Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Please log in to reply
291 replies to this topic

#1 malisz

malisz
  • 9 posts

Posted 13 November 2012 - 12:28

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Który wybrać i dlaczego?

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 13 November 2012 - 12:32

A widziałeś już Nexusa?

#3 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 13 November 2012 - 12:39

Nexus 4 jest gorzej wykonany, znacznie mniej wydajny, krócej działa na baterii, wiele jego funkcji nie działa u nas, ma zaledwie półtoraroczny okres aktualizacji systemu, a do tego nie ma serwisu ani gwarancji w Polsce.

AnandTech - Google Nexus 4 Review - Google's new Flagship

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 13 November 2012 - 12:42

Ja kupiłem iPhone 5, nie jest to ideał i mogli dać coś lepszego ale trudno. Model black, oby pozostał do końca taki. Prawdę mówiąc cena>jakość iPhone nie ma równych, konkurencja to plastikowe zabawki. Ostatnia moja nadzieja to Lumia 920, mam nadzieję że nie zawiedzie.

#5 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 13 November 2012 - 12:48

Dla mnie iPhone 5 t najbardziej niesamowite urządzenie mobilne jakie trzymałem w ręku, używanie go na codzień to niesamowita frajda pod każdym względem, zmiany w stosunku do 4s takie jak cieńsza, lżejsza, aluminiowa konstrukcja czy większy ekran w wykonaniu Apple'a są absolutnie genialne. Dopóki nie zacząłem używać piątki miałem mieszane uczucia, jednak teraz mam pewność, że nowy iPhone nie ma sobie równych - ideał.

#6 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 November 2012 - 12:53

Mam to samo. Myślałem, że iPhone 4s to ideał i ciężko zrobić coś lepszego, oczywiście się pomyliłem, bo iPhone 5 bije go na głowę swoim wyglądem, jakością, szybkością. Ten Nexus to nic innego jak jakaś patelnia. Nie dość, że to brzydkie, to jeszcze androshit, fuj bleee :)

#7 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 November 2012 - 13:05

Pff, amatorzy.

#8 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 November 2012 - 13:06

Pff, amatorzy.

hehe jacy tam amatorzy, profesjonaliści!!!

:)

#9 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 November 2012 - 13:09

Ja kupie oba i wiem, że z obu będę równie zadowolony. Różnice między nimi będą dbały o to, żeby mi się nie nudziło. iPhone mam, jest spoko. Galaxy Nexus już sprzedany, czekam na Nexus 4 w PL.

#10 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 November 2012 - 13:19

@up No nareszcie jakaś normalna opinia w tym względzie. Tak naprawdę są to zupełnie 2 różne urządzenia i każde z nich posiada zarówno swoje wady jak i zalety. Co do ip5 - ja zdecydowanie zostaję ze swoim 4s i czekam na 5s a może nawet i na 6.

#11 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 November 2012 - 13:30

No nareszcie jakaś normalna opinia w tym względzie.

Po ostrzeżeniach zauważysz, że to nie pierwsza. Cieżkie czasy :)

#12 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 13 November 2012 - 13:52

Ja chętnie przytulę Nexus'a 4 oczywiście na parę godzin potem oddaje żonie, facet miał mieć na allegro ale niestety nie przebił się na google play (serwery nie dały rady) ciekawe jakie ceny będą w PL. @iron.gery Po co Ci 5 skoro Ci się nie podoba itp, itp?, ożeń komuś na bank ktoś kupi, i zostań przy 4S, Ja osobiście czekam na 5S ;-).

#13 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 13 November 2012 - 13:59

@iron.gery Po co Ci 5 skoro Ci się nie podoba itp, itp?, ożeń komuś na bank ktoś kupi, i zostań przy 4S, Ja osobiście czekam na 5S ;-).

Taki ze mnie dziad że wszystko lubię mieć najnowsze a iPhone 5 to całkiem fajny telefon.

4S to super telefon, ale mam go już zbyt długo...:(

#14 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 13 November 2012 - 14:27

Pff, amatorzy.

No z punktu widzenia kogoś kto zawodowo zajmuje się smartfonami ograniczenie się do jednej platformy bez wątpienia nie byłoby korzystne, jednak dla użytkownika wybór smartfona obecnie wiąże się również z wyborem ekosystemu aplikacji, multimediów i usług. Dla mnie rozwiązania i urządzenia oferowane przez Apple są najwyższej jakości, spełniają kompleksowo moje wszystkie potrzeby, także obecnie nie widzę sensu w rozdrabnianiu się i kupowaniu produktów konkurencyjnych. Do tej pory jedynie brakowało mi mniejszego bardzo mobilnego tabletu, na szczęście Apple odpowiedziało pozytywnie również na to zapotrzebowanie.

#15 stupidoo

stupidoo
  • 166 posts

Posted 13 November 2012 - 14:35

W moim otoczeniu ludziom cały ekosystem wisi i powiewa, nawet nie wiedzą o co w tym chodzi, jak im wyjaśniam to odpowiedź jest jedna: a po co mi to samo w komputerze, tablecie i smartfonie, nie widzą sensu, zresztą ja też nie widzę, wolę miec w telefonie inne rzeczy niż w komputerze, a nie to samo, chociażby zakładki www, chcę mieć tu inne i tam inne. Poza tym ekosystem budowac na jednej firmie dla mnie jest chorą rzeczą, do tego ekosystem z ograniczeniami, gdzie wszystko jest zamknięte nawet icloud. Generalnie mam ip4 i jest ok, może być. Ale to tylko telefon, który leży większość czasu, czasem sie zadzwoni, wyśle maila, coś sprawdzi w internecie i to tyle. Większość ludzi się tak tym wszystkim nie jara jakby się mogło wydawać. Dla mnie iP czy inny smartfon to ganc egal, akurat się trafił iP to jest iP, by się trafił inny, byłby inny. To samo dotyczy innych rzeczy materialnych, nie jaram się nimi.

#16 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 13 November 2012 - 14:39

W moim otoczeniu ludziom cały ekosystem wisi i powiewa, nawet nie wiedzą o co w tym chodzi, jak im wyjaśniam to odpowiedź jest jedna: a po co mi to samo w komputerze, tablecie i smartfonie, nie widzą sensu. Poza tym ekosystem budowac na jednej firmie dla mnie jest chorą rzeczą, do tego ekosystem z ograniczeniami, gdzie wszystko jest zamknięte nawet icloud. Generalnie mam ip4 i jest ok, może być. Ale to tylko telefon, który leży większość czasu, czasem sie zadzwoni, wyśle maila, coś sprawdzi w internecie i to tyle. Większość ludzi się tak tym wszystkim nie jara jakby się mogło wydawać.

Powiem Ci, że też tak myślałem kiedyś. Ale to jest fajna rzeczy gdy uzywasz iMessage na maku, i musisz na przykład wyjść z domu, bierzesz iP do ręki i masz wszystko to samo co na maku, po prostu kontynuujesz konwersacje, no i w drugą strone też to działa, bo fajniej w domu pisac na maku niż na iP. Tak samo miałem z kalendarzem, gdzie mam na iP, iPadzie i maku to samo. Ja tam sie już ostro przyzwyczaiłem do tej myśli, że wszędzie mam to samo, to jest świetna sprawa. Albo notaki na przykład, łatwiej i szybciej mi napisac coś na maku, a bez żadnego wysiłku mam to na iP.

#17 stupidoo

stupidoo
  • 166 posts

Posted 13 November 2012 - 14:46

Spoko, ja to już przerabiałem i nie potrzebuję mieć wszędzie tego samego, a nawet nie chcę mieć. Oprócz Kalendarza, to akurat jest wygodne.

#18 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 13 November 2012 - 14:48

Spoko, ja to już przerabiałem i nie potrzebuję mieć wszędzie tego samego, a nawet nie chcę mieć. Oprócz Kalendarza, to akurat jest wygodne.

Nie no wiesz ja to rozumiem, każdy ma jakieś upodobania, po prostu dla mnie osobiście jest dużo wygodniejsze mieć wszędzie to samo. Poza tym te funkcje można różnie ustawiać na danych urządzeniach, wiec na iP mozna miec, a na iPadzie już nie, zależy jak komu pasuje :)

#19 stupidoo

stupidoo
  • 166 posts

Posted 13 November 2012 - 14:55

I teraz tak, idziemy dalej, jak już wspomniałem nie przywiązuję się do urządzeń, więc w pewnym momencie zmieniam iP na inny i co, icloud bye bye, nie działa. Dziękuję bardzo ale to już wole Dropboxa + usługi google (taki mix), które podpinam wszędzie, a nawet sam sobie oprogramuje jak czegoś mi brakuje, na każdej platformie to zadziała, ios, android, wp, mac os x, windows, linux, wszędzie. A iCloud?

#20 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 13 November 2012 - 15:02

I teraz tak, idziemy dalej, jak już wspomniałem nie przywiązuję się do urządzeń, więc w pewnym momencie zmieniam iP na inny i co, icloud bye bye, nie działa. Dziękuję bardzo ale to już wole Dropboxa + usługi google (taki mix), które podpinam wszędzie, a nawet sam sobie oprogramuje jak czegoś mi brakuje, na każdej platformie to zadziała, ios, android, wp, mac os x, windows, linux, wszędzie. A iCloud?

No tak tak. Ale Ty sam przyznajesz, że nie przywiązujesz się do urządzeń, może to głupio zabrzmi ale ja wręcz przeciwnie, nie wyobrażam dla siebie innego telefonu niż iP, i nie dlatego, że jestem jakimś chorym fanboym, tylko używam iP od 4 lat, od pierwszego iP, i ciężko by mi było sie przestawić na inny sytem, m.in przez gry, aplikacje, łatwość przenoszenia sie ze "wszystkim" na noweg iP.

#21 stupidoo

stupidoo
  • 166 posts

Posted 13 November 2012 - 15:09

Z tym przenoszeniem wszystkiego to tez u mnie inaczej wygląda, nigdy tego nie robię, a nowym komputer czy system operacyjny to okazja to zrobienia czystek, i zawsze mam wszystko puste na początku, dopiero ręcznie przenoszę rzeczy aktualne (a tych nie ma dużo), a stare idą do archiwum na inny dysk przenośny albo do kosza. Nie rozumiem po co miałbym za każdym razem starocie zabierać ze sobą. Instalacja softu i konfiguracja od nowa to też nie jest wielki problem, a przynajmniej mam bez staroci systemik/komputerek/telefonik.

#22 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 posts
  • SkądPL

Posted 13 November 2012 - 15:45

Mam to samo. Myślałem, że iPhone 4s to ideał i ciężko zrobić coś lepszego, oczywiście się pomyliłem, bo iPhone 5 bije go na głowę swoim wyglądem, jakością, szybkością.
Ten Nexus to nic innego jak jakaś patelnia. Nie dość, że to brzydkie, to jeszcze androshit, fuj bleee

:)

Jesli chodzi o jakosc to ok ale duzo trwalszy jest 4S, tego nie zaprzeczysz

#23 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 November 2012 - 15:49

Jesli chodzi o jakosc to ok ale duzo trwalszy jest 4S, tego nie zaprzeczysz

Jak na razie jeśli chodzi o mnie to nie miałem problemów, ani z iPhonem 4s, ani z iPhonem 5. iPhone 4s używany już ponad rok czasu i tylko delikatna ryska z tyłu na jabłku. iPhone 5 po prawie 2 miesiącach użytkowania zero śladów użytkowania.

Z opinii w internecie wynika jednak, że jakość wykonania iPhone 5 jest daleko z tyłu za iPhone 4s, wszystko przez te odpryski i zarysowania, choć w moim środowisku wszyscy, którzy zakupili iPhone 5 nie mają takich problemów.

#24 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 posts
  • SkądPL

Posted 13 November 2012 - 15:57

Jak na razie jeśli chodzi o mnie to nie miałem problemów, ani z iPhonem 4s, ani z iPhonem 5. iPhone 4s używany już ponad rok czasu i tylko delikatna ryska z tyłu na jabłku. iPhone 5 po prawie 2 miesiącach użytkowania zero śladów użytkowania.

Z opinii w internecie wynika jednak, że jakość wykonania iPhone 5 jest daleko z tyłu za iPhone 4s, wszystko przez te odpryski i zarysowania, choć w moim środowisku wszyscy, którzy zakupili iPhone 5 nie mają takich problemów.

Poprostu mieliscie szczescie, w uk wyszlo bardzo duzo bubli, ja sam wymienialem iP5 w apple store, 2 czarne sie rysowaly od samego patrzenia, wymienilem na bialy i w porownaniu do mojego IDEALNEGO pod kazdym wzgledem iP4S ekran w iP5 byl tak brzydko żółty ze nie wytrzymalem i oddalem proszac o zwrot kasy, sliczny jest iP5 to fakt, kocham Apple jak świr ale tego nie moglem zaakceptowac, tez tak mam ze lubie miec kazdy model iP jak tylko wyjdzie ale tym razem poczekam na 5S (mysle ze w czerwcu wyjdzie nowy model) zwlaszcza ze moj 4S ma 4 miesiece i jest w idealnym stanie:)

#25 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 November 2012 - 19:43

Gdybym miał wybierać któryś z tych dwóch telefonów, bez wątpienia byłby to Nexus 4. Po pierwsze, za cenę iPhone'a 5 można mieć dwa takie, po drugie pod każdym względem innym niż aparat i ekosystem Apple jest równy lub lepszy od iPhone'a. Sam posiadam poprzedni model Nexusa i uważam go za najlepszy telefon ever, przynajmniej do moich zastosowań, skupionych na przeglądaniu internetu i grach. Jego jedyne wady to kolor biały na wyświetlaczu, który jest szary oraz słaby aparat. Jeżeli w Nexusie 4 zostały poprawione te dwa elementy, to teraz on stanie się najlepszym telefonem w historii. iPhone 5 to zabawka z zawyżoną przynajmniej o 1/3 ceną.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users