Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1823 replies to this topic

#601 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 21 October 2012 - 10:31

Ja mojego czarnego iphona 5 mam już prawie dwa tygodnie. Używam go normalnie a nie obchodze się z nim jak z jajkiem - zero rys, obudowa wciąż czarna :-)

Ja w gruncie rzeczy też nie obchodzę się jak z jajkiem, ale dbam o niego:) A widzisz stało się;)

@EMU reklamujesz, czy olewasz temat?

nie reklamuję, olewam to. Jak będzie się to dalej posuwać zamienię na białego i będzie po problemie. Telefon chodzi idealnie, nie mam żadnych innych problemów z nim. Bateria zdecydowanie lepsza niż w 4s. Nie chce wpaść z deszczu pod rynnę:)

#602 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2012 - 10:57

EMU, widzę, że masz też galaxy s3. Mógłbyś napisać kilka słów o nim względem ip 5? Jak jest z obudową s3? rzeczywiście taka słaba i pękająca?

#603 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 21 October 2012 - 11:23

Właśnie tego w galaxy s3 najbardziej sie bałem. Ale mimo że jest to plastik i wrażenie robi ze słaby jest bardzo wytrzymały. Wyświetlacz w galaxy jest bardzo dobry, równie dobry jak w ip5. Ale jest jedna rzecz dzięki której s3 ma na noc do ip5 i wcześniejszych 4s i 4. To system. W galaxy s3 nie mam prawie nic zainstalowanego a system potrafi sie zawiesić lub bardzo zwolnić. Myśle ze gdyby s3 miała iOS była by naprawdę świetnym telefonem i wtedy można by było sie przyczepić jedynie do wykonania obudowy.

#604 Shalatar PL

Shalatar PL
  • 67 posts
  • SkądOśw

Posted 21 October 2012 - 13:20

ja mam czarnego od 2 tygodni, dbam o niego jak nie wiem o co (mój pierwszy iphone i pierwszy telefon w kategorii drogi ;D) a jednak mam podobne mini odpryski na ramce. Od początku noszę w pokrowcu (i to dobrym dość, z ispotu I-luv) i i tak pojawila się kolejna kropka. Są one mikroskopijne ale ja wiem że one tam są po prostu. Trochę obawiam się że zaraz będzie ich więcej. W ispocie czarny telefon ma to samo więc nie wierze ze ktoś z pierwszej dostawy ma idealną obudowę.

#605 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2012 - 14:07

@EMU, Dzieki za odpowiedz. Hm, nie sadzilem, ze wciaz jest to problem. Przy takim sprzecie nie powinno byc takich problemow. Ale do s3 przyciaga mnie ten ekran i wieksza otwartosc systemu. No nic, zobaczymy.

#606 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 21 October 2012 - 14:16

Winny jest pewnie pokrowiec, zwłaszcza iLuv - drobinki zwykle dostają się pomiędzy telefon a pokrowiec i działają jak papier ścierny... iP4 też maja rysy jak są w pokrowcach-pleckach

#607 Ileev

Ileev
  • 137 posts
  • SkądŻory, PL

Posted 21 October 2012 - 14:29

@EMU, Dzieki za odpowiedz. Hm, nie sadzilem, ze wciaz jest to problem. Przy takim sprzecie nie powinno byc takich problemow. Ale do s3 przyciaga mnie ten ekran i wieksza otwartosc systemu. No nic, zobaczymy.

Może mój post będzie trochę poza temat, ale chciałbym odnieść się do otwartości Androida.

Jestem użytkownikiem Androida już od dwóch lat. Najpierw SGS, teraz SGS2 i powiem Ci, że na początku byłem zafascynowany możliwością zmiany wszystkiego. Nowe romy, modyfikacje, wygląd itd. Jednak teraz już chyba z tego wyrosłem. Znudziło mnie szukanie lepszych, sprawniejszych i szybszych romów. Już od dobrych paru miesięcy siedzę na ICS od Cyanogenmoda. Nie robię aktualnie nic czego nie mógłbym zrobić na Iphonie. Aplikacje pobieram z Google Play, nie potrzebuje nawet eksploratora plików bo i po co skoro nic nie zmieniam wewnątrz systemu.

To jest tylko moja opinia więc niech mnie ktoś tu zaraz nie hejtuje albo nie wylicza plusów i minusów iOSa/Androida. Polecam zastanowić się dwa razy zanim zdecydujesz się na telefon z Androidem.

Sorry za offtop.

#608 Shalatar PL

Shalatar PL
  • 67 posts
  • SkądOśw

Posted 21 October 2012 - 14:30

Tak, tylko czytałem o tych pokrowcach i codziennie conajmniej raz przedmuchiwałem i przecierałem go z kurzu itp (telefon też ofc). Poza tym nie wiem czemu doczepiliście się tak tego Iluv, miałem ostatnio w ręku coś od puro i specka. Puro to porażka, wieje tandetą a speck ma bardzo podobny rodzaj gumy (więc drobinki też chyba się dostaną). Moim zdaniem po prostu czarny kolor tak ma. I jeszcze jedno, ostatnio jakiś tam szef foxconnu mówił że iphone 5 to najtrudniejsze co robili i ciągle się uczą jego budowy... Brzmi to jakbym wydał kilka tysięcy po to żeby zostać beta testerem.

#609 kalipawel

kalipawel
  • 5 posts

Posted 21 October 2012 - 15:04

Panowie mam pytanie chcę kupić na stronie apple store 3 sztuki iphone'a 5 16gb lecz wyskakuje mi limit 2 sztuk na klienta i tutaj moje pytanie jak chcę kupić 3 sztuki to muszę składać 2 zamówienia na 1 dwie sztuki a później 1 sztuka czy już w 2 zamówieniu muszę podać inne dane ? Pozdrawiam

#610 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2012 - 15:09

Jeżeli ktoś ma wątpliwości o trwałość czarnej wersji polecam przejść się do iSpot'a w Złotych Tarasach, krawędzie świecą się na srebrno.

#611 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 21 October 2012 - 15:10

Może mój post będzie trochę poza temat, ale chciałbym odnieść się do otwartości Androida.

Jestem użytkownikiem Androida już od dwóch lat. Najpierw SGS, teraz SGS2 i powiem Ci, że na początku byłem zafascynowany możliwością zmiany wszystkiego. Nowe romy, modyfikacje, wygląd itd. Jednak teraz już chyba z tego wyrosłem. Znudziło mnie szukanie lepszych, sprawniejszych i szybszych romów. Już od dobrych paru miesięcy siedzę na ICS od Cyanogenmoda. Nie robię aktualnie nic czego nie mógłbym zrobić na Iphonie. Aplikacje pobieram z Google Play, nie potrzebuje nawet eksploratora plików bo i po co skoro nic nie zmieniam wewnątrz systemu.

To jest tylko moja opinia więc niech mnie ktoś tu zaraz nie hejtuje albo nie wylicza plusów i minusów iOSa/Androida. Polecam zastanowić się dwa razy zanim zdecydujesz się na telefon z Androidem.

Ja też od 2 lat korzystam z androida: SGS, LG O3D i SGS2, byłem też modem na forum android (pewnie wiecie, które to) i jednak coś mnie podkusiło do iOS. Korzystam od ponad tygodnia i przy nim raczej zostaję.

Co do iP5, to bawiłem się czarnym w iSpocie i nie zauważyłem na szybko żadnych rysek. Kolega bawił się w orange to mówił, żę były, ale jak przejechał palcem to ich nie było :D Używa ktoś ip5 i ip4s jednocześnie ? Duża różnica w szybkości ? Warto się przesiadać ? Bo ja to się bawiłem tylko z paręnaście minut :P

#612 vrack2

vrack2
  • 291 posts
  • SkądBirmingham/Nottingham

Posted 21 October 2012 - 17:00

Dlaczego rozpaczamy nad małymi ryskami lub odpryskami na iP5? Ehh, po 2 tygodniach wszystkim przejdzie :razz:

#613 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 21 October 2012 - 17:01

Sorry za offtop.

Było zaczekać na Window Phone 8 :)

#614 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 21 October 2012 - 17:47

Dlaczego rozpaczamy nad małymi ryskami lub odpryskami na iP5? Ehh, po 2 tygodniach wszystkim przejdzie :razz:

Ja nie rozpaczam:) Tylko informuję. Zawsze można zmienić na białego:)

#615 Gemini

Gemini
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 October 2012 - 18:28

No chyba dlatego, że telefon za 3000 zł nie powinien być tandetnie wykonany? Chyba, że Ty nawet jakby się rozsypywał to byś się cieszył.

#616 komrat

komrat
  • 77 posts

Posted 21 October 2012 - 20:48

Dzięki za informacje, chciałem się dowiedzieć, jak to jest z tą czarną obudową.

#617 Blowy

Blowy
  • 72 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 October 2012 - 21:43

Sorry za offtop.

Wyjąłeś mi to z ust, z tego samego powodu przesiadam się z Andka na iOS, zaczynam od iPhona 5

#618 skosu

skosu
  • 260 posts
  • SkądKielce, PL

Posted 21 October 2012 - 22:13

Co do iP5, to bawiłem się czarnym w iSpocie i nie zauważyłem na szybko żadnych rysek. Kolega bawił się w orange to mówił, żę były, ale jak przejechał palcem to ich nie było :D Używa ktoś ip5 i ip4s jednocześnie ? Duża różnica w szybkości ? Warto się przesiadać ? Bo ja to się bawiłem tylko z paręnaście minut :P

Ja używam iP5 i 4S jednocześnie. Różnica w szybkości działania jest zauważalna, ale nie jest to ogromny skok. 4S przez mniejszą ilość RAM musi np. ładować strony w safari od nowa, wejście do ustawień też zajmuje chwilkę. To jest różnica maksymalnie 2 sekund. Ale zdecydowanie bierz iP5, nawet się nie zastanawiaj, jest świetny :)

#619 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 21 October 2012 - 22:18

Nie mam możliwości się zastanawiać. Z ip4s zostaję na rok i później kupię coś nowego z androidem lub ip5s. Myślę, że 4s spokojnie wytrzyma jeszcze rok. Posiadaczom 5 pozostaje tylko pozazdrościć :P Co, by nie było OT, to napiszę, że dziwne wrażenie oprócz wyświetlacza robi waga telefonu. Jest dziwnie lekki choć w ręce sprawia wrażenie "nabitego". Co do szybkości jak przez kilkanaście minut się bawiłem 4s i 5 to zauważyłem różnicę w robieniu zdjęć hdr oraz safari.

#620 Robczan

Robczan
  • 185 posts

Posted 22 October 2012 - 09:17

Czy wiecie ile trzeba będzie jeszcze czekać na iPhona w Polsce? Zamówiłem go z apple store zaraz po tym jak pojawiła się taka możliwość, czyli 28 września i nadal czekam... Status zamówienia pokazuje, że dostawa ma nastąpić w dniach 25-31 października, ale gdy wejdzie się na stronę sklepu to przy wyborze iP5 czas dostawy 3-4 tygodnie...

#621 dominias

dominias
  • 208 posts

Posted 22 October 2012 - 09:37

Tiaaaa. Iphone 5 64 gb. Mam go dwa dni. Wersja biała z orange.pl. Niestety dead pixel:(( a ogólnie tel spasowany dobrze bez odprysków i rysek. Co teraz zrobić się pytam? :) olać czy czekać na nowego nie wiadomo jak długo i wymieniać. A może dostane jeszcze gorszego

#622 kamil1114

kamil1114
  • 596 posts

Posted 22 October 2012 - 10:53

Czy wiecie ile trzeba będzie jeszcze czekać na iPhona w Polsce? Zamówiłem go z apple store zaraz po tym jak pojawiła się taka możliwość, czyli 28 września i nadal czekam... Status zamówienia pokazuje, że dostawa ma nastąpić w dniach 25-31 października, ale gdy wejdzie się na stronę sklepu to przy wyborze iP5 czas dostawy 3-4 tygodnie...

Prawdopodobnie od 25 będzie wysyłka pierwszych iphonów ,tak jak pisze w AOS ,więc już nie długo ;)

#623 eurologia

eurologia
  • 3 posts

Posted 22 October 2012 - 11:03

Witam,
czy test wykonany przez gsmarena jest miarodajny? Czy takie rezultaty są osiągalne?
Posted Image

#624 Spike

Spike
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 October 2012 - 11:24

Kupiłem iPhona 4 dawno jakoś za raz po jego premierze, byłem z niego bardzo zadowolony, dużo aplikacji, świetny wyświetlacz,aparat oraz odtwarzacz muzyczny. Wtedy mówiłem że nie wyobrażam sobie aby telefon mógł być jeszcze lepszy. Jakieś pół roku później wyszedł iPhone 4S dla mnie to żadnej różnicy nie było, bynajmniej ja sam żałowałem sobie kupić bo nie widziałem w tym sensu. Stwiedziłem że poczekam aż wyjdzie iPhone 5. Jednak los chciał że przyszło mi kupić Samsunga Galaxy S3 który generalnie mi się podobał wizualnie. Duży wyświetlacz,cieniutki, żywe kolory,lekki. Co prawda z początku podobał mi się Android jednak z czasem można było dopatrzeć pewne nie dociągniecia jak np. Niektóre aplikacje nie były dostosowane do rozdzielczości. W Google Play jest dużo rzeczy do ściągniecia jednak wiele się znich nie nadaje albo nie działa. Jakiś miesiąc po moim zakupie zobaczyłem zdjęcie prototypu iPhona 5 z początku jakiegoś szału na mnie nie zrobił, nie wiele większy wyświetlacz, trochę zmieniony wygląd oraz zmienione wejście do ładowania telefonu oraz inne miejsce umieszczenia wejścia na słuchawki. Jednak jak zobaczyłem nowe dzieło Apple na żywo, to się w nim zakochałem. Jest leciutki, wygląda bardzo zgrabnie, robi super zdjęcia, do tego działa mega,mega szybko,wyświetlacz bardzo czysto pokazuje to co jest na wyświetlaczu, widać że wszystko współgra ze sobą świetnie. Sprawdziłem mapy na które było tyle skarg i moim zdaniem są całkiem wporządku ale nie powiem na ich temat nic więcej bo jeszcze ich w praktyce nie testowałem. Kamera z przodu jest o wiele lepsza niż ta w poprzednim iPhone który miałem czyli iPhone 4. Tryb panoramy działa obłędnie, korzystałem z tego w Samsungu Galaxy S3 i jednak nie robiło to takiego wrażenia jak na iP5. Od razu wiedziałem że muszę go mieć i tego samego dnia kupiłem iPhona w sklepie Apple. Teraz przyszło mi tylko czekać aż będę jednym ze szczęśliwych posiadaczy nowego iPhona. Mam nadzieję że nie dostane go z jakimiś wadami o których można przeczytać, jednak mogę dodać że gdy kupiłem Samsunga Galaxy S3 to też miał wade, w salonie powiedzieli że to rozmagnetyzowany wyświetlacz. Więc to się czasem zdaża każdej firmie. Na zakończenie chciał bym dodać że jeśli planował ktoś zakup Samsunga Galaxy S3 a wcześniej miał iPhona to niech się lepiej zastanowi ze dwa razy. Bo Apple ma w sobie coś takiego do czego się człowiek przywiązuje.

#625 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 October 2012 - 11:44

a oto jak działa purple halo i w jakich okolicznościach się pokazuje:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

źródło światła musi być bezpośrednio poza granicą soczewki. sorry za jakość chciałem po prostu pokazać o co to całe "halo"

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users