iPad Mini - opinie
Napisano 14 listopada 2012 - 20:43
Napisano 14 listopada 2012 - 20:52
Ta, to weź 3GS do ręki i powiedz, że Ci się pikseloza w oczy nie rzuca. Tam tez jest 160 ppi. Mowienie, że ten ekran jest akurat jest usprawiedliwianiem na siłe tego, że jest taki jaki jest. Za rok wyjdzie miniak z Retiną i będzie "nie mogę patrzeć na tego starego". Tak było z iPhone, z dużym iPad, z MacBook...
Prawda w 100% . Apple o tym wie dlatego nie wypuszcza Retiny na pierwszy rzut. Wyjdzie iPad mini 2 i pobiją rekordy sprzedaży, oczywiście będzie Retina.
Napisano 14 listopada 2012 - 21:17
Jeśli trzymasz iPada 5cm od oczu to się nie dziw, że piksele widzisz, gdybyś trzymał jak książkę byś co innego widział, a raczej czegoś nie widział.
Jest matematycznie obliczone co i z jakiej odległości daje efekt Retina i trzymanie miniaka jak książki tego efektu nie daje. Przy 160ppi musiałbym go trzymać co najmniej z metr od twarzy żeby przestać widzieć piksele. Masz takie długie ręce? Bo ja nie.
Zresztą cierpliwości, już końcówka roku, do wakacji zleci jak "z biczu strzelił" a po wakacjach wystąpi Tim Cook i powie to samo co ja teraz. Komu się nie pali niech się wstrzyma, albo kupi sobie Nex'a. Mniej się na nim straci niż na miniaku.
- - - Połączono posty - - -
Prawda w 100% . Apple o tym wie dlatego nie wypuszcza Retiny na pierwszy rzut. Wyjdzie iPad mini 2 i pobiją rekordy sprzedaży, oczywiście będzie Retina.
Apple nie miało co zrobić z tymi 100.000 aplikacji napisanymi w 1024x768 wiec postanowili dać miniaka z tą rozdzielczością a zamiast z oferty wywalić iPad 2... wywalili 3jke. Posunięcie, jak każde ma swoje wady i zalety. Moim zdaniem opóźnia tylko wyparcie starej rozdziałki. Wiadomo, że im ich mniej tym lepiej dla dev.
Napisano 14 listopada 2012 - 21:23
Napisano 14 listopada 2012 - 21:37
Ta, to weź 3GS do ręki i powiedz, że Ci się pikseloza w oczy nie rzuca. Tam tez jest 160 ppi. Mowienie, że ten ekran jest akurat jest usprawiedliwianiem na siłe tego, że jest taki jaki jest. Za rok wyjdzie miniak z Retiną i będzie "nie mogę patrzeć na tego starego". Tak było z iPhone, z dużym iPad, z MacBook...
Nie zgadzam sie totalnie z Tobą;-) mam macbooka pro 13 nie mam i nie chce retiny, mam ipada2 nie ma iPada 3/4 nie chce go, mimo ze nie raz miałem okazje kupić. Nie róbmy z tej retiny nie wiadomo czego. Nie każdy jej potrzebuje. Ja totalnie tego nie potrzebuje i nie chce. Ekran iPada mini jest naprawdę dobry i spełnia moje oczekiwania w 100%. Retina wg. Mnie to typowa zagrywka marketingowa. Bo skoro ona jest taka super, hiper genialna to po co dalej sprzedaje sie dalej MacBooka pro bez retiny, ipada2, iPada mini? Ja nie twierdze ze retina jest zła, ale dla większości nie potrzebna. Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.
Napisano 14 listopada 2012 - 21:57
Napisano 14 listopada 2012 - 22:01
Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.
Po zakupie MBP Retina nie mogę patrzeć na inne ekrany. Wyglądają bardzo kiepsko, obraz z 15'' MBP 2011 którego mam moja siostra wygląda tragicznie na tle MBPr.
Napisano 14 listopada 2012 - 22:03
To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Mam w domu NTV i podświadomie chyba oglądam tylko filmy czy programy w HD. Inne mnie rażą w oczy.Po zakupie MBP Retina nie mogę patrzeć na inne ekrany.
Napisano 14 listopada 2012 - 22:08
To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Mam w domu NTV i podświadomie chyba oglądam tylko filmy czy programy w HD. Inne mnie rażą w oczy.
Tez tak mam;-) ale twierdze ze różnica miedzy iPad mini a iPad z retina jest zdecydowanie mniejsza niż kanał z hd a bardzo dobry kanał sd.
Napisano 14 listopada 2012 - 22:11
ale twierdze ze różnica miedzy iPad mini a iPad z retina jest zdecydowanie mniejsza niż kanał z hd a bardzo dobry kanał sd.
Będzie za rok z Retina to sobie kupimy z Retina. Na dziś nie ma. A mając Nexusa 7 wiem, że taki mały format sprawdza się. Czy Mini nic Ci nie przymula?
Napisano 14 listopada 2012 - 22:15
Napisano 14 listopada 2012 - 22:18
Nic a nic nie przymula, tylko ja praktycznie nie gram.
Moje granie od kilku lat ogranicza się do zakupu gry i zabawy parę min. Za to kilkanaście tyś. zdjęć mam do załadowania.
Napisano 14 listopada 2012 - 22:22
Napisano 14 listopada 2012 - 22:28
Napisano 14 listopada 2012 - 22:46
Nie zgadzam sie totalnie z Tobą;-) mam macbooka pro 13 nie mam i nie chce retiny, mam ipada2 nie ma iPada 3/4 nie chce go, mimo ze nie raz miałem okazje kupić. Nie róbmy z tej retiny nie wiadomo czego. Nie każdy jej potrzebuje. Ja totalnie tego nie potrzebuje i nie chce. Ekran iPada mini jest naprawdę dobry i spełnia moje oczekiwania w 100%. Retina wg. Mnie to typowa zagrywka marketingowa. Bo skoro ona jest taka super, hiper genialna to po co dalej sprzedaje sie dalej MacBooka pro bez retiny, ipada2, iPada mini? Ja nie twierdze ze retina jest zła, ale dla większości nie potrzebna. Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.
Masz prawo nie chcieć. Ja również nie chce bolidu F1 mimo, że to szczyt technologii motoryzacyjnej bo wole "tylko" komfortowe limo. Jednak to co kto woli to jakby osobny temat Stawiamy tu pewne osoby przed oczywistym faktem - lepszy obraz jest bez widocznych pikseli od takiego z widocznymi i one same za jakiś czas tak będą mówić. Prawdopodobnie musi ich w tym upewnić Tim Cook.
Napisano 15 listopada 2012 - 00:15
Napisano 15 listopada 2012 - 08:52
Ja chyba zamowie taki sam zestaw jak do duzego iPada. Smart Cover i Puro Crystal BackZamówiłem też smart cover, ale coś na plecy chciałbym, jakiś sylikon czy etui. Możesz coś polecić?
Napisano 15 listopada 2012 - 09:00
Zamówiłem też smart cover, ale coś na plecy chciałbym, jakiś sylikon czy etui. Możesz coś polecić?
Smart cover mam do ipad2 i nie korzystam z tego:) do mini chciałbym jakąś "wsuwkę"
Napisano 15 listopada 2012 - 09:11
- - - Połączono posty - - -
Ja chyba zamowie taki sam zestaw jak do duzego iPada. Smart Cover i Puro Crystal Back
Pomyśl o folii Zagg. Ja założyłem na iPhona 5 i jestem zadowolony.
Napisano 15 listopada 2012 - 09:25
Napisano 15 listopada 2012 - 09:29
Akurat do iPhona 5 mam folię tylko z przodu bo trzymam go w Case Mate Tough . Do iPada zamówiłem na dwie strony bo różnica w cenie była mala, ale nie wiem czy nalepię też na tył. Puro jutro powinno być.crisco daj znać jak dojdzie Puro Cover, sam jestem tym zainteresowany. Aha, pokaż zdjęcie iP5 z folią na tyle
Napisano 15 listopada 2012 - 09:59
Napisano 15 listopada 2012 - 10:22
Napisano 15 listopada 2012 - 10:25
Napisano 15 listopada 2012 - 12:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)