Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#251 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 28 December 2012 - 15:46

O 12 był u mnie kurier z iMac-em. Jest ogromny!! Właśnie z niego teraz piszę ;) Geekbench pokazał 14000 punktów, ale trochę się zastanawiam, czy nie za mało jak na model high-end :P W każdym razie wrażenie robi niesamowite, a jego praca jest bezszelestna :) Postaram się wrzucić parę zdjęć później ;)

#252 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 December 2012 - 16:41

Napisz jak temperatury przy tym CPU pod max obciążeniem. Gratuluję i życzę pełnej satysfakcji:p

#253 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 28 December 2012 - 16:45

Jak masz możliwość sprawdź jakieś nowe gry, ciekawi mnie wydajność nowej grafiki. Kolejna sprawa to czy przypadkiem nie obniżyli jego wydajności celowo aby się nie grzał zbyt mocno.

#254 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 28 December 2012 - 16:54

Napisz jak temperatury przy tym CPU pod max obciążeniem.

Gratuluję i życzę pełnej satysfakcji:p

Dzięki wielkie! A masz jakiś konkretny program do sprawdzenia temperatury?

- - - Połączono posty - - -

Jak masz możliwość sprawdź jakieś nowe gry, ciekawi mnie wydajność nowej grafiki. Kolejna sprawa to czy przypadkiem nie obniżyli jego wydajności celowo aby się nie grał zbyt mocno.

Postaram się o jakieś gry, a tymczasem tutaj link do mojego kolejnego testu geekbench (900 punktów słabszy!).
Benchmark

#255 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 28 December 2012 - 17:36

Tomas widziales kiedys obraz z TV Loewe??,tez nie robia swoich matryc,ale obraz powala,bo maja dopracowana swoja elektronike.

#256 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 December 2012 - 18:38

Dzięki wielkie! A masz jakiś konkretny program do sprawdzenia temperatury?

HandBrake np. skonwertuj jakiś materiał video, program powinien zaangażować wszystkie 8 rdzeni :P na max. Fajnie by było żeby proces potrwał kilkadziesiąt minut i sprawdź temperatury.

#257 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 28 December 2012 - 19:48

O 12 był u mnie kurier z iMac-em. Jest ogromny!! Właśnie z niego teraz piszę ;)

Geekbench pokazał 14000 punktów, ale trochę się zastanawiam, czy nie za mało jak na model high-end :P

W każdym razie wrażenie robi niesamowite, a jego praca jest bezszelestna :)

Postaram się wrzucić parę zdjęć później ;)

Z tym geekbenchem to sobie nie ma co głowy zaprzątać. On mierzy tylko procesor. Zrób test w Cinebench i sprawdź po tym temperatury.

#258 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 28 December 2012 - 23:01

Cinebench:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ale nie wiem w jakim programie temperaturę sprawdzić :(

#259 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 28 December 2012 - 23:08

Do temperatury ściągnij sobie iStat Pro. Będziesz obrabiał coś na nim - foto/video ?

#260 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 28 December 2012 - 23:47

O 12 był u mnie kurier z iMac-em. Jest ogromny!! Właśnie z niego teraz piszę ;)

Geekbench pokazał 14000 punktów, ale trochę się zastanawiam, czy nie za mało jak na model high-end :P

W każdym razie wrażenie robi niesamowite, a jego praca jest bezszelestna :)

Postaram się wrzucić parę zdjęć później ;)

wszystko sie zgadza u Ciebie siedzi procek 3770 ivy bridge i tyle on osiaga w testach :D

#261 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 28 December 2012 - 23:56

Iro z tymi matrycami za 1000zl nie jest tak wesolo i pięknie jak sie wydaje niby w dell u2711 tez siedzi "podobna" matryca co w iMacach itd. skusilem sie kupilem u2711 i co rozczarowanie jak dell stoi przy iMacu to porazka na calej lini obraz o dwie klasy gorszy ,napewno elektronika nadgania w apple ale zeby byla az taka roznica ? juz sie nie skusze drugi raz na takie badziewie :???:

Kolego gdzie Rzym, a gdzie Krym?
Może i iMac ma ładniejsze kolory, ale nie znaczy to że jest lepszy. Ma po prostu sztucznie podkręcone. Graficy mają na to powiedzenie przesłodzone.
Mój fotograf oglądając te same zdjęcia na Dellu (wcześniej używał iMaka 27") wreszcie zobaczył wszystkie odcienie szarości, których na Apple próżno szukać.
Nie ma się czemu dziwić, bo matryca w U2711 ma kilkakrotnie więcej kolorów. Porównaj sobie parametry matryc. Dell ma LM270WQ2-SLA1 a Apple stosuje najczęściej LM270WQ1-SDE3

#262 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 29 December 2012 - 00:11

Wlasnie dell ma przeslodzone i cukierkowo nienaturalnie w iMacu sa twarze naturalne skora żólta itd a w della rozowawe i nie idzie tego za chiny ustawic ,nie sluchaj jakiegos fotografa tylko odpal della i iMaca obok siebie i porownaj

#263 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 29 December 2012 - 09:23

Cinebench:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ale nie wiem w jakim programie temperaturę sprawdzić :(

Mógłbyś go właczyć i zmierzyć czas właczenia? Od kliknięcia guzika do właczenia pełnej gotowości.

#264 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 December 2012 - 10:48

Hehe, dokładnie :). Ja właśnie bawię się swoim, cieszę się bo trafiłem na egzemplarz bez żadnych bad pixeli czy innych problemów. Jak na razie wszystko śmiga lux, ekran powala, no ale jak się przeniosłem z 21" to wiadomo :). Komputer był wczoraj włączony przez cały dzień i tylko leciutko ciepły był pod wieczór. Teraz wszystko przenoszę i instaluję czyli zabawa :). Więcej spostrzeżeń później...

#265 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2012 - 11:15

Wlasnie dell ma przeslodzone i cukierkowo nienaturalnie w iMacu sa twarze naturalne skora żólta itd a w della rozowawe i nie idzie tego za chiny ustawic ,nie sluchaj jakiegos fotografa tylko odpal della i iMaca obok siebie i porownaj

2711 ma lepszą matrycę jak w iMac'u i innych produktach Apple i to jest fakt, porównania można robić z modelem 2713. Oczywiście im lepszy monitor kupujemy, tym więcej trzeba poświęcić czasu na dostosowanie go do swoich potrzeb. W subiektywnych porównaniach "out of box" szczególnie gdy porównujemy mat vs szklanka, to nawet najwyższy model Eizo może nie mieć szans :)

#266 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 29 December 2012 - 11:24

Może masz wadliwy egzemplarz albo po postu nieskalibrowany (tu więcej o tym).
Po za tym kiedyś też ludki broniły zaciekle Apple, jak włożyło tandetną TNkę do iMaka 20". Wtedy ich matryce miały 262.144 kolorów i mało kto z fanbojów widział różnicę między milionem, a tysiącami.
Ty dziś robisz to samo nie widząc różnicy między 16 milionami a miliardem.
Postawiliśmy monitor Apple obok Della i różnicę widać było gołym okiem.
Zrób sobie jakiś gradient np w photoshopie o wielkości odpowiadającej rozdzielczości ekranu i obejrzyj go sobie na pełnym ekranie.

#267 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 29 December 2012 - 12:05

Do temperatury ściągnij sobie iStat Pro.
Będziesz obrabiał coś na nim - foto/video ?

Tak, będę na nim bawił się obróbką video :)
Program już sobie ściągnąłem i takie temperatury były przed i po testach:

Przed:
Dołączona grafika

Po:
Dołączona grafika

Mógłbyś go właczyć i zmierzyć czas właczenia? Od kliknięcia guzika do właczenia pełnej gotowości.

Rozruch trwał 17 sek. od wciśnięcia guzika do ukazania się pulpitu ;)

#268 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 29 December 2012 - 12:15

Może masz wadliwy egzemplarz albo po postu nieskalibrowany (tu więcej o tym).
Po za tym kiedyś też ludki broniły zaciekle Apple, jak włożyło tandetną TNkę do iMaka 20". Wtedy ich matryce miały 262.144 kolorów i mało kto z fanbojów widział różnicę między milionem, a tysiącami.
Ty dziś robisz to samo nie widząc różnicy między 16 milionami a miliardem.
Postawiliśmy monitor Apple obok Della i różnicę widać było gołym okiem.
Zrób sobie jakiś gradient np w photoshopie o wielkości odpowiadającej rozdzielczości ekranu i obejrzyj go sobie na pełnym ekranie.

Faktem jest ze nie moge della skalibrowac ,papier przyjmie wszystko mln kolorow czy tysiace tego na zywo nie widac ,co do matryc rzeczywiscie ta za szklem iMaca wyglada korzystniej na bialym tle nie widac "mrowienia" jak na matowej matrycy della

[ATTACH=CONFIG]12983[/ATTACH]

#269 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2012 - 13:34

Szczerze mówiąc, to zdjęcie nijak nie pasuje mi do opisów problemów, które czytałem wcześniej. Co do "mrowienia" to pamiętaj, że w Dell'u masz powłokę antyrefleksyjną i to pewnie o niej mówisz :)

#270 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 29 December 2012 - 13:46

Faktem jest, że to dość marna matryca. 4 letni monitor Lenovo (22", 1920x1200, IPS, 10 bit) generuje nieporównywalnie lepsze kolory. Wiem, nie ta klasa ale ten monitor ma 4 lata a na rynku był dostępny chyba już 5 lat temu. Obecnie nawet tanie TV mają matryce IPS więc różnica w cenie dla producenta jest pewnie minimalna.

#271 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 29 December 2012 - 13:58

Faktem jest ze nie moge della skalibrowac ,papier przyjmie wszystko mln kolorow czy tysiace tego na zywo nie widac ,co do matryc rzeczywiscie ta za szklem iMaca wyglada korzystniej na bialym tle nie widac "mrowienia" jak na matowej matrycy della

[ATTACH=CONFIG]12983[/ATTACH]

Ja na iMaku nie widzę białego, tylko żółty.
Żółć przebija się wszędzie nie tylko na twarzy.
No chyba, że narzuta w tle jest w naturze żółto-czarna.

#272 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 29 December 2012 - 14:10

Ja na iMaku nie widzę białego, tylko żółty.
Żółć przebija się wszędzie nie tylko na twarzy.
No chyba, że narzuta w tle jest w naturze żółto-czarna.

wlasnie dell z żółtawej firany zrobil bialą i z żółtej skory zrobil rozową,na zywo jest tak jak na iMacu :D
jeszcze jedno ,szyba na iMaku jest w kolorze brązowym ? poprawcie mnie jesli się myle

#273 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2012 - 14:39

Przecież firanka na obu jest biała, przy czym na Dell'u ta biel wygląda lepiej (to tapeta na tyle jest żółta). Na iMac'u dziwnie ta narzuta wygląda, do połowy taka, od połowy taka... na żywo nie widziałem, ale też bardziej ufam Dell'owi, bo to na iMac'u nienaturalnie wygląda. Oczywiście koniec końców to tym masz być zadowolony, tak więc jeżeli wzorem dla Ciebie jest ten iMac, to najlepiej sprzedaj tego Dell'a i kup monitor od Apple.

#274 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 29 December 2012 - 14:45

dzięki Wesoł tak tez zrobie sprzedam dell'a

#275 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 29 December 2012 - 14:46

Tutaj macie temperaturę przy włączonym Parallels Desktop 8 (16GB RAM, 8 Procesorów, 500GB pamięci, 1GB Pamięci graficznej).

Dołączona grafika

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users