Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#851 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 12 July 2013 - 14:38

Waham się czy kupować tego nowego iMaca... Interesuje mnie najwyższy seryjny model 27", bez żadnych dodatków (i5 3,2GHz/GTX675MX/8GB/1TB HDD) - nada się to do pogrania w jakieś lepsze tytuły? Wiedźmin 2, GTA IV i te sprawy? Zamierzam zastąpić nim mojego PC-ta, który do tej pory do gier mi służył ;)
Jeszcze jedno - nigdy nie używałem Windowsa na Macu - czy istnieje możliwość zainstalowania na nim 32-bitowej wersji W7? Niestety program, który jest mi niezbędny do pracy nie działa na x64 ;|

Mam własnie takiego iMaka. Wydaje mi się, że do grania wystarczy - GTA IV moim zdaniem chodzi nieźle.
Windowsa możesz zainstalować używając BootCamp, ale tu uwaga - nie wiem czy coś się zmieniło, ale ostatnim razem, gdy próbowałem, można było zainstalowac tylko 64 bitową wersję systemu. Chociaż Parallels (który bardzo polecam) albo VirtualBox załatwią sprawę.

#852 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 posts

Posted 12 July 2013 - 15:31

Zdecydowanie lepiej dopłacić 600 zł do tej karty a ominąć możesz uderzyć do kolegi virgin71 może dać fajna cenę

#853 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 July 2013 - 15:53

Zdecydowanie lepiej dopłacić 600 zł do tej karty a ominąć możesz uderzyć do kolegi virgin71 może dać fajna cenę

Uzasadnij dlaczego każdy ma kupować iMac'a z 680MX, kilka dni temu sam zadajesz pytania jaki model kupić od najmocniejszego iMaca do Maca Mini a teraz bawisz się w doradce.

Jeżeli nie masz wiedzy nie baw się w eksperta, bo ktoś Cię posłuch i narobi sobie kłopotów.

#854 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 12 July 2013 - 16:07

Dokladnie,wg.potrzeb,ja na swoim miniaku wyprawiam co chce i dziala,nie bawiac sie w zachowania pro.

#855 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 posts

Posted 12 July 2013 - 16:33

Komputera nie kupuje zwykle na 2 lata a on chce sobie pograć więc jak chce pózniej pograć za 2-3 lat w nowsze tytuły to 675 może być za słaba więc dokładnie według potrzeb ale kolega mówi ze chce pograć więc logiczne jest ze bd potrzebował lepszej i mocniejszego grafiki Zreszta sami polecilisacie mi żebym jak chce pograć wziął gtx 680 no nie ? Więc za przeproszeniem iron geny czemu sie czepiasz ?

#856 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 12 July 2013 - 16:43

Sam mam imac-a z 680 mx i do sporadycznego grania w natywnej rodzielczości (wyższa niż full hd) nadaje się wysmienicie. Ciężko mi mówić o 675 mx bo nie znam jej wydajności z autopsji ale z tego co wiem to także bardzo wydajna karta. Jeżeli chodzi o gry to oczywiście procesor nie jest najważniejszym elementem i spokojnie na i5 można sobie posmigać. Jeżeli zaś chodzi osamą wydajność gier to na OS X jest ona wg mnie sporo niższa (mówię tu o najbardziej wymagających tytułach). Np Wiedźmin 2 bez porównania lepiej chodzi pod Windows 8 (64) niż na Mountain Lion-ie (na jednym i tym samym imac-u). Do sporadycznego grania najnowsze imac-i ok ale jak byłbym zapalonym gracem, postawiłbym obok PC typowo pod gry- ale o tym to wie w zasadzie każdy makjuzer :) Pozdrawiam

#857 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 12 July 2013 - 16:46

hakaman,do grania to mam w tym okresie 2 nowe konsole i przyzwoity komp,jak ktos kupuje all-in-one w takiej cenie to chyba nie z mysla o grach za 2-3 lata,tym bardziej,ze Apple niekoniecznie wklada do srodka komponenty z gornej polki.

#858 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 posts

Posted 12 July 2013 - 17:08

Napisał ze okazyjnie chce zagrać w nowe tytuły więc lepiej dołożyć gtx 680

#859 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 July 2013 - 20:08

Napisał ze okazywania chce zagrać w nowe tytuły więc lepiej dołożyć gtx 680

Czyli uważasz że na 675MX nie da się grać? Podaj jakieś konkrety, wyniki, porównania tych układów.

Czytając Twoje wpisy mam wrażenie że niespecjalnie wiesz o czym piszesz. Przed chwilą zadawałeś pytania Mac Mini czy iMac a teraz doradzasz dla innych.

PS. Przeczytaj jeszcze raz swój post, ''Napisał że okazywania chce zagrać..."

#860 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 posts

Posted 12 July 2013 - 20:10

Koledzy bazuje na tym co wy powiedzieliscie mi parenascie postów wcześniej

#861 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 12 July 2013 - 20:24

Z moimi wymaganiami dotyczącymi gier spokojnie poradzi sobie 675MX, nie jestem zapalonym graczem, po prostu raz na jakiś czas, po ciężkim tygodniu pracy lubię sobie odpalić jakąś grę i się zrelaksować - nie potrzebuję graficznych fajerwerków ;) Bardziej zmartwiło mnie to, co znalazłem tutaj: 2012 iMac, Windows 7 32bit, and bootcamp - MacRumors Forums
Wychodzi na to, że iMac late 2012 nie obsługuje 32-bitowego Windowsa 7 przez BootCamp i znowu jestem w kropce ;| Zawsze zostaje VM, ale nie o to mi chodziło...

#862 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 20:45

@lubieherbate: Ja osobiście wolę VM na Parallels i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Swoją drogą, bardzo wymowny nick ;) Mam pytanie do osób, które posiadają iMaca 2012 27" ze standardowym dyskiem HDD 7200. Jak ten dysk się spisuje? Nie zaryzykuję kolejny raz Fusion Drive i myślę nad zwykłym twardzielem. Jest to chyba najbardziej bezpieczne i optymalne rozwiązanie. Całe życie pracowałem na PC-tach które miały HDD i nie narzekałem, ale tutaj pół roku był iMac z FD i boje się że odczuję tą różnicę zbyt mocno. Chcę podjąć najlepszą decyzję przy zakupie nowego komputera. Kolega iron.gery poleca zewnętrzny SSD co nie jest głupim rozwiązaniem, ale ja jednak wolę mieć wszystko w komputerze. Dysk SSD od Apple to spora kasa, a jakbym miał brać to minimum 512GB. Można za to wziąć i7, 680MX i jeszcze zostaje.

#863 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 12 July 2013 - 20:52

No dobra, byłbym w stanie zaakceptować Win7 zainstalowane przez Parallels, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Uruchamiając Windę przez BootCamp korzystam w pełni z możliwości komputera - na VM muszę jakoś to rozdzielić i tym samym tracę na wydajności, chociażby w grach, bo coś tam dla Mac OS muszę zostawić. Mylę się?

#864 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 20:54

No dobra, byłbym w stanie zaakceptować Win7 zainstalowane przez Parallels, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Uruchamiając Windę przez BootCamp korzystam w pełni z możliwości komputera - na VM muszę jakoś to rozdzielić i tym samym tracę na wydajności, chociażby w grach, bo coś tam dla Mac OS muszę zostawić. Mylę się?

W opcjach Parallels przydzielasz maszynie wirtualnej tyle pamięci RAM, rdzeni procesora czy MB karty graficznej ile chcesz, tak samo z dyskiem. Jak przydzielisz full to maszyna będzie korzystała z pełnej mocy komputera.

#865 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 July 2013 - 20:59

Jednak SSD od Apple to spora kasa. Można za to wziąć i7 i 680MX i jeszcze zostaje.

Jeżeli dużo grasz w najnowsze gry 680MX ma sens, bawisz się w podkręcania pod Windows itp.

i7 3.4 to potężny procesor, jeżeli potrzebujesz dużej mocy obliczeniowej do np. obróbki video także ma sens, niewiele osób potrafi wykorzystać jego potencjał.

SSD bądź FD zawsze ma sens, przyspieszą komputer znacznie bardziej od i7 którego moc odczujesz dopiero pod naprawdę ciężkimi programami. Ciągły chrobot i mielenie jest bardzo irytujące. Wyobraź sobie że chcesz uruchomić bibliotekę iPhoto a ikonka skacze 10 sekund gdzie na SSD otwiera się ''na dotyk''.

Ja wolałbym zainwestować w SSD aniżeli CPU i GPU.

#866 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 12 July 2013 - 21:02

W opcjach Parallels przydzielasz maszynie wirtualnej tyle pamięci RAM, rdzeni procesora czy MB karty graficznej ile chcesz, tak samo z dyskiem. Jak przydzielisz full to maszyna będzie korzystała z pełnej mocy komputera.

OK, dzięki za wyjaśnienie. To znowu jestem bliżej wejścia w posiadane iMaca ;)

#867 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 21:02

@iron.gery: Sugerujesz żeby zostać przy tej samej konfiguracji ale z dyskiem SSD?

#868 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 July 2013 - 21:14

@iron.gery:
Sugerujesz żeby zostać przy tej samej konfiguracji ale z dyskiem SSD?

Podstawowe pytanie, czy odczuwałeś brak mocy w obecnym iMacu i czy grasz na nim w wymagające gry.

SSD zapewnia komfort pracy, ciszę i szybkość we wszystkich czynnościach, obecność i7 i 680MX odczujesz dopiero grając w wymagające gry bądź np. renderując video.

#869 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 21:36

W gry ram sporadycznie, ale za to sporo pracuję na programach muzycznych w tym na Logicu, w sumie i5 do tej pory wystarczało ale... czy przy braniu nowego się nie zabezpieczyć w i7 na przyszłość.

#870 montu

montu
  • 310 posts
Posted 12 July 2013 - 21:45

W opcjach Parallels przydzielasz maszynie wirtualnej tyle pamięci RAM, rdzeni procesora czy MB karty graficznej ile chcesz.

Czy aby napewno? Ja mam 24GB RAMu a w Parallels mogłem przydzielić dla Windows maksymalnie 8GB...

@iron.gery:
Sugerujesz żeby zostać przy tej samej konfiguracji ale z dyskiem SSD?

Zakup iMac'a ze zwykłym HDD mija się moim zdaniem, z celem, gdyż ten dysk jest bodaj najsłabszym ogniwem tego komputera. FD ma jakiś sens, ale najlepszym rozwiązanie zawsze będzie SSD.

#871 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 July 2013 - 21:46

W gry ram sporadycznie, ale za to sporo pracuję na programach muzycznych w tym na Logicu, w sumie i5 do tej pory wystarczało ale... czy przy braniu nowego się nie zabezpieczyć w i7 na przyszłość.

Wszystko zależy od funduszy, preferencji i od powodzenia sprzedaży obecnego modelu :)

Trudno doradzić, jeżeli widzisz że dla obecnego i5 brakuje mocy bądź w najbliższym czasie może zabraknąć zdecydowanie wybierz i7 3.4
Jeżeli grasz sporadycznie 680MX raczej nie ma sensu bo 675MX to bardzo mocny układ, zdecydowanie lepiej zainwestować w SSD.

I koniecznie Apple Care jeżeli komputer ma być kupowany na ''kilka lat''.

#872 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 21:47

Czy aby napewno? Ja mam 24GB RAMu a w Parallels mogłem przydzielić dla Windows maksymalnie 8GB...

Ja mam w swoim 32GB i przydzielałem 16GB dla MV.

#873 montu

montu
  • 310 posts
Posted 12 July 2013 - 21:53

Nie znam VMware (zakładam, że to miałeś na myśli, gdyż zachodzę w głowę cóż to takiego MV..) Używałem wyłącznie Parallels... Hmm

#874 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 July 2013 - 22:23

To mój osobisty skrót maszyny wirtualnej :)

#875 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 13 July 2013 - 20:45

Dobra, iMac zamówiony - najwyższy, ale seryjny model, bez żadnych dodatków. Mam nadzieję, że nie będę żałował ;) Teraz trzeba sprzedać Retinę :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users