Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 10 grudnia 2012 - 13:41
Napisano 10 grudnia 2012 - 14:08
Napisano 10 grudnia 2012 - 14:35
Czy zostając dziennikarzem, felietonistą na tym portalu - oddaje się teściową w niewolę, a każda próba napisania czegoś rzeczowego, lecz negatywnego kończy się karą... w postaci... zwrotu tejże?
Napisano 10 grudnia 2012 - 17:15
Oni (redaktorzy) są za młodzi na teściowe
Zrozumcie, że właśnie trollowanie gimbusów i wszechobecne hejtowanie Apple spowodowało taką, a nie inną reakcję. Każda krytyka wywołuje wojnę w szklance wody. Zlatują się rbeje, lenivce i inni i zaczyna się ostra jazda bez trzymanki. Wy im wtórujecie, zamiast przywołać do porządku. Potem wpada moderator i leci po całości, za wzniecanie burd na forum. I znów żal, że nie pozwala się na wolność słowa i krytykę. No nie pozwala się, jeśli wznieca to wojny i prowadzi do obrażania innych.
Wiem po sobie i za siebie mówię. Nie dalej, jak wczoraj w nocy poleciała soczysta wiązanka pod adresem konstruktora portów w iMacu, który tak to sobie wymyślił, że mini dvi wypina mi się przy każdej zmianie nachylenia ekranu. Wiem, że powinienem zaraz wpaść na forum i wylać wiadro gorzkich żali, porównać do rozwiązań innych firm, wykpić i wkleić upiorne zdjęcie znalezione w internecie, wyrażające moją dezaprobatę dla iMaca. Nie zrobiłem tego, bo potem sam musiałbym sprzątać syf, który by powstał po kilku godzinach
Napisano 10 grudnia 2012 - 18:04
Nie. Nie ma nigdzie odgórnego zarządzenia o zakazie krytyki, jeśli o to Ci chodziDobre określenie - "KAŻDA KRYTYKA". Zatem sprowadzać się ma do tego, ze owej krytyki ma nie być, nie może być bo grozi to kataklizmem. Dlaczego nie napiszemy tez, ze zlatują się wielbiciele - ze wszech miar mądrzy, wszech obecni, tam gdzie akurat coś się dzieje - owi uzySZkodnicy to postacie o nickach zaczynających się na literę "A" oraz "G" - na owego ostatniego składałem skargi za jego zachowanie - bez echa zupełnie.
Wyolbrzymiasz. To forum jest z założenia "Forum dyskusyjne dla fanów i zaciekawionych." i fani mają tu swoje miejsce. Rozumiem, że dla Ciebie mogą ich poglądy być zbyt skrajne, ale jako "zaciekawiony" obserwuj, nie zwalczaj. Od zwalczania masz inne miejsce, obaj wiemy jakie. Tam masz spokój, wiesz że mnie nie zobaczysz i wysypki nie dostanieszCzy naprawdę owo forum musi być związkiem wyznaniowym? Czy naprawdę rola nowych, niezdecydowanych i potencjalnych użytkowników sprzętu Apple jest marginalizowana, tylko dlatego aby wcisnąć im "jedyna prawdę", sprzedać produkt - a prawda - nie ma tu miejsca, nie ma racji bytu. Czy tak?
Napisano 10 grudnia 2012 - 18:34
Napisano 10 grudnia 2012 - 19:08
Napisano 10 grudnia 2012 - 23:52
Napisano 11 grudnia 2012 - 01:15
Napisano 11 grudnia 2012 - 01:55
Jak napisałem, mówię w swoim imieniu, że wolę przemilczeć, niż rozpętać wojnę i sprzątać. Już i tak mi starczy latania ze ścierą i zmywania tego, co się komu uleje. Tym bardziej, że i tak nic moje biadolenie na wypadającą wtyczkę nie pomoże. Apple nie przyśle mi nowego iMaca, właściciel forum również mi go nie kupi, a że ktoś mnie pogłaszcze po główce i z empatią wyrazi smutek z powodu moich zszarganych nerwów, to niewielka pociecha.
Wyolbrzymiasz. To forum jest z założenia "Forum dyskusyjne dla fanów i zaciekawionych." i fani mają tu swoje miejsce. Rozumiem, że dla Ciebie mogą ich poglądy być zbyt skrajne, ale jako "zaciekawiony" obserwuj, nie zwalczaj. Od zwalczania masz inne miejsce, obaj wiemy jakie. Tam masz spokój, wiesz że mnie nie zobaczysz i wysypki nie dostaniesz
MyApple jest dla makolubnych i dla takich pisane są artykuły. Piszą je ludzie lubiący tę firmę i jej wyroby, to naturalne. Przedruki/tłumaczenia z zagranicznych portali również robione są przez te same osoby, więc, co naturalne, dobór materiałów jest taki, a nie inny. Jak Wy w swoim kąciku wzajemnej adoracji, macie selekcjonowane informacje nieprzychylne Apple, tak my w naszym kąciku mamy te przychylne. Sieć jest nieograniczona i każdy ma swój kącik, a niektórzy, bardziej neutralni, balansują między jednym a drugim.
A teraz doi rzeczy. My potrafimy chyba wkurzac sie na to, co mamy...bo moze to nigdy nie stanowiło dla nas elementu "pragnienia", a normalnosci, że jest.
Radek ma rację, potrafimy krytykowac i daje to tez powód do wojny.
Bo jak wytłumaczyc komus, ze jego ulubiona marka jest zwyczajnie do dupy z wieloma rzeczami?
Ale Panowie wyroslismy w innej jakości produktu, a ja myA też postrzegam jako swego rodzaju markę.
W końcu zobowiązuje kilka lat w sieci, uważanie się za miejsce opiniotwórcze i do tego o takiej wielkiej sile przekazu i dotarcia.
(...)
Ale czy to ma byc tylko "ach i och"???Nie, uwazam, ze nie.
(...)
MyA ma szanse na konstruktywne opinie, mocne i rzetelne. Takie, które trafiają do producentów, które powodują, że producenci widzą swoje zaniedbania, wpadki i nasze złości na to, ze biorą kasę za nic.
Co jednak robi sie na myA?
Pisze listy pochwalne, chwali i tuszuje wpadki, udowadnia, ze nawet złe jest dobre, bo nasze...
Za kasę. Owszem, tylko to już ociera się o prostytucję moralną.
Mozna kupic wszystko, ale jak ktos odsprzeda swoją rzetelność i prawdomówność, to pote nawet miliony dolarów nie zmienia juz niczego.
Tracicie zaufanie, stajecie sie posmiewiskiem w sieci, miejscem gdzie ludzie piszą brednie a Wy ich jeszcze bronicie.
Ok zgadzam się. Ktos napisze brednie, ktos niewytrzyma (jak ja wielokrotnie) i opinię negatywną takiego typa jak ja usuwacie.
Fajnie, a co z brednią...zostaje, bo jest słodka i pasuje do całego forum...kościoła nadgryzka wspaniałego.
Radku tylko że to co tutaj piszemy...jest naszym pisaniem, a tam dzieja się reczy smieszne , straszne i tragiczne.
Poczytaj opinie niektórych...to juz nie żarty, to zakrawa na fobie na punkcie marki.
Do tego miałkość "artykułów" i wychodzi, że znajdujemy sie w dziwacznym miejscu.
Nie twierdzę, że poziom tekstów pisanych na MyApple mnie zadowala. Nie po to przeniosłem tę dyskusję tutaj, żeby obalać argumenty i zwalczać krytykę. Zrobiłem to po to, żeby porozmawiać, co można z tym zrobić. Żeby pokazać Wam, dlaczego część komentarzy pod artykułami jest wywalana i zastanowić się, jak można temu zaradzić. Żeby uświadomić Wam, że często Wy sami jesteście winni kasacji połowy dyskusji pod artykułem i że Wy sami możecie to zmienić.
Fajnie sobie poczytać kulturalną dyskusję na poziomie. Kolega renqien nie zasłonił się supermoderatorstwem i nie wywalił wszystkiego w śmietnik ale podjął dialog. Wiadomo, że taka dyskusja cudów nie zdziała, lecz może parę osób zastanowi się nad tym, że kwestie telefonu/komputera/tabletu, jaki się używa to nie jest sprawa życia lub śmierci.
Generalnie, żeby coś krytykować wypadałoby mieć o temacie jakiekolwiek pojęcie. Ja pierwotnie używałem smartfonów na PalmOS i Windows Mobile (tak były takie systemy).(...)Z kolei portale czy fora internetowe powinny dyscyplinować wszystkich fanatyków, bez względu na to, jakiego sprzętu używają gdy zaczną oni osobiste wycieczki, zamiast używania argumentów merytorycznych. I portale/fora powinny także być mocno uważne w zakresie tego, czy pisząc artykuł redaktor przedstawia swój punkt widzenia, czy też punkt widzenia producenta opisywanego sprzętu.
Napisano 11 grudnia 2012 - 19:38
A nie mówiłem?Miało wyjść tak pięknie... wyszło jak zwykle.
Właśnie na tym polega trudna rola moderatora. Ciężko dogodzić wszystkim. Jak się wezmą za łby i zrobi się nieprzyjemnie, wkroczę i rozdzielę, co mam do rozdzielenia. Do tego czasu można pisać, co się chce. Właśnie na tym polega brak cenzury, żeby dopuszczać swobodne wyrażanie myśli, nawet tych nieuczesanych, pod warunkiem zachowania zasad forum i regulaminu. W końcu tego chcecie, więc uszanujcie. (swoją drogą muszę tam wejść i zobaczyć, co się dzieje, bo dopiero wróciłem i jeszcze nie zaglądałem).Może miną godziny jak kolega @renq
uien wkroczy ze swoją ulubioną ścierką i znów potoczą się głowy.
Ale dział wiadomości nie jest od doradzania przed zakupem. Od tego jest "jaki sprzęt wybrać" i zauważ, że masz w nim swobodę. Nawet Iro, który gdyby mógł, to zakazałby odgórnie i ustawowo sprzedaży czegokolwiek spod znaku jabcoka, może w tym dziale się rozwinąć i niczego mu nie kasuję.Owe biadolenie może wnieść prawdę, której brakuje. Jeżeli okaże się, że nowy iMac z jakiś przyczyn jest kiepski - dlaczego pozwalać nowym potencjalnym klientom na jego kupno?
Ty to wiesz, ja to wiem, ale czy wszyscy to wiedzą? Ileż razy zwykła dyskusja przeradzała się w wojnę religijną? Wpadał jakiś oszołom, rzucał obraźliwe teksty i gotowe. Przyłączali się ONI, przyłączaliście się WY i robił się onet. Nie można być idealistą i wierzyć, że na forum będą przychodzić tylko mądrzy ludzie na poziomie. To jest życie, a nie film i tutaj niestety, nie ma wygodnych scenariuszy. Lajf is brutal, jak mawia wieszcz i trzeba się dostosować do realiów, a nie żyć ideami. Kogoś krew zalała, ktoś miał gorszy dzień, ktoś inny jest idiotą i masz wojnę jak ta lala. Wszystkie dyskusje na poziomie poszły... w pole.Musimy nauczyć się odróżniać walkę za / przeciw danej marce, a dyskusje na temat wad i zalet, które w żadnym razie nie mają obrazić zwolennika / przeciwnika - ale mają być prowadzone aby każdemu żyło się lepiej.
Napisano 11 grudnia 2012 - 21:40
Jak myślicie, pasuje do tematu? Urbanistyczne poprawki dyrektora. - YouTube
Napisano 12 grudnia 2012 - 12:19
A nie mówiłem?
Ty patrzysz na forum "jak powinno być" a ja siedzę tu już tak długo, że wiem jak będzie. Jak w każdej społeczności fanów, są fani umiarkowani i fani nieumiarkowani. Przecież nie będę sypał ostrzeżeniami i banował, za bycie fanatykiem, bo mnie zbanują
A tak poważnie, pisałem już, że to forum fanów i miejsce, gdzie mogą się wyartykułować. Może po prostu Tobie nie odpowiada formuła tego miejsca? Może to Tobie brak tolerancji w takim razie? Ja staram się nie oceniać. Nie publicznie, nie na forum. Sam, w zaciszu domowym lub w prywatnych rozmowach ze znajomymi mogę wyrazić dezaprobatę lub zażartować. Nie robię tego jednak publicznie, żeby nie urazić nikogo. Po prostu.
Ale dział wiadomości nie jest od doradzania przed zakupem. Od tego jest "jaki sprzęt wybrać" i zauważ, że masz w nim swobodę. Nawet Iro, który gdyby mógł, to zakazałby odgórnie i ustawowo sprzedaży czegokolwiek spod znaku jabcoka, może w tym dziale się rozwinąć i niczego mu nie kasuję.
Ty to wiesz, ja to wiem, ale czy wszyscy to wiedzą? Ileż razy zwykła dyskusja przeradzała się w wojnę religijną? Wpadał jakiś oszołom, rzucał obraźliwe teksty i gotowe. Przyłączali się ONI, przyłączaliście się WY i robił się onet. Nie można być idealistą i wierzyć, że na forum będą przychodzić tylko mądrzy ludzie na poziomie. To jest życie, a nie film i tutaj niestety, nie ma wygodnych scenariuszy. Lajf is brutal, jak mawia wieszcz i trzeba się dostosować do realiów, a nie żyć ideami. Kogoś krew zalała, ktoś miał gorszy dzień, ktoś inny jest idiotą i masz wojnę jak ta lala. Wszystkie dyskusje na poziomie poszły... w pole.
Napisano 12 grudnia 2012 - 18:30
P.S. @renqien przepraszam za wplecenie litery "u" do Twego nicka.
Napisano 12 grudnia 2012 - 20:57
Stary już się robię i czasem wolę odpuścić, niż wdawać w dyskusje. Świata nie zmienię, fanatyzmu i głupoty nie wytępię. Mogę natomiast unikać spięć, nie prowokować i nie wdawać się w jałowe dyskusje. Mam chyba zły wpływ na ludzi, bo za każdym razem, jak komuś tłumaczę i już mam wrażenie, że go przekonałem, to się okazuje, że następnego dnia muszę go zbanować.
Napisano 12 grudnia 2012 - 22:30
Z jednej strony fajna dyskusja tu się toczy - dla przeciwwagi, w innym dziale zaczyna się bagno.
Napisano 14 grudnia 2012 - 09:32
"Informacja, choć wydawać by się mogło że dość kuriozalna"Dlaczego kuriozalna?? Tylko czekać jak jakiś psiSung albo inny troll przywłaszczył by to w swoich podróbkach.
Napisano 27 sierpnia 2013 - 21:03
Napisano 27 sierpnia 2013 - 21:25
Napisano 27 sierpnia 2013 - 21:30
Napisano 27 sierpnia 2013 - 21:34
Napisano 27 sierpnia 2013 - 21:37
Napisano 27 sierpnia 2013 - 22:02
Napisano 27 sierpnia 2013 - 22:46
Od czasu odejscia Steve'a nawet MyApple nie jest juz takie samo.
Napisano 27 sierpnia 2013 - 23:04
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych