ale takie mam wrażenie na gorąco. Jest minimalnie głośniejszy niż mój poprzedni iMac (chociaż nie pamiętam jak tamten zachowywał się tuż po pierwszym uruchomieniu). Nie słychać dysku twardego. Bałem się o głośniki (czytałem, że w 21.5" jest gorzej niż było wcześniej), ale chyba niepotrzebnie. Aha, sprawdziłem po nrze seryjnym: w50. Więc rozsyłają na bieżąco to, co schodzi z taśmy najwyraźniej. [ATTACH=CONFIG]12856[/ATTACH]

#47 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 19 December 2012 - 18:33

Mój też powstał w 50. Braciszki... :D
Niestety jeszcze nie dojechał, ale jakby jutro trafił do Europy, to wtedy już tylko śledzić zamówienie. Żeby np. przyszedł w piątek, to byłby cud!! :D

- - - Połączono posty - - -

Aha, sprawdziłem po nrze seryjnym: w50. Więc rozsyłają na bieżąco to, co schodzi z taśmy najwyraźniej.

[ATTACH=CONFIG]12856[/ATTACH]

A w jakiej fabryce? Też C0??

#48 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 19 December 2012 - 18:38

Jeżeli są to dwa pierwsze znaki z numeru seryjnego to tak, C0.

#49 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 19 December 2012 - 18:39

Jeżeli są to dwa pierwsze znaki z numeru seryjnego to tak, C0.

No to elektroniczni bracia :P

#50 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 December 2012 - 19:55

Ja mam Shipment Dispatched, dostawa na 3 stycznia 2013. WTF? Wysyłka przez TNT Express. Też mam C0, ale nie widzę w numerze W50, mam W1, cokolwiek to oznacza...

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users