Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#926 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 16 lipca 2013 - 16:00

W ogóle stosowanie standardowych dysków HDD (jeszcze wątpliwej jakości) w sprzęcie za
blisko 10 tysiaków to jest jakaś pomyłka. Dzisiaj standard w nowym sprzęcie to jest dysk SSD na system.
Raz że komfort pracy bez porównania większy, dwa że mamy z głowy awarie dysku bo SSD są de facto
bezawaryjne.
Oczywiście oprócz dysku SSD które niestety sa stosunkowo małej pojemności , powinna być możliwość
montażu zwykłego dysku 2.5 cala na dane. Niestety w iMacu nie ma miejsca na drugi dysk , więc pozostają
drogie rozwiązania typu dysk SSD 500 GB . Za dużo na system a ciągle za mało na konkretne
dane np materiał wideo.
I nie ma co się oszukiwać iMac został zaprojektowany jako komputer "biurowy" gdzie jeden mały dysk
w zupełności wystarcza. Można oczywiście mieć dysk przenośny na USB czy bardzo drogi Thunderbolt
ale nie ejst to tak pewne połączenie jak SATA .
Generalnie Apple pobił jakiś rekord świata "dobudowując" laptop do monitora . Tyle że ciekawe czy jakiś projektant
zadał sobie pytanie co jest za tym monitorem ) No bo ściany to raczej tam nie ma tylko pusta przestrzeń w dodatku
niewidoczna dla użytkownika :D I tą przestrzeń właśnie można by fajnie wykorzystać np na dodatkowe
dyski twarde. No ale możemy szpanować zapraszając znajomych którzy szukają kompa a tam tylko sam monitor
jest )

Zgadza się. Od początku krytykowałem tę, niepotrzebną minimalizację. I to nie tylko miejsce na "upakowanie" dodatkowych dysków ale również trudny dostęp do gniazda SD. Cieniutki ekran? Bez sensu - patrzy się na niego prostopadle, boków nie widać. Ciężar? Przecież to desktop. Raz postawiony ma stać.
Co do dysków, to sprawa jest dyskusyjna... SSD jest drogim rozwiązaniem, nie oszukujmy się. Sdandard? Tak, ale drogi. Pomimo krytyki, uważam że dobrym rozwiązaniem jest FD. To kompromis cenowy i zbliżenie się do owego standardu.
Pytanie więc - dlaczego ludzie kupują nowego IMac'a? Otóż dlatego, że biorą pod uwagę WSZYSTKIE pros and comes. I, powiedzmy sobie szczerze, to przecież bardzo dobry komputer.

#927 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2013 - 16:10

I nie ma co się oszukiwać iMac został zaprojektowany jako komputer "biurowy" gdzie jeden mały dysk
w zupełności wystarcza. Można oczywiście mieć dysk przenośny na USB czy bardzo drogi Thunderbolt
ale nie ejst to tak pewne połączenie jak SATA .

Pewne w jakim sensie? U mnie system smiga na SSD podpietym po usb 3.0 i tak juz ponad pol roku. Ostatni miesiac na dp mavericksa. Dziala tak samo szybko jak na ssd podpietym bezposrednio do saty. Przedewszystkim szybko, niezawodnie. A rozwiazanie bez porownania tansze od FD (ktory moim zdaniem to zly pomysl sam w sobie, i nie mowie tylko tu o power userach, stare przyzwyczajenie do dwoch partycji jeszcze od czasow amigii nigdy nie zawiodlo).

Bo to ze jakosc dyskow siadla drastycznie to nie jest kwestia tylko ostatnich 2-3 lat. W sluzbowym acerze ferrari dysk wytrzymal dwa tygodnie, a sprzet do tanich nie nalezal.

#928 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 16 lipca 2013 - 16:19

Pewne w jakim sensie? U mnie system smiga na SSD podpietym po usb 3.0 i tak juz ponad pol roku. Ostatni miesiac na dp mavericksa. Dziala tak samo szybko jak na ssd podpietym bezposrednio do saty. Przedewszystkim szybko, niezawodnie. A rozwiazanie bez porownania tansze od FD (ktory moim zdaniem to zly pomysl sam w sobie, i nie mowie tylko tu o power userach, stare przyzwyczajenie do dwoch partycji jeszcze od czasow amigii nigdy nie zawiodlo).

Tańsze? Czy masz możliwość zakupu iMac'a bez jakiegokolwiek dysku twardego?

#929 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2013 - 16:21

Tańsze? Czy masz możliwość zakupu iMac'a bez jakiegokolwiek dysku twardego?

Radze czytac dokladnie, i ze zrozumieniem.

A rozwiazanie bez porownania tansze od FD

Dalej zostaje dysk na dane 1TB. Wilk syty i owca cala. System smiga szybko jak na ssd z duzym dyskiem na dane. W cenie ok. 750zl. mniejszej niz FD.

#930 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 16 lipca 2013 - 16:25

A ja apeluję o więcej wyobraźni i chęć zrozumienia. Muszę wykładać jak kawę na ławę? OK. Tańszym rozwiązaniem by było, gdybyśmuy mieli możliwość konfiguracji zakupionego iMac'a. Tzn. Zamówiłbym sobie go BEZ dysków, kupiłbym SSD i podpiąłbym na TB. Ale nie mam takiej możliwości. Może to Ty, spróbuj zrozumieć, a nie od razu agresja...

#931 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2013 - 16:42

A ja dalej apeluje abys czytal ze zrozumieniem. Podalem, dokladne , dzialajace, sprawdzone przez okres 6 miesiecy tansza alternatywe do fabrycznego FD, ba nawet wew. ssd a nie gdybanie. Mnie rowniez najbardziej by pasowala opcja bez zadnego dysku, szyby ktora moge sam zdemontowac, etc. Tylko co z tego? Opcje sa jakie sa i z nich wybieramy najlepsza dla siebie. To nie koncert zyczen. Jak ktos tutaj ladnie napisal, kazdy kto kupuje swiadomie wszystkie za i przeciw bedzie z imaca zadowolony, tak jak ja. A kto kupi na hurra bo jest modny, trendi ... no coz z czasem moze zaczac go gniesc ze nie moze tego i tamtego. A w temacie, moj imac za tydzien skonczy pol roku bezproblemowej pracy. Uptime, mysle jakies 80% z owych 6 miesiecy. Uzywane glownie do prac tzw biurowych, jako domowe centrum multimedialne w polaczeniu z atv.

#932 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 16 lipca 2013 - 18:01

A ja dalej apeluje abys czytal ze zrozumieniem. Podalem, dokladne , dzialajace, sprawdzone przez okres 6 miesiecy tansza alternatywe do fabrycznego FD, ba nawet wew. ssd a nie gdybanie.

Mnie rowniez najbardziej by pasowala opcja bez zadnego dysku, szyby ktora moge sam zdemontowac, etc.

Tylko co z tego? Opcje sa jakie sa i z nich wybieramy najlepsza dla siebie. To nie koncert zyczen. Jak ktos tutaj ladnie napisal, kazdy kto kupuje swiadomie wszystkie za i przeciw bedzie z imaca zadowolony, tak jak ja. A kto kupi na hurra bo jest modny, trendi ... no coz z czasem moze zaczac go gniesc ze nie moze tego i tamtego.

A w temacie, moj imac za tydzien skonczy pol roku bezproblemowej pracy. Uptime, mysle jakies 80% z owych 6 miesiecy. Uzywane glownie do prac tzw biurowych, jako domowe centrum multimedialne w polaczeniu z atv.

I myślisz, że tylko Ty wpadłeś na takie genialne i optymalne rozwiązanie? Informuję Cię (może to nieco zmusi do refleksji), co następuje:
Swojego iMac'a posiadam od 28 (a może 26-go, musiałbym sprawdzić) grudnia 2012 roku i również jestem z niego zadowolony. Zamówiłem w takiej konfiguracji i dziś pewnie zrobiłbym tak samo: i7, grafika 680 z 2GB + 8 GB RAM, FD 1T. No, może teraz kupiłbym z SSD 768 GB, ale wówczas nie miałem tyle kasy. Po czym zaraz dokupiłem większą klawiaturę i 2x8GB RAMu. I tutaj zgadzam się z Tobą - opcje są jakie są. Ale to Ty piszesz, że FD jest do dupy bo lepszy jest SSD na USB3...
I dalej. Teraz, oprócz wewnętrznego FD mam 3TB na USB3 (backup) + SSD 256 na USB3 (do testów, głównie Mavericks'a). Nie mogę zgodzić się z Tobą, że SSD na USB3 jest równie dobry, czy nawet lepszy niż Apple SSD SM128E Media, który jest w iMac'ach, choćby dlatego, że ten ostatni wyposażony jest w technologię S.M.A.R.T.

Na koniec, Twoje zdanie " Jak ktos tutaj ladnie napisal, kazdy kto kupuje swiadomie wszystkie za i przeciw bedzie z imaca zadowolony, tak jak ja" świadczy o tym, że... sam nie czytasz ze zrozumieniem i uważnie, a zarzucasz to innym. To zdanie, ja napisałem. Cytujesz więc mnie.

#933 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 lipca 2013 - 20:20

Odpakowałem właśnie iMac'a 27 2012 po powrocie z naprawy Cortland Poznań.

Niby wszystko działa ale jedna rzecz bardzo mnie denerwuje, zauważyłem że szkło nie przylega idealnie do obudowy. Można wsunąć tam kartkę papieru (pomiędzy szkło a aluminium).

Posiadaczy w/w modelu 2012 proszę aby to sprawdzili bo już nie pamiętam jak to przedtem wyglądało.

Jeżeli jest tak tylko u mnie dzwonię jutro na infolinię Apple i chce nowego w pudełku.

#934 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 16 lipca 2013 - 21:05

szczelina na grubosc kartki jest dopuszczalna i zgodna z procedurami.

#935 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 lipca 2013 - 21:07

Odpakowałem właśnie iMac'a 27 2012 po powrocie z naprawy Cortland Poznań.

Niby wszystko działa ale jedna rzecz bardzo mnie denerwuje, zauważyłem że szkło nie przylega idealnie do obudowy. Można wsunąć tam kartkę papieru (pomiędzy szkło a aluminium).

Posiadaczy w/w modelu 2012 proszę aby to sprawdzili bo już nie pamiętam jak to przedtem wyglądało.

Jeżeli jest tak tylko u mnie dzwonię jutro na infolinię Apple i chce nowego w pudełku.

Nigdy nie przylega idealnie, zawsze jest dookoła milimetrowa szpara, ale jeśli Tobie włazi kartka pod szybę to coś jest nie tak.

#936 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 lipca 2013 - 21:10

@up Tylko że mogę włożyć tam paznokieć i bez problemu sobie tą szybkę podważyć, czuć jak się odkleja. Obudowa naokoło porysowana też nie jest normalna, debile jakimś nożem zdejmowali tą szybę.

#937 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 16 lipca 2013 - 22:11

Mam gdzieniegdzie tę szczelinkę. Ale kartka papieru wchodzi w nią zaledwie na głębokość 1-1.5 mm. Możesz odkleić? No to będziesz mógł sam sobie dyski wymieniać :D

#938 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 17 lipca 2013 - 09:35

Nie wiem, czy cokolwiek dojrzysz. Minimalna szczelina jest, kartka papieru może by weszła, ale paznokieć na pewno nie. [ATTACH=CONFIG]16052[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]16053[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]16054[/ATTACH] PS. Zaraz biorę się za czyszczenie ekranu. :)

#939 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 lipca 2013 - 09:39

Ja chyba jeszcze dam sobie spokój z iMacam.

#940 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 lipca 2013 - 10:14

Nie wiem, czy cokolwiek dojrzysz. Minimalna szczelina jest, kartka papieru może by weszła, ale paznokieć na pewno nie.

Dzięki.

Rozmawiałem ze wsparciem i powiedzieli aby wysłać do serwisu a po ekspertyzie zostanie podjęta decyzja.

Wstrzymam się trochę, coś mam przeczucie że on jeszcze się popsuje a wtedy już tylko wymiana na nowy i sprzedaż mnie interesuje.

#941 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 10:27

@up

Tylko że mogę włożyć tam paznokieć i bez problemu sobie tą szybkę podważyć, czuć jak się odkleja.

Obudowa naokoło porysowana też nie jest normalna, debile jakimś nożem zdejmowali tą szybę.

Niezli idioci, czyzby nie mieli odpowiednich narzedzi do odklejania matrycy tj plastikowego ostrego kolka + uchwytu ktore wpychajac pomiedzy matryce a szybe rozkleja sie tasme klejaca?

Jak masz tam taka dziure to zakladam, ze albo ci to przykleili na dwustronna tasme klejaca ze sklepu OBI albo nie zerwali starej

#942 radoslaus

radoslaus
  • 107 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 10:45

Wrzuciłbym zdjęcia na jakiegoś bloga i podesłał link do apple... Jak nie dostaną po kieszeni to nigdy się nie nauczą...

#943 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:14

Opinia o iMac'u Hej, w związku z Waszymi niektórymi postami, mowiacymi ze ludzie tylko piszą jak im sie cos zepsuje, a nie mówią nic jak jest wszystko OK - postanowiłem napisać kilka słów o odczuciach związanych z użytkowaniem iMac'a o parametrach jak w stopce :-) I Zacznę od tego ze powiem jakie miałem wymagania do owego sprzętu; 1) obróbka zdjec w Pixelmator (czyli nie profesjonalna ;-) ) 2) częsta obróbka filmow 3) czasami jakaś bardziej wymagająca gra - Wiedzmin ^^ 4) sporadycznie, ale jednak stworzenie jakiegoś dzwonka na potrzeby prezentacji czy filmu ;-) 5) oraz rozrywka (czyli internet muzyka wideo) + najważniejsze 6) otwarte na raz kilkanaście programów m.in iMovie z obróbka filmu, Pixelmator I tak... możecie powiedzieć ze starczyłby mi na moje potrzeby jakiś 2-3 letni PC a programy bym miał alternatywne - OK ale ja jeszcze chciałem miec fajny komp. pod względem design'u i to oczywiscie iMac spełnił ;-) Przechodząc do setna sprawy, iMac idealnie wypełnił moje wymagania chociaż to musze z bólem zaznaczyć że z 3 razy zdarzyło mu sie tak zaciac ze musiałem kabel zasilajacy wyjąć z kontaktu. - w ogole dziwna sprawa bo zacial sie nie przy pracy tylko przy wybudzeniu z kilku godzinnego snu :-) Niestety nie umiem ocenić nawet po kilku msc użytkowania czy było mi potrzebne wydawanie 1k zł na Fusion Drive bo widzę SSD tylko w iStat Menu :-) nie mam porównania zobaczyc czy iMovie włączyło by sie wolniej na zwykłym dysku - bo podobno ten FD miał sie uczyć co często włączam a co troche rzadziej :-) Nie żałuje tez ze nie dolozylem Ramu bo zawsze przy bardziej wymagającej pracy w moim wydaniu zostaje mi z 1-2 GB wolnej pamięci. Podsumowując iMac nigdy mnie jeszcze nie zawiódł w pracy a takze w awaryjnosci - odpukac ^^ bo wiem ze moim przedmówcom zdarzają sie rożne historie... . Pozdrawiam

#944 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:25

Niezli idioci, czyzby nie mieli odpowiednich narzedzi do odklejania matrycy tj plastikowego ostrego kolka + uchwytu ktore wpychajac pomiedzy matryce a szybe rozkleja sie tasme klejaca?

Jak masz tam taka dziure to zakladam, ze albo ci to przykleili na dwustronna tasme klejaca ze sklepu OBI albo nie zerwali starej

Idiotą jest raczej ten, co wymyślił klejoną matrycę!
Reszta musi się mierzyć z tymi idiotyzmami.
A wszystko po to, żeby utrudniać życie użytkownikom.

#945 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 17 lipca 2013 - 12:48

Taka była polityka Jobs'a. Jak najmniej ingerencji użytkownika.

#946 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:49

Nad tym, czy jest to dobre rozwiązanie można dyskutować, ale nie znajduję żadnego usprawiedliwienia dla tak spapranej roboty w serwisie. Kolega wymieniał dysk na SSD i dokładał RAM w 21,5 - wszystko robił sam, bazując tylko i wyłącznie na filmach instruktażowych z YT. Użył zwykłej suszarki do włosów i kostki gitarowej do odklejenia matrycy, po robocie oczyścił wszystkie powierzchnie ze starej taśmy dwustronnej, nakleił nową 3M i co? Komputer wygląda jak nowy, matryca przylega tak, jak wcześniej, a obudowa nie złapała ani jednej ryski, a to wszystko jeszcze zrobione przy piwku.
Także ja nie wiem kogo oni tam zatrudniają, skoro zwykły student europeistyki robi to lepiej.

#947 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:55

Jak robisz sobie to wiadomo, że dbasz jak o jajko... Jak robisz komuś, i jeszcze w pracy nie ma standardów kontroli jakośxi by ew polecieć po pensji, to sie robi byle jak... Polacy nie mają mentalności japończyków... Wejdź na forum xda i zobacz w jakim stanie wracają asusy z serwisu... :))) tam już standardem jest rada, że przed wysyłką robi się 40 zdjęc w wysokiej rozdzielczości każdego kawałka sprzetu i wysyła mailem razem ze zleceniem...

#948 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:56

Wrzuciłbym zdjęcia na jakiegoś bloga i podesłał link do apple... Jak nie dostaną po kieszeni to nigdy się nie nauczą...

Ja bardzo chętnie o tym napiszę.
Tym bardziej, że mam w tym doświadczenie.
Apple sobie jaja robi, olewa wiernych wyznawców
Jedyny sposób na nich, to opisanie tego co jest.
Przypomnę tylko, że gdybym nie opisał sytuacji z MacBookami, nie było by w Polsce akcji darmowej wymiany TopCace. Wcześniej wymiana była płatna.
http://myapple.pl/ar...e-macbooki.html

#949 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 12:59

Iro, zmartwię Cię, ale chyba Twoja siła przebicia podupadła, bo jakoś programu wymiany matryc jak nie było, tak nie ma. Może zacznij prowadzić bloga po angielsku?

#950 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 13:04

Taka była polityka Jobs'a. Jak najmniej ingerencji użytkownika.

Jak widać nieskuteczna, bo nawet autoryzowanym serwisom przysparza problemów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych