Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Mini - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
862 odpowiedzi w tym temacie

#301 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 listopada 2012 - 20:43

Jeśli trzymasz iPada 5cm od oczu to się nie dziw, że piksele widzisz, gdybyś trzymał jak książkę byś co innego widział, a raczej czegoś nie widział.

#302 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 listopada 2012 - 20:52

Ta, to weź 3GS do ręki i powiedz, że Ci się pikseloza w oczy nie rzuca. Tam tez jest 160 ppi. Mowienie, że ten ekran jest akurat jest usprawiedliwianiem na siłe tego, że jest taki jaki jest. Za rok wyjdzie miniak z Retiną i będzie "nie mogę patrzeć na tego starego". Tak było z iPhone, z dużym iPad, z MacBook...

Prawda w 100% . Apple o tym wie dlatego nie wypuszcza Retiny na pierwszy rzut. Wyjdzie iPad mini 2 i pobiją rekordy sprzedaży, oczywiście będzie Retina.

#303 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 listopada 2012 - 21:17

Jeśli trzymasz iPada 5cm od oczu to się nie dziw, że piksele widzisz, gdybyś trzymał jak książkę byś co innego widział, a raczej czegoś nie widział.

Jest matematycznie obliczone co i z jakiej odległości daje efekt Retina i trzymanie miniaka jak książki tego efektu nie daje. Przy 160ppi musiałbym go trzymać co najmniej z metr od twarzy żeby przestać widzieć piksele. Masz takie długie ręce? Bo ja nie.
Zresztą cierpliwości, już końcówka roku, do wakacji zleci jak "z biczu strzelił" a po wakacjach wystąpi Tim Cook i powie to samo co ja teraz. Komu się nie pali niech się wstrzyma, albo kupi sobie Nex'a. Mniej się na nim straci niż na miniaku.

- - - Połączono posty - - -

Prawda w 100% . Apple o tym wie dlatego nie wypuszcza Retiny na pierwszy rzut. Wyjdzie iPad mini 2 i pobiją rekordy sprzedaży, oczywiście będzie Retina.

Apple nie miało co zrobić z tymi 100.000 aplikacji napisanymi w 1024x768 wiec postanowili dać miniaka z tą rozdzielczością a zamiast z oferty wywalić iPad 2... wywalili 3jke. Posunięcie, jak każde ma swoje wady i zalety. Moim zdaniem opóźnia tylko wyparcie starej rozdziałki. Wiadomo, że im ich mniej tym lepiej dla dev.

#304 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 listopada 2012 - 21:23

Do tego będzie bum przy wprowadzeniu Mini 2 Retina. Jakby dali już teraz to zainteresowanie iPad-em (mini 2) byłoby takie jak teraz iPadem 4.

#305 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 21:37

Ta, to weź 3GS do ręki i powiedz, że Ci się pikseloza w oczy nie rzuca. Tam tez jest 160 ppi. Mowienie, że ten ekran jest akurat jest usprawiedliwianiem na siłe tego, że jest taki jaki jest. Za rok wyjdzie miniak z Retiną i będzie "nie mogę patrzeć na tego starego". Tak było z iPhone, z dużym iPad, z MacBook...

Nie zgadzam sie totalnie z Tobą;-) mam macbooka pro 13 nie mam i nie chce retiny, mam ipada2 nie ma iPada 3/4 nie chce go, mimo ze nie raz miałem okazje kupić. Nie róbmy z tej retiny nie wiadomo czego. Nie każdy jej potrzebuje. Ja totalnie tego nie potrzebuje i nie chce. Ekran iPada mini jest naprawdę dobry i spełnia moje oczekiwania w 100%. Retina wg. Mnie to typowa zagrywka marketingowa. Bo skoro ona jest taka super, hiper genialna to po co dalej sprzedaje sie dalej MacBooka pro bez retiny, ipada2, iPada mini? Ja nie twierdze ze retina jest zła, ale dla większości nie potrzebna. Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.

#306 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 21:57

Mam raczej bardzo dobry wzrok. Dla przypomnienia sporo problemów z iPademi 3 miałem. Dziś przez 30 min testowałem Mini i mimo, że jestem wymagający ekran mi odpowiada. Mam nadzieję, że nie będzie wolny. Przekonam się bo właśnie zamówiłem czarnego 64 GB + 4G.

#307 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 listopada 2012 - 22:01

Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.

Po zakupie MBP Retina nie mogę patrzeć na inne ekrany. Wyglądają bardzo kiepsko, obraz z 15'' MBP 2011 którego mam moja siostra wygląda tragicznie na tle MBPr.

#308 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:03

Po zakupie MBP Retina nie mogę patrzeć na inne ekrany.

To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Mam w domu NTV i podświadomie chyba oglądam tylko filmy czy programy w HD. Inne mnie rażą w oczy.

#309 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:08

To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Mam w domu NTV i podświadomie chyba oglądam tylko filmy czy programy w HD. Inne mnie rażą w oczy.

Tez tak mam;-) ale twierdze ze różnica miedzy iPad mini a iPad z retina jest zdecydowanie mniejsza niż kanał z hd a bardzo dobry kanał sd.

#310 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:11

ale twierdze ze różnica miedzy iPad mini a iPad z retina jest zdecydowanie mniejsza niż kanał z hd a bardzo dobry kanał sd.

Będzie za rok z Retina to sobie kupimy z Retina. Na dziś nie ma. A mając Nexusa 7 wiem, że taki mały format sprawdza się. Czy Mini nic Ci nie przymula?

#311 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:15

Nic a nic nie przymula, tylko ja praktycznie nie gram.

#312 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:18

Nic a nic nie przymula, tylko ja praktycznie nie gram.

Moje granie od kilku lat ogranicza się do zakupu gry i zabawy parę min. Za to kilkanaście tyś. zdjęć mam do załadowania.

#313 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:22

Ja wrzuciłem ok 1000 zdjęć i przy tej niewielkiej ilości nie ma żadnego problemu.

#314 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 22:28

Zamówiłem też smart cover, ale coś na plecy chciałbym, jakiś sylikon czy etui. Możesz coś polecić?

#315 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 listopada 2012 - 22:46

Nie zgadzam sie totalnie z Tobą;-) mam macbooka pro 13 nie mam i nie chce retiny, mam ipada2 nie ma iPada 3/4 nie chce go, mimo ze nie raz miałem okazje kupić. Nie róbmy z tej retiny nie wiadomo czego. Nie każdy jej potrzebuje. Ja totalnie tego nie potrzebuje i nie chce. Ekran iPada mini jest naprawdę dobry i spełnia moje oczekiwania w 100%. Retina wg. Mnie to typowa zagrywka marketingowa. Bo skoro ona jest taka super, hiper genialna to po co dalej sprzedaje sie dalej MacBooka pro bez retiny, ipada2, iPada mini? Ja nie twierdze ze retina jest zła, ale dla większości nie potrzebna. Zgadza sie obraz na niej jest wyrazniejszy, ale na urządzeniach bez retiny wcale nie jest kiepski.

Masz prawo nie chcieć. Ja również nie chce bolidu F1 mimo, że to szczyt technologii motoryzacyjnej bo wole "tylko" komfortowe limo. Jednak to co kto woli to jakby osobny temat ;) Stawiamy tu pewne osoby przed oczywistym faktem - lepszy obraz jest bez widocznych pikseli od takiego z widocznymi i one same za jakiś czas tak będą mówić. Prawdopodobnie musi ich w tym upewnić Tim Cook.

#316 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 00:15

Ekran jest bardzo dobry i z odległości lekko zgiętego łokcia wygląda rewelacyjne. Ale po wpisaniu pierwszej lepszej strony internetowej widać, że to jednak nie retina. Reszta jest bez zastrzeżeń.

#317 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2012 - 08:52

Zamówiłem też smart cover, ale coś na plecy chciałbym, jakiś sylikon czy etui. Możesz coś polecić?

Ja chyba zamowie taki sam zestaw jak do duzego iPada. Smart Cover i Puro Crystal Back :)

#318 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 09:00

Smart cover mam do ipad2 i nie korzystam z tego:) do mini chciałbym jakąś "wsuwkę"

#319 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 09:11

Zamówiłem Puro Cover + folie Zagg. Ciekawi mnie tylko, czy po zastosowaniu smart covera nie będzie się czarny bok wycierać.

- - - Połączono posty - - -

Ja chyba zamowie taki sam zestaw jak do duzego iPada. Smart Cover i Puro Crystal Back :)

Pomyśl o folii Zagg. Ja założyłem na iPhona 5 i jestem zadowolony.

#320 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2012 - 09:25

crisco daj znać jak dojdzie Puro Cover, sam jestem tym zainteresowany. Aha, pokaż zdjęcie iP5 z folią na tyle ;)

#321 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 09:29

crisco daj znać jak dojdzie Puro Cover, sam jestem tym zainteresowany. Aha, pokaż zdjęcie iP5 z folią na tyle ;)

Akurat do iPhona 5 mam folię tylko z przodu bo trzymam go w Case Mate Tough . Do iPada zamówiłem na dwie strony bo różnica w cenie była mala, ale nie wiem czy nalepię też na tył. Puro jutro powinno być.

#322 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 listopada 2012 - 09:59

Ja tam nie lubię foli. W iPhone ma ona sens bo nosi się go w kieszeni z różnymi rzeczami natomiast jak iPada trzyma się w pokrowcu to raczej nie jest potrzebna.

#323 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 10:22

Ja na każde nowe drogie urządzenie zakładam folię. Kiedy sprzedaję aby kupić kolejną generacje sprzęt wygląda idealnie. Widzą o tym wszyscy znajomi, że dbam o elektronikę i nie ma problemu ze sprzedażą. Na Nexusa 7 już jest chętny, w promocji świątecznej sprzedaje go na 3 raty:)

#324 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2012 - 10:25

Nie wyobrażam sobie noszenia telefonu z czymś, tym bardziej kluczami itp jak co niektórzy. Czułbym się jakbym miał piłkę do tenisa w kieszeni. Mega niewygodne.

#325 Wozak

Wozak
  • 73 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 12:34

Ja bym już dzisiaj zamawiał ipada mini w wersji z 3g ale być może szybciej uda mi sie go kupić gdzieś w ispocie niż by przyszedł z AOS. Przesyłka ipada mini z wifi to jakieś 2 tygodnie, a do tego może na black friday apple przewiduje jakieś promocje w AOS ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Bing (1)