Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 13'' 2012 - opinie

• Please log in to reply
247 replies to this topic

#26 ostell

ostell
  • 49 posts
  • SkądKrakau, Poland

Posted 02 November 2012 - 22:58

zgodnie z założonym tematem chciałem poczytać opinie na temat MacBook Pro Retina 13'' 2012 ...3 strony głównie offtopic-u nic nie wnoszące...brak słów

#27 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 02 November 2012 - 23:39

@ostell w niedzielę wyjeżdżam do Włoch na dwa tygodnie i w weekend będę pewnie w Apple Store, żeby zobaczyć ich nowe produkty - napiszę Ci co sadzę o MBPR13 jak go zobaczę (ale niestety nie będzie to recenzja użytkownika)

#28 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 November 2012 - 23:57

Tylko o czym tu dyskutować? Gdyby ten komputer kosztował - powiedzmy - 7200PLN brutto z dyskiem SSD 256GB to może i byłby warty uwagi a tak? Umówmy się, że dysk 256GB to jednak absolutne minimum, tak więc rMBP 15" kosztuje niewiele więcej, jest dużo wydajniejszy i tylko 300g cięższy.

Ale bardziej się grzeje i krócej działa na baterii.
Pewnie też będzie bardziej awaryjny, bo dedykowane grafiki w poprzednich generacjach zwykle były przyczyną problemów.

Szanowni Panowie zapominają o jednej ważnej sprawie... Dyski SSD bardzo, ale to bardzo nie lubią zapychania po korek. Wtedy ich wydajność staje się żałosna (przerabiane w praktyce kilka razy na różnych modelach i różnych kontrolerach!). Ja swój 256GB mam zapchany w około 50%. Nie pracuję z grafiką czy przy obróbce audio/video. Kontrola wersji w większych projektach programistycznych i pracy w kilkuosobowym teamie również potrafi zdrowo zapychać miejsce na dysku a przecież trudno abym pomiędzy pracą a domem woził się z dodatkowymi dyskami zewnętrznymi.

I jeszcze raz podniosę zarzut dotyczący ceny. Wiem, Apple pozycjonuje się cenowo w segmencie premium i nigdy nie było zbyt tanie ale podtrzymuję swoje zdanie. 9200 PLN za konfig z 256GB SSD to o 2000 PLN za dużo. Kilka dni temu za Samsunga 830 256GB płaciłem 700PLN w sklepie, Apple płaci za nie Samsungowi poniżej $100 za sztukę. Te kilkaset procent marży na jednym podzespole zabija jak dla mnie sens i opłacalność tego zakupu...

To kup u konkurencji, ale zaraz zaraz...Sony Vaio Z kosztuje 14 tys. zł.

#29 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 03 November 2012 - 14:11

zgodnie z założonym tematem chciałem poczytać opinie na temat MacBook Pro Retina 13'' 2012 ...3 strony głównie offtopic-u nic nie wnoszące...brak słów

Ależ jest to dyskusja o rMBP 13" a zasadniczo o sensie istnienia tego produktu :)

To kup u konkurencji, ale zaraz zaraz...Sony Vaio Z kosztuje 14 tys. zł.

Po pierwsze jest znacznie tańszy ASUS Zenbook UX31A. Po drugie Vaio Z ma jedną, ogromną przewagę nad rMBP 13" - stację dokującą z nagrywarką BR i bardzo wydajną kartą graficzną. Prawdziwa esencja - potrzebujesz mobilności? Bierzesz sprzęt pod pachę. Potrzebujesz wydajności? Podłączasz go do stacji dokującej. Z drugiej strony i tak bez zastanowienia wybrałbym rMBP 15" :)

#30 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 November 2012 - 15:23

Po pierwsze jest znacznie tańszy ASUS Zenbook UX31A.

UX31A jest odpowiedniki MacBooka Air 13.

Po drugie Vaio Z ma jedną, ogromną przewagę nad rMBP 13" - stację dokującą z nagrywarką BR i bardzo wydajną kartą graficzną. Prawdziwa esencja - potrzebujesz mobilności? Bierzesz sprzęt pod pachę. Potrzebujesz wydajności? Podłączasz go do stacji dokującej.

MBP 13 Retina ma dwa porty Thunderbolt, więc można do niego podłączyć zewnętrzną kartę graficzną, np. MSI GUS II.

#31 tomcio16

tomcio16
  • 93 posts
  • SkądZłoczew PL

Posted 03 November 2012 - 17:15

Ten Asus UX31A ma troszkę starszy procesor, ale wracając do tematu czy ktoś już posiada MBPr 13"?? Strasznie ciekawi mnie opinia normalnego użytkownika a nie jakieś test.

#32 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 03 November 2012 - 17:31

Szanowni Panowie zapominają o jednej ważnej sprawie... Dyski SSD bardzo, ale to bardzo nie lubią zapychania po korek. Wtedy ich wydajność staje się żałosna (przerabiane w praktyce kilka razy na różnych modelach i różnych kontrolerach!). Ja swój 256GB mam zapchany w około 50%.

Stare kontrolery i SSD miały taką pojemność jak na etykiecie. Obecnie dysku ssd nie da się zapchać do pełna, bo mają sporo większą pojemność niż nominalna (np 180GB ma 192GB), więc nawet jak Ci dysk raportuje 0% wolnego to na nośniku jest jeszcze sporo nieużywanego miejsca. Jest to związane raz z wypalaniem się komórek pamięci, dwa z ich cyrkulacją i GC.

#33 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 03 November 2012 - 17:37

Co do dysku że 128GB to mało, to niestety jak komuś na laptopie 128GB mało to nie znajdzie laptopa z odpowiednią ilością TB dla siebie. Albo trzeba się nauczyć pracować z ograniczonymi zasobami, albo wydać nie wiadomo ile na drogi nośnik. Sorry, ale mam archiwum na 5TB więc nie znajdę takiego laptopa, ale zaraz zaraz, 'całego życia' nosić nie muszę, mogę je mieć na ftp, rdp czy ssh w domu, a to co mi potrzebne w lapku to minimum bieżącej pracy - ale ulga :) Dla mnie i 64GB by wystarczyło na to co potrzebuję przy sobie nosić. Niestety stopniowanie modeli nie umożliwia mi zakupu tak jak chcę (np jak kupowałem mba, bo nie miałem wyboru 13"+64GB)

#34 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 November 2012 - 17:47

MBP 13 Retina ma dwa porty Thunderbolt, więc można do niego podłączyć zewnętrzną kartę graficzną, np. MSI GUS II.

Tylko, że najpierw to MSI (który tak na marginesie nie jest kartą, a tylko interfejsem pod kartę) musi być dostępne na półkach sklepowych. Na razie pojawia się ono tylko w forumowych dyskusjach i jako demo na targach... Ma spore ograniczenia, które dodatkowo są potęgowane przez ograniczenie samego OSX jeśli chodzi o obsługę kart, bo nie każda przecież da się odpalić. Jak ktoś chce niezintegrowanej karty, to niech lepiej pomyśli o 15", będzie taniej i lepiej.

#35 marianns

marianns
  • 6 posts

Posted 03 November 2012 - 18:14

moim skromnym zdaniem RETINA w 13'' laptopie nie ma sensu. No może do edycji zdjęć się przydaje, ale fotografowie zazwyczaj dokonują obróbki na ekranach o troche większych przekątnych :)

#36 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 03 November 2012 - 18:37

Marianns: chyba żartujesz. Edytor tekstu - więcej linii - mniej przewijania. Arkusz kalkulacyjny - więcej komórek na raz - to są typowe prace biurowe dla których retina to zbawienie (mały gabaryt, dużo biurka). Co więcej to jest przykład że retina i słaba grafika też ma prawo bytu.

#37 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 03 November 2012 - 22:38

Jak już napisałem, dodatkowy, lokalny system kontroli wersji przy kilkuosobowych projektach i kilkunastu projektach programistycznych bardzo skutecznie połyka miejsce. Nie wyobrażam sobie chodzenia z dodatkowym dyskiem do domu i pracy... Naprawdę nie trzymam wszystkiego na SSD ale niezbędny zestaw zajmuje u mnie obecnie 126.45 GB. Stąd też moja uwaga o minimalnej pojemności. Nie pracuję z grafiką (choć różne wersje w kontroli wersji siedzą oczywiście), nie obrabiam wideo.

Marianns: chyba żartujesz. Edytor tekstu - więcej linii - mniej przewijania. Arkusz kalkulacyjny - więcej komórek na raz - to są typowe prace biurowe dla których retina to zbawienie (mały gabaryt, dużo biurka). Co więcej to jest przykład że retina i słaba grafika też ma prawo bytu.

:) Muszę Cię rozczarować, rMBP 15" pracuje z efektywną rozdzielczością 1440x900px a 13" z 1200x800px. Osobiście zastanawiam się nad rMBP 15" ze względu na możliwość ustawienia nienatywnej rozdzielczości 1900x1200px. Testowałem taką możliwość na kompie znajomego, wygląda to świetnie, pewnie dlatego, że retina skaluje ten obraz najpierw do rozdzielczości 3800px na 2400px a potem skaluje w dół.

I tu właśnie - moim zdaniem - wychodzi słabość rMBP 13". Ekran fizycznie zbyt mały na taką rozdzielczość (1900x1200) a integra korzystająca dodatkowo z pamięci systemowej dostanie zatwardzenia! rMBP 15" korzystający z GT 650m po ustawieniu takiej rozdzielczości dostaje już czkawki! W natywnej 2880 x 1800 - efektywnie 1440 x 900 działa bardzo płynnie, po ustawieniu 1900x1200px (czyli 3800px na 2400px ) już potrafi zacinać!

Reasumując - podane przez Ciebie argumenty pasują idealnie do MBA 13" a nie rMBP 13" :)

#38 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 03 November 2012 - 23:03

up Mój MBP retina w 1920x1200 z włączoną na sztywno intel hd4000 nie tnie. Zapewne retina 13'' tez nie będzie. Do programowania itp zastosowań będzie to świetny wybór.

#39 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 03 November 2012 - 23:17

Mój MBP retina w 1920x1200 z włączoną na sztywno intel hd4000 nie tnie.

Napisałem o tym co sam widziałem na własne oczy kilka dni temu. Wszystkie aktualizacje dograne na rMBP 15", wybór karty graficznej ustawiony na auto i przy rozdziałce 1920x1200 przy przełączaniu pulpitów, MC, Launchpadzie czy szybkim przewijaniu w Eclipse lub Xcode są minimalne zacięcia. W trybie optymalnym jest "silky smooth" ale efektywna powierzchnia pulpitu jest trochę zbyt mała.

Stąd też jestem tak najeżony na rMBP 13". Efektywna rozdzielczość 1200x800 była dobra za czasów Mojżesza i kamiennych tablic, matryce "retina" i sposób skalowania grafiki jest tutaj od strony "wizualnej" fantastycznie rozwiązany, chyba pierwszy wyświetlacz w laptopie umożliwiający komfortową pracę w nienatywnych rozdzielczościach ale jak sam widzisz mam bardzo poważne obawy sądzić, że Intel "chop chop" 4000 zrobi bokami przy skalowaniu np 1600x1050 -> 3200x2100 -> 1600x1050 w tempie 60 x na sekundę.

#40 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2012 - 11:12

Widziałem retinę 13" w iSpocie. Mam MBP 13" kupiony niecałe dwa miesiące temu. Dla mnie jako dla osoby, która używa MBP głównie na uczelni, wyświetlacz retina jest zbędny. Owszem zgadzam się z tym, że jakość jest dużo lepsza, ale jeżeli ja głównie przeglądam sieć, piszę dokumenty, poczta plus komunikatory, to nie odczuwam potrzeby płacenia prawie 8 tys zł za 13" komputer. Może i byłbym go skłonny kupić, gdyby nie cena wzięta z kosmosu, bo Apple mocno przesadziło z wycenieniem nowej 13".

#41 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 November 2012 - 13:22

up. Właśnie do takich zastosowań jak przeglądanie WWW i pisanie Retina jest znakomita, obraz jest ostry jak żyleta. Problem może być w bardziej wymagających czynnościach bo to tylko dual core.

#42 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2012 - 13:51

Hmm... Możliwe, ale nadal utrzymuje, że akurat mnie nie jest to potrzebne, nawet jeżeli odczułbym różnicę, to nie za 7899zł, to jest mega przegięcie nawet jak na Apple.

#43 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 08 November 2012 - 16:56

Właśnie do takich zastosowań jak przeglądanie WWW i pisanie Retina jest znakomita, obraz jest ostry jak żyleta.

Osobiście mam wątpliwości. Takie osoby wybierają MBA 13", który w odsłonie 2012 jest doskonałym, mocnym i bardzo mobilnym komputerem. Natomiast rMBP 13"... Skierowana jest do... No właśnie, nie mam pojęcia...

Ten komputer jest jak BMW X6 - kompletnie bez sensu ale na ulicach Warszawy jeździ ich bardzo dużo. rMBP 13" też pewnie sprzeda się sporo, szczególnie w USA, nie zmienia to jednak faktu, że jest bez sensu :)

#44 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 08 November 2012 - 17:17

X6 jest sporo, ale zauważ, że zdecydowana większość jest prowadzona przez kobiety. Sam znam kilka posiadaczek X6, posiadacza ani jednego. I tak samo z podobnymi SUVami. 2 rdzenie w retinie 13" to żaden kłopot. Akurat procesory są bardzo wydajne i kolejne dwa rdzenie wcale nie są do życia niezbędne, bo po co? Inaczej jest z pamięcią. Tu już jest problem.

#45 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2012 - 17:33

Faktycznie 4GB RAM na dzień dzisiejszy to trochę za mało. Przy moim MBP 4GB to trochę za mało, a przy komputerze za prawie 6 tys zł, 8GB powinno być standardem, a już tym bardziej w sprzęcie za niemalże 8 tys zł. A swoją drogą porównanie do BMW X6 jest ciekawe :]

#46 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 08 November 2012 - 17:39

Przecież retina ma 8GB, nie 4. Ale te 8 jest, moim zdaniem, za mało.

#47 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2012 - 17:49

Mój błąd, ale nie zmienia to faktu, że nawet w MBP bez retiny za takie pieniądze powinno być 8GB

#48 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 08 November 2012 - 17:51

Z rMBP 13 jest jak ze swinka morska. To nie jest ani Swinka, ani Morska... ;) A na pewno nie za ta cene ;).

#49 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 08 November 2012 - 18:37

Hmmmm... Obie rzeczy są drogie, obie rownież mało praktyczne ale mogą się podobać. I nie, nie jestem źle nastawiony do rMBP. Model 15" jest naprawdę niezłym komputerem do pracy, zakładając oczywiście używanie przede wszystkim nienatywnej rozdzielczości 1920x1200.

#50 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 08 November 2012 - 20:40

MBPR13 i 15 V2 powinny mieć już zero problemów przy skalowaniu:
Szczegóły architektury Intel Haswell - IDF 2012 - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl
procesory Haswell zostały wyposażone w nowocześniejszy układ graficzny, bardziej wydajny od poprzedniego. Nowy IGP został gruntownie ulepszony i obsługuje najnowsze biblioteki DirectX 11.1, OpenGL 4.0 i Open CL 1.2.

Tak jak i dotychczas, tak w przypadku serii Haswell Intel będzie oferował swoje procesory z różnymi wersjami układu graficznego. Tym razem zamiast dwóch pojawią się trzy odmiany - najsłabsza GT1 z 6 jednostkami wykonawczymi, średnia GT2 z 20 jednostkami wykonawczymi oraz najmocniejsza GT3 z 40 jednostkami wykonawczymi. Pierwsze dwie z nich zastąpią dotychczasowe HD Graphics 2500 i 4000 z Ivy Bridge, wyposażone w 6 i 16 jednostek wykonawczych. Ostatnia GT3 powinna według Intela oferować od 2 do nawet 3-krotnie wyższą wydajność grafiki 3D niż HD Graphics 4000 procesorów Ivy Bridge. Warto dodać, że GT3 nie jest tylko prostym powiększeniem wersji GT2 o dodatkowe jednostki wykonawcze EU. Odmiana GT3 powstała poprzez zdublowanie wersji GT2, co oznacza, że ma nie tylko dwukrotnie więcej jednostek wykonawczych, ale również podwojeniu uległy pozostałe jednostki np. jednostki teksturujące. Oprócz tego, poza obsługą nowych bibliotek i zwiększoną wydajnością przetwarzania grafiki trójwymiarowej dodano szereg innych zmian.

Na przykład pełną obsługę rozdzielczości 4K i monitorów 4K. W tym celu znacznemu ulepszeniu uległ silnik odpowiadający za sprzętową akcelerację odtwarzania wideo. Oferuje on teraz obsługę formatów SVC i MJPEG (Motion JPEG) oraz pełną sprzętową akcelerację odtwarzania w rozdzielczości 4K HD (4096x2304 pikseli) i Quad HD (3840x2160 pikseli). Dodano także obsługę złącza DisplayPort 1.2, dzięki czemu do połączenia monitora o rozdzielczości 3840x2160 pikseli wystarczy jedno takie złącze. Dla porównania Ivy Bridge będzie mógł obsługiwać monitory o tej rozdzielczości, ale tylko w przypadku podłączenia dwoma kablami DisplayPort 1.1.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users