Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#201 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 maja 2013 - 00:50

Cena nie ma nic do rzeczy. To, ze Apple woła 2x tyle za iPhone 5 to nie znaczy, ze ten telefon jest 2x lepszy od Nexus 4. Google nic nie zarabia na Nexus'ach. Mozna powiedziec, ze rozdaje je po kosztach produkcji.

Taa, koszt produkcji Nexusa 4 to jakieś 250 $ a cena w sklepach wynosi 1800-1900 zł.

#202 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 23 maja 2013 - 08:02

Taa, koszt produkcji Nexusa 4 to jakieś 250 $ a cena w sklepach wynosi 1800-1900 zł.

Zobacz po ile ten sam telefon kosztuje w oficjalnej sprzedaży (Play Store) na zachodzie Europy i w USA.

#203 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 maja 2013 - 08:55

Koszt produkcji iPhone 5 tyle samo a kosztuje 2850.

- - - Połączono posty - - -

Zobacz po ile ten sam telefon kosztuje w oficjalnej sprzedaży (Play Store) na zachodzie Europy i w USA.

Domyślam sie, ze chcial pokazac cene sugerowana na nasz rynek. W Polsce nie ma Play Store wiec LG ustaliło 1900 zl. Oczywiscie nikt tyle nie da, bo nówke mozna miec juz za 1200 zl. iPhone za okolo 2100 co w dalszym ciagu daje nieuzasadnione 1000 zl roznicy. Czym jest to 1000 zl? Karta klubowa Apple upowazniajaca do wstepu do AppStore, iCloud itd itp.... :D

#204 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 maja 2013 - 13:12

Ale to cena subsydiowana, równie dobrze możnaby napisać że w ofercie operatora iPhone kosztuje 600 zł.

#205 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 23 maja 2013 - 13:42

350€/$ to cena końcowa za wersję 16GB bez abonamentu, no oprócz kosztów przesyłki, czyli mniej niż obecnie iPhone 4 8GB w AOS.

#206 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 maja 2013 - 22:29

Ale Google liczy na zyski ze sprzedaży muzyki, książek, magazynów i filmów w Play Store.

#207 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maja 2013 - 00:01

Liczyc sobie może, na Polakach raczej nie zarobi z oczywistych wzgledow. Płaczemy z tego powodu? Ja nie.

#208 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 maja 2013 - 15:07

A wielu chciałoby żeby Nexus 4 kosztował u nas 900 zł zamiast dwa razy tyle.

#209 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maja 2013 - 16:13

Wielu chce i ma go za 1200 z Allegro. To juz sa smieszne pieniadze jak za taki telefon.

#210 KriX96

KriX96
  • 60 postów
  • SkądProszowice, Poland

Napisano 24 maja 2013 - 16:15

Ale to cena subsydiowana, równie dobrze możnaby napisać że w ofercie operatora iPhone kosztuje 600 zł.

Twoje myślenie jest takie jakieś dziwne. Możemy popatrzeć na ceny z oficjalnej dystrybucji tutaj mamy odpowiednio: 350$ i 649$ za wersję 16GB, prawie dwukrotna różnica. Natomiast na rynku wtórnym cen tzw na allegro możemy dostać nówkę Nexusa za ok 1200zł, natomiast iPhone 5 za ok 2000zł. :)

#211 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 24 maja 2013 - 17:27

Wczoraj stałem się tymczasowym posiadaczem iPhone'a 5. Po użytkowaniu go przez 1,5 dnia doszedłem do ciekawych wniosków. Po pierwsze 4" ekran, czyli dokładnie wcale nie jest aż takim minusem jak myślałem. Postanowiłem wypisać wady i zalety, które moim zdaniem, jako wieloletniego użytkownika androida (nieprzerwanie od wersji 1.6) posiada iPhone 5. Zalety to na pewno: - Szybkość, system jest niesamowicie szybki. - "Integralność" aplikacji od dostawców trzecich - szczerze mówiąc zapomniałem, że tak wiele aplikacji może być tak ładnych, i tak dobrze komponować się z systemem. - Jakość wykonania telefonu robi wrażenie (mimo, że egzemplarz, który posiadałem został wysłany do serwisu z powodu szwankujących przycisków). - Jakość aparatu, a szczególnie jakość nagrywanych filmów. Wady: - waga - telefon jest za lekki, osobiście wolałbym, gdyby ważył nieco więcej. - masa drobnych szczegółów, niedoróbek systemu, które przy przesiadce z androida nieco wkurzają np.: - brak raportów doręczeń, - kiepska klawiatura(w porównaniu z płatną swiftkey z androida to przed apple długa droga. Kiepska autokorekta - chociaż być może jeszcze się nie nauczyła zbyt wiele, brak swype'u, znaki '.' i ',' nie są widoczne na "pierwszym planie", w niektórych aplikacjach klawiatura wysuwa się z opóźnieniem(android niestety też tak ma)), - brak podglądu apetytu aplikacji na internet, - trochę zbyt małe możliwości personalizacji. Być może nie dotarłem do takiej opcji, ale brakowało mi widoku nadchodzących wydarzeń z kalendarza (np. w nadchodzącym tygodniu) na ekranie blokady lub ekranie głównym. - niby większy ekran, ale zdjęcia zrobione telefonem podczas podglądu nie wyświetlają się na całej powierzchni ekranu - moim zdaniem to wręcz głupie. - mimo wszystko ekran mógłby mieć te 4,3"-4,5" - synchronizacja jedynie poprzez iTunes nieco ogranicza. Powiem szczerze, że po spędzeniu z iPhonem 5 trochę czasu na co dzień, zacząłem patrzeć na niego dużo bardziej życzliwym okiem. Przede wszystkim teraz już jestem pewien, że chcę spróbować iPhone'a. Liczę, że część z niedoróbek oprogramowania minie z nowym iOS'em. Jednak skoro 5S jest już na horyzoncie to wstrzymam się z zakupem. Mam nadzieję, że naprawią wszystkie niedoróbki z 5 i być może dodadzą nieco większy ekran. Jeżeli nie i tak go kupię. Szczerze mówiąc nie wiem czy lepszy jest Nexus 4 czy może iP. Te telefony są po prostu inne. Oba bardzo wydajne i ciekawe. Uważam, że każdy z nich jest wart polecenia. P.S. Po obcowaniu z iP zatęskniłem za starym, służbowym macbookiem ;)

#212 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maja 2013 - 18:22

- niby większy ekran, ale zdjęcia zrobione telefonem podczas podglądu nie wyświetlają się na całej powierzchni ekranu - moim zdaniem to wręcz głupie.

Matryca cyka w formacie 2:3 a ekran jest 16:9. Gdyby zdjecia rozciagnac to stracilbys z podgladu częśc ich powierzchni. Fizyki nie przeskoczysz :)

#213 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 24 maja 2013 - 18:53

Wiem, ale aparat mógłby robić zdjęcia w formacie 16:9 (mieliby nowy emejzing ficzer), ale tak czy inaczej to trochę śmieszne bo masz większy ekran, ale go nie wykorzystujesz. Mogliby też po prostu dać większy ekran, jak ludzie zamiast rozciągać telefon. Swoją drogą zapomniałem w poprzednim poście pochwalić złącze lightning, świetna sprawa.

#214 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maja 2013 - 19:35

Zdjecia w formacie 16:9 to troche egzotyka. Bardziej moda niz standart. Apple chce zachowac pozory profesjonalizmu i nie daje innej opcji jak 2:3. Ekran wykorzystujesz wszedzie poza aparatem i galerią, nie ma tragedii ;)

#215 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 maja 2013 - 11:25

Twoje myślenie jest takie jakieś dziwne. Możemy popatrzeć na ceny z oficjalnej dystrybucji tutaj mamy odpowiednio: 350$ i 649$ za wersję 16GB, prawie dwukrotna różnica. Natomiast na rynku wtórnym cen tzw na allegro możemy dostać nówkę Nexusa za ok 1200zł, natomiast iPhone 5 za ok 2000zł. :)

Nie wiem co w tym dziwnego, bo oficjalna dystrybucja Nexusa 4 u nas w Polsce to dystrybucja LG, sprowadzane telefony na Allegro taką nie są.
W dodatku nie mają nawet polskiej gwarancji, ani nie są już nowe bo pochodzą z rynku wtórnego.

- Jakość aparatu, a szczególnie jakość nagrywanych filmów.

Moim zdaniem niższą od telefonów ze stabilizacją optyczną czyli Nokii Lumia 920/925/928 i HTC One.

Mogliby też po prostu dać większy ekran, jak ludzie zamiast rozciągać telefon.

Wtedy mysieliby powiększyć telefon i byłby zbyt duży dla osób z małymi dłońmi.
A na dobrą sprawę mają tylko jeden model więc musi być uniwersalny i ergonomiczny nawet dla dzieci.

Wiem, ale aparat mógłby robić zdjęcia w formacie 16:9 (mieliby nowy emejzing ficzer), ale tak czy inaczej to trochę śmieszne bo masz większy ekran, ale go nie wykorzystujesz.

Zdjecia w formacie 16:9 to troche egzotyka. Bardziej moda niz standart. Apple chce zachowac pozory profesjonalizmu i nie daje innej opcji jak 2:3. Ekran wykorzystujesz wszedzie poza aparatem i galerią, nie ma tragedii ;)

Nowsze telefony takie jak Nokie Lumia 920/925/928 i HTC One robią zdjęcia w proporcjach 16:9 więc jest szansa że iPhone 5S też dostanie panoramiczną matrycę aparatu.

#216 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 czerwca 2013 - 18:18

Nie myślałem że jest taka kosmiczna różnica między S3 a Nexusem. Inny świat, kompletnie nie tęsknię za iPhonem.

#217 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 czerwca 2013 - 19:40

W koncu wpadl mi w rece S4, wersja Snap. Tnie animacja przy wychodzeniu z aplikacji oraz przerzucanie kart w przegladarce. Gry odpalaja sie w 1080p, czesc z nich nawet dziala plynnie, ale zadna nie ma full detali. Z 2GB ram, dostepne jest 900MB a z 16GB rom, dostepne jest 9GB z hakiem. Majac w drugiej rece swojego Nex'a, czułem jak kroi mi sie w kaciku ust szyderczy usmiech. Telefon zdecydowanie dla mniej informatycznie swiadomych uzytkownikow. Taki zwykły dla mas, bo nigdy nie zajrzą tam gdzie trzeba a do tego co przycina, zwyczajnie sie przyzwyczają. Myslalem, ze kiedys TouchWiz zostanie dopracowany i nie bedzie sie czulo jego ciezaru w systemie. Jest wrecz przeciwnie, on sie rozrasta, ma przerzuty jak jakis rak płuc, czuc ze przejmuje system i pochlania go. Az dziwne, ze posiadacz takiego telefonu, wierzy ze posiada jeszcze Android'a.

#218 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 czerwca 2013 - 05:42

Ciekawe jak byś ocenił S4 Google Edition.

#219 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 czerwca 2013 - 07:12

Lepiej, aczkolwiek niżej od HTC One Google Edition, którego w chwili obecnej uważam za najlepszy telefon. Lepszy nawet od iPhone 5, choć nie w każdym calu.

#220 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 czerwca 2013 - 08:35

Jak to możliwe że przez tyle czasu nie zdążyli zoptymalizować tą swoją nakładkę touchwiz....

#221 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:42

Może nigdy nie próbowali? Po prostu wsadzają coraz mocniejsze bebechy i "no w końcu przecież zacznie płynnie chodzić.".

#222 SiWyTM

SiWyTM
  • 190 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 10:08

Jeśli mają takie podejście to nigdy płynnie nie będzie chodzić :) Dlatego że coraz bardziej tłusty jest ten taczłiz.

#223 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2013 - 11:20

Nexus jest fajny, dopóki mi nie upadł i nie stukłem ekranu, takim sposobem wróciłem znowu do iPhone, tym razem 5. Dobrze wykonany, nic nie skrzypi, nie piszczy itp. Lepszy od S3, pod względem wykonania, wsparcia, ale słabszy pod względem aparatu (i to tyle chyba). Softów od developerów jest trochę, aktualizacje ich wychodzą dość często co może być uciążliwe. Sporym minusem jest także bateria - trzeba bawić się w kernele, które również trzeba aktualizować co jakiś czas. Cena robi jednak swoje, ja jednak tęskniłem strasznie za iOS i nie żałuję.

#224 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 czerwca 2013 - 14:00

Jakby nie patrzeć to każdy telefon jest fajny dopóki się go nie rozwali :D

#225 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:21

Jasne, Nexusa wspominam bardzo miło chyba najlepiej z Androidowców. Był to mój pierwszy telefon od Google i w 100% byłem (w sumie to jestem, naprawia się..) zadowolony. Jednak ta bateria jest trochę uciążliwa, przy updatach romów często u mnie występował drain, a na stocku też schodzi bardzo szybko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych