Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#951 montu

montu
  • 310 posts
Posted 17 July 2013 - 13:06

Jak widać nieskuteczna, bo nawet autoryzowanym serwisom przysparza problemów.

Nie tyle nieskuteczna ile fatalna i chybiona. Jobs nie we wszystkim był tak genialnym geniuszem. ;)

#952 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 July 2013 - 13:07

Iro, zmartwię Cię, ale chyba Twoja siła przebicia podupadła, bo jakoś programu wymiany matryc jak nie było, tak nie ma. Może zacznij prowadzić bloga po angielsku?

Przecież nie pisałem o tym artykułu.
Zachęcałem tylko ludzi do zjednoczenia w tej sprawie. A okazało się, że ludzie nawet w prostej sondzie nie brali udziału, choć mieli problemy z matrycami.
Sam przeciwko korporacji nic nie wskóram jeśli użytkownicy będą "chować głowę w piasek".

#953 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 17 July 2013 - 13:10

Idiotą jest raczej ten, co wymyślił klejoną matrycę!

Czy aby na pewno? Mnie to raczej wygląda na sprytne posunięcie. Tak sprytne, że aż niektórych "serwisantów" Apple przerasta ;)

Reszta musi się mierzyć z tymi idiotyzmami.

Musi? Ktoś tę "resztę" zmusza do kupna iMaka?

A wszystko po to, żeby utrudniać życie użytkownikom.

A czy przypadkiem ten użytkownik zawierając umowę kupna-sprzedaży z Apple, bądź jego przedstawicielem nie robi tego świadomie?
Przyjmując do wiadomości wszystkie zalety i wady/ograniczenia przedmiotu transakcji? Czyli zgadza się na to, żeby w przypadku awarii wysyłać cały komputer do serwisu? Idąc tym tropem można zaryzykować nawet twierdzenie, iż tenże użytkownik tego właśnie chce, lub w najgorszym razie jest to dla niego obojętne ;)

#954 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 July 2013 - 09:05

Dobra, raz się żyje a pracować na czymś trzeba... :cool: [ATTACH=CONFIG]16068[/ATTACH]

#955 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 July 2013 - 09:55

Dobra, raz się żyje a pracować na czymś trzeba... :cool:

[ATTACH=CONFIG]16068[/ATTACH]

SSD od Apple to trochę zdzierstwo, tak samo RAM.

Apple zwróciło Ci pieniądze za poprzedniego Maca czy musisz na własną rękę sprzedawać ?

#956 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 July 2013 - 10:18

SSD od Apple to trochę zdzierstwo, tak samo RAM.

Apple zwróciło Ci pieniądze za poprzedniego Maca czy musisz na własną rękę sprzedawać ?

Wiem że zdzierstwo, ale w tym wypadku warto zainwestować, mam dość wożenia komputera po serwisach z powodu wywalonego HDD. RAM wziąłem standardowo, mam swoje 32GB. Muszę sprzedać na własną rękę, chociaż z tą wymianą coś im się nie pali, w 3 dni miał do mnie kurier zadzwonić i nic. Dziś tam dzwonię i chyba muszę się zdenerwować trochę.

#957 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 18 July 2013 - 11:07

Dobra, raz się żyje a pracować na czymś trzeba... :cool:

[ATTACH=CONFIG]16068[/ATTACH]

:o dostawa 24-26 ... A ja swojego zamówiłem 13 i jeszcze nikt do mnie nie dzwonił :( (iMac 21,5 FD, zamówiony w iSpot).
Ciekawe ile jeszcze sobie poczekam ;D

#958 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 July 2013 - 12:38

:o dostawa 24-26 ... A ja swojego zamówiłem 13 i jeszcze nikt do mnie nie dzwonił :( (iMac 21,5 FD, zamówiony w iSpot).
Ciekawe ile jeszcze sobie poczekam ;D

A dlaczego iSpot a nie AOS? W iSpot czekasz aż dojedzie do ich magazynu itp. itd, a tu wysyłają Ci bezpośrednio z fabryki.

#959 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 18 July 2013 - 13:00

Zdecydowałem się na iSpot, ponieważ łatwiej będzie odjąć VAT :) .

#960 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 July 2013 - 13:01

Z AOS tak samo odejmujesz, oni maja polski NIP i rozliczasz się normalnie w polskich złotych. Chyba że piszesz o czymś innym, ja biorąc na firmę normalnie odliczam jak inne faktury.

#961 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 18 July 2013 - 13:04

I tak już po gruszkach... Liczę na to, że jeszcze dziś lub jutro zadzwonią, bo do Poznania mam możliwość pojechać tylko w sobotę ;/

#962 montu

montu
  • 310 posts
Posted 18 July 2013 - 13:14

Widzisz, Iro? Ludziom padają komputery jak muchy a oni uparcie kupują tego iMac'a... Jaki to musi być dobry komputer. A swoją drogą, Hubson, widzę, że masz kasiorę. Dlaczego nie kupisz Mac'a Pro? ;)

#963 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 July 2013 - 13:23

Widzisz, Iro? Ludziom padają komputery jak muchy a oni uparcie kupują tego iMac'a... Jaki to musi być dobry komputer.
A swoją drogą, Hubson, widzę, że masz kasiorę. Dlaczego nie kupisz Mac'a Pro? ;)

Nie przesadzałbym tak z tą "kasiorą". Po prostu potrzebuję taki komputer do pracy, biorę na firmę więc zawsze wychodzi taniej bo jest sporo odliczeń. Firmy mają sporo udogodnień przy takich zakupach. Zastanawiałem się nad Pro ale ta najnowsza wersja do mnie nie przemawia, poza tym nie lubię plątaniny kabli itp. iMac jest dla mnie po prostu idealny. Mam tylko nadzieję że mój pech się skończy, bo ile to może trwać. Jeżeli kolejny się schrzani (odpukać), to wtedy już naprawdę podziękuję i pomyślę nad Pro.

#964 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 18 July 2013 - 13:31

Idiotą jest raczej ten, co wymyślił klejoną matrycę!
Reszta musi się mierzyć z tymi idiotyzmami.
A wszystko po to, żeby utrudniać życie użytkownikom.

No nie wiem, osobiscie rozbieralem tego iMaca i nie ma w tym nic idiotycznego ani skompikowanego jak to jest zrobione, chyba, ze ktos odkleja ekran za pomoca srubokreta, a przykleja na gume do rzucia. Tylko serwisant z Cortlandu moze sie na tym wylozyc.

#965 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2013 - 13:45

Widzisz, Iro? Ludziom padają komputery jak muchy a oni uparcie kupują tego iMac'a...

Mają swój rozum. Dostają to czego chcą.

#966 montu

montu
  • 310 posts
Posted 18 July 2013 - 14:24

Mają swój rozum. Dostają to czego chcą.

Dlaczego w cytacie wyciąłeś drugą część zdania? Najistotniejszą. iMac to bardzo dobry komputer.

#967 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2013 - 15:52

Dlaczego w cytacie wyciąłeś drugą część zdania? Najistotniejszą. iMac to bardzo dobry komputer.

Bo się z tym nie zgadzam.
Miałem, to wiem.
Jak byś dostał coś lepszego, też byś pisał jak ja.
Mogę napisać, że iMak to bardzo ładny komputer i nic po za tym.

#968 montu

montu
  • 310 posts
Posted 18 July 2013 - 16:01

Bo się z tym nie zgadzam.
Miałem, to wiem.
Jak byś dostał coś lepszego, też byś pisał jak ja.
Mogę napisać, że iMak to bardzo ładny komputer i nic po za tym.

A ja nie miałem i nie mam, więc nie wiem. Prawda?
Co do wyglądu... a mnie się nie podoba, ale de gustibus non dispotandum est.

#969 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2013 - 18:33

A ja nie miałem i nie mam, więc nie wiem. Prawda?
Co do wyglądu... a mnie się nie podoba, ale de gustibus non dispotandum est.

Widocznie nie miałeś nic lepszego od tego iMaka. A ja tak.

#970 montu

montu
  • 310 posts
Posted 18 July 2013 - 18:55

Widocznie nie miałeś nic lepszego od tego iMaka. A ja tak.

To zależy, w jakim sensie "lepszego"..

#971 prozakdream

prozakdream
  • 99 posts
  • SkądPL/NYC

Posted 18 July 2013 - 18:58

Co jest lepszego od iMaca ? Chodzi o inny komputer typu "all-in-one ".

#972 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2013 - 20:54

To zależy, w jakim sensie "lepszego"..

Cichszy, wydajniejszy, z większymi możliwościami.

#973 montu

montu
  • 310 posts
Posted 18 July 2013 - 21:03

I Twój hamak taki właśnie jest?. Czy może ten Air? Daj już spokój.

#974 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 18 July 2013 - 22:11

Jeżeli chodzi o all in one- to odpowiedź wydaje się prosta: najlepszym tego typu komputerem (osiągi, design, jakość) jest imac, oczywiście w najmocniejszym konfigu. Nie można zapominać, że jest to specyficzny sprzęt i należy liczyć się z niedogodnościami all in one. Jeżeli chodzi o to co Iro przytoczył- czyli komputer cichy, wydajniejszy, z większymi możliwościami, zawsze będzie jakiś lepszy PC w tym zakresie (mam nadzieje, że MacPro pokaże jednak, że trudno będzie pokonać Mac-a pod względem wydajności). Jednak z mac-ami wiąże się wiele innych rzeczy- system, design (rzecz dla wielu bardzo istotna), integracja z resztą sprzętu Apple, popularność w niektórych kręgach (np w środowisku graficznym- posiadanie PC to spore utrudnienie ze względu np na fonty, czy sposób formatowania dysków przenośnych) i jeszcze kilka innych rzeczy. Po zsumowaniu wielu aspektów, dla niektórych komputer od Apple okazuje się najlepszym wyjściem, np dla mnie :P Pozdrawiam

#975 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 18 July 2013 - 23:01

Cichszy, wydajniejszy, z większymi możliwościami.

I nie padają jak komar po włączeniu raidu :) (mam na myśli - powoli ale skutecznie w odniesieniu do sprzętu apple)

Jeżeli chodzi o to co Iro przytoczył- czyli komputer cichy, wydajniejszy, z większymi możliwościami, zawsze będzie jakiś lepszy PC w tym zakresie.

A w jakim zakresie będzie komputer apple -> Wydajności? niezawodności? możliwości rozbudowy? głośności pracy? może cena / jakość?

Jednak z mac-ami wiąże się wiele innych rzeczy- system, design (rzecz dla wielu bardzo istotna), integracja z resztą sprzętu Apple, popularność w niektórych kręgach (np w środowisku graficznym- posiadanie PC to spore utrudnienie ze względu np na fonty, czy sposób formatowania dysków przenośnych) i jeszcze kilka innych rzeczy. Po zsumowaniu wielu aspektów, dla niektórych komputer od Apple okazuje się najlepszym wyjściem, np dla mnie :P

Po zsumowaniu aspektów może i tak z tym że zbytnio ich nie podałeś. Posiadanie PC utrudnienie? No nie wiem, bo raz że praktycznie cały rynek się opiera na sprzęcie PC i oprogramowaniu MS w jakiejś tam wersji, rynek serwerowy też działa zdumiewająco dobrze podobnie jak i rodzina Windows Server pozostaje pytanie co w tej kwestii ma apple? Właściwie nic.

Co do tej integracji to ja bym nie przesadzał bo te czasy się skończyły teraz coś wypuszczają później następne miesiące łatają a na koniec wycinają. W sumie powoli chcą wyciąć wszystko co nie ich także jeden aspekt będzie z głowy.

Design komputera nie jestem pewien czy jest jakimkolwiek wyznacznikiem, a nawet jeżeli tak to jest zdecydowanie tym ostatnim dla dopełnienia całości. Jak dasz na obok siebie dwa komputery które poza wyglądem nie różni nic - wybiorę ten ładniejszy. Ale tutaj nie ma kompromisów - ma działać :)

mam nadzieje, że MacPro pokaże jednak, że trudno będzie pokonać Mac-a pod względem wydajności

Ale jakiej wydajności? W pojedynczym teście który trwa 5 minut oraz zajmuje pare MB na dysku?

Nowy MP ma dwie wyjątkowe cechy - wygląd oraz wycięcie wszystkiego co się liczy w komputerach z tego segmentu do którego ponoć należy.

Nie neguje apple, fakt firma kiedyś posiadała wszystko czego użytkownik potrzebował produkt był drogi ale i niezawodny. Dzisiaj firma zajmuje się pierdołami, dalej chce być inna ale po swojemu i nie koniecznie w dobrą strone. Na rynku już pojawiły się telefony z Firefox OS z słusznym założeniem - telefon tani ale ma działać sprawnie. Ubuntu idzie w kierunku zintegrowania świata PC, Smartfona i tabletu itd ...

Ogólnie to wszystko idzie do przodu - apple śpi. Oby się obudzili z tego snu szybciej niż wszystko runie.

- - - Połączono posty - - -

Także ja nie wiem kogo oni tam zatrudniają, skoro zwykły student europeistyki robi to lepiej.

Ja bym to podsumował inaczej, o swój sprzęt się dba, a serwisom nie zależy bo ich zadaniem jest naprawić możliwie szybko i brać się za kolejny egzemplarz :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users