Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13'' 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
247 odpowiedzi w tym temacie

#51 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 11 listopada 2012 - 12:55

2 wejścia USB XD A gdzie pozostałe 2? W "Przedłużaczu USB firmy Apple" za jedyne 219zł? No na prawdę...

#52 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 17 listopada 2012 - 15:25

Czy w rMBP13 można wymienić samemu ten ssd 128 np. na 500 czy tylko fabryczna konfiguracja?

#53 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 16:31

Czy w rMBP13 można wymienić samemu ten ssd 128 np. na 500 czy tylko fabryczna konfiguracja?

Można wymienić nawet na większe.

#54 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 16:42

Można wymienić nawet na większe.

No dobra, ale tu warto zaznaczyć, że musi to być specjalny układ, a nie standardowy 2,5". Myślę, że jak ktoś się pyta, to tego nie wie. Jak dotąd chyba tylko owc je sprzedaje i tylko 480GB OWC SSD for MacBook Pro with Retina display 2012 - OWC Aura Pro Sandforce Driven

Reszta to raczej używki np. z ifixit MacBook Pro 15" Retina Drive - iFixit Poza tym, to ciężko je znaleźć.

#55 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 17:39

Racja, ciężko jest dostać SSD w standardzie rMBP ale wymienić się da. Uważam że jest to kwestia czasu jak standard ten stanie się bardziej popularny a ceny spadną.

#56 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 17 listopada 2012 - 20:57

Dzięki za odpowiedź; cena taka sobie. Ale rozumiem, że jest to tylko kwestia gabarytów tego ssd i robi to użytkownik we własnym zakresie? (nie tak jak w air) Mam starą 13-kę, ale nawet w instrukcji obsługi jest info jak wymienić dysk. Natomiast w supporcie na stronach apple nie ma instrukcji obsługi do 13-ki z retiną. Jedynie jakiś skrócony przewodnik.

#57 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 17 listopada 2012 - 21:18

i-fixit przeszukaj

#58 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 17 listopada 2012 - 21:24

Nawet w linku wyżej jest filmik z owc, ale czy producent przewiduje wymianę przez użytkownika?

#59 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 21:28

Jak się boisz to kup interesujący cię dysk idź do salonu apple i niech ci wymienią

#60 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 17 listopada 2012 - 21:33

Nie rozumiesz mnie albo nie chcesz. Zapytam inaczej. W 13-ce bez retiny producent przewiduje samodzielną możliwość rozbudowy o większy dysk i daje Ci nawet instrukcję jak to zrobić załaczoną razem z MBP Dla retiny na stronach supportu nie ma instrukcji, jedynie skrócony przewodnik Czy w instrukcji jaką otrzymujemy z z nowym rMBP jest informacja o wymianie dysku?

#61 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 21:37

Ok sorry Myślę że nie, chociaż nie ma takiego macbooka

#62 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 21:52

Nawet w linku wyżej jest filmik z owc, ale czy producent przewiduje wymianę przez użytkownika?

Nie przewiduje. I tak szczęście, że nie jest przylutowany na stałe jak ram.

#63 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 22:15

Nie przewiduje. I tak szczęście, że nie jest przylutowany na stałe jak ram.

W opcji 16GB nie ma powodu do narzekań, wersja 8GB to już gorzej :)

#64 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 00:02

W opcji 16GB nie ma powodu do narzekań, wersja 8GB to już gorzej :)

"A nie mówiłem..." ;)

16GB jest akurat teraz, choć i tak nie jest mi już zbyt trudno go w całości zapełnić. Za rok/dwa lata pewnie będzie się chciało znowu więcej. U konkurencji można spokojnie wymienić kości na większe i dalej pracować, u Apple trzeba kupić nowy komputer. Za 10k.

#65 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 listopada 2012 - 00:36

"A nie mówiłem..." ;)

16GB jest akurat teraz, choć i tak nie jest mi już zbyt trudno go w całości zapełnić. Za rok/dwa lata pewnie będzie się chciało znowu więcej. U konkurencji można spokojnie wymienić kości na większe i dalej pracować, u Apple trzeba kupić nowy komputer. Za 10k.

Dla mnie zawsze te 8GB starczało w 100%, ale jak pojawiła się opcja wymiany to skorzystałem. Komputer i tak kupię nowy za rok, najprawdopodobniej iMac 27'' ale musowo Retina :). Uważam że 16GB to spokój na kilka lat, teraz można pracować spokojnie na 4/8GB.

Szkoda że model 13'' nie ma możliwości rozbudowy do 16GB.

A kupił ktoś, bo brak opinii użytkowników :)

#66 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2012 - 01:41

Tosz to na iMacu z Retiną oczy wam powypadają :)

#67 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2012 - 13:56

Da sie dysk samemu w tym komputerze wymienic na wiekszy ssd?

#68 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 16:19

Da sie dysk samemu w tym komputerze wymienic na wiekszy ssd?

Nie idzie. Nie idzie zajrzeć stronę wcześniej.

#69 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2012 - 18:28

Dzieki

#70 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 14 grudnia 2012 - 22:45

Nie idzie. Nie idzie zajrzeć stronę wcześniej.

A mnie sie jednak wydaje ze idzie :)
Nawet na iFixit o tym bylo.

#71 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 15 grudnia 2012 - 18:06

A mnie sie jednak wydaje ze idzie :)
Nawet na iFixit o tym bylo.

A ja myślałem, że gdzieś tu w wątku.

#72 B3N14M1N

B3N14M1N
  • 30 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 11:36

Jak z wydajnością MBPr 13? Chodzi mi głównie o wydajność w systemie. Nie interesuje mnie ile co trwa w danym programie...a raczej chodzi o płynność działania w różnych rozdzielczościach. Jak wygląda przełączanie między panelami, między oknami, pulpitami? Widać przycięcia, albo cos co moze stwarzać dyskomfort wizualny? To intel HD4000 daje rade czy nie? :) ps. Czy jesli 13 troche laguje to czy efekt jest podobny jak na Mac mini z dwoma monitorami? Tzn. widać lekki spadek plynnosci.

#73 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 12 lutego 2013 - 23:27

Czytam to i czytami wnioskuje ze zdecydowana większość może widziała macbooka pro z retina ale tylko widziała, nawet z niego nie korzystała. Tak się składa że pracuje w firmie Apple w Cork(irlandia), produkujemy fakt faktem tylko iMac-i ale mamy tez dostęp do pozostałego sprzętu firmy. Uważam że jest to jedna z lepszych rzeczy jaka się przytrafiła firmie Apple. Rozmawiałem też na jego temat z inżynierami i potwierdzają moje zdanie. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś przenośnego to albo macbook pro z retiną albo air. Sam właśnie zakupiłem tego macbooka tylko że ja na cene nie narzekam bo mam spore zniżki. Jest super i każdemu polecam go kupić i przetestować i potem się mądrować.

#74 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 07:36

Czytam to i czytami wnioskuje ze zdecydowana większość może widziała macbooka pro z retina ale tylko widziała, nawet z niego nie korzystała. Tak się składa że pracuje w firmie Apple w Cork(irlandia), produkujemy fakt faktem tylko iMac-i ale mamy tez dostęp do pozostałego sprzętu firmy. Uważam że jest to jedna z lepszych rzeczy jaka się przytrafiła firmie Apple. Rozmawiałem też na jego temat z inżynierami i potwierdzają moje zdanie. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś przenośnego to albo macbook pro z retiną albo air. Sam właśnie zakupiłem tego macbooka tylko że ja na cene nie narzekam bo mam spore zniżki. Jest super i każdemu polecam go kupić i przetestować i potem się mądrować.

Tak z ciekawości spytam - jakie zniżki masz ? :D a co do lapka bardziej przekonała mnie 15 retina ;)

#75 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 13 lutego 2013 - 13:00

podobno ekran w 13" retinie ma taki sam problem jak 15tka, czyli image retention, a co gorsze to to ze uzytkownik nie jest w stanie za pomoca terminalowej komendy sam sprawdzic jakiego ma producenta ekranu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych