MacBook Pro Retina 13'' 2012 - opinie
Napisano 02 sierpnia 2013 - 19:07
Napisano 02 sierpnia 2013 - 20:44
Ja tak robię, jak ładuje mi się MBP to odłączam ładowarkę dopiero po skończonej pracy, nawet jakbym go miał trzymać 10 godzin na ładowaniu, następnego dnia pracuje na baterii, podpinam ładowarkę przy ok 10-20% raz na 2/3 miesiące robię kalibrację baterii. Po 109 cyklach (13 miesięcy mam MacBooka od nowości) mam 99-100% "zdrowia" baterii, zależy jak program pokaże, bateria trzyma 8-9 godzin.
Używaj komputera normalnie, komputer jest dla Ciebie a nie Ty dla komputera, bateria się zepsuje, kupujesz nową i pracujesz dalej, też robiłem jak Ty (dużo pytań) dbanie, chuchanie, teraz po prostu używam.
Kolego, bardzo Ci dziękuję za udzielenie informacji, bo już myślałem, że psuje swojego kochanego maca. Wymiana baterii w retinach jest troszkę kłopotliwa z powodu przyklejonej baterii

Najważniejsze, że robię tak jak Ty, więc chyba prawidłowo

Jeszcze raz dziękuj i pozdrawiam wszystkich użytkowników retin

Napisano 13 sierpnia 2013 - 09:51

Napisano 13 sierpnia 2013 - 19:25
Napisano 14 sierpnia 2013 - 06:48
Napisano 15 sierpnia 2013 - 06:52
Jako, że dość namiętnie zastanawiam się nad kupnem 13 calowej rMacbook Early 2013 do wszystkich posiadaczy tychże komputerów:
- ile wytrzymuje Wam bateria ? Interesują mnie wyniki z realnego korzystania sprzętu, a nie w warunkach labolatoryjnych gdzie wszystko jest powyłączane...
- czy Intel HD 4000 daje rade "uciągnąć" retinę? I czy kolejne aktualizacje wyeliminowały problem z drobnymi lagami podczas przelączania biurek, i scrollowaniem cięższych stron internetowych
Wszystkie te pytania pomogą mi zdecydować czy zakupić obecną wersję z dużym rabatem, czy może zaczekać i kupić nową wersję tracac jednocześnie troszke więcej PLN
Kolega jak chcesz być testerem Apple to czekaj i kup jak się pojawi nowy sprzęt

Co do baterii to internet, muzyka w tle, myszka i harmany na blutaczu wystarczy na 5-6 ciągłej pracy
Co do karty, brak zastrzeżeń, do gier mam PS3, zero przycięć, filmy też OK, nie mam do czego się przyczepić.
Polecam zdecydowanie, 13 cali jest dla mnie idealne.
- - - Połączono posty - - -
Radzę mimo wszystko poczekać. Retina 13" 2012 ma zbyt słabą kartę graficzną i ogólnie nie wyrabia wydajnościowo
A skąd masz takie informacje? bo to jest dla mnie wypowiedź typu mojego kolegi, koledze się stało

Napisano 16 sierpnia 2013 - 14:00
Napisano 16 sierpnia 2013 - 15:29
Napisano 17 sierpnia 2013 - 07:59
Pomyśl przez chwilę. Łebscy inżynierowie pracują kilka lat nad elektroniką baterii i jej złożonymi algorytmami, aby użytkownik mógł jej po prostu używać, a potem jakiś odkrywca - Polak wpada na swój mistrzowski algorytm "ładuję na 100% potem korzystam z baterii aż jej poziom spadnie do około 3-5 % i dopiero wtedy podłączam ładowanie". - To jest kompletna bzdura. Używaj baterii często. Jeśli zakładasz, że laptopa wymienisz po 4 latach, wykorzystasz max. 500-600 cykli, a gdzie tu jeszcze do 1000. Znam to z autopsji. Najgorsze co możesz dla ogniw zrobić, to naładować je i "jechać" na zasilaczu. Miłej pracy.Dowiedziałem się ostatnio, że jak naładuje nam się macbook pro do 100% to nie warto odłączać ładowarki, ponieważ wtedy mac jest zasilany z sieci, a bateria jest naładowana i czeka w gotowości. Czy to jest prawda? Podobno można tak zaoszczędzić baterię, aby była dłużej trwała. Jest to jakiś patent Apple.
Ja stosuję taką technikę: ładuję na 100% potem korzystam z baterii aż jej poziom spadnie do około 3-5 % i dopiero wtedy podłączam ładowanie, dobrze robię?
Z góry dziękuję za wyjaśnienie tego
Napisano 24 sierpnia 2013 - 22:17

Napisano 25 sierpnia 2013 - 10:51
Pomyśl przez chwilę. Łebscy inżynierowie pracują kilka lat nad elektroniką baterii i jej złożonymi algorytmami, aby użytkownik mógł jej po prostu używać, a potem jakiś odkrywca - Polak wpada na swój mistrzowski algorytm "ładuję na 100% potem korzystam z baterii aż jej poziom spadnie do około 3-5 % i dopiero wtedy podłączam ładowanie". - To jest kompletna bzdura. Używaj baterii często. Jeśli zakładasz, że laptopa wymienisz po 4 latach, wykorzystasz max. 500-600 cykli, a gdzie tu jeszcze do 1000. Znam to z autopsji. Najgorsze co możesz dla ogniw zrobić, to naładować je i "jechać" na zasilaczu. Miłej pracy.
Najpierw robisz wykład o baterii i wszczepionej w nią inteligencji, a następnie dajesz swoją radę całkiem jej przeczącą

Gdyby to co piszesz - jazda na zasilaczu na baterii 100% była szkodliwa, to przecież ci "Łebscy inżynierowie" bo ten temat przebadali i w takiej sytuacji (podpięty kabelek i 100%) po prostu nie ładowali ogniw - to chyba logiczne. Więc jakim cudem: "Najgorsze co możesz dla ogniw zrobić, to naładować je i "jechać" na zasilaczu." - przecież ta wypowiedź jest samoprzecząca.
Pomyśl przez chwilę

Napisano 05 września 2013 - 17:30

Napisano 06 września 2013 - 08:57

Napisano 06 września 2013 - 09:11
Napisano 06 września 2013 - 09:12
Napisano 06 września 2013 - 09:20
Wyłączając wyświetlacz to czym air przegrywa? Pozatym Air ma akurat przewagę w najwęższym gardle tych komputerów czyli GPU
Wyświetlacz robi kolosalną różnice, ekran w MBA jest kiepski (blady, słabe kąty). Oczywiście to jest moja opinia, nikt nie musi się zgadzać.
Dodatkowy plus Retiny to układ chłodzenia, komputer jest zawsze chłodny (oczywiście mowa o 13'').
Co do grafiki HD4000 demonem wydajności nie jest ale dla mnie wystarcza w 100%, nic się nie zacina a system jest bardzo responsywny wiadomo że do gier itp zastosowań się nie nadaje.
PS. W codziennej pracy brak różnicy pomiędzy iMac 27'' i7 a rMBP 13'' i5, wykorzystanie CPU nie przekracza kilku %

Napisano 09 września 2013 - 08:03
Napisano 09 września 2013 - 09:22
Zapewniam Cię kolego, że umiem myśleć. Bateria nie może być ciągle naładowana na 100% i nieużywana. Napisz ekspercie coś konstruktywnego.
Pozwalanie aby bateria systematycznie rozładowywała się do 3-5% to zabójstwo dla jej żywotności.
Nie powinna pracować non stop na zasilaczu ale jej poziom naładowania nie powinien spadać poniżej 10-20% kiedy nie musi.
Napisano 09 września 2013 - 09:46
Napisano 09 września 2013 - 09:51
Napisano 09 września 2013 - 09:51
Dołączę do wątku z pytaniem następującym:
Pracuję na Windowsach osadzonych w Parallels na Macu Mini late 2012, z Fusion Drive 1,1 TB i 16 GB RAM (i7 4 rdzenie).
Oprogramowanie biurowe, ale chwilami potrzeba więcej mocy. Niestety - na wszelkie wyjazdy czy wyjścia zmuszony jestem zabierać HP.
Co byście doradzili: MacBook Air czy Pro. W sklepie iSpot sprzedawaca mnie przestrzegał przed brakiem możliwości rozbudowy MacBook Air.
Na ile można go rozbudować a na ile MacBook Pro? Chcę raczej potwierdzenia informacji usłyszanych w sklepie, ewentualnie ich zdementowania.
Co byście kupili ze względu na jednoczesną pracę Mac OS X i Windowsów? (producent oprogramowania nie przewiduje wersji na Mac).
Dodam, że powyższa konfiguracja Maka Mini mi w zupełności wystarcza tylko ciężko wozić ze sobą monitor...
Bardzo dziękuję.
Wez Pro na retinie lepiej sie pracuje. Mam Retine 15 i 13 i jest naprawde ok. Wiadomo 15 jest najlepszym wyborem jak ktros naprawde duzo pracuje na laptopie. Tylko pamietaj ze sprzedawca zapomnial Ci powiedziec, ze w Retinie na wlasna reke zminisz jedynie dysk SSD

Nic dodać nic ująć.
Praca na kablu nie zmniejsza żywotności baterii, wiadomo - mniej cykli.
Znam osoby, które ładują komputery na 100%, a później pracują tylko na baterii, co zmniejsza ich żywotność, a nawet po roku taka bateria może się nadawać do śmieci, jak nie wcześniej.
MBPr 13 posiadam od jakiegoś pół roku i mam dopiero 45cykli, a bateria jest w 100% cała.
Wrażenia po tym czasie są w 100% pozytywne. Komputer działa szybko, stabilnie, cicho i bezproblemowo. Wyświetlacz to bajka i Ci co piszą, że różnica pomiędzy AIR a MBPr to "tylko" wyświetlacz, nie wiedzą co piszą, albo widzieli retinke tylko na wystawie w sklepie.
Wyświetlacz to istna masakra i bije na głowę zwykłe wyświetlacze. Obraz żyleta, kąty widzenia pełne, teksty czyta się rewelacyjnie. Dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy na zwykłym laptopie. W domu niestety jeszcze mam HP i różnica w obrazie jest kolosalna.
Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, co wybrać, to z całą stanowczością polecam MBPr.
Pozdrawiam.
W przypadku mojego MBP early 2008 to wlasnie mialem go na kablu caly czas i baterie bardzo szybko szlak trafil chcac nie chcac ze wybucha :/
Napisano 09 września 2013 - 12:57

MacBook Pro Retina 13'' - Recenzja - Test PL - Apple - YouTube
Napisano 09 września 2013 - 14:14
piszą, że różnica pomiędzy AIR a MBPr to "tylko" wyświetlacz, nie wiedzą co piszą, albo widzieli retinke tylko na wystawie w sklepie.
Wyświetlacz to istna masakra i bije na głowę zwykłe wyświetlacze. Obraz żyleta, kąty widzenia pełne, teksty czyta się rewelacyjnie. Dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy na zwykłym laptopie. W domu niestety jeszcze mam HP i różnica w obrazie jest kolosalna.
Tak sobie staram się zrozumieć sens tego zdania

To że różnica jest ogromna jestem tego świadomy, pracuje ma MBA pracowałem na MBPr. MBA przy każdym lepszym wygląda kiepsko. Ale jakby nie była to duża różnica to nadal można powiedzieć że "tylko wyświetlacz".
Ja wybrałem po testach MBA, ma na to wpływ że 10% pracy wykonuje bez zewnętrzego monitora.
Zaraz się na mnie rzucą wielbiciele MBPr13 ale wyraże sobie o nim swoją opinię.
MBPr13 byłby rewelacyjny gdyby miał 4 rdzenie, opcję 16GB ram i lepszy GPU, tak nie ma co ukrywać że ma dużo gorszy stosunek możliwości cena od MBPr15. Gdyby MBA wyposażyli w lepszą matrycę to MBPr miałby mały sens, cięższy i droższy za kilka MHz procka, nie warto. Odczuwalny przyrost mocy może dawać tylko MBPr15.
MBA ma od MBPr13 prawie dwukrotnie lepszy czas życia na baterii, znacznie lepszy GPU i tylko 20% mniej procka. Gdybym pracował głownie na ekranie komputer to brałbym 15, przyjemniej a wcale nie dużo mniej przenośnie.
Napisano 09 września 2013 - 15:22
Napisano 09 września 2013 - 15:28
Tyle, że nowy MacBook Pro 13 z Haswell pewnie będzie znacznie dłużej działał na baterii od tego zeszłorocznego.
Bateria na rMBP 13'' jest bardzo dobra, 6 godzin to żaden problem. Osobiście najbardziej brakuje mi lepszej karty graficznej.
Tyle, że nowy MacBook Pro 13 z Haswell pewnie będzie znacznie dłużej działał na baterii od tego zeszłorocznego.
Bateria na rMBP 13'' jest bardzo dobra, 6 godzin to żaden problem. Osobiście najbardziej brakuje mi lepszej karty graficznej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych