Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#226 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 25 December 2012 - 01:33

Jak najbardziej rozumiem ... Cóż na ekrany tej klasy i tej wielkości chyba sobie poczekamy. Ja zdecydowałem się na obecnego iMaca i myślę, że będę usatysfakcjonowany:) Poza tym, tak mi właśnie przyszło do głowy, że środowisko też nie jest jeszcze przystosowane do Retiny. Mam na myśli głównie strony internetowe... Pozdrawiam.

#227 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 25 December 2012 - 11:31

Trochę słabe porównanie, ten 2010 to dziadek na i3 :)

Sam czekam aż pojawią się na dobre na rynku, bardzo ciekawi mnie jak będzie z awaryjnością.

Błagam, dziadek? Ciekawe, że mi gry odpalają w dobrej jakości na średnim i5 i HD3000. Ale zaraz, czy to nie Ty jesteś tym, który zmienia co dwa tygodnie komputer i zauważa różnicę wydajności przy użytkowaniu Safari, iTunesa i trzech gier na krzyż?

#228 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2012 - 12:53

Błagam, dziadek? Ciekawe, że mi gry odpalają w dobrej jakości na średnim i5 i HD3000. Ale zaraz, czy to nie Ty jesteś tym, który zmienia co dwa tygodnie komputer i zauważa różnicę wydajności przy użytkowaniu Safari, iTunesa i trzech gier na krzyż?

Błagam, gry na lipnym HD3000. Bez żartów, przecież to karta do czynności podstawowych dla mało wymagających.

Co robię to moja sprawa, a żeby nie odczuć różnicy pomiędzy iMac 2010 i3 dual core a iMac 2012 i5/i7 quad to dopiero trzeba być dziwnym.
To co kupuje moja sprawa, gdybym nie potrzebował bym nie kupował.

Co do samego iMac-a 27'' 2012 czekać z niecierpliwością na pierwsze recenzje i testy.

#229 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 25 December 2012 - 13:24

Retina o rozdzialce 3-4k o wielkosci 27" to minimum 3-4 latka jeszcze ,za rok taki iMac 27" z retina kosztowalby 50 tysia lub wiecej:D dlatego poczekamy jeszcze troszke
http://www.benchmark...ktow-35709.html

#230 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2012 - 13:31

Retina o rozdzialce 3-4k o wielkosci 27" to minimum 3-4 latka jeszcze ,za rok taki iMac 27" z retina kosztowalby 50 tysia lub wiecej:D dlatego poczekamy jeszcze troszke
Eizo: monitor o rozdzielczości 4096x2160 punktów.

Zgadzam się, ale przypomnijmy sobie jak było z modelem 15.4''. Wtedy też każdy pisał że będzie to bardzo drogie a Apple zaskoczyło pozytywnie oferując komputer w tej samej cenie.

Pożyjemy zobaczymy :)

- - - Połączono posty - - -

Eizo to sprzęt dla profesjonalistów, zawsze bardzo drogi, nie ma co się sugerować :)

W 2880x1800 w 15.4'' też nikt nie wierzył :)

#231 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 25 December 2012 - 13:36

Tu nie chodzi o eizo ,na dzien dzisiejszy nikt prawie nie oferuje 3-4k w monitorach wiekszych jak 25" ,powoli wchodzi to do tv lcd itd i dlatego jeszcze cena zaporowa ;) milo gdyby apple to zmienilo ale nie sadze.....

#232 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 25 December 2012 - 19:41

W rMBP wszystko jest tzw. żyleta.

Dla mnie nie ma powrotu, Retina uzależnia :)

Porównywałem iMaca z MBP z retina i nie widać za bardzo różnicy siedzac w odpowiedniej, prawidłowej odległości. Macbook pro retina może jest żyleta, ale za to bardzo goraca ;)

#233 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2012 - 19:56

Porównywałem iMaca z MBP z retina i nie widać za bardzo różnicy siedzac w odpowiedniej, prawidłowej odległości. Macbook pro retina może jest żyleta, ale za to bardzo goraca ;)

Poużywaj Retiny jakiś czas wtedy porozmawiamy :) Sam sprzedałem ATD 27'' bo obraz był znacznie słabszej jakości i męczył mnie.

Przejdź się do MM u nas w Lublinie jest stanowisko Apple i wszystko można porównać, ja różnicę widzę i to mocną.

Retina to nowa, lepsza jakość i każdy użytkownik tego komputera to potwierdzi.

Co do temperatury chłodzenie w rMBP jest doskonałe, nie wiem skąd te opinie że jest gorący. Posiadam go od pół roku i mam zupełnie inne zdanie.

#234 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 25 December 2012 - 20:20

Hmm.... Z kolei przecież poprawili trochę ekran w obecnym modelu... Na zagranicznych forach spotkałem się ze stwierdzeniem : uboga Retina. Cóż, chcąc mieć duży ekran trzeba iść na kompromis i niestety zrezygnować z jakości... Która moim zdaniem i tak jest naprawdę dobra:) Pozdrawiam.

#235 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2012 - 20:26

Zauważyłem że poprawili estetykę, nie widać teraz aż tak bardzo ramki jak w poprzednim modelu. Zaś jakość wyświetlanego obrazu jest porównywalna, oglądając komputer w MM nie zauważyłem większych zmian w porównaniu do ATD 27'' który stał obok. Odbijanie światła wciąż bardzo uciążliwe a ostrość obrazu ta sama. Może modele 27'' są bardziej ''dopasione'' :)

#236 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 25 December 2012 - 21:19

To są nadal te same matryce LG nic sie nie zmienilo i nic więcej z nich nie "wyciągneli" ;)

#237 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 25 December 2012 - 21:44

Z drugiej strony jednak słyszałem, że często w modelach ''wystawowych'' stosowane są podzespoły i reszta z poprzedniego modelu włożone w nową obudowę.. Ciekawe czy coś w tym jest... Pozdrawiam.

#238 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 25 December 2012 - 22:17

Z drugiej strony jednak słyszałem, że często w modelach ''wystawowych'' stosowane są podzespoły i reszta z poprzedniego modelu włożone w nową obudowę.. Ciekawe czy coś w tym jest...

Myślę, że nic.

#239 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 25 December 2012 - 22:51

Myślę, że nic.

Słyszałem to od jednego z pracowników sklepu Apple... może bredził...

#240 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2012 - 22:53

Słyszałem to od jednego z pracowników sklepu Apple... może bredził...

Raczej napewno bredził. Sprzęt z wystawy ma zachęcić do zakupu a nie odpychać. Prędzej jest lepszej jakości, jak np. perfumy.

Testery częstą są lepszej jakości od tych sprzedawanych w pudełkach.

#241 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 December 2012 - 23:03

Z drugiej strony jednak słyszałem, że często w modelach ''wystawowych'' stosowane są podzespoły i reszta z poprzedniego modelu włożone w nową obudowę.. Ciekawe czy coś w tym jest...

Pomijając już problemy techniczne, które w praktyce uniemożliwiają takie operacje... to jaki sens miałby taki zabieg?!

#242 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 25 December 2012 - 23:52

To juz raczej wystawowe są bardziej wypasione i podrasowane zeby napedzic kupujących i zeby sprzedaz nie oklapła ;)

#243 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 26 December 2012 - 13:28

Nie no pewnie, że macie racje ja się zgadzam, tylko taką informację przekazało mi w miarę wiarygodne źródło - stąd moje zdziwienie;] W co waszym zdaniem lepiej zainwestować (mowa o iMacu 27') : 1. podstawowa wersja + fusion drive 2. wersja ''rozszerzona'' już bez fusion drive Każda z opcji to z tego co wiem +200 funtów. Obydwie propozycje raczej nie wchodzą w grę:) Taka wasza opinia co byście wzięli i co jest powiedzmy bardziej przyszłościowe. Pozdrawiam.

#244 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 December 2012 - 14:08

Jak nie jesteś zaawansowanym grafikiem to najlepiej zainwestować w Fusion Drive niż w i7 czy grafikę 2GB. Model 27" high-end jest już naprawdę konkretny i dlatego ja się na niego zdecydowałem. Do tego dokup sobie RAM tak do 16GB i jest lux. Myślenie przyszłościowe w przypadku komputerów nie jest zbyt logiczne. Ja np. 2 lata temu słyszałem że jak wezmę i7 to za rok dwa będą go wszystkie programy wymagały. Jak jest, wszyscy wiemy. Ja komputera dla liczb w Benchmarkach nie kupuję, a widzę że dużo osób tak robi. Dysk SSD bardziej przyśpieszy Ci komputer niż i7 i grafika 2GB. Więc spokojnie weź sobie base 27" + Fusion Drive.

- - - Połączono posty - - -

To są nadal te same matryce LG nic sie nie zmienilo i nic więcej z nich nie "wyciągneli" ;)

Jak mogą być te same matryce skoro są o tyle cieńsze? Może mają takie same specyfikacje techniczne, ale na pewno nie są to identyczne ekrany co w modelu 2011.

#245 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 posts

Posted 26 December 2012 - 14:20

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że będzie to najlepsze rozwiązanie. Tym bardziej, że właśnie mocniejsza konfiguracja z tego co czytam przyda się głównie grafikom i ewentualnie graczom. Pozdrawiam.

#246 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 26 December 2012 - 14:40

Ja może trochę od tematu odbiegnę, ale mam ważne pytanie. Czy Windows 8 obsługuje dyski powyżej 2.2TB? Jeżeli tak, to jakie teraz jest ograniczenie o ile jest? Chodzi mi o to, żeby zainstalować Windows 8 przez BootCamp na 3TB Fusion Drive w nowym iMac-u.

Proszę o odpowiedź.

EDIT: Już wiem że oficjalnie nie mogę. ;)

#247 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 December 2012 - 14:41

...
Jak mogą być te same matryce skoro są o tyle cieńsze? Może mają takie same specyfikacje techniczne, ale na pewno nie są to identyczne ekrany co w modelu 2011.

Na pewno są takie same matryce. Nic się nie zmieniło od 2009 roku. Przynajmniej w modelu21.5" jest LM215WF3
W 27" od zawsze były tanie, budżetowe LM270WQ1, które są stosowane w monitorach za niecałe 1000,- PLN.

#248 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 27 December 2012 - 13:28

Iro z tymi matrycami za 1000zl nie jest tak wesolo i pięknie jak sie wydaje niby w dell u2711 tez siedzi "podobna" matryca co w iMacach itd. skusilem sie kupilem u2711 i co rozczarowanie jak dell stoi przy iMacu to porazka na calej lini obraz o dwie klasy gorszy ,napewno elektronika nadgania w apple ale zeby byla az taka roznica ? juz sie nie skusze drugi raz na takie badziewie :???:

#249 mrgg

mrgg
  • 2 posts

Posted 28 December 2012 - 13:57

czesc, mam pyatanie, zamierzam kupic pierwszy komputer aplowski i padło na imaca 27 2012, mam pytanie odnośne dysku, czy moge kupic komputer z podstawowym dyskiem a potem za jakis czas wymienic dysk na fusion? czy musze juz od razu przed zakupem o tym pomyśleć? jeszcze sie wole upewnic: z dołożeniem ramu nie powinno być problemu?

#250 matiitam7

matiitam7
  • 345 posts

Posted 28 December 2012 - 14:26

czesc, mam pyatanie,

zamierzam kupic pierwszy komputer aplowski i padło na imaca 27 2012,

mam pytanie odnośne dysku, czy moge kupic komputer z podstawowym dyskiem a potem za jakis czas wymienic dysk na fusion? czy musze juz od razu przed zakupem o tym pomyśleć?

jeszcze sie wole upewnic: z dołożeniem ramu nie powinno być problemu?

Nie, od razu musisz się zdecydować na Fusion Drive jeśli chcesz go mieć. Nie ma możliwości zmiany w przyszłości

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users