Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 13'' 2012 - opinie

• Please log in to reply
247 replies to this topic

#151 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 23 June 2013 - 14:14

Na 99% będą odświeżone wszystkie MacBooki :D

#152 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 23 June 2013 - 14:44

Czekalem do konferencji i nic ;) nadal nie ma haswella w rMBP13. Do tego wciaz mysle czy warto wydac 7299 zl na laptopa :). Ale chyba juz nie ma co czekac do wrzesnia na haswelle. Wyszedl Air, ktory tez kusi - a zwlaszcza ta 12 godzinna bateria. To niesamowite, ze kiedys 3h to byly czary mary. A rMBP 7 a Air 13h! Ciezko sie teraz przez to zdecydowac...

#153 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 posts

Posted 23 June 2013 - 21:59

poczekaj do konca sierpnia/wrzesnia a i w rMBP bedzie osiagal ponad 10h na baterii;) szczerze to sam juz nie moge sie doczekać :P

#154 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 24 June 2013 - 20:02

W maju kazaliscie czekac do czerwca... teraz dalej :) Tak sie nie da w nieskonczonosc :) Ale do codziennych zastosowac Air czy lepiej dolozyc pare zl i rMBP? Kasa nie jest problemem.

#155 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 24 June 2013 - 20:24

To bierz rMBP.

#156 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 24 June 2013 - 22:51

Zaczekaj na rMBP, może będą już we wrześniu-paziu albo bierz aktualne, które w usa są tańsze o 100-200$+ Moja prognoza to ifony + makbuki we wrześniu A potem imaki/maki pro + ipady + ipody w listopadzie. Oczywiście mogę się mylić, bo kombinacji jest mnóstwo: ifony+ipady - wrzesień maki+makbuki pro - listopad mak pro - 2014

#157 foros-e23396efe1

foros-e23396efe1
  • 50 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 June 2013 - 11:13

Misiekk Air nie jest tak wydajny jak rMBP. Tez przez chwilę miałem podobny dylemat, ale kupiłem rMBP 13 i jestem zadowolony. 6,5 h pracy na baterii przy normalnym użytkowaniu, ale rzeczywiście daje się osiągnać też bez problemu 7 h. OS X 10.9 Mavericks jeszcze znacznie poprawi te osiągi. Nie sądze, aby jakieś znaczne odświeżenie MBP retina miało nastąpić, o ile w ogóle nastąpi. Jeśli potrzebujesz komputera, to nie dawaj się wkręcać w porady: poczekaj 3 mce, potem kolejne 3 mce itd. Jeśli natomiast chodz tylko o najmocniejsze urządzenie, to możesz do tych porad dodać sobie kolejne 10 miesięcy, a wtedy bez wróżb możesz być pewny, że w 2014 rMBP będą już znacząco różniły się od obecnych.

#158 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 posts

Posted 27 June 2013 - 14:08

na zagranicznych forach pojawiła się informacja, że Intel dopiero dziś rozpoczął wysyłkę układów "28W dual-core Haswell with Iris 5100", a pierwszych komputerów z tymi układami należy spodziewać się w połowie/pod koniec sieprnia. Dużo plotek mówi własnie, że to ten układ ma znaleźć się w odświeżoncyh Retinach z Haswellem, stad też nie spodziewał bym się nowych Maczków wcześniej niż w 3 tyg sierpnia ;)

#159 reddragon666

reddragon666
  • 3 posts

Posted 27 June 2013 - 19:48

czyli warto poczekac jesli ktos chce kupic macbook pro? koniec wrzesnia to bliski termin:)

#160 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 27 June 2013 - 23:32

No maksymalnie do listopada, weź pod uwagę jak możesz poczekać do listopada to poczekaj, jak nie, to bierz aktualny model. Według mnie warto zaczekać, bo HD4000 to syf, który nie nadaje się do tego typu rozdzielczości za takie pieniądze, a HD5100 będzie w sam raz.

#161 ogień

ogień
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2013 - 18:23

Witam Serdecznie ;) Właśnie dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem macbooka ;) Mój wybór padł na: Macbook Pro 13 retina z prockiem i7, dysk 256 gb i standard 8 gb ramu. Jest to mój pierwszy taki sprzęt, wszystko zaczęło się rok temu, jak kupiłem iPhona 4S. Dobra do konkretów, jestem mega zadowolony, sprzęt jest super, muszę tylko się przestawić z windowsa :) Potrzebuję tylko kilku konsultacji z Wami co i jak dalej robić, aby się nie zrazić zmianą systemu. Maca uruchomiłem o 15 i cały czas się nim bawię i ani razu się nie włączył wentylator. Bateria trzyma wyśmienicie. Przepraszam za roztargnienie, ale to przez ten sprzęt ;) Mam jeszcze pytanie, czy jak podłączacie swoje macbooki to ładowarki, a ona z kolei jest podłączona do gniazdka bez bolca, tj uziemienia to czujecie na obudowie maca takie mrowienie? U mnie to występuje i nie wiem teraz czy to kwestja ładowarki, maca czy gniazdka sieciowego? Z góry dzięki za info :)

#162 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 07 July 2013 - 23:41

Mam jeszcze pytanie, czy jak podłączacie swoje macbooki to ładowarki, a ona z kolei jest podłączona do gniazdka bez bolca, tj uziemienia to czujecie na obudowie maca takie mrowienie? U mnie to występuje i nie wiem teraz czy to kwestja ładowarki, maca czy gniazdka sieciowego?
Z góry dzięki za info :)

Normalne, nie ma uziemienia są drobne przebicia a rMBP jest z aluminium :)

Ja mam zaś pytanie, czy pod OS X Mavericks safari chodzi płynniej na rMBP 13''.

Denerwują mnie te drobne przycinki, za bardzo przyzwyczaiłem się do płynności :)

#163 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 08 July 2013 - 12:07

W Mavericks jakoś inaczej działa przewijanie.

#164 ogień

ogień
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 July 2013 - 21:23

Witam No po kilku dniach użytkowania mojego maca stwierdzam, że jest to mega sprzęt, właśnie podłączyłem sobie magic mouse i jest to super mycha (podkładkę mam steelseries mini), co do sprzętu, bateria trzyma bardzo długo, wentylatorów nie słychać w ogóle, delikatnie ciepła jest obudowa przy wylocie powietrza pod ekranem. Nie wiem tylko jak za pomocą klawiatury przewijać film do przodu o 5 sekund za pomocą klawiatury w programie VLC media player :(, nie chce mi się zainstalować muCommander (wyskakuję jakiś błąd). Co do mrowienia obudowy podczas ładowania, temat się wyjaśnił, jest to narmalne, trzeba ładowarkę podłączyć do gniazda sieciowego z uziemieniem i problem praktycznie zanika :) Dziękuj Wam wszystkim, za Wasze recenzję sprzętu, dzięki Wam się zdecydowałem na zakup jego. Wkrótce umieszczę fajny filmik na you... z prezentacji mojego sprzętu ;)

#165 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 July 2013 - 09:37

Witam
No po kilku dniach użytkowania mojego maca stwierdzam, że jest to mega sprzęt, właśnie podłączyłem sobie magic mouse i jest to super mycha (podkładkę mam steelseries mini), co do sprzętu, bateria trzyma bardzo długo, wentylatorów nie słychać w ogóle, delikatnie ciepła jest obudowa przy wylocie powietrza pod ekranem.
Nie wiem tylko jak za pomocą klawiatury przewijać film do przodu o 5 sekund za pomocą klawiatury w programie VLC media player :(, nie chce mi się zainstalować muCommander (wyskakuję jakiś błąd).
Co do mrowienia obudowy podczas ładowania, temat się wyjaśnił, jest to narmalne, trzeba ładowarkę podłączyć do gniazda sieciowego z uziemieniem i problem praktycznie zanika :)
Dziękuj Wam wszystkim, za Wasze recenzję sprzętu, dzięki Wam się zdecydowałem na zakup jego. Wkrótce umieszczę fajny filmik na you... z prezentacji mojego sprzętu ;)

W VLC alt+cmd+strzałka w prawo. Ja polecam Movist do filmów jednak, nie wiem, czemu wszyscy go pomijają :P.

#166 Adriang

Adriang
  • 5 posts

Posted 13 July 2013 - 08:06

Witam, Jestem nowy na tym forum, i zadam pewnie dosc trudne pytanie. Mianowicie jestem posiadaczem ipada z retina i iphone. Ostatnio mialem okazje pobawic sie macbookiem pro 15, i tutaj ten ekran naprawde robi ogromne wrazenie. Z racji ze moj kilkumiesieczny laptop wyzionol ducha, a uzywam go do pracy, zaczynam stwierdzac ze moze warto zainwestowac w macbooka. Pytanie, czy warto teraz go kupowac jesli - nowy ma nie dlugo sie pojawic. Nie znalazlem zadnych oficjalnych informacji na temat kiedy - ale czytalem "plotki" ze ma to byc pazdziernik. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

#167 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 13 July 2013 - 11:16

Nie znalazlem zadnych oficjalnych informacji na temat kiedy - ale czytalem "plotki" ze ma to byc pazdziernik.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Jakbyś dokładniej poszukał to dowiedziałbyś się że to loteria a ostatni model niespodziewanie pojawił się w 2013 roku.

Czekać można w nieskończoność bo przecież jak wejdzie nowa wersja 2013/14 to za pół roku wyjdzie jeszcze nowsza i tak dalej.

Potrzebujesz to kupuj bo obecny model to bardzo fajny komputer w przyzwoitej cenie.

#168 ogień

ogień
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 July 2013 - 22:19

Witam iron.gery - dziękuję za odpowiedź ;) Zauważyłem jeszcze jeden problem, mianowicie chodzi o wifi. Jeśli używam maka normalnie i zamykam tylko klapę to po otwarciu ponownym wifi działa i jest ok. W momencie, kiedy maka wyłączę przyciskiem power i ponownie włączę to nie może połączyć się z wifi. Na wskaźniku jest wykrzyknik, a w preferencjach jest niby połączony. Pomaga wyłączenie i włączenie ponownie wifi. Myślę, że chyba nie powinno tak być, ma ktoś jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać?

#169 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 18 July 2013 - 11:14

Bo maka nie wylacza sie przyciskiem power,to jest twardy reset wiec co sie dziwisz,ze ci poloczenie wifi resetuje.

#170 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 posts
  • SkądKruszwica

Posted 21 July 2013 - 10:09

Jakbyś dokładniej poszukał to dowiedziałbyś się że to loteria a ostatni model niespodziewanie pojawił się w 2013 roku.

Czekać można w nieskończoność bo przecież jak wejdzie nowa wersja 2013/14 to za pół roku wyjdzie jeszcze nowsza i tak dalej.

Potrzebujesz to kupuj bo obecny model to bardzo fajny komputer w przyzwoitej cenie.

Taka prawda :-)
Przez ostatnie parę dni mocno wnikam w temat Retiny 13". Planuje jego zakup jesienią dla żony, bo jej obecny Asus już ledwo zipie.
Do tej pory byłem praktycznie zdecydowany na Air 13" (2013), jednak po przeczytaniu dużej ilości pozytywnych opinii o Retinie 13" myślę, że będzie to lepszy wybór. Jesienią powinien pojawić się odświeżony model z nowym procesorem, grafiką i zapewne SSD na PCIe, wszystko to powinno korzystnie wpłynąć na czas pracy na baterii (może do 10h) i płynność działania.
Reasumują, jeśli ktoś tak jak ja może sobie pozwoli na czekanie jeszcze 2-3 miesiące to moim zdaniem watro poczekać na nowy model. Myślę sobie, że jesienią może stać się tak, że zwykły MBP 13" wyleci z oferty Apple a Retina 13" potanieje o 100$.

#171 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 21 July 2013 - 15:38

Zeby bylo ciekawiej mam male ploteczki :D.

Bazowa Retina 13 Procek dual core 2.4 GHz, Intel HD5100, 8GB RAM.
High End 13 - 2.3 GHz QC, Intel Iris Pro GD5200, 16 GB RAM

Retina 15, od 2.4 GHz i wzywyz, 16GB RAM, wsparte GTX760M.

Robi sie coraz ciekawiej :D

Upadate najpewniej w przyszlym tygodniu.

#172 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 21 July 2013 - 18:50

Wróżki czy co???

#173 Michał Tyka

Michał Tyka
  • 7 posts
  • SkądBochnia, Poland

Posted 21 July 2013 - 19:06

Było by swietnie jakby update był w przyszłym tygodniu to biorę nowa retine na 100% A tak zapytam skąd ta info?

#174 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 21 July 2013 - 20:35

Bazowa Retina 13 Procek dual core 2.4 GHz, Intel HD5100, 8GB RAM.
High End 13 - 2.3 GHz QC, Intel Iris Pro GD5200, 16 GB RAM

Oby, bo obecnie w 13-tce brakuje rozsądnej karty graficznej i obsługi dwóch monitorów jednocześnie.

#175 Michał Tyka

Michał Tyka
  • 7 posts
  • SkądBochnia, Poland

Posted 21 July 2013 - 21:09

w 13-tce brakuje rozsądnej karty graficzne

To jest jedna rzecz która powstrzymuje mnie przed zakupem 13 (lubię czasem zagrać ) i intel hd 4000 to zdecydowanie dla Reginy zbyt mało jeżeli w konfiguracji
I5/i7 dual core lub Quad core do tego 8/16 gb ramu 256 dysku i do tego iris 5200 za cenę 8000 lub 8500 to biorę w ciemno i jeszcze do tego 10 godzin na bateri
W takiej kombinacji najlepszy laptop na rynku bez dwóch zdań

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users