iMac Late 2012 - opinie
Napisano 06 kwietnia 2013 - 14:42
Napisano 06 kwietnia 2013 - 15:44
Napisano 06 kwietnia 2013 - 20:49
Napisano 07 kwietnia 2013 - 09:48
Napisano 07 kwietnia 2013 - 14:21
Napisano 07 kwietnia 2013 - 14:40
Napisano 07 kwietnia 2013 - 14:52
Napisano 07 kwietnia 2013 - 14:55
Może, tylko Apple przez lata zdążyło nas przyzwyczaić do tego, że oferowało sprzęt dość drogi, lecz bezawaryjny, przez co wart swojej ceny. Niestety, w ostatnich latach jakość spadła, w przeciwieństwie do ceny i właśnie to może się okazać gwóździem do trumnyWszystko zależy od szczęścia w tym przypadku, każda firma ma jakiś odsetek wadliwych egzemplarzy. Bez znaczenia ile kosztuje.

Napisano 07 kwietnia 2013 - 14:59
Laptop może służyć zarówno jako komputer stacjonarny jak i przenośny i to jest jego największa zaleta. I tak miałem zamiar kupić pod koniec roku rMBP 13" jako komputer przenośny, więc zainwestowałem w większy i będzie służył za dwa. Mini ma za słabą grafikę jak dla mnie i trzeba dokupywać klawiaturę, mysz i monitor oddzielnie. Dodatkową zaletą rMBP jest dysk SSD w standardzie.Wszystko zależy od szczęścia w tym przypadku, każda firma ma jakiś odsetek wadliwych egzemplarzy. Bez znaczenia ile kosztuje.
Hubson83
Retina będzie świetnym wyborem jeżeli nie potrzebujesz 27'', w moim przypadku sprawdza się idealnie. Ostrzegam że ten ekran trochę wypacza, ciężko się potem przestawić na coś innego.
Jeżeli komputera używasz tylko stacjonarnie mogłeś pomyśleć nad Mini + zewnętrzny ekran, wyszłoby taniej.
Co do zaufania do Apple to rzeczywiście w moim przypadku zostało ono mocno nadwyrężone, ale ja pracuję w branży muzycznej i środowisko OSX + Windows to dla mnie wymóg. Przed iMakiem miałem "zwykłego" MacBooka Pro 15" i byłem bardzo zadowolony, mam nadzieję że teraz się nie zawiodę.
Napisano 07 kwietnia 2013 - 15:06
Napisano 07 kwietnia 2013 - 15:15
Napisano 07 kwietnia 2013 - 15:17
Gość_tygrysio_*
Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:03
Wielkich różnic co do tego procka 2.8 to chyba nie będzie? Bo ten 2.7 to jak się nie mylę 3740QM a 2.8 to 3840QM.
Jak Ci nie będą przeszkadzać mikroprzycięcia na retinie i nie trafisz ekranu z duchami to będziesz zadowolony

Jak poczytasz wątek o Retinie to też znajdziesz kilku użytkowników którzy z tym komputerem sporo przejść mieli lub mają. Od wspomnianych duchów, przez dziwne hałasujące wentylatory, po grzanie, na zbyt ścisłym poskładaniu i trzeszczeniu z tym związanym kończąc

Żeby nie było że całkowity OT . To moj domowy iMac z podpisu odpukać sprawuje się rewelacyjnie. Ale dmuchając na zimne Apple Care kupione

Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:13
Niestety ale to smutna prawda, z ostaniach nowości sprzętowych od apple jeśli chodzi o ilość wpisów na forum dotyczących problemów to chyba rMBP 13" ma najmniejsza "awaryjność".
Gość_tygrysio_*
Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:24
Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:28
Moze by do watku sądę dać, co myślicie ? Zawsze to zainteresowanym da jakis obraz usterkowości.
Tylko problem jest taki że większość osób ''udzielających się'' czerpię całą swoją wiedzę z internetu. Wtedy taka sonda nie sensu.
*Pisze się chyba sondę

Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:30
Gość_tygrysio_*
Napisano 07 kwietnia 2013 - 20:37
Tylko problem jest taki że większość osób ''udzielających się'' czerpię całą swoją wiedzę z internetu. Wtedy taka sonda nie sensu.
*Pisze się chyba sondę
W watku na myapple wypowiadalo sie conajmniej kilku posiadaczy ktorzy troszke z serwisem retiny przeszli. Mysle ze na forum znajdzie sie sporo posiadaczy tego komputera. Zawsze to jakis obraz.
Ps. Thx poprawione

Napisano 08 kwietnia 2013 - 09:38
W watku na myapple wypowiadalo sie conajmniej kilku posiadaczy ktorzy troszke z serwisem retiny przeszli. Mysle ze na forum znajdzie sie sporo posiadaczy tego komputera. Zawsze to jakis obraz.
Ps. Thx poprawione
Przez moje ręce przewinęło się z 30 sztuk, z tego co pamiętam chyba 3 miały wady (bad pixel 2 sztuki, skrzecząca obudowa) naprawa gwarancyjna bez problemu.
iMac-a 27'' 2012 jak do tej pory miałem jednego ale po tygodniu oddałem, od nowości miał wadliwą matrycę.
Jakość spada, ale czego się spodziewać po firmie która produkuję sprzęt w chinach jak najmniejszym kosztem celując w ilość i zarobek nie jakość.
Gość_tygrysio_*
Napisano 08 kwietnia 2013 - 14:58
Jakość spada, ale czego się spodziewać po firmie która produkuję sprzęt w chinach jak najmniejszym kosztem celując w ilość i zarobek nie jakość.
Dokładnie tylko to miałem na myśli, w kontekście kolegi z felernym iMakiem. W obliczu tego o czym piszemy równie dobrze może trafić równie felernego MBPr które też wolne od wad nie są. Czego oczywiście nie życzę

Osobiście miałem chyba ze cztery, wszystkie miały matryce samsunga więc efektu duchów nie było, ale mikroprzycięcia doprowadzały do szału mnie jak i grafików na nich pracujących. Sam ekran natomiast faktycznie przyzwyczaja
Napisano 09 kwietnia 2013 - 14:30
Napisano 09 kwietnia 2013 - 15:28
wczoraj wieczorem odebrałem nowego iMaca 16GB Fusiondrive i po podłączeniu i pracy przez sześć godzin wszystko jest ok. Z tego co czytałem to wszystkie firmy mają awaryjność na podobnym poziomie - różnica w jakość polega na tym, że niektóre firmy więcej osób zatrudniają na odsianie wadliwych egzemplarzy przed wypuszczeniem na rynek. dzisiaj planuję przetestować iMaca bardziej gruntownie - na razie mam taką checklistę ale może warto jeszcze coś sprawdzić? Z góry dziękuję za porady
Dead pixels?
Backlight bleed?
Stuck pixels?
Scratches on aluminum?
Scratches on glass?
Yellowing on screen?
Uniform color across screen?
Level display or crooked?
Image Retention?
Fan noise?
CPU matches order?
GPU matches order?
RAM matches order?
Camera works?
Speakers work?
Fusion drive matches order?
Brand of hard disk?
Wydaje mi się czy już gdzieś to widziałem :confused:
Żeby nie było OT, powtórzę, że jestem bardzo, bardzo zadowolony. Sprzęt działa bardzo szybko, nie miałem okazji jeszcze usłyszeć wiatraków.
Do matrycy niestety nie mogę się nadal przyzwyczaić, ślepia bolą po paru godzinach choć to bardzo zależy od dnia. Oczu zdrowych nie mam ale jeszcze żaden ekran mnie tak nie męczył.
Napisano 09 kwietnia 2013 - 22:07

Napisano 10 kwietnia 2013 - 16:42
Napisano 10 kwietnia 2013 - 17:16
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych