Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 08 grudnia 2012 - 10:34
Napisano 08 grudnia 2012 - 10:41
Napisano 08 grudnia 2012 - 10:50
Napisano 08 grudnia 2012 - 11:05
Napisano 08 grudnia 2012 - 11:16
Napisano 08 grudnia 2012 - 12:40
Nie, no ja ironizowałem oczywiście
Z resztą, jakoś zgrabnie ominąłeś propozycję wzięcia długopisu i napisania własnej recenzji
Napisano 08 grudnia 2012 - 13:33
Bierzecie kase za reklame i oczywiście musicie napisać super komentarz, opinie. Zenada.
Napisano 08 grudnia 2012 - 14:07
Do napisania własnej recenzji skutecznie zniechęca polityka owego forum. Ktoś, kto chciałby pisać - ma wolność słowa na zasadzie: "Kto jest moim idolem i dlaczego właśnie Lenin". Recenzje, które bywałyby rzetelne, spowodowałyby świętą wojnę, zstąpienie z niebios samego SJ, czy w najlepszym przypadku zamknięcie takowej recenzji, usunięcie i zamiecenie jej pod dywan.
Swego czasu pokusiłem się o recenzje aparatu w iPhone 3G, w zestawieniu z innymi trzema telefonami - co wynikło? Zamiast wdzięczności za niezależny test, za pokazanie prawdy - to płacz, wrzaski... wolałbym chyba w czynie społecznym pisać nowe teorie spiskowe na temat katastrofy smoleńskiej.
Napisano 08 grudnia 2012 - 15:37
Widzę, że według kolegi renqien raczej to forum ma być dla fanatyków a nie dla miłośników marki. Bycie miłośnikiem czegoś nie wyklucza obiektywizmu w ocenie. Zakazanie ironicznego tonu wydaje mi się kuriozalne. Nie wszystko co Apple robi jest cudowne i przemilczanie tego przez fanatyków marki jest według mnie żałosne. To że byłem zadowolony ze swojego starego iPhone 3GS to nie jest powód aby przemilczeć to, że plastik obudowy tego telefonu jest fatalny i o niebo gorszy niż w dowolnym Samsungu średniej klasy.Recenzja o której pisał kolega Nasedo - dotycząca porównania aparatów w różnych telefonach, o ile jest zrobiona rzetelnie, jest właśnie tym czego ja oczekuję od portali dotyczących szeroko pojętej elektroniki.Zamykanie się na krytyczne uwagi, doprowadzi do tego, że forum stanie się piaskownicą dla kilku zachwyconych sprzętem z jabłkiem osób. Osoby o szerszych horyzontach po prostu przestaną odwiedzać portal tak prowadzony, bo i tak nie uzyskają tu rzetelnych opinii. Recenzje, takie jak ta ostatnia iPhone 5 są tylko biciem piany. Poza doskonałymi zdjęciami, ta recenzja była po prostu słaba i nic nie wniosła do tematu poznawania sprzętu.
Napisano 08 grudnia 2012 - 16:25
Napisano 08 grudnia 2012 - 17:17
Napisano 09 grudnia 2012 - 10:29
Wiesz, że nie żywię do Ciebie osobistej urazy i kilka razy gadaliśmy jak ludzie na PW, ale wybacz... Twój kpiąco ironiczny ton wypowiedzi na forum i z gruntu negatywne nastawienie do wszystkiego, co Apple, nie nadaje się do pisania artykułów na forum, bądź co bądź, miłośników tej marki. Trudno, żeby w gazetce ściennej lokalnego oddziału PiS umieszczano artykuły Kalisza, choćby nawet napisane najsprawniejszą polszczyzną
Widzę, że według kolegi renqien raczej to forum ma być dla fanatyków a nie dla miłośników marki. Bycie miłośnikiem czegoś nie wyklucza obiektywizmu w ocenie. Zakazanie ironicznego tonu wydaje mi się kuriozalne. Nie wszystko co Apple robi jest cudowne i przemilczanie tego przez fanatyków marki jest według mnie żałosne. (...) Recenzje, takie jak ta ostatnia iPhone 5 są tylko biciem piany. Poza doskonałymi zdjęciami, ta recenzja była po prostu słaba i nic nie wniosła do tematu poznawania sprzętu.
Jeszcze trochę i zostanie tylko kilkudziesięciu, dla których czyms oczywistym jest zachwalanie, gdy im się każe zachwalać, a krytykowac będą, gdy im się każe krytykować.
Ten artykuł jest na to dowodem, że na MyA czymś oczywistym staje się byle jakość, miałkość i beznadzieja.
Ten artykuł jest słaby, jest kiepski.
MyA nie było takie kiedyś i niech mi nikt nie opowiada, że teraz jest lepiej! Zero obiektywizmu, zero prawa do pisania prawdy ( ostatnio nawet jest ferowane pojęcie na MyA, że nie ma prawdy absolutnej ).
Napisano 09 grudnia 2012 - 11:09
Amen.
Napisano 09 grudnia 2012 - 22:07
Napisano 09 grudnia 2012 - 22:39
"... Naprawdę mieliście tam swobodę i tolerowane były zarówno krytyka, jak i dość poważny OT....
.
Napisano 09 grudnia 2012 - 22:44
Napisano 10 grudnia 2012 - 02:33
Oczywiście masz rację. Masz prawo własnego zdania, wyrażania go na forum i dyskusji, nawet jeśli jest to negatywna opinia o firmie. Co więcej, sam czasem piszę w takim tonie, choć może nie tak agresywnie. Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce i mądrej wymianie poglądów, wręcz chciałbym, żeby właśnie tak wyglądało forum. Administracja również.
Niestety, razem z fajną dyskusją na poziomie, pojawiła się cała masa zadymiarzy, występujących pod różnymi nickami i z premedytacją wszczynających awantury. Zaczęły się inwektywy, obrażanie użytkowników, wulgarne posty. Szczególnie w wakacje, zalała nas fala trolli i kilkadziesiąt raportów dziennie wymusiło naszą reakcję.
Musisz zrozumieć, Ty, Arek i inne osoby piszące krytycznym tonem, że ja i inni moderatorzy, jak dostajemy pół strony raportów o jakiejś zadymie, to po prostu ją usuwamy. To jest zbiór postów, jeden wynika z drugiego i jest kontynuacją poprzedniego. Nie da się selektywnie wywalić tylko wpisów śmieciowych, a zostawić sensownych, bo wyjdzie zbiór wyrwanych z kontekstu wypowiedzi. Dlatego Wasza właśnie rola polega na ignorowaniu trolli i ich zaczepek, szybkim raportowaniu i liczeniu, że jest na posterunku jakiś mod, który da radę szybko zareagować. Waszą rolą jest również gaszenie zarzewia w zarodku. Właśnie Waszą, nie użytkowników "miłośników Apple", bo ich wypowiedzi zawsze będą prowokowały hejtowanie. Chcecie móc sensownie rozmawiać na forum i wyrażać swoje krytyczne uwagi, to pomóżcie stworzyć ku temu sprzyjającą atmosferę.
Wracając do artykułów, od tego jest dział Newsroom, żeby w nim umieszczać swoje próby pisarskie i ciekawe informacje, godne wykorzystania w artykułach na MyApple. Ja nadal jestem zdania, że fajnie napisana recenzja lub mądry artykuł, rzetelnie napisany i neutralny emocjonalnie, ma szansę na publikację. Nie obiecuję tego, bo tym zarządza red.nacz. czyli Dawid, ale każdy, kto napisze coś fajnego, może liczyć, że szepnę kilka pozytywnych słów w jego sprawie.
Chcecie artykułów na poziomie? Stwórzcie ten poziom. Wyznaczcie poprzeczkę, udowodnijcie, że można lepiej i rzetelniej napisać. Nie krytykujecie tylko i nie naśmiewacie się przy każdej okazji. Dajcie przykład, że nawet nie mając czasu i robiąc coś za free, można zrobić to dobrze. Oczekujecie poziomu, pokażcie, że sami go macie, że umiecie pisać lepiej, poprawniej, zgrabniej, rzetelniej. Wtedy będziecie mieli prawo również do krytyki redakcji. Bo w tej chwili, przepraszam za szczerość, zachowujecie się jak Ferdek Kiepski. Nic nie robicie, a narzekacie że inni to nieroby.
Napisano 10 grudnia 2012 - 10:48
Napisano 10 grudnia 2012 - 11:42
Szkoda, że temat słuchawek zastąpiony został tematem o tym, co się dzieje na forum i jak to widzimy my.
Najlepsze jest to, że taką ocenę ma większość starszych forumowiczów, tych, którzy od lat korzystają z produktów Apple i od lat albo są na MyA, albo wchodzili na forum.
Może przenieść całą tą polemikę do offtopic? I na koniec ktos napisze "ar3kb zaczął", myślę, że nie ja, a osoby odpowiedzialne za poziom i treść artykułu.
Wszystkie ostatnie artykuły brzmią jak prost slogan reklamowy, do tego jak wspomniał Kolega Nasedo w tonie bałwochwalczym, a na pewno w tonie "ach i och", zero nawet chęci wykazania wad, nawet tych najmniejszych, które zawsze są w przedmiotach.
Wracając do artykułów, od tego jest dział Newsroom, żeby w nim umieszczać swoje próby pisarskie i ciekawe informacje, godne wykorzystania w artykułach na MyApple. Ja nadal jestem zdania, że fajnie napisana recenzja lub mądry artykuł, rzetelnie napisany i neutralny emocjonalnie, ma szansę na publikację.
O wolnosci i pisaniu prawdy juz nie wspominam. Mam dosyc gdy ktos pisze mi na PW "nie ma prawdy absolutnej", " to prywatne miejsce", "my tu ustalamy co jest prawdą, a co nie".
Napisano 08 grudnia 2012 - 10:34
No bo to jest reklama. A nie test jak moglby sie ktos spodziewac. Ale co mysleliscie wchodzac na ta strone - albo nieudacznie i spoznione tlumaczenia z Macrumors ... albo sponsorowane materialy.
Napisano 10 grudnia 2012 - 12:10
Rzetelne napisanie artykułu, sprawi iż nie będzie on napisany w sposób "neutralny emocjonalnie". Chyba, iż rzetelnością jest lojalność wobec jedynej słusznej frakcji, wtedy rozumiem takową rzetelność.
Napisano 10 grudnia 2012 - 12:57
Sorry, ale chyba się pomyliłeś. Właśnie rzetelny artykuł jest neutralny. Emocjonalny jest komentarz lub felieton.
Napisano 10 grudnia 2012 - 13:13
Pojawiły się w sieci doniesienia o pojawiającym się błędzie blablabla. Również na naszym forum użytkownicy zgłaszają problemy blablabla. Postanowiliśmy się przyjrzeć problemowi bliżej. Blablablabla. Jak do tej pory Apple nie ustosunkowało się do zaistniałej sytuacji. Czy u Was również występuje ten problem?
Napisano 10 grudnia 2012 - 13:25
Zgadza się i o tym właśnie piszę. Artykuł może budzić emocje, nie powinien być natomiast pisany pod ich wpływem, bo traci obiektywizm i rzetelność dziennikarską.
(...)
I teraz wiadro pomyj w komentarzach, jakie to Apple jest be.
Napisano 10 grudnia 2012 - 13:26
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych