Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4s czy iPhone 5 co kupić?

• Please log in to reply
455 replies to this topic

#276 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 15 February 2013 - 22:23

a ktoś ma może inne sugestie?

#277 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 15 February 2013 - 22:31

Nie możesz się zdecydować? Jak masz kase i stać Cię na wydatek rzędu 2100-2500 zł na allegro lub od operatora 2500+ , to bierz iPhone'a 5 . Jak nie masz takiej gotówki - 4S. Pozdrawiam

#278 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 16 February 2013 - 00:07

Kupując telefon na 2-3 lata to tylko iP5 , mocniejszy przez co starczy na dłużej :)

To, że mocniejszy to jedno, ból jest z tym, że przez zmianę proporcji ekranu, nie tak długo 90% aplikacji będzie tylko w proporcjach 16x9, sam port 30-pinowy będzie problemem przy przyszłych zakupach np. iPad'a czy pozostałych jabłkowych bzdurek - te dwie pierdółki sprawiają, że w przeciągu roku, czy dwóch starszy ajfon będzie wymagać więcej kabli, gimnastyki z akcesoriami, aplikacjami i poniekąd straci na tym, co w ajfonie najfajniejsze, czyli "przeźroczystość" hardware'u.

To było dosyć cwane posunięcie apple, chamskie dla użytkownika, ale bądź co bądź szczwane - jeśli mam w planie kupno nowego iPad'a - dajmy na to mini, wybieram iPhone 5 ze względu na sam kabel, bo dwa kable to sporo więcej zachodu i 2x większe koszty, podobnie sprawa się ma z ekranem - teraz jest okej, ale jak za rok wyjdzie nowy soft, który magicznie "odetnie" stare proporcje, nasz ajfon straci na użyteczności.

Sam stoję przed wyborem 4S 32/64 a 5 16 za podobne pieniądze i wybieram piątkę, żeby nie mieć problemu przez następne dwa lata.

- - - Połączono posty - - -

Kupując 3,5" mam pewność, że to telefon który przeszedł do legendy, dziecko Jobs'a.

Kupując 4S bierzesz maszynkę którą po roku będziesz chciał wymieniać na 5S i przy okazji stracisz troszkę pieniążków :-)

#279 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 posts

Posted 16 February 2013 - 00:22

Zdecydowanie 4 jakby sie udało kupić nówkę do max 1300 zł w innym wypadku 4s. 5 jest dla tych co mają albo w umowie za śmieszne poeniądze albo łykneli ten kit, że ekran 4 cali 16:9 jest tym czego naprawdę potrzebują. Gdyby żył Jobs iphone dalej miałby 3.5 cala, jestem tego bardziej niż pewien

#280 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 16 February 2013 - 00:32

To, że mocniejszy to jedno, ból jest z tym, że przez zmianę proporcji ekranu, nie tak długo 90% aplikacji będzie tylko w proporcjach 16x9, sam port 30-pinowy będzie problemem przy przyszłych zakupach np. iPad'a czy pozostałych jabłkowych bzdurek - te dwie pierdółki sprawiają, że w przeciągu roku, czy dwóch starszy ajfon będzie wymagać więcej kabli, gimnastyki z akcesoriami, aplikacjami i poniekąd straci na tym, co w ajfonie najfajniejsze, czyli "przeźroczystość" hardware'u.

To było dosyć cwane posunięcie apple, chamskie dla użytkownika, ale bądź co bądź szczwane - jeśli mam w planie kupno nowego iPad'a - dajmy na to mini, wybieram iPhone 5 ze względu na sam kabel, bo dwa kable to sporo więcej zachodu i 2x większe koszty, podobnie sprawa się ma z ekranem - teraz jest okej, ale jak za rok wyjdzie nowy soft, który magicznie "odetnie" stare proporcje, nasz ajfon straci na użyteczności.

Sam stoję przed wyborem 4S 32/64 a 5 16 za podobne pieniądze i wybieram piątkę, żeby nie mieć problemu przez następne dwa lata.

- - - Połączono posty - - -

Kupując 4S bierzesz maszynkę którą po roku będziesz chciał wymieniać na 5S i przy okazji stracisz troszkę pieniążków :-)

Moim zdaniem Apple nie odejdzie tak szybko od tych 3.5 cali . Sam iPhone 4S dostanie akutalizacje do iOS 7 , więc trochę jeszcze pociągnie :) Jest dosyć duży popyt na iP4 , więc i ten pewnie dostanie okrojoną wersje .
Twoja teoria jest intrygująca , ale nie zgodzę się z tobą . Zobacz na innych producentów (Samsung , LG , HTC) . Jeżeli wypuszczana jest jakaś aplikacja to działa ona na wszystkich telefonach z Androidem . Tak samo jest z iOS. Chyba 2G i 3G nie są już wspierane pod względem aplikacji , następny w kolejce jest 3Gs , potem 4 i dopiero 4S . Czyli jakieś kilka ładnych lat :) Nie sądze aby nagle wypuścili soft , dzięki któremu wszystkie iPhonki zostaną pozbawione wsparcia ze względu na ich 3.5 calowy ekran. Napewno kiedyś to nadejdzie , ale to jeszcze daleko przyszłość , śmiało można brać 4S , dopiero od kilku miesięcy jest "drugi" w hierarchi iPhonów :)

#281 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2013 - 07:11

Broken music ja nie mam zadnej umowy na telefon,kupilem na wolnym rynku,i nie mowilem sobie ze potrzebuje ip 5 bo ma 4 calowy ekran,uzywalem iphonow od 3g,zonie dalem 4 i kupilem 5 z powodu ze jest nowszy wiecej lat wsparcia,faktycznie jest szybszy,lepsze bebechy itp,telefon zmieniam co 2 lata poniewaz ip z z koncowka s mnie nie interesuja,bo nie wnosza tyle co nastepna generacja,moim zdaniem jezeli nie szkoda ci kasy to bierz 5 w wersji bialem poniewaz bedziesz mial pewnosc ze zadna farba ci nie odleci i mimo wszystko pamietaj o foli najlepiej przod i tyl,ja tak uzywam i dodatkowo siedzi sobie w bumperze z plexa na plecach.

#282 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 February 2013 - 09:00

Nie ma nic gorszego niż folia na ekranie :P

#283 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2013 - 10:02

Nic nie widac ze jest folia (dobrze naklejona) a mimo to chroni bardzo przed rysami,wymieniam co miesiac na nowa i zawsze jest idealny ekran,czemu tak sadzisz ze nie ma nic gorszego jak folia ?

#284 Aquo

Aquo
  • 507 posts

Posted 16 February 2013 - 10:41

A ja odpowiem na pierwszy post :D Moim zdaniem, jeśli nie zależy ci na dużo wyższej wydajności, - której jednak w codziennym użytkowaniu prawdopodobnie nie zauważysz, będzie ci do tego potrzebne coś jak iMovie czy Infinity Blade - ani na większym ekranie, a nie jesteś allegrofobem, to za 1700 złotych możesz spokojnie kupić 4S. Jeżeli ci zależy na ekranie, czy "syntetycznej" wydajności - bierz "piątkę":)

#285 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2013 - 10:47

Mimo wszystko jezeli masz pieniadze do kup 5 jezeli ci szkoda lub nie masz tyle bierz 4s,zona ma ip4 i powiem ci ze jest bardzo zadowolona a uzywa go codziennie do neta,prostych gier iwiadomosci,facr time,skype pogoda itp,i wszystko smiga idealnie,jak rowniez robi duzo zdjec i wklepuje go do dropboxa Zastanow sie co chcesz i kupuj

#286 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 16 February 2013 - 13:00

nie, telefon biorę w abonamencie - różnica w dopłacie 400 zł więcej

#287 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2013 - 14:20

Czyli widzę ze nie jest to duża różnica dla ciebie,w takim razie nie zastanawiaj się już nad tym tylko leć do sklepu i bierz białą piątkę ip.

#288 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 February 2013 - 17:49

Nic nie widac ze jest folia (dobrze naklejona) a mimo to chroni bardzo przed rysami,wymieniam co miesiac na nowa i zawsze jest idealny ekran,czemu tak sadzisz ze nie ma nic gorszego jak folia ?

Zatem po co chronisz ten ekran przed rysami tak zawzięcie skoro nigdy na niego nie popatrzysz, tylko przez folię?

#289 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2013 - 18:04

nie patrze na folie bo jej nie widać tylko na ekran ;) wymieniam ja co miesiąc ponieważ robią się rysy na foli czyli na ekranie również by się robiły wiem bo miałem już sprzęt bez foli i po trzymaniu np tele z kluczami w spodniach powstają rysy

#290 lpwk

lpwk
  • 1 posts

Posted 16 February 2013 - 18:06

Witam wszystkich serdecznie tym bardziej, że jest to mój pierwszy post. :)
Na imię mam Waldek i mam już swoje lata, z wykształcenia informatyk i co tu dużo pisać lubię wszelkie nowinki z zakresu komputerów i co za tym idzie smarfonów.
Mój pierwszy telefon to Centertel, lata 90-te, cegła za 5tyś złotych, to na dzisiejsze czasy około 20tyś złotych – dużo pieniędzy.

Później było wiele różnych telefonów z reguły nowinki (każdy ma swojego mola, co go mola).
Przedostatni był iPhone 3GS, żałuję, że go sprzedałem, na korzyść poniższego.

W lecie ubiegłego roku zakupiłem niepotrzebnie Samsung galaxy s2, szybko okazało się, że jest po prostu za duży.

W zimie mamy gdzie schować, ale latem katastrofa, za każdym razem zabierać saszetkę, bo biorę telefon.
Szybko sprzedałem ze sporą stratą.

W poniedziałek będzie wysłany iPhone 5, kupiony na Allegro za 2519zł, za foliowany – nowy - kolor czarny, miałem do wyboru biały, ale już tak postanowiłem.
Niepokoją mnie posty, że jest podatny na krawędziach na wytarcia, odpryski lakieru, może będzie dobrze, z zasady dbam o każdy sprzęt.

Z zainteresowaniem przeczytałem niektóre opinie o tym telefonie, życie pokaże !
Pragnąłby, aby choć ten telefon zagościł u mnie, chociaż 1 rok, a może 2 i był z niego zadowolony.

Telefon służy mi do rozmów, odbierania maili i przeglądanie stron internetowych i paru innych opcji.

Mam sporą wiedzę o bardzo wielu wersjach telefonów i będę chyba po tygodniu miał swoje zdanie o tym produkcie.

Mam abonament w Orange i zawsze chcę aby miał telefon i wybierał pakiet.
Szablony do przycięcia karty SIM do nano SIM, już ściągnięte z Internetu.

PS.
Około dwa tygodnie temu znajomy dał mi do obejrzenia Samsung galaxy s3 – wziąłem do ręki i nawet go nie chciałem włączyć.
Stwierdziłem, że mniejszego się pozbyłem, bo za duży a to, co to jest – tablet to ja mam w domu i tak rzadko z niego korzystam.

Dużo czasu spędzam przy komputerze – programowanie stron internetowych.
NIENAWIDZĘ WSZELKIEJ MAŚCI GIER – nawet patrzeć nie mogę jak ktoś marnuje czas.

#291 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 16 February 2013 - 18:07

wiecie co, biała piątka nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak czarny - trzeba przyznać klasa sama w sobie. co myslicie o dokupieniu PURO CLEAR COVER? Bardzo ładnie się komponuje moim zdaniem ;) Ale tylko pytanie, czy to nie porysuje krawędzi?

#292 Aquo

Aquo
  • 507 posts

Posted 16 February 2013 - 20:04

Dużo słyszałem o słabej jakości iPhone 5, ja sam nie miałem z tym styczności. Noszę go co prawda w etui, ale mimo wszystko (mój w każdym razie) nie jest podatny na uszkodzenia.

NIENAWIDZĘ WSZELKIEJ MAŚCI GIER – nawet patrzeć nie mogę jak ktoś marnuje czas

Mogę zrozumieć to, że ich nienawidzisz. Ja sam znam rzeczy, których nienawidze. Ale nazywanie marnowaniem czasu czegoś tylko dlatego, że się tego nie lubi czy tam może ma jakieś uprzedzenia jest co najmniej nienormalne i nie zaszkodziłoby darowanie sobie informowania o tym na forum.

#293 Małgorzata Maria

Małgorzata Maria
  • 68 posts
  • SkądLublin, Poland, Poland

Posted 17 February 2013 - 02:59

Zbyt krótko jeszcze mam iPhone'a, żeby wypowiadać się o trwałości, wycieraniu krawędzi, itp. - ale mogę napisać coś na temat jakości wykonania. Zarówno już na pierwszy rzut oka, jak i po dokładnych oględzinach widać, że ten telefon to nie jest byle jaki plastik, który rysuje się po pierwszym włożeniu do kieszeni i trzeszczy przy każdym dotknięciu. Jakość wykonania 5-tki jest wg mnie na oko porównywalna z jakością wykonania iPada 2 - jeżeli przyszłość tego nie zweryfikuje negatywnie, to nie powinno być żadnych problemów z odpryskaniem i rysami. Aluminiowy tył w miękkim pokrowcu, folia na przód (choć zastanawiam się nad tym, czy ma to jakiś sens w przypadku tego szkła - na iPadzie zero rys po ponad roku nie cackania się z nim) i tyle :)

#294 OlekRechte

OlekRechte
  • 122 posts
  • SkądSzczecin, Meksyk Europy (PL)

Posted 17 February 2013 - 09:32

Jak ktoś dba o sprzęt to nie ma co się specjalnie martwić. Znajomy ma iP5, w którym to nowe plecki rzekomo się mocniej rysują. FIGA. Po 4 miesiącach użytkowania żadnej rysy nie zauważyliśmy choć telefon nie był traktowany ulgowo ;) Rysy na szklanej obudowie wcześniejszych modeli są o wiele bardziej widoczne.

#295 myszka23

myszka23
  • 32 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 February 2013 - 09:33

Polecam iphone 5 przesiadłam się z 4s i jestem bardzo zadowolona :)

#296 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 17 February 2013 - 09:37

@Up jak coś piszemy to najlepiej to poprzeć argumentami. Jednak w tym przypadku to wiadomo. Jest kasa - 5, nie ma - 4s

#297 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 19 February 2013 - 19:41

Ernest czyli odpowiedziałeś moimi słowami,dalszej rozmowy na ten temat nie ma co poruszać.

#298 kochin

kochin
  • 1 posts

Posted 03 March 2013 - 17:00

Idealny wątek dla mnie. Przesiadam się z Nokii 5800 która dokonała żywota. Przy wymianie obudowy trochę jej w tym pomogłem. Działanie doprowadzało mnie do szewskiej pasji więc powiem szczerze, że cieszę się że umiera :) Na razie będzie robić za gps w samochodzie. Więc stoję przed wyborem iphone 4s czy 5. Chcę kupić na allegro cały zestaw zafoliowany w pudełku. Z tego co widzę to iphone 4s najtańszy w tej chwili po 1900 zł a iphone 5 po 2250 zł... Płatność z sync.pl więc 100 zł jeszcze spadnie z każdego... Tylko właśnie który wybrać. Różnica w cenie w sumie nie jest duża. Stać mnie na oba. Bardziej jednak podoba mi się 4s. Przyjemniej mi leży w dłoni, nie potrzebuje aż tak dużego ekranu. W gry gram na konsoli. Filmów tez na nim nie będę oglądał. Ekran 5 jest taki ciut ciemniejszy niż 4s. Byłem wczoraj w ispocie przez chwilkę i bardziej podobał mi się 4s. Jakby jego cena wyszła tak 1700 a nie 1900 to bym się nie zastanawiał.... W przyszłości na sprzedaży pewnie mniej stracę na 5 niż na 4s. Sam już nie wiem...

#299 Misza3G

Misza3G
  • 81 posts
  • SkądRybnik

Posted 03 March 2013 - 17:22

Jak dobrze poszukasz to zarówno 4S jak i 5 znajdziesz taniej niż w tych cenach które podałeś . Wystarczy troche cierpliwości . Co do dylematu to skoro kesz jest w takim razie obstawiałbym za piątką , szybszy procesor , większy ekran , lżejszy , nowocześniejszy design i będzie dłużej wspierany . Za to 4S jest mniejszy nadal świetnie wygląda i chodzi no i najważniejsze - bardziej Ci się podoba niż piątka . Decyzję tutaj musisz podjąć sam :)

#300 barthodman

barthodman
  • 7 posts

Posted 11 March 2013 - 18:01

Cześć ;) Też się zastanawiam właśnie nad iP 4s/ iP5. iP5 cena mnie trochę odstrasza, chce zamówić w apple store. Fakt że mam zamiar brać fakturę co trochę obniży mi koszty, ponadto płacił będę przez alior-sync także i kolejne 5% do mnie wróci (podobno). Przesiadka będzie z smasunga galaxy s2 (4.1.2), i właśnie nie wiem czy dopłacić do 5 czy może starszego brata 4s. Widziałem porównania na youtube, nie jest odczuwalna bardzo mocno różnica w szybkości działania, jednak dla mnie to za mało hehe. Przeczytałem cały wątek i wszyscy podają takie rozwiązanie: -jest kasa - iP5 -nie ma kasy - iP 4s. Z wyglądu bardziej mi pasuje 4s, z drugiej strony 5 nowsze urządzenie, kilka nowych fajnych zmian (np. jack 3,5mm na dole; nowe złącze ładowania gdzie nie trzeba się przejmować jak się kabel wtyka :)) Będę go wykorzystywał do tego, do czego jest telefon tj. -dzwonienie -sms -internet -muzyka -jakaś gierka ale bardzo sporadycznie. Nie lubię jakoś grać na telefonie... Mam nadzieję że co najmniej 1,5 będę mógł swobodnie korzystać, niestety cierpię na chęć częstego zmieniania telefonu, szukam urządzenia które będzie mi działać. Rok temu wybrałem SGS2, naczytałem się o androidzie jakie to możliwości, otwarte oprogramowanie, nie wykorzystałem tego faktu że można wszystko robić, a aplikacje w markecie no cóż... Może być najwyższa ocena a aplikacja i tak śmieć. Wystarczy mojego wywodu, także prosiłbym (jak inni z resztą) o doradzenie, czy dopłacić, czy mogę spokojnie kupić 4s? :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users