Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#276 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:00

dzięki Wesoł tak tez zrobie sprzedam dell'a

No jeżeli chcesz używać iMac'a + dodatkowy monitor, to chyba najlepsze wyjście, Apple zdaje się do monitorów i iMac'ów ładuje te same matryce. Dell to jednak matowa matryca i powłoka antyrefleksyjna, zawsze będzie dziwne wrażenie przy zestawieniu ze szklanką Apple (nawet jakby świeciły jednakowo), tego przeskoczyć się nie da.

#277 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:03

A czy w ACD 27" appla nie bedzie plam ? jest tam tez jeden wiatraczek ...... chcialem przeskoczyc na dell'a zeby uniknac tylko tego kurzu ;)

#278 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:06

Czy nie będzie plam ? - tego nikt ci nie powie. Kupisz, pojawią się plamy, oddasz na gwarancje, poczekasz, dostaniesz naprawiony / nowy.

#279 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:18

Tego nie musisz mi mowic mialem juz 3 wymiany w iMacu ,ale chcialem sie zorientowac czy monitor applowski ACD tez jest skazony tą wadą (plamy)

- - - Połączono posty - - -

No jeżeli chcesz używać iMac'a + dodatkowy monitor, to chyba najlepsze wyjście, Apple zdaje się do monitorów i iMac'ów ładuje te same matryce. Dell to jednak matowa matryca i powłoka antyrefleksyjna, zawsze będzie dziwne wrażenie przy zestawieniu ze szklanką Apple (nawet jakby świeciły jednakowo), tego przeskoczyć się nie da.

To jest konkretna odpowiedz ;) dla mnie osobiscie ta antyreflexyjna matryca jest nie komfortowa poprostu z 1m widac ziarno dlatego wole "gladki" chociaz w dzien odbijajacy szklany ekran iMaca

#280 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 29 grudnia 2012 - 15:36

@macowiec1999 Mam kilka pytań: 1. Czy jest u Ciebie Recovery HD, tj. czy przy starcie komputera z Alt-em masz recovery dysk? A w ogóle to co masz przy starcie z Alt-em? 2. Czy Disk Utility różni się w jakimś stopniu od poprzedniego?. Czy widzisz w nim (graficznie) zajętość dysku? 3. Ile kosztował Cię dodatkowy RAM, w stosunku do wersji podstawowej - 8GB?

#281 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:10

Tutaj macie temperaturę przy włączonym Parallels Desktop 8 (16GB RAM, 8 Procesorów, 500GB pamięci, 1GB Pamięci graficznej).

Dołączona grafika

Zrób ostatni test. Włacz na mac os x Heaven Benchark i włacz program do mierzenia temperatur w trakcie trwania testu. Wykonaj cały test i podaj wyniki ;)

#282 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:45

Tutaj macie temperaturę przy włączonym Parallels Desktop 8 (16GB RAM, 8 Procesorów, 500GB pamięci, 1GB Pamięci graficznej).

Super, tylko co to ma być za test skoro komputer 82% idle?

Zrób Full Load na 2h i wtedy wklej wynik :)

#283 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:15

Czy nie będzie plam ? - tego nikt ci nie powie. Kupisz, pojawią się plamy, oddasz na gwarancje, poczekasz, dostaniesz naprawiony / nowy.

Z tego co wiem w ATD nie było problemów z plamami itp., bo w iMacach było to spowodowane temperaturą wydzielaną przez podzespoły komputera, których ATD nie ma. Wiadomo, że jak każdy sprzęt może wystąpić jakaś wada, jednak pytanie było o typowe masowo występujące plamy w iMacach, więc odpowiedź brzmi, że NIE.

#284 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:29

Nie ma podzespolow grzejacych sie ale jest WIATRACZEK ktory mozliwe ze nawiewa powietrze z kurzem
pytanie bylo o monitory appla a nie o iMaki

#285 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:30

Z tego co wiem w ATD nie było problemów z plamami itp., bo w iMacach było to spowodowane temperaturą wydzielaną przez podzespoły komputera, których ATD nie ma. Wiadomo, że jak każdy sprzęt może wystąpić jakaś wada, jednak pytanie było o typowe masowo występujące plamy w iMacach, więc odpowiedź brzmi, że NIE.

Nie koniecznie, jako użytkownik ATD oddawalem raz do serwisu w przeciągu pól roku od zakupu. Ciemne zabarwienia w dolnych rogach, ale gwarancja działa wyśmienicie naprawili bez słowa.

#286 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:35

Nie koniecznie, jako użytkownik ATD oddawalem raz do serwisu w przeciągu pól roku od zakupu. Ciemne zabarwienia w dolnych rogach, ale gwarancja działa wyśmienicie naprawili bez słowa.

Nio i zoonk :roll: czyli jednak jest w ATD ten pie........ kurz

#287 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 15:10

Wlasnie dell ma przeslodzone i cukierkowo nienaturalnie w iMacu sa twarze naturalne skora żólta itd a w della rozowawe i nie idzie tego za chiny ustawic ,nie sluchaj jakiegos fotografa tylko odpal della i iMaca obok siebie i porownaj

Faktem jest ze nie moge della skalibrowac ,papier przyjmie wszystko mln kolorow czy tysiace tego na zywo nie widac ,co do matryc rzeczywiscie ta za szklem iMaca wyglada korzystniej na bialym tle nie widac "mrowienia" jak na matowej matrycy della

[ATTACH=CONFIG]12983[/ATTACH]

wlasnie dell z żółtawej firany zrobil bialą i z żółtej skory zrobil rozową,na zywo jest tak jak na iMacu :D
jeszcze jedno ,szyba na iMaku jest w kolorze brązowym ? poprawcie mnie jesli się myle

dzięki Wesoł tak tez zrobie sprzedam dell'a

Tego nie musisz mi mowic mialem juz 3 wymiany w iMacu ,ale chcialem sie zorientowac czy monitor applowski ACD tez jest skazony tą wadą (plamy)

To jest konkretna odpowiedz ;) dla mnie osobiscie ta antyreflexyjna matryca jest nie komfortowa poprostu z 1m widac ziarno dlatego wole "gladki" chociaz w dzien odbijajacy szklany ekran iMaca

Nio i zoonk :roll: czyli jednak jest w ATD ten pie........ kurz

Po tych wpisach widać, że po prostu uzależniłeś swoje oko od kolorystyki tych matryc.
Skoro nie chcesz wyrzucać masy kasy na wadliwe konstrukcje Apple, kup Achieva Shimian. Jest na tej samej matrycy glosy, ale kosztuje nieco ponad tysiąc złotych z wysyłką.

#288 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 15:21

Chyba Iro masz racje te krysztalki w matrycy antyrefleksyjnej dell tez mnie denerwuja ziarnisto sie to oglada i jak ktos ma do czynienia z czcionką nie tylko kolorami to jest to meczace,zamienie z checia U2711 na Achiewa Shimian chociaz z tego co wyczytalem pakuja tam wadliwe matryce ktore nie przeszly testow w apple martwe pixele itd. odpady z iMaka i ATD
moze mod przymknie oko :P
http://myapple.pl/sp...tml#post2042676

#289 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 16:48

Chyba Iro masz racje te krysztalki w matrycy antyrefleksyjnej dell tez mnie denerwuja ziarnisto sie to oglada i jak ktos ma do czynienia z czcionką nie tylko kolorami to jest to meczace...

No to ja mam odwrotnie. Nie mogę patrzyć na odblaskowe matryce. Przez jakiś czas miałem 13" MBP i się strasznie męczyłem. W AIR jest lepiej, ale w stacjonarce mam matową matrycę i to jest mój ideał

...zamienie z checia U2711 na Achiewa Shimian chociaz z tego co wyczytalem pakuja tam wadliwe matryce ktore nie przeszly testow w apple martwe pixele itd. odpady z iMaka i ATD

Według mnie to są bajki wymyślone przez fanbojów, żeby usprawiedliwić narzuty Apple.
Na bierząco wymieniam matryce w makach i widzę, że wiele zamienników ma o wiele lepsze parametry i osiągi. Szczególnie dyski Apple ma po prostu słabe.
Szukałem na europejskim rynku Achiva Shimian żeby go przetestować, ale nikt tu tego nie ma.

#290 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 16:59

Iro wlasnie z checia zamienie della ale w polandzie nikt nie ma Achivy ,z korei trzeba jeszcze liczyc clo przesylke to z 1500zl wyjdzie :confused:

No to ja mam odwrotnie. Nie mogę patrzyć na odblaskowe matryce. Przez jakiś czas miałem 13" MBP i się strasznie męczyłem. W AIR jest lepiej, ale w stacjonarce mam matową matrycę i to jest mój ideał

Ja to rozumie wiem ze szklo nie jest komfortowe ,uzywam zawsze monitorow w polmroku i nic mi sie nie odbija zawsze zaslony przysloniete ,w dzien tez w normalnych warunkach nie wyobrazam sobie pracy na "glass";)
ale czcionka na dell jest mniej wyrazna krysztalki "zamazuja" jej ostrosc i to go jak dla mnie dyskwalifikuje

#291 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:14

ale w polandzie nikt nie ma Achivy ,z korei trzeba jeszcze liczyc clo przesylke to z 1500zl wyjdzie :confused:

Kolego nie ładuj się w takie coś, przede wszystkim nie kupuj więcej czegoś, czego na żywo nie widziałeś (mam wrażenie, że tak właśnie było z Dell'em). Na papierze wygląda to może spoko, ale nawet w prasowych doniesieniach są wzmianki o kiepskim wykonaniu, małej ilości portów (a w zasadzie tylko DVI) i niestety problemów z martwymi pikselami. Biorąc pod uwagę, że o towar ciężko w Europie, to strach pomyśleć o gwarancji. Jak się to wszystko podsumuje, to cena już nie jest taka atrakcyjna. Przyjedzie Ci z Korei monitor, z martwymi pikselami (czego gwarancja nie obejmuje), to się zapłaczesz...

#292 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:30

Wesoł dobrze prawisz zdaje sobie z tego sprawe ,więc co moge kupic :confused: zamiast matowej matrycy? czy tylko ATD wchodzi w gre i znowu latanie po servisach z plamami?

Kolego nie ładuj się w takie coś, przede wszystkim nie kupuj więcej czegoś, czego na żywo nie widziałeś

polak mądry po ..... zachecony super opiniami 2711 ach i ech super kolory itd. myslalem ze ten "mat" jest tylko lepszy od "glass" i ze nie ma wad jak sie okazalo nikt za bardzo nie wspomina o wadach matowej antyref...matrycy :roll:

#293 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:47

Wesoł dobrze prawisz zdaje sobie z tego sprawe ,więc co moge kupic :confused: zamiast matowej matrycy? czy tylko ATD wchodzi w gre i znowu latanie po servisach z plamami?

Moim zdaniem w Twoim przypadku nic innego jak ATD nie wchodzi w grę. Nie słyszałem również, żeby ATD dotykały problemy na skalę podobną do iMac'ów, podobnie jak nie jestem przekonany co do winy kurzu przy problemie opisywanym na poprzedniej stronie...

#294 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:57

Moim zdaniem w Twoim przypadku nic innego jak ATD nie wchodzi w grę. Nie słyszałem również, żeby ATD dotykały problemy na skalę podobną do iMac'ów, podobnie jak nie jestem przekonany co do winy kurzu przy problemie opisywanym na poprzedniej stronie...

ATD tak samo dotyka problem plam jak imac'a. Sam miałem problem z plamami w dolnych rogach po czym sprzedałem monitor. Dodam ze trzymany był w czystym pomieszczeniu używany ok 2 godziny dziennie.

Drobinki kurzu to norma, porozrzucane po całej powierzchni.

#295 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 18:10

RĘCE OPADAJĄ chyba tylko jakis Eizo mi pozostaje:rolleyes:

#296 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 grudnia 2012 - 18:29

Albo poczekać na nowy ATD, który powinien mieć laminowaną matrycę (jak nowe iMac) i zmienioną elektronikę w tym wentylator. Ale kiedy pojawi się w sprzedaży?

#297 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 grudnia 2012 - 19:03

POLECAM :)

#298 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 30 grudnia 2012 - 19:28

Nie wiem co o tym myslicie? ,mozna z della usunac ta powloke anty odblaskową Flickr: nothsee's stuff tagged with u2711
widac ludzi tez to drazni i kombinują z 2711 :P nie jestem sam

#299 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 20:41

Tomas. Jeśli masz jakiegoś windowsa, to sprawdz najpierw tego Della pod nim. To będzie jak ci pisałem albo wada tego egzemplarza, albo jakiś błąd w OSX. A co będzie, jak ściągniesz powłokę i nic to nie zmieni? Ja mam tych U2711 kilkanaście i wszystkie mają obraz lepszy niż w iMaku.

#300 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2012 - 22:08

Masz chyba zbyt ukierunkowane preferencje, coraz lepsze monitory to nie jest kierunek, skoro mają równać do iMac'a...

To będzie jak ci pisałem albo wada tego egzemplarza, albo jakiś błąd w OSX.
A co będzie, jak ściągniesz powłokę i nic to nie zmieni?

No, ale czy zdjęcie wskazywało, że jest jakiś błąd? To raczej kwestia osobistych preferencji...
Zdjęcie powłoki to nie taki głupi pomysł, w teorii obraz powinien być bliższy temu z iMac'a (opierając się na zdjęciach kolegi). Kwestia ryzyka... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych