Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#151 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2012 - 20:39

to jednak choroba. w sobotę wymacałem w iSpocie w Warszawie czarnego Iphone5. Pierwsze wrażenie: swoja własna chińska podróbka. Drugie wrażenie: lekki, strasznie lekki. Jak atrapy telefonów w Mediamarkt Trzecie wrażenie: nie to nie dla mnie, zostaje przy 4S po nocy. rano już miałem rezerwację 5tki w tmobile. Udało się ściągnąć jedną 64GB i po południu już był w domciu. Dopiero teraz mam czas na unboxing, porównania z 4S (oba białe) i instalację. To co najważniejsze: ciężko się obsługuje jedną ręką :/ coś za coś.

#152 wulkan

wulkan
  • 35 postów

Napisano 30 września 2012 - 20:44

Zachęciliście mnie do odwiedzenia iSpota w Łodzi (w Galerii Łódzkiej). Mieli czarny egzemplarz demonstracyjny (podobnie jak
w Manufakturze).
Muszę powiedzieć, że mam identyczne wrażenie jak niektórzy z Was!
Trzymając czarnego iPhone'a 5 w ręku mam uczucie trzymania czarnej atrapy telefonu. W dodatku tak plastikowej (zapewne przez wagę), że szok!:( Ja się pytam: gdzie ten telefon jest elegancki? Żartujecie sobie chyba:lol:
Oczywiście koniecznie muszę zobaczyć jeszcze białą wersję o pojemności 64GB, którą miałem zamiar kupić w ciemno. Teraz już wiem, że na pewno w ciemno nie kupię. Muszę najpierw ją zobaczyć, bo mimo wszystko zakupu nie wykluczam.
Jeśli chodzi o wzrost szybkości działania (menu i Internet), to w porównaniu z moim iPhonem 4S 64GB jej nie widzę. Również nie widzę poprawy w kwestii dotyku (pod tym względem np. Sony Xperia T bije iPhone'a 4S i 5 na głowę!) oraz w jakości wyświetlanego obrazu (to nie jest taka przepaść, jaka dzieli iPada 2 od nowego iPada).
Poprawa w stosunku do 4S jest za to bezdyskusyjna np. w dźwięku z głośniczka zewnętrznego.

Na koniec moich pierwszych wrażeń powiem tak: Steve Jobs może nie przewraca się w grobie, ale wydaje mi się, że może mu być zwyczajnie żal, że jednak iPhone 5 organoleptycznie nie jest już kontynuatorem tradycji iPhonów, a raczej kopią konkurencji - wagowo i materiałowo (tył w dotyku przypomina moim zdaniem plastik).

#153 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 30 września 2012 - 21:10

To jednak racja że 5 to tylko ewolucja i jeśli ktoś ma 4s to nie ma aż takiego skoku technicznego. Ja jednak raczej kupię iphona 5 ale ja obecnie posiadam 3gs więc tak jak ktoś już wyżej pisał jest to już jakiś skok

#154 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 września 2012 - 21:21

W jaki sposób coś co jest aluminiowe może być w dotyku plastikowe? Proszę o logiczne wytłumaczenie ;) Na temat elegancji nie ma co rozmawiac, bo tylko w naszym kraju za elganckie uchodzą dresy albo skarpetki założone do sandałów :mrgreen:

#155 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 września 2012 - 21:24

Ale moim zdaniem waga jest na minus. Może jestem dziwny ale lubię cięższe telefony jak 4S.

#156 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 postów

Napisano 30 września 2012 - 22:59

4 był deczko zbyt ciężki. Ale 5 jest za lekka ;D I weź tu dogódź wszystkim ;] Bawiłem się też panoramą w ispocie i powiem szczerze, że jest moim zdaniem rewelacyjna.

#157 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2012 - 23:18

Po kilku godzinach, zaczynam się przyzwyczajać do wagi ip5:)
ale nadal denerwuje wyższy ekran i nie możność sięgnięcia do górnych ikon :(
Dołączona grafika

#158 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 30 września 2012 - 23:55

Niestety reklama iphona 5 mówiąca że nadal można obsługiwać ekran jedną ręką troche się nie sprawdza. Być może jest to możliwe ale tylko wtedy kiedy trzyma się go tak jak w tej reklamie Apple - iPhone 5 - Thumb - YouTube jednakże nie wyobrażam sobie innego uchwytu niż taki jaki pokazuje BIGPUN czyli z mały palcem od dołu. W innych przypadkach telefon zawsze mi wypada. No chyba że ktoś ma dużą dłoń.

#159 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2012 - 00:39

Kochani, mam pytanko: W Ip5 (czarnym) testowanym przeze mnie w iSpocie. Ekran safari miał czarną belkę.
Czy tak jest tylko w modelach black? czy można to włączyć w białym?
Bardzo mi się to spodobało i chciałbym tak ustawić w swoim.
Dołączona grafika

#160 Łukasz Bochen

Łukasz Bochen
  • 140 postów

Napisano 01 października 2012 - 07:55

było włączone przeglądanie prywatne (bez zapamiętywania historii)

#161 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 01 października 2012 - 09:32

Ja bez problemu obsługuje go jedną ręką, może dlatego ze mam szczuple dłonie i dosyć długie palce. Dla mnie w sam raz ;)

#162 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2012 - 09:33

@up dzięki

#163 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 października 2012 - 09:58

Obsluga jedna dlonia jest mozliwa i kciuk ma zasieg na caly ekran, ale trzymanie nie jest wtedy pewne zwlaszcza jesli musimy siegac w skrajne punkty np. gorny lewy rog i dolny prawy. Bardzo niewygodne jest uzywanie go w jednej dloni gdy podlaczone sa sluchawki - obsluga calej powierzchni ekranu kciukiem dloni w ktorej go trzymamy jest problematyczna bo przy takim chwycie ciagle mam wrazenie ze zaraz mi wypadnie z reki. Tak wiec przy podpietych sluchawkach gdy musimy siegac w rozne skrajne czesci ekranu lepiej telefon trzymac w jednej dloni a 2giej uzywac do obslugi.

#164 krzyss

krzyss
  • 25 postów

Napisano 01 października 2012 - 11:31

No wiec odebralem w piatek, a weekend pozwolil sie troche pobawic. 1. bateria jest napewno lepsza. Mam szanse uzywac telefonu caly dzien i go nie podladowywac... 2. jest naprawde szybki, przesiadlem sie z 4S ale przesiadka z IP4 to musi byc kosmos bo telefon naprawde szybko dziala. 3. wiekszy wyswietlacz to strzal w dziesiatke jezeli ktos duzo pisze i trzyma telefon poziomo. Naprawde pisze sie lepiej. 4. Mam jakiegos laga przy odbieraniu polaczen, klikam odbierz i czekam ok sekunde i dopiero mnie slychac i slychac rozmowce. Strasznie to wkurzajace, tez tak macie (tmobile) ?

#165 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 października 2012 - 11:33

Porownanie mozliwosci fotograficznych iPhone 5 z pozostalymi modelami iPhone - How does the iPhone 5 camera compare to previous iPhone cameras?

#166 djkicak

djkicak
  • 36 postów
  • SkądRadzionków, PL

Napisano 01 października 2012 - 11:38

Dziś odebrałem telefon od kuriera. Otworzyłem (białego) i patrze, a tu w lewym gornym rogu między wyświetlaczem a tą ramką srebrną ten biały plastyk jest ptrzetarty trochę, chyba to wida fabryczna bo nowiutki zafiowany był. Ale ja to tam smolę, pokrowiec już mam na niego jeszcze tylko folia musi przyjść. Telefon naprawdę szybki, widać to robiąc kilka rzeczy naraz. Przesiadłem się z iphona 4 , mam wrażenie że zanim kliknę to się już dzieje. Panorama super, słuchawki bardzo fajne - ale założyłem sobie na nie gąbki bez tego odpada używanie ich bo by mnie denerwowalo ich wypadanie z uszu. Kabel lightining bardzo poręczny zgrabny, oczywiście na plus. Telefon lekki, myślę kwestia przyzwyczajenia. Aluminium z tyłu dość miłe ale palcuje się bardzo :P. Jestem zadowolony w 100%

#167 vandal

vandal
  • 89 postów

Napisano 01 października 2012 - 12:00

Z tą lekkością to jakieś fanaberie, ja rozumiem żeby to było faktycznie piórko ale to jest zeledwie kilka gram mniej. Dla mnie rewelacja. Używam już od piątku i pod każdym wględem jest lepszy. Jedno tylko dodam, tak jak kolega wyżej pisał, raz przy przychodzącym połączeniu zamulilo telefon, wszystko chodziło ospale i wolno, w tym przewijanie ikon itp. Dopiero restart pomógł. Nie wiem co to było ale zobaczymy czy sie powtórzy. Co do wielkości to jak ktoś ma małe rączki 15letniej azjatki to faktycznie może nie dosięgać górnych ikon, dla mnie rewelacja. Kolorki np. wiadomości (zieleń) też dużo fajniejsze.

#168 wulkan

wulkan
  • 35 postów

Napisano 01 października 2012 - 13:14

W jaki sposób coś co jest aluminiowe może być w dotyku plastikowe? Proszę o logiczne wytłumaczenie ;)

Nie mam pojęcia jak to logicznie wytłumaczyć, ale takie jest moje wrażenie! Do głowy przychodzi mi w tej chwili porównanie plastikowych krzyżyków srebrnych przy różańcach (z daleka wyglądających na srebrne, a z bliska to plastikowa tandeta) z tymi prawdziwie srebrnymi. Tak w moim odczuciu wypada porównanie ramki iPhone'a 5 do ramki iPhone'a 4S.
Dziś oglądałem w PLAY-u w Manufakturze demonstracyjną wersję białą i miałem identyczne odczucia, jak wczoraj!
Dobrze, że ta biała wersja jeszcze jakoś wizualnie ujdzie, ale generalnie wolałbym, żeby iPhone 5 wyglądał tak, jak iPhone 4S, tyle że oczywiście w powiększonym formacie:wink:

... ciężko się obsługuje jedną ręką :/

A ja tam nie mam najmniejszych problemów z obsługą jedną ręką Sony Xperii T, Samsunga Galaxy S III i tym bardziej iPhone'a 5;)

---------- Wpis dodano o 14:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:51 ----------

Porownanie mozliwosci fotograficznych iPhone 5 z pozostalymi modelami iPhone - How does the iPhone 5 camera compare to previous iPhone cameras?

Faktycznie zdjęcia z 5-tki robią duże wrażenie!

#169 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 października 2012 - 13:16

Obsługa jest możliwa, ale staje sie mniej wygodna / bardziej niepewna gdy telefon musi delikatnie zmienic polozenie w dloni, gdy trzeba wyciagnac kciuk. Trzeba chyba by miec 10-centymetrowe kciuki zginane w 3 miejscach aby do tego nie dochodzilo ;)

U mnie telefon lezy na dloni, nie trzymam go palcami i w takim przypadku obsluga kciukiem wygodniejsza jest w mniejszym telefonie. Swietnie widac to na fotach - przy siegnieciu do ostatniego rzedu ikon dwa palce ktore sa pod telefonem zmieniaja swoje polozenie co sprawia ze telefon przesuwa sie w dloni i chwyt przez to jest mniej pewny. Kiedy palce ulozone sa tak jak na trzeciej focie i z latwoscia siegam do gornej krawedzi ekranu wtedy niewygodnie obsluguje sie to co jest w jego dolnej czesci i trzeba znowu poprawic telefon / zmienic polozenie palcow aby np. wygodnie pisac na klawiaturze ktora wyswietlana jest u dolu.

Dołączona grafika

Do tego przy takim polozeniu telefonu naciskanie na cos na gorze ekranu sprawia ze telefon z racji swojej dlugosci zaczyna dzialac jak dzwignia i dol ma tendencje do wedrowania po malym palcu na ktorym sie opiera krawedzia. Sprawia to wrazenie niepewnosci i tego ze za moment wypadnie. Trzeba sie do tego przyzwyczaic.

PS. Dloni 15-letniej azjatki nie mam, mierze 197cm wzrostu i zarowno dlonie jak i palce mam proporcjonalne do reszty ciala ;)

#170 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:13

Konstrukcja to całkowicie inna bajka, nie dość, że jest dużo cieńsza to jeszcze z całkowicie innego materiału.
Niestety i tu powiem z całą stanowczością waga tego telefonu to mega minus. Czuć jakby się miało bazarowego Samsunga w dłoni.
Szkło to jednak było mega na plus.

Witam,

tutaj zgadzam się z tobą w 100%

Porównanie zdjeć

Pozdrawiam

GAMA007

#171 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 01 października 2012 - 14:36

W Verizon poprawiono błąd,powodujący użycie sieci 3G mimo podłączenia do WiFi.Nie macie takiego problemu u siebie?Ja mam tak,że gdy odblokowuję klawiaturę ikona WiFi dopiero sie po chwili pojawia...[URL="http://9to5mac.com/2012/09/30/verizon-iphone-5-carrier-update-to-eliminate-data-usage-while-connected-to-a-wifi-network/#more-243098"][/URL]

#172 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:40

To tak jak w ip4, gdy telefon uśpiony to korzysta z 3G.

#173 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 01 października 2012 - 14:45

To tak jak w ip4, gdy telefon uśpiony to korzysta z 3G.

Czyli niedobrze...

#174 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:49

Raczej normalne ;)

#175 wolek92

wolek92
  • 96 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:54

Mam pytanie odnośnie jakości zdjęć w iPhonie 5, a powyższe testy aparatów niewiele mi mówią. Posiadam iPhone 4 i ogólnie jestem zadowolony z aparatu, lecz niebawem będę potrzebował, aby mój telefon robił trochę lepsze zdjęcia. Będę wymieniał telefon na iPhone 5. Czy różnica między aparatami 4 a 5 jest znacząca? Wiem, że odpowiedź na powyższe pytanie to subiektywna ocena, ale czy proszę o przybliżone porównanie. ;) Przepraszam za lekki OT ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych