Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#526 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 lutego 2013 - 11:02

To jest wlasnie to slyszalem, ja duzo rzeczy slyszalem i nie mialo to nic wspolnego z rzeczywistoscia. Nie sluchaj sam sprawdzaj. Logic w aktualnej wersji 9.1.8 wykorzystuje w pelni 4 rdzenie i 8 watkow. Jesli chcesz to moge nawet wrzucic film na YT i udowodnic to jak to dziala i jak latwo zapchac pluginami nawet i7.

Sprawa tak samo sie ma z pamiecia. Ktos powie, ze do logica nie jest potrzebna duza ilosc pamieci ram, spoko bo ostatnio w studiu ladowalem projekt na prawie 100 sladow gdzie spora ilosc sciezek byla z wtyakmi tpy: stylus, spectrasonic, trilian i te 8 GB ramu nie wystarczylo do dalszej pracy z projektem.

A dlaczego uważasz że nie sprawdzałem? Miałem MacBooka z i7 oraz inne Maki z i5 i nie odczułem żadnej różnicy przy pracy w Logicu z wieloma aktywnymi wtyczkami. Jasne że Logic będzie pracował na i7, bo niby dlaczego miałby nie pracować? Natomiast nie wykorzystuje pełnej mocy tego procesora. W Logicu najważniejsza jest pamięć RAM (bo tak jak piszesz, przy wielu śladach może się dusić) i procesor o taktowaniu powyżej 3 GHz. Hyperthreading nie jest tutaj sprawą najistotniejszą.

#527 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 11:17

A dlaczego uważasz że nie sprawdzałem? Miałem MacBooka z i7 oraz inne Maki z i5 i nie odczułem żadnej różnicy przy pracy w Logicu z wieloma aktywnymi wtyczkami. Jasne że Logic będzie pracował na i7, bo niby dlaczego miałby nie pracować? Natomiast nie wykorzystuje pełnej mocy tego procesora. W Logicu najważniejsza jest pamięć RAM (bo tak jak piszesz, przy wielu śladach może się dusić) i procesor o taktowaniu powyżej 3 GHz. Hyperthreading nie jest tutaj sprawą najistotniejszą.

Dobrze napisales ze Ty nie wykorzystujesz pelnej mocy. Ja juz nie jedna i5 zatkalem wtyczkami. Nie zapinam ich bezinteresownie ale jak mowie wtyki od refx, native instrument, waves, ik multimedia,fab filter, sonnox i innch producentow, ktorych uzywam zjadaja procka strasznie. Jednemu wystarczy i5 drugiemu nawet MP z 6 rdzeniowym Xeonem nie wystarczy po czasie.

Pisalem, ze mozna to odciazyc uzywajac syntow hardwearowych jak Moog, dave smith, roland, korg, clavia nord i wiele innych gdzie dzwiek jest obrabiany przez sam procesor w syntezatorze.

Pytanie jeszcze co kto robi w logic jak ktos nagrywa slady audio to fakt nie potrzebuje nie wiadomo czego ale robiac caly projekt w logicu z mnoga iloscia wtyczek moze sie zdziwic ze i7 nie wytarczy.

RAM potrzebny jak wtyczki laduja sie z samplami jak ma to miejsce w przypadku wtyczek od Omnisphere bo to zjada strasznie pamiec.

Ale nie pisz, ze nie wykorzystuje wirtualnie. Odpal sobie logica 9.1.8 wrzuc mu jakies obciazenie i na dole masz zurzycie procka nacis na nie otworzy Ci sie osobne okno z iloscia watkowisci. Ja ma ich 8 bo mam 4 rdzeniowaca 8 watkowca i wszystko w pelni smiga. Apple robi te updaty dla Logica bo tam miedzy innymi wlaczyli wielowatkowosc bo kiedys ona nie dziala ale juz to zrobili jak widac.

Punkt widzenia zalezy od punktu przylozenia :)

A co do obrobki video na i7 i renderowaniu to ja bym tego nie robil nawet na Retinie z i7 co mam bo wiem, ze laptop przezyl by najciezsze dni w swoim zyciu :) Do tego mam i7 desktopowa z 32GB ramu i dyskami SSD pomimo, ze nie bawie sie w rendery juz :)

Trzeba pamietac w w laptopach mamy procka z seri QM czyli jest to seria Intela mobilna i sporo jej brakuje do takiego samego odnosnika w wersji desktopowej. W iMacu masz wlasnie i5 desktopowa i jest ona znacznie wydajniejsza niz i5 MBP.

#528 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 11:12

Wczoraj dostałem zamiennik imac-a. Teraz jest idealnie, wszystko działa bez zarzutu. Napiszę więc kilka słów o nowym imac-u 27'. W sumie posiadam ten sprzęt już miesiąc, więc co nieco mogę powiedzieć. Używam go głównie do projektowania (photoshop, illustrator, cinema 4d). Jeżeli chodzi o te zastosowania to komputer jest wręcz za mocny :) (i7, fusiondrive, geforce 680mx). Naprawdę ciężko doprowadzić do 'zapchania' procesora w 100%, przy renderowaniu ta wartość trochę skacze ale nie zbliżyła się do 90% użycia. Jeżeli chodzi o inne dosyć zasobożerne aplikacje to uruchomiłem na nim Diablo 3 i Starcrafta 2 i obydwie gry w max rozdzielczości i max detalach działają perfekt. Jeżeli chodzi o temperatury to w spoczynku (zarówno w poprzednim egzemplarzu jak i w nowym) temperatury wynoszą około 30 st, podczas obciążenia około 45-50 stopni (i nadal jest cichy). Jakość wyświetlanego obrazu jest bardzo fajna- filtr trochę działa ;P (w porownaniu z poprzednim modelem imac-a z 2010 roku nie ma zbyt dużej różnicy jak dla mnie). Ale kolory ok, biel równomierna, wartości w czerniach też zadowalające (oceniam na oko w porównaniu z monitorami Lacie, które mam w pracy- aczkolwiek wiadomo- w imac-ach jest trochę gorzej). Jeśli chodzi o wady to na pewno to samo co w poprzednich modelach- USB z tyłu i mimo wszystko błyszcząca matryca. Generalnie jednak sprzęt polecam aczkolwiek moja przygoda z duchami na ekranie oraz to co wyczytałem na forach (także na MyApple), czyli przygody z dyskiem, porysowanymi odbudowami itp nie poprawiają wizerunku Apple. No ale jeżeli nic się nie będzie działo z komputerem w najbliższym (i dalszym) czasie to wygląda na to, że mamy naprawdę udany desktop od Apple

#529 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 27 lutego 2013 - 17:20

Hej, apropos problemow z matrycami znalazlem ciekawy watek:
Yellow 27" screen - MacRumors Forums

Powiedzialbym, ze jest niezle jak na razie.
(sorrki za brak polskich liter, ale po prostu w pracy ich nie posiadam :/)

#530 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 07 marca 2013 - 07:23

Wczoraj oddałem swój sprzęt do serwisu. Uszkodzony dysk SSD.

#531 gpociej

gpociej
  • 193 postów

Napisano 14 marca 2013 - 01:50

A jak wygląda sprawa z temperaturami przy konfiguracjach z 680MX? Noszę się z zakupem takiej konfiguracji ale z racji fobii na punkcie hałasu obawiam się że taki konfig w tak małej obudowie będzie dość głośny, zwłaszcza że czasem chciałbym zagrać pod Windowsem... Liczę na wypowiedzi użytkowników jak to wygląda. Tak samo interesuje mnie czy dokładał ktoś HDD do konfigu z 768GB SSD... pozdrawiam

#532 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 14 marca 2013 - 08:59

Podczas grania w wiedźmina 2 jest wyjątkowo cichy a temperatury GPU skaczą do około 65-70 st. Mówię tu o graniu na OSX

#533 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 14 marca 2013 - 09:29

Przy eksporcie materiału hd z PremierPro procesor był wykorzystany w około 45-50% (8 wątków) a jego temperatura osiągnęła max 81ºC. Procesor GPU maił w tym momencie 70ºC. Temperatury te zostały osiągnięte po około 10 min i takie pozostały do końca. Wentylator rozkręcił się maksymalnie do 1340 obrotów czyli był praktycznie niesłyszalny. Fabrycznie skonfigurowanego z HDD i SSD oczywiście się nie da zamówić. Fizycznie jest to możliwe by zamontować 2 dyski (SSD i HDD) lecz takich głosów z polski nie słyszałem.

#534 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 14 marca 2013 - 09:41

W tym wątku ludzie dość mocno podkręcają 680MX, uzuskując prawie 9000 pkt w 3DMarku 11. Temperatury przy takim eksperymentowanie są w okolicach 80-85 stopni na GPU. Mozna powiedzieć kręci się jak szalony

680MX Benchmarks please - Page 33 - MacRumors Forums

- - - Połączono posty - - -

Wczoraj oddałem swój sprzęt do serwisu. Uszkodzony dysk SSD.

Swoją drogą ten Fusion Drive to żadna kosmiczna technologia :) Ot Unixowy LVM zastosowany na dwóch dyskach :)

#535 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 14 marca 2013 - 14:54

iMac – Buy iMac with Built-in VESA Mount Adapter :)

jak dla mnie wypas, montuje ruchome ramie na scianie i mac niez zajmuje mi miejsca na biurku

#536 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 14 marca 2013 - 15:01

iMac – Buy iMac with Built-in VESA Mount Adapter :)

jak dla mnie wypas, montuje ruchome ramie na scianie i mac niez zajmuje mi miejsca na biurku

Wszystko fajnie ale jak będziesz chciał go jednak postawić na biurku musisz zmienić iMaca na model z podstawką. Kolejny "fiuczer" ahahah
Czemu tej nogi nie zrobią przykręcanej tak poprostu do VESA?

#537 gpociej

gpociej
  • 193 postów

Napisano 14 marca 2013 - 15:25

Dzięki za informacje. @superlo, na jakich ustawieniach grasz oraz ile osiągasz fps? Obecnie używam komputera chłodzonego cieczą, a wentylatory w zestawie są poniżej 1000rpm także stąd moje obawy. Słyszalne są jedynie dyski 5900rpm i gdyby iMac zaoferował podobny poziom było by wspaniale. :] Z kwestia dużego spadku wydajności mogę się pogodzić, ale komputer musi być niesłyszalny/bardzo cichy również nocami. Dzięki za wątek na macrumors. Dobrze wygląda to OC, na zwykłych GTX680 wpływa na temperatury w większym stopniu. Co do dysku to zdaję sobie sprawę z tego iż konfiguracja 768GB SSD + HDD możliwą do zamówienia nie jest ale może Cortland bądź iSpot by się podjął włożenia dysku do środka. Korzystając z ich usługi może ocalała by gwarancja... Czytałem wątek gdzie użytkownicy wkładają SSD 256GB (z MBPr) do FD na własną rękę, trochę z tym zachodu. Jednak rozwiązanie SSD + HDD osobno jest lepszą opcją (przynajmniej dla mnie). Przy okazji, używa ktoś zewnętrznej macierzy RAID (2-4 HDD) na Thunderbolt? pozdrawiam

#538 tomek03

tomek03
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2013 - 18:12

Kilka słów o wersji podstawowej 21,5. Odczuwalny jest dysk 5400, komputer sam w sobie działa szybciej niż mid 2011, ale przez ten dysk otwieranie aplikacji trwa troszeczkę dłużej. Brakuje mi portu IR. Pilot się kurzy na półce... I mam pytanie: gdy przechodzi w stan uśpienia (i jest niewybudzany przez kilka godzin) to żeby go wybudzić muszę wcisnąć POWER. Wówczas pojawia się ekran startowy z takim paskiem postępu (białe pionowe kreseczki). Natomiast gdy mam podłączony pod USB SuperDrive to tak nie jest. Wybudza się wówczas od razu. W wersji mid 2011 tak nie było. Ktoś ma podobnie? Szukałem jakichkolwiek informacji nt. ustawień i nic. pozdrawiam

#539 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 14 marca 2013 - 22:16

gpociej gram w rozdzielczości 2048x1152 na ustawieniach średnich jako baza + kilka rzeczy podniesionych do wysokich. Gra się płynnie, niestety nie wiem jak sprawdzić fps-y w wiedzminie 2, jak wiesz to daj znać z chęcią sprawdzę

#540 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 14 marca 2013 - 22:45

Mój sprzęt nadal w serwisie. Zamówiono drugą sztukę dysku SSD (do fusion drive), bo ta która przyszła rownież była uszkodzona (!). Coś czuje, że tem fusion drive to słaby pomysł...:(

#541 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 14 marca 2013 - 23:40

Mój sprzęt nadal w serwisie. Zamówiono drugą sztukę dysku SSD (do fusion drive), bo ta która przyszła rownież była uszkodzona (!). Coś czuje, że tem fusion drive to słaby pomysł...:(

Moze jakas partia zrypana. Jak odbierzesz napisz jaki model Ci wstawili (gdzies czytalem ze zamiast samsungow wkladaja teraz sandisk).
Ja z tymi ichnimi ssd nie mialem problemow w retinie i w fusion puki co tez dziala ok.

#542 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 19 marca 2013 - 22:18

Kolejny problem się pojawił. Słaby zasięg wifi. Wcześniej działało super, a po naprawie działa tak wolno, że nie da się nic zrobić lub wcale nie działa. Działa jedynie jak jest kilka cm od routera. Inne sprzęty (iPad, iPhone itd.) działają normalnie, więc to nie jest wina neta. Żałuję, że sprzedałem iMaca 2008 i kupiłem tego złoma... Miesiąc czekania na niego, 1 tydzień w serwisie i szykuje się kolejna wysyłka...

#543 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 19 marca 2013 - 22:44

bar-trek, sprawdź może jeszcze na jakimś LiveCD z Ubuntu?

#544 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 marca 2013 - 08:40

Sprawdzałem też na Windowsie 7 i to samo. Niby zasięg pokazuje na maxa, ale chodzi to strasznie. Na początku myślałem, że to wina routera, ale to nie to, bo po pierwsze działało wcześniej super, a po drugie na innych urządzeniach działa bardzo dobrze, nawet jak stoję dużo dalej niż iMac.
Niedługo umieszczę filmik, który pokazuje jak zachowuje się internet za ścianą (ok. 3 m od routera) i koło routera.

http://youtu.be/WydNbvXGti8

#545 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 marca 2013 - 22:18

Niestety. Mac jedzie do serwisu drugi raz.

#546 hubertkk

hubertkk
  • 4 postów

Napisano 20 marca 2013 - 23:13

Wspolczuje powaznie. Moj imac late 2011 tydzien po zakupie mial badpixele i musialem oddac na serwis, na szczescie sie dogadalem i zalatwili od reki w 2h tylko musialem przywiesc osobiscie sprzet. Teraz mam zamiar kupic 2012 do firmy ale jak tak czytam z kazdym postem odchodze od tej mysli.

#547 zeton

zeton
  • 55 postów
  • SkądBedford/UK

Napisano 21 marca 2013 - 00:10

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#548 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 21 marca 2013 - 14:49

Ja swojego iMaca mam 3 dzień. Przyznam szczerze, że do 27" jest się ciężko przyzwyczaić. Bardzo męczy mi wzrok, strony internetowe wyglądają conajmniej dziwnie przy tej rozdzielczości. Jeszcze na nim nie pracowałem na oprogramowaniu studyjnym gdzie pewnie taki obszar roboczy spisze się o wiele lepiej. Staram się siedzieć daleko od ekranu żeby ogarnąć go wzrokiem - nie widzę małych literek. Siądę bliżej żeby coś widzieć, znowu szyja boli od rozglądania :) Generalnie jest bardzo szybki, działa bardzo przyjemnie. Matryca świeci ładnie, kolory są bardzo żywe (jak dla mnie aż za bardzo ale w MBP miałem to samo, więc nie przeszkadza). Zaskoczony jestem ogromnym zasięgiem Wifi. iPad, telefon, telewizor wykrywają mi w bloku 6-8szt sieci, iMac 72szt :!:

#549 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 21 marca 2013 - 15:02

Zaskoczony jestem ogromnym zasięgiem Wifi.

Fajnie masz... ;)

(Patrz kilka postów wyżej)

#550 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 21 marca 2013 - 16:02

Fajnie masz... ;)

(Patrz kilka postów wyżej)

Wiem, wiem. Nie chciałem być złośliwy, tak wyszło, heh :)

Na pocieszenie, znalazłem u siebie jeden badpixel. Na szarym tle widać, że jest jaśniejszy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych