Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#626 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 17 kwietnia 2013 - 22:08

Czyli jasno wynika z tego że w przerwie pomiędzy wypasem owiec i żłopaniem piwska irole składają też komputery ;)
a dokładnie Mac Pro, iMac, Xserve

Dla bardziej zainteresowanych więcej danych:

Apple Inc. Cork Site (Cork (Corcaigh))
Ireland / Cork / Cork (Corcaigh)

office building, factory, computer, Apple Inc., manufacturer, manufacturing, assembling, call center / contact center, computer services, IT support business

The Apple Cork site facilitates operations for: call center, sales, manufacturing, service and OEM management for products sold in the EMEA region (Europe, Middle East and Africa). This site has been opened in Sep 1980.

Producing - Mac Pro, iMac, Xserve

See also:
- www.apple.com/jobs/us/pro/inside/locations.html Apple main site locations.
- The Mothership Apple Corporate Timeline

Miasta w pobliżu: Cork (Corcaigh); Glanmire; Bandon (Droichead na Bandan)
Współrzędne: 51°54'20"N 8°30'49"W

#627 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 17 kwietnia 2013 - 23:29

Jestem w szoku bo nowy iMac, który właśnie został mi wysłany został wyprodukowany w fabryce w Cork w Irlandii. Myślałem że będzie szło z Chin jak zawsze, a tu na chipmunk.nl pokazuje mi datę produkcji Kwiecień (week 16) i fabryka DG, Cork, Ireland. Spotkaliście się z czymś takim? Po kilku dniach emocje opadły i jednak zdecydowałem się go sobie zostawić, mam nadzieję że poziom pecha już się w moim przypadku wyczerpał. Dużo nerw przez to zjadłem i zarzekałem się że nigdy więcej, ale jednak praca na 27" sprzęcie ma swoje zalety i teraz to odczuwam pracując na 15" MacBooku.

Nie zabardzo rozumiem twoje zdziwienie , w Cork w Irlandii znajduje się Apple Operations Headquaters Europe co zawiera Call center jak i manufacturing. Produkują tam właśnie iMack-i, także nie dziwcie się jeśli otrzymacie sprzęt made in Ireland bo to nic nowego , fabryka Apple tam istnieje już od 25 lat

- - - Połączono posty - - -

Czyli jasno wynika z tego że w przerwie pomiędzy wypasem owiec i żłopaniem piwska irole składają też komputery ;)
a dokładnie Mac Pro, iMac, Xserve

Dla bardziej zainteresowanych więcej danych:

Apple Inc. Cork Site (Cork (Corcaigh))
Ireland / Cork / Cork (Corcaigh)

office building, factory, computer, Apple Inc., manufacturer, manufacturing, assembling, call center / contact center, computer services, IT support business

The Apple Cork site facilitates operations for: call center, sales, manufacturing, service and OEM management for products sold in the EMEA region (Europe, Middle East and Africa). This site has been opened in Sep 1980.

Producing - Mac Pro, iMac, Xserve

See also:
- www.apple.com/jobs/us/pro/inside/locations.html Apple main site locations.
- The Mothership Apple Corporate Timeline

Miasta w pobliżu: Cork (Corcaigh); Glanmire; Bandon (Droichead na Bandan)
Współrzędne: 51°54'20"N 8°30'49"W

Ciekawe skąd masz takie wieści że oni tylko żłopią piwsko i wypasają owce??? Chłopie pobudka!!! Jeśli chodzi o wysokospecjalistyczne zawody to są na topie , mają fabryki i instytuty o jakich Polska może tylko pomarzyć. IT w irlandii jest na bardzo wysokim poziomie ale nie tylko IT. Tutaj swoje przedstawicielstwa i główne siedziby na europe mają chyba wszystkie znaczące firmy świata, a więc trochę pokory , bo z irlandii nikt sie nie wycofuje mimo kryzysu tak jak z polski , kryzys ten kraj omija łukiem mimo problemów.

#628 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 kwietnia 2013 - 23:32

Nie sadze aby tam była fabryka. Ja tam tylko wysłałem swojego MBA i myśle ze oni sobie tam go sprawdzali(rozkrecili itp) A nowy macbook(nowy Nowy) fabrycznie zapakowany z polskimi napisami na pudełku z polskim symbolem itp przyjechał z Czech. I co ciekawe kazano wysłać mi go DHL(wybrałem paczkę samolotowa za 360zl chyba:p ) na drugi dzień był juz u nich(oddałam go w ręce kuriera o 12.05 a o 10.45 następnego dnia był juz na miejscu). Jeden dzień czekałem za opinia (chyba serwisanta) Który wydał decyzje o wysłaniu do mnie zupełnie nowego komputera.niestety było po godzinie 17 i musiałem czekać dwa dni za nowym komputerem z Czech który został dostarczony poprzez TNT. Gdy zglaszalem usterkemna infolini moja sprawa zajmował sie tylko jeden człowiek który dzwonił do mnie i informował mnie cały czas jak wyglada sprawa wymiany. Dodam ze najprawdopodobniej ale to nie jest pewne dzwonił on z irlandi(był Tomka 100% Polak). Ja jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z serwisu appla oraz obsługi infolini. Jeśli ktoś jeszcze coś chciał by wiedzieć chcecie odpowiem.

#629 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 01:09

Ciekawe skąd masz takie wieści że oni tylko żłopią piwsko i wypasają owce??? Chłopie pobudka!!! Jeśli chodzi o wysokospecjalistyczne zawody to są na topie , mają fabryki i instytuty o jakich Polska może tylko pomarzyć. IT w irlandii jest na bardzo wysokim poziomie ale nie tylko IT. Tutaj swoje przedstawicielstwa i główne siedziby na europe mają chyba wszystkie znaczące firmy świata, a więc trochę pokory , bo z irlandii nikt sie nie wycofuje mimo kryzysu tak jak z polski , kryzys ten kraj omija łukiem mimo problemów.

magazynio71
• po pierwsze możesz mówić do ojca "Chłopie" ale TYLKO jeśli posiada rolę i ją uprawia, chyba że wychował Ciebie inaczej,
• po drugie poluzuj warkoczyk, nie spinaj się tak mocno i nabierz trochę dystansu* do tego co piszą inni bo czasem jest tam ukryty żart :) natomiast jeśli Ci go brak* to już Ci tłumaczę, że zwyczajowo przyjęło się mówić o Irlandii jako kraju w którym wypasa się owce i żłopie piwsko - o ile o pierwszym za dużo nie mogę powiedzieć to drugiego nie mogę negować - bo naród jest to iście rozrywkowy i od trunków nie stronią, uważam że na bank wiodą prym w "menelstwie" bardziej niż my (Polacy),
• po trzecie byłem w Irlandii i co nieco widziałem, mam przyjaciół którzy tam żyją od lat. Owszem siedziby, fabryki i przedstawicielstwa znanych firm mają, tylko wytłumacz jeszcze na topie czego są (?) jeśli chodzi o "wysokospecjalistyczne" zawody. Średnio rozgarnięty Irlandczyk swoją wiedzą i "zapałem" do pracy często ustępuje np. nam (rodakom), dlatego znając język nie trudno znaleźć tam pracę jak już takowa jest i czeka na chętnego,
• po czwarte mam odmienne zdanie co do kryzysu w Irlandii ALE to nie wątek o kryzysie tylko o opiniach na temat iMaka (late 2012) więc jeśli nie masz więcej nic ciekawgo do powiedzenia po prostu milcz a jak chcesz "korespondować" i dajmy na to np. chcesz się podzielić wiedzą o wyższości pracy w magazynie w Irlandii od pracy w magazynie w Pyrlandii (jak to się mówi na emigracji) albo czymś innym to śmiało pisz ALE na priv ;)

Żeby choć troszkę było w tym poście na temat to w kwestii sprzętu zakwalifikowanego do wymiany na nowy powiem tyle. Wszystko w moim przypadku odbyło się bardzo szybko i sprawnie. Po telefonie do call center Apple Polska i sympatycznej rozmowie z miłą i błyskotliwą Panią, zostałem poinformowany, że moja prośba odnośnie wymiany komputera iMac 24"(powody wymiany kilka postów wcześniej) na nowy zostanie przekazana do Apple Europe i to oni podejmą decyzję. Po 40 minutach miła Pani z Apple Polska oddzwoniła do mnie z informacją o zgodzie Apple Europe na wymianę iMaka 24" (wtedy już nie produkowanego) na wersję iMaka 27" i że w tej sprawie będzie się kontaktować ze mną telefonicznie już ktoś z Apple Europe. Nie minęła kolejna godzina jak zadzwoniła Pani Ingrid z Apple Europe z Irlandii (zapewne z Cork) i przekazała mi wszelkie instrukcje szybko i klarownie. Po wypełnieniu stosownych druków i zamówieniu kuriera (TNT), w momencie kiedy kurier odebrał ode mnie paczkę z uszkodzonym sprzętem a która adresowana była do magazynu w Holandii, Apple nie czeka aż paczka dotrze do celu. Po potwierdzeniu odebrania paczki rano przez kuriera dostałem dość szybko wiadomość email z numerem listu przewozowego paczki zawierającej nowego iMaka, który do mnie zmierzał z Irlandii a dwa dni później paczka była już u mnie. W tej kwestii nie można zarzucić niczego Apple, nie wiem czy zawsze tak sprawnie to działa bo temat przerabiałem tylko raz. Myślę, że powyższy opis przyda się komuś, kto będzie korzystał z takiej usługi szczególnie po raz pierwszy.

Nowe iMaki 2012 niestety jak już wiemy nie są też pozbawione wad, a szkoda. Dziwi mnie tylko mocno fakt, że firma nie chce zmienić konstrukcji iMaka na taką, która zarabia na siebie nie tylko w momencie sprzedaży ale nie traci na jej wielokrotnym serwisowaniu i wymianie matryc - często po kilka razy w jednej jednostce. Rozumiem, że dzięki Apple Care Protection Plan po części to im się zwraca ale imo i tak tracą na tym więcej niż by mogli zmieniając konstrukcję na racjonalną a nie wyłącznie designerską idąc za głosem Pana Jonathana Ive. Takie moje zdanie. Dobranoc :)

#630 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 18 kwietnia 2013 - 01:50

No cóż chłopie nie będę sie spinał bo żyję w Irlandii od 7 lat , pracuję w Cork , pracuję w Apple Operations Europe , i dalej będą mnie śmieszyły twoje mądrości na temat iMac-ów a także samego życia i opinii o Irlandczykach których pewnie widziałeś na zdjęciach pozdrawiam

#631 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 kwietnia 2013 - 06:48

Nie wiedziałem że Apple produkuje komputery w Irlandii, dlatego jestem zdziwiony. Słyszałem o USA czy Chinach, ale Irlandia jakoś mi się nie przewinęła. Mam nadzieję że Irlandczycy jako pracowity naród przyłożyli się do tego komputera bardziej niż chińskie łapki. Z Chin dwukrotnie dostałem sprzęt porysowany od nowości. Poza tym będzie to mój pierwszy produkt Apple bez napisu Assembled in China :)

#632 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 18 kwietnia 2013 - 10:52

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jakie kontrole jakosci musi przejsc iMac aby wyjsc z produkcji do magazynu,ale wiecej juz nie powiem bo poprostu nie moge tzw "code of conduct "zabrania, pozdro

#633 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 11:19

No cóż chłopie nie będę sie spinał bo żyję w Irlandii od 7 lat , pracuję w Cork , pracuję w Apple Operations Europe , i dalej będą mnie śmieszyły twoje mądrości na temat iMac-ów a także samego życia i opinii o Irlandczykach których pewnie widziałeś na zdjęciach pozdrawiam

Nie rób z siebie większego pajaca a jak już chcesz pogadać na jakiś mądry temat to wskaż proszę do czego się odnosisz, jest coś takiego jak cytaty i tym się kieruj. Więc pokaż które moje mądrości na temat iMaka bawią ciebie (piszę celowo z małej litery tak jak i ty leszczu). Napisałeś kilka postów nic nie wnoszących do żadnego tematu poza wykazywaniem się że starasz się być mądralą a póki co jedynie pajacujesz.

Irlandię znam także ze zdjęć (głównie własnych), trochę się ich naoglądałem obrabiając to co wcześniej pstrykałem.

Jak nie masz NIC wnoszącego do tematu to MILCZ.

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jakie kontrole jakosci musi przejsc iMac aby wyjsc z produkcji do magazynu,ale wiecej juz nie powiem bo poprostu nie moge tzw "code of conduct "zabrania, pozdro

do magazynu, do magazynu :)

#634 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 kwietnia 2013 - 11:58

Panowie, wyluzujcie trochę... :)

#635 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 18 kwietnia 2013 - 15:55

Pewnie że wyluzuję, gostek wyzwał mnie już tutaj parę razy mimo tego że ja nikogo tutaj nie obrażałem , dla jasności nie pracuję na magazynie , mam do czynienia z imack-ami od momentu wmontowania pierwszego elementu do kontroli jakości na koniec ,mógłbym na temat ich produkcji powiedzieć wiele ale nie mogę ,tak jak pisalem wcześniej obowiązuje mnie tzw "code of conduct".Ale jak to na każdym forum anonimowo każdy może każdego zjechać nie znając go ,a ten człowiek jest wyjątkowo irytujący.

#636 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 kwietnia 2013 - 16:02

Mam nadzieję że mojego dobrze oblookałeś i przyjedzie idealny, bo to będzie już... 4 egzemplarz w ciągu 4 miesięcy. Ale pierwszy z Europy.

#637 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 16:18

Pewnie że wyluzuję, gostek wyzwał mnie już tutaj parę razy mimo tego że ja nikogo tutaj nie obrażałem , dla jasności nie pracuję na magazynie , mam do czynienia z imack-ami od momentu wmontowania pierwszego elementu do kontroli jakości na koniec ,mógłbym na temat ich produkcji powiedzieć wiele ale nie mogę ,tak jak pisalem wcześniej obowiązuje mnie tzw "code of conduct".Ale jak to na każdym forum anonimowo każdy może każdego zjechać nie znając go ,a ten człowiek jest wyjątkowo irytujący.

Kolego to ja nie do Ciebie pierwszy wyskoczyłem z głupio-mądrymi docinkami, z Twojej strony padły takie do mnie.
Póki co bezsensownie odbijasz piłeczkę, dużo wiesz ale nie powiesz, wmawiasz innym czego nie robili i gdzie nie byli nie znając ich etc.
Wiesz co to NETykieta to ją stosuj i zachowuj się z kulturą, tak samo będą traktować Ciebie inni. Z mojej strony w tym temacie EOT i peace!

Swoją drogą, czekam jak napiszesz coś wreszcie na temat i wskażesz mi np. moje "mądrości na temat iMac-ów" które Cię śmieszą. Bo na razie napisałem same czyste fakty, więc ustosunkuj się jak potrafisz i opowiedz nam o iMakach tyle co możesz i wiesz...

Mam nadzieję że mojego dobrze oblookałeś i przyjedzie idealny, bo to będzie już... 4 egzemplarz w ciągu 4 miesięcy. Ale pierwszy z Europy.

Czwarty w ciągu 4 miesięcy!!!??? Ło matko! :)

#638 zeton

zeton
  • 55 postów
  • SkądBedford/UK

Napisano 18 kwietnia 2013 - 16:56

Witam. Ja myślę, że poprostu trafił Wam się wadliwy towar, wiem pech, ale co zrobić... Walczyć do końca o swoje :) A ile osób jest zadowolonych a ile nie ? Ja mam swojego od 26/12/2012, iMac 27" model late 2012 - I JESTEM MEGA ZADOWOLONY ! :) Takie problemy dotyczą nie tylko Apple produktów, ale także innych producentów, i to nie tylko producent ma wpływ na to jakiej jakości będzie ich sprzet i ile posłuży użytkownikowi, ale także podwykonawcy, robiący podzespoły od podstaw (np: PCB, SMT, SMD, PTH, itd). To że sprzęt przeszedł niewiadomo jakie testy, wcale nie oznacza, że jest dobry, bo komponent może zawieść kilka chwil/dni potem :) Samoloty dopiero testy przechodza, a jednak spadaja :) Ja nazywam to "złośliwością rzeczy martwych" Pozdrawiam

#639 Kriisu

Kriisu
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 kwietnia 2013 - 18:33

Moim zdaniem cena jest niewspółmierna do możliwości. Mówię to jako były posiadacz Mini late 2011, którego z resztą opchnąłem poprzez to forum. Aktulanie cieszę się z cichego i bardzo wydajnego (cena do możlwości) blaszaka, który być może kiedyś z nudy i nadmiaru wolnego czasu stanie się hackintoshem :) Pozdrawiam

#640 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 18:52

Moim zdaniem cena jest niewspółmierna do możliwości. Mówię to jako były posiadacz Mini late 2011, którego z resztą opchnąłem poprzez to forum.

Problemem w 99% jest dobór złego sprzętu do własnych potrzeb, pozwoliłem sobie odkopać twoją ofertę na giełdzie i czytam: "Pamięć RAM: 2GB + Intel HD 3000 288MB co oznaczało że po załadowaniu OS X 10.7 ramu wolnego już praktycznie nie było, a komputer dysponował zawrotną ilością 1,7GB (po odliczeniu pamięci rezerwowanej dla grafiki). Dzisiaj masz wypisane "8GB DDR3" czyli rozumiem że wiesz do czego służy pamięć ram tylko przejechałeś się na applowym marketingu :)

Aktulanie cieszę się z cichego i bardzo wydajnego (cena do możlwości) blaszaka, który być może kiedyś z nudy i nadmiaru wolnego czasu stanie się hackintoshem :)

Szansa że stanie się hackintoshem jest na prawdę mała :)

#641 Adam13

Adam13
  • 4 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 11:04

Po dziesięciu dniach od zakupu zauważyłem na iMacu dwa martwe piksele w różnych miejscach. Nie będę jednak odsyłał maca do sklepu ponieważ wszystko inne działa prawidłowo i jestem na razie bardzo zadowolony z tego komputera. Komunikuję tylko tutaj na tym forum tą usterkę dla Waszej wiedzy i potencjalnych nabywców. Osobiście szkoda mi tracić czasu na bawienie się w odsyłanie komputera do serwisu ponieważ dla mnie tego typu wada to błachostka i mam ciekawsze sprawy, którymi wolę się zajmować :)

#642 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 11:20

@Adam13 Przemyśl to jeszcze, takie martwe piksele bardzo istotnie wpływają na wartość komputera, a poza tym naprawa takiej wady należy Ci się i warto z tego prawa skorzystać.

#643 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 19 kwietnia 2013 - 12:45

Apple jako chyba jedyna firma nie wezmie tego sprzetu do naprawy tylko wymieni na nowy ( to wszystko w przeciagu pierwszych 90 dni) i nie wiem jak jest w polsce ale przewaznie jest to gwarancja door to door, warto korzystac ze swych praw

#644 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 kwietnia 2013 - 13:19

@Adam13 Jeżeli kupowałeś w AOS to w ciągu 14 dni od otrzymania możesz domagać się wymiany lub bez problemu zwrócić sprzęt. Można się z nimi dogadać że odeślesz stary jak przyjdzie nowy, podpisujesz tylko prosty dokument i musisz odesłać w ciągu 3 dni od otrzymania nowego egzemplarza.

#645 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 kwietnia 2013 - 21:59

Sprawdziłem swojego domowego iMaca ... Asembled in Irleand :) Żeby OT nie było ponad miesiąc i wszystko ok z komputerem

#646 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 kwietnia 2013 - 23:30

Dobry prognostyk :)

#647 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 20 kwietnia 2013 - 02:10

Pierwsze 90 dni to jest czas na wymiane na nowy uszkodzonego sprzetu, potem juz troche ciezej ale tez mozliwe, a jesli w polsce jest inaczej to jest to naginanie prawa

#648 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 kwietnia 2013 - 12:27

Zamówiłem iMac 27'' i7 3.4GHz / 8GB / 1TB FD / 680 2GB z USA. Ryzykuje drugi raz, poprzedni egzemplarz miał padniętą matryce. Nie wiem czy dobrze robię, obecny iMac sprawuje się świetnie ale ten nowy design kusi mnie bardzo. Mam nadzieje że tym razem wszystko będzie OK i Apple nie zaskoczy mnie nagłym odświeżeniem linii :)

#649 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 kwietnia 2013 - 12:34

Rozumiem że to z USA napisałeś pod kątem ceny. Ja czekam na swojego wyprodukowanego w Irlandii, jestem mega ciekaw jak się będzie sprawował. Ma być u mnie we wtorek. Przy obecnym rMBP przekonałem się że wybór i5 do iMaka to strzał w dziesiątkę. Komputer na i7 przy 5-6 godzinach ciągłego użytkowania (praca biurowa) jest nad klawiaturą tak gorący że aż parzy. Odpaliłem sobie nowe Sim City na full detalach i wiatraki zaczęły tak syczeć że nie dało się wytrzymać. W iMaku tego kłopotu nie było, cichy i chłodny.

#650 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 kwietnia 2013 - 12:38

Rozumiem że to z USA napisałeś pod kątem ceny. Ja czekam na swojego wyprodukowanego w Irlandii, jestem mega ciekaw jak się będzie sprawował. ma być u mnie we wtorek.

Tak, wyniósł mnie nieznacznie drożej niż podstawowa konfiguracja i5 3.2GHz, za dwa tygodnie przekonam się czy było warto. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ponieważ obecnie posiadam całkiem wydajny model 2011.

Najwyżej sprzedam jak będzie coś nie tak :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych