Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4s czy iPhone 5 co kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
455 odpowiedzi w tym temacie

#151 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 14 stycznia 2013 - 14:53

Dziwię się Wam, że doradzacie koledze starszy i w sumie słabszy sprzęt. Przecież nawet się nie określił na temat ilości przechowywanych plików. Po prostu zadał otwarte pytanie. Moim zdaniem zdecydowanie 5. Większy ekran, ekstra procek, jeszcze lepsza grafa, smuklejszy, dłuższy cykl życia, lepsze foto. Dziś chodzą obydwa podobnie szybko, ale przy nowych wydaniach iOS piątka będzie już szybsza. Owszem, 4S to ekstra sprzęt, ale gdy niewiele drożej jest 5, to tylko ją wybrać. No chyba, że zamierzamy trzymać tam 120 gierek i 5000 utworów dla samej zasady to polować na 4S 64 GB.

#152 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 14 stycznia 2013 - 14:59

Moim zdaniem zdecydowanie 5. Większy ekran, ekstra procek, jeszcze lepsza grafa, smuklejszy, dłuższy cykl życia, lepsze foto. Dziś chodzą obydwa podobnie szybko, ale przy nowych wydaniach iOS piątka będzie już szybsza.

Nie każdemu musi pasować nowszy wygląd piątki. Są zwolennicy jak i przeciwnicy nowego wyglądu iP. A z tym lepszym foto bym polemizował.

#153 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 stycznia 2013 - 15:55

Cała kwestia sprowadza się w Jego przypadku do pojemności. Widać, że 16GB (realne 14GB) mu nie wystarczy. Biorac iPhone 5 16Gb będzie narzekał na brak pamięci... Ja najbardziej polecam iPhone 5 ale wyłącznie 32GB lub 64GB wyłacznie z możliwością bezproblemowej selekcji dobrej sztuki, bądź zwrotu/wymiany na nowy co oferuje np. apple.pl. i potem dbanie o tego iPhone, gdyż jest najbardziej ze wszystkich podatny na defekty obudowy. Niech bierze 4S wyłacznie wtedy gdy kasa odgrywa decydującą rolę, tylko niech ma na uwadze, że to też nie jest telefon idealny, główne mankamanty jest ciężki, grzeje się jak piekarnik, nie trzyma mocno siły zasięgu i ma dosć zażółcony ekran, czego wiele osób nie toleruje. Bezdyskusyjne plusy to mocna wytrzymała obudowa, chyba najlepsza konstrukcja ze wszystkich iPhoneów, no i oczywiście na dzień dzisiejszy cena, w tym za model 32GB. Powinien też zwrócić uwagę na ofertę konkurencji z gniazdem rozszerzeń na dodatkową pamięć.

#154 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 16:39

3,5 cala to już przeszłośc. 5tka jest lżejsza i lepiej leży w dłoni. Prędkość zdecydowanie na korzyść 5tki. Ci co mieli długo 4S jak ja i przesiadli się na 5tke odczują różnice. Zdjęcia robią takie same. Technologia nie stoi w miejscu deweloperzy też nie. Z czasem 4S nie będzie ogarniał najnowszych aplikacji. Już ma z tym problem. Dlatego ja bym nie wybrał 4S.

#155 Kacper Moritz

Kacper Moritz
  • 18 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 18:23

Cieszę się Chłopaki, za takie szybkie odpowiedzi. Myślałem też nad iP5 32gb, ale tu już cena 1099zł. Zastanawiam się nad tym mocno, ale wszystko zależy od rodziców..., czy uda się namówić, czy też nie (oczywiście z wkładem własnym :P) Aktualnie na karcie pamięci mam samą muzykę - 2gb. Aplikacji mam 54 - ale to tylko 700 mb i w dodatku na telefonie. Filmy czasami mi się zdarzają, ale rzadko. Co do wypowiedzi kolegi na wcześniejszej stronie. Przepraszam, że wprowadziłem Cię w błąd (sądząc po wypowiedziach), ale o tym, że mają aparat i kamerę to wiem, chodziło mi o to czy jest jakaś różnica. Co do USB. Można przesyłać pliki przez USB, jak w normalnym telefonie ? Oczywiście iTunes jest obowiązkowe. Dzisiaj udało mi się dorwać kumpla, który ma iP4. Waga mi odpowiada (niewiele cięższy od Sensation), muzyka powala (nawet Beats Audio się chowa), płynność i stabilność - no po prostu bajecznie. Za piątką jest również argument, że można drożej sprzedać..., tylko po co ? Dla mnie Android już odpada. Ciągle niedopracowania (np. w przypadku HTC - zamiast ładnego, jednolitego koloru, mamy połączenie koloru z ICS + tysiące odcieni zieleni, co wygląda okropnie). Jeszcze jedno pytanie. Można w jakiś sposób, bez JB zmienić skórki, dźwięk SMS ? Kiedyś w wielu telefonach było to niedostępne. Nie wiem, jak to jest w iOS.

#156 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 14 stycznia 2013 - 18:26

3GS jeszcze daje radę, a gdzie tu do 4s bez przesady. Co do grzania problemów tez nie zauważyłem. Tyle lat wszyscy używają 3,5", pare miesięcy temu pojawił sie troszkę dłuższy ekran i od razu przeszłość :D niech autor powie czy mu 16gb wystarczy. Wtedy bedzie wiadomo

#157 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 20:33

3,5 cala to już przeszłośc. 5tka jest lżejsza i lepiej leży w dłoni. Prędkość zdecydowanie na korzyść 5tki. Ci co mieli długo 4S jak ja i przesiadli się na 5tke odczują różnice. Zdjęcia robią takie same. Technologia nie stoi w miejscu deweloperzy też nie. Z czasem 4S nie będzie ogarniał najnowszych aplikacji. Już ma z tym problem. Dlatego ja bym nie wybrał 4S.

Może i 3,5 cala to przeszłość. Ale niektórym to wystarcza spokojnie. Chyba,że ktoś przegląda internet pół dnia na telefonie to może narzekać.

Miałem zamiar kupno iphona 5,ale jak wziąłem go do ręki to przeszła mi ochota. Jego wymiary,wygląd jest dla mnie conajmniej dziwny i nie do zaakceptowania. 4S o wiele lepiej się prezentuje pod względem stylistycznym a nadal jest sprzętem,który w zupełności wystarczy w dzisiejszych czasach.

#158 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2013 - 21:17

Żadna przeszłość, prawie każda kobieta Ci powie, że woli 3,5 cala. Bez skojarzeń proszę ;p

#159 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 14 stycznia 2013 - 21:24

"Chyba,że ktoś przegląda internet pół dnia na telefonie to może narzekać." Większość ludzi przegląda internet w trybie landscape, także dłuższy ekran za wiele tutaj i tak nie da ;)

#160 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2013 - 22:27

Ja przez 3 miesiące używania iP5 widze na razie jedna zalete ekranu 16:9. Jak sobie robie mirroring przez Apple TV to nie mam czarnych pasków po bokach tylko jest "full screen". Jak ktoś tego nie robi to w zasadzie nie ma żadnej faktycznej zalety, poza wkrętem "lepszy bo większy".

#161 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 23:21

. Jak ktoś tego nie robi to w zasadzie nie ma żadnej faktycznej zalety, poza wkrętem "lepszy bo większy".

Byłaby to zaleta gdyby nie był w takich dziwnych proporcjach. Za bardzo jest wydłużony przy swojej szerokości.

#162 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 23:53

Miałem taką samą sytuację jak Kacper Moritz, 4s 32 lub 5 16. Również w playu.. Początkowo skreśliłem playa, ponieważ w orange mógłbym DUŻO zaoszczędzić, ale z drugiej strony te telefony tam nie istnieją, a nie mam zdrowia, żeby po całym dniu pracy siedzieć jeszcze na stronie orange.pl i odświeżać co chwile ofertę. Wybrałem iP 5 16GB. Dlaczego? Otóż zawsze, całe życie odkąd będąc kurduplem miałem pierwszy komputer (w zasadzie brat), miałem ograniczoną ilość pamięci na sprzęcie. dysk 800mb na tym kompie, później Siemens SL45i z kartą 32mb (całe 6-7 piosenek do słuchania!), nokia i teraz ZTE z odpowiednio jedno i dwugigabajtowymi kartami. Nauczyło mnie to oszczędzać miejsce na nośnikach. Jakkolwiek muzyki mam całą masę, do tego jestem muzykiem i ciągle coś tam grzebię, to nie mam potrzeby noszenia przy sobie niezliczonej ilości albumów. Filmy oglądam tylko na komputerze / w kinie. Pewnie, byłoby świetnie mieć 32GB lub 64GB, ale nie jest mi to niezbędne, a na pewno nie za 1000 zł więcej (gdzie jest to już prawie połowa kasy na nówkę z AOS). Dlaczego iP 5 a nie 4s? A... prosta sprawa, wielkie łapy i do tego będę wymagał od tego telefonu, żeby po prostu zasuwał bez zająknięcia. Nie będzie specjalnie katowany, ale nie może być tak, że z jakiegoś powodu będzie mi się przycinał przy pisaniu smsów/maili, bądź w sytuacjach gdzie mam parę sekund na ogarnięcie autobusu na przykład. Wiadomo - pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Byłem natomiast w iSpocie i bawiłem się po pół godziny piątką i 4s i przepaść między nimi rozwiązała wszelkie wątpliwości. No, to taka jest moja historia, przyjdzie telefon to będę płakał lub się cieszył. :)

#163 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 01:28

Ja kupiłem 4s za 1450 pln nówkę i jestem bardzo zadowolony. Na razie 5-tke sobie odpuściłem.

#164 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 15 stycznia 2013 - 05:29

Gurf napisałeś to tak jakby 4s lagowal czy coś a każdy wie ze ten tel działa bez zajakniecia. Bawilem sie nimi jednocześnie i jakoś tej przepaści nie zauważyłem tak samo jak większość testerow.

#165 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 08:16

ja stalem przed dylematem wymiany 4s z doplata na 5 i powiem szczerze pomimo początkowych dylematow, nie moglem podajc lepszej decyzji;) Iphone 4s jest super ale 5 to inna bajka... Do momentu przesiadki tez myslalem ze roznice sa zbyt male, aby były widoczne. Ładowanie stron internetowych - poezja. Ogolna, odczuwalna wydajność również na wyższym poziomie niż w 4s. Dzwięk z głośniczków jakby głosniejszy. A do tego ta lekkość. Ja nie żałuje i myślę, że jak wybierzesz 5 to również nie pożałujesz wyboru.

#166 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 15 stycznia 2013 - 16:48

Gurf napisałeś to tak jakby 4s lagowal czy coś a każdy wie ze ten tel działa bez zajakniecia. Bawilem sie nimi jednocześnie i jakoś tej przepaści nie zauważyłem tak samo jak większość testerow.

Potwierdzam. iPhone 4S na iOS 5 jest praktycznie tak samo szybki jak iPhone 5. Dopiero na iOS 6 zaczyna być zauważalna różnica, ale nadal na 4S tragedii nie ma i pewnie będą to jeszcze optymalizować w kolejnych update'ach softu.

Co do ekranu, również uważam, że jest za wąski, szczególnie w trybie właśnie landscape jest to dokuczliwe. Wówczas w landscape ekran jest z tej perspektywy szeroki, ale za to niziutki i chciałoby się co najmniej jeden rząd więcej. Surfując po necie w takiej perspektywie czuję się jakbym miał 2,5m wzrostu i wchodził do pomieszczenia o wysokości 2m.

#167 Kacper Moritz

Kacper Moritz
  • 18 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 19:22

Chłopaki, ponawiam pytanie o te kolory skórek :P Chyba zdecyduje się na iP 5 16 gb. Aktualnie mam te 32gb, ale sama muzyka 2 gb i nic więcej. Reszta pusta. Mój aktualny telefon jest cały z aluminium, więc wykonanie mi pasuje. Ekran 4,3", więc nauczyłem się tak władać ręką, żeby tylko ona była potrzebna :P Jak jest z mankamentami kolorów ? Który bardziej trwalszy ? Osobiście podoba mi się czarny, ale nie jest bardziej podatny na uszkodzenia ? Na co zwrócić uwagę podczas odbioru w salonie Play ? Jak jest z tymi plamami na ekranie ?

#168 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 15 stycznia 2013 - 20:01

Obie wersje kolorystyczne są tak samo podatne na uszkodzenia, tylko na grafitowej bardziej rzucające się w oko. Przy zakupie zwróć uwagę, żeby opakowanie nie było wcześniej otwierane, bo jak Ci przyniesie bez folii tzn, że już ktoś wcześniej odrzucił z jakiegoś powodu. Poza tym zanim wyjdziesz z salonu sprawdź telefon dokładnie pod kątem rys i wgnieceń. Jeśli zauważysz domagaj się nowego egzemplarza. Ekranu całego i tak dobrze w salonie nie sprawdzisz. Raz, ze za duże światło, a dwa musiałbyć przeprowadzić cały proces aktywacji i potem powgrywać tapety RGB tak, by całą powierzchnię ekranu przetestować.

#169 vannityy

vannityy
  • 106 postów
  • SkądSopot, PL

Napisano 24 stycznia 2013 - 22:21

Ja dla odmiany napaliłem się na iPhone ale wersję 4S 16 GB, głównie zadecydowała o tym sytuacja finansowa, brak większych środków majątkowych, jak i brak większych wymagań co do telefonu. Jako, że chciałbym kupić telefon nowy - zastanawiam się co jest najlepszą opcją - muszę zrezygnować z umowy z Orange z uwagi na fakt, że wszystkie 4S'ki zostały wyprzedane, dlatego rozmyślam nad telefonem w ofercie PLAY tutaj odpowiednio - FORMULA 4.0 lub FORMULA L (89) Zastanawiam się także czy nie lepiej nie przedłużyć umowy w Orange , wybierając plan taryfowy bez telefonu, który zakupię gdzie indziej. W EuroRTV - cena - 2699 zł ( trochę lipnie ) Natomiast w Apple Store - 2399 zł, co też wydaję się dosyć wygórowana cena z uwagi na fakt, iż iPhone 5 16GB jest dostępny w AS za 2899 zł. A może Wy jesteście w stanie zaproponować ofertę która wydaje się być najrozsądniejsza i najkorzystniejsza? Liczę na Wasze sugestie i uwagi. Pozdrawiam, Miiichał ;-)

#170 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 stycznia 2013 - 23:34

Znasz tylko 2 najdrozsze sklepy w tym kraju? Na allegro masz nówke z pocałowaniem w reke za 1700.

#171 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 23:44

Moim zdaniem jesli kierujesz sie na nówke czy abonament, to najlepiej wziąć iPhona 5. No chyba że Allegro :)

#172 vannityy

vannityy
  • 106 postów
  • SkądSopot, PL

Napisano 24 stycznia 2013 - 23:54

ale przeglądając inne wpisy jeśli chodzi o kupno jabłka przez Allegro nakłaniacie do kupna tylko przy możliwości odbioru osobistego. można zaryzykować i kupić kota w worku :/ P.S Te sklepy podałem jako przykład :) niekoniecznie chciałbym dokonać tam zakupu.

#173 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2013 - 01:27

Można po prostu kupić u kogoś z dużą ilością pozytywnych komentarzy i wszystko będzie cacy.

#174 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 25 stycznia 2013 - 02:26

A może Wy jesteście w stanie zaproponować ofertę która wydaje się być najrozsądniejsza i najkorzystniejsza? Liczę na Wasze sugestie i uwagi.

Pozdrawiam,

Miiichał ;-)

Allegro zafoliowana nówka 4S 32GB za 2k jak dobrze poszukasz i będziesz miał odrobinę szczęścia :) Oczywiście odbiór osobisty.

#175 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 25 stycznia 2013 - 07:12

Zawsze możesz wziąć paczkę pobraniowa z możliwością sprawdzenia przy odbiorze. Więc ryzyko zerowe.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych