Ciekawe skąd masz takie wieści że oni tylko żłopią piwsko i wypasają owce??? Chłopie pobudka!!! Jeśli chodzi o wysokospecjalistyczne zawody to są na topie , mają fabryki i instytuty o jakich Polska może tylko pomarzyć. IT w irlandii jest na bardzo wysokim poziomie ale nie tylko IT. Tutaj swoje przedstawicielstwa i główne siedziby na europe mają chyba wszystkie znaczące firmy świata, a więc trochę pokory , bo z irlandii nikt sie nie wycofuje mimo kryzysu tak jak z polski , kryzys ten kraj omija łukiem mimo problemów.
magazynio71
• po pierwsze możesz mówić do ojca "Chłopie" ale TYLKO jeśli posiada rolę i ją uprawia, chyba że wychował Ciebie inaczej,
• po drugie poluzuj warkoczyk, nie spinaj się tak mocno i nabierz trochę
dystansu* do tego co piszą inni bo czasem jest tam ukryty żart

natomiast jeśli Ci go brak* to już Ci tłumaczę, że zwyczajowo przyjęło się mówić o Irlandii jako kraju w którym wypasa się owce i żłopie piwsko - o ile o pierwszym za dużo nie mogę powiedzieć to drugiego nie mogę negować - bo naród jest to iście rozrywkowy i od trunków nie stronią, uważam że na bank wiodą prym w "menelstwie" bardziej niż my (Polacy),
• po trzecie byłem w Irlandii i co nieco widziałem, mam przyjaciół którzy tam żyją od lat. Owszem siedziby, fabryki i przedstawicielstwa znanych firm mają, tylko wytłumacz jeszcze na topie czego są (?) jeśli chodzi o "wysokospecjalistyczne" zawody. Średnio rozgarnięty Irlandczyk swoją wiedzą i "zapałem" do pracy często ustępuje np. nam (rodakom), dlatego znając język nie trudno znaleźć tam pracę jak już takowa jest i czeka na chętnego,
• po czwarte mam odmienne zdanie co do kryzysu w Irlandii ALE to nie wątek o kryzysie tylko o opiniach na temat iMaka (late 2012) więc jeśli nie masz więcej nic ciekawgo do powiedzenia po prostu milcz a jak chcesz "korespondować" i dajmy na to np. chcesz się podzielić wiedzą o wyższości pracy w magazynie w Irlandii od pracy w magazynie w Pyrlandii (jak to się mówi na emigracji) albo czymś innym to śmiało pisz ALE na priv
Żeby choć troszkę było w tym poście na temat to w kwestii sprzętu zakwalifikowanego do wymiany na nowy powiem tyle. Wszystko w moim przypadku odbyło się bardzo szybko i sprawnie. Po telefonie do call center Apple Polska i sympatycznej rozmowie z miłą i błyskotliwą Panią, zostałem poinformowany, że moja prośba odnośnie wymiany komputera iMac 24"(powody wymiany kilka postów wcześniej) na nowy zostanie przekazana do Apple Europe i to oni podejmą decyzję. Po 40 minutach miła Pani z Apple Polska oddzwoniła do mnie z informacją o zgodzie Apple Europe na wymianę iMaka 24" (wtedy już nie produkowanego) na wersję iMaka 27" i że w tej sprawie będzie się kontaktować ze mną telefonicznie już ktoś z Apple Europe. Nie minęła kolejna godzina jak zadzwoniła Pani Ingrid z Apple Europe z Irlandii (zapewne z Cork) i przekazała mi wszelkie instrukcje szybko i klarownie. Po wypełnieniu stosownych druków i zamówieniu kuriera (TNT), w momencie kiedy kurier odebrał ode mnie paczkę z uszkodzonym sprzętem a która adresowana była do magazynu w Holandii, Apple nie czeka aż paczka dotrze do celu. Po potwierdzeniu odebrania paczki rano przez kuriera dostałem dość szybko wiadomość email z numerem listu przewozowego paczki zawierającej nowego iMaka, który do mnie zmierzał z Irlandii a dwa dni później paczka była już u mnie. W tej kwestii nie można zarzucić niczego Apple, nie wiem czy zawsze tak sprawnie to działa bo temat przerabiałem tylko raz. Myślę, że powyższy opis przyda się komuś, kto będzie korzystał z takiej usługi szczególnie po raz pierwszy.
Nowe iMaki 2012 niestety jak już wiemy nie są też pozbawione wad, a szkoda. Dziwi mnie tylko mocno fakt, że firma nie chce zmienić konstrukcji iMaka na taką, która zarabia na siebie nie tylko w momencie sprzedaży ale nie traci na jej wielokrotnym serwisowaniu i wymianie matryc - często po kilka razy w jednej jednostce. Rozumiem, że dzięki Apple Care Protection Plan po części to im się zwraca ale imo i tak tracą na tym więcej niż by mogli zmieniając konstrukcję na racjonalną a nie wyłącznie designerską idąc za głosem Pana Jonathana Ive. Takie moje zdanie. Dobranoc