Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4s czy iPhone 5 co kupić?

• Please log in to reply
455 replies to this topic

#251 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 09 February 2013 - 03:03

Hmm, zobaczę jeszcze co zaproponuję mi Orange, w końcu mam abonament na firmę i jestem z nimi od 8 lat (licząc IDEA) - chociaż to i tak właściwie PTK Centertel. 2GB internetu w iPhonie starcza? trochę się naczytałem tutaj, że niektórzy mają spore problemy z transmisją danych (znaczy, że jabłka pobierają ogromną masę danych). Nie jestem zapalańcem 24/7.. Ale Facebook, Twitter, Instagram (+parę innych) i przeglądanie neta w granicach rozsądku..

#252 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 09 February 2013 - 06:36

2GB starczy spokojnie, chyba że bardzo masz zamriar dużo streamować multimediów.

#253 jabuka

jabuka
  • 155 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 February 2013 - 08:59

jak na telefon to bardzo duży net, ja słucham często jeszcze radia oraz przeglądam filmy na youtube a i tak mi pozostaje niewykorzystany limit

#254 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 09 February 2013 - 16:23

Hmm, zobaczę jeszcze co zaproponuję mi Orange, w końcu mam abonament na firmę i jestem z nimi od 8 lat (licząc IDEA) - chociaż to i tak właściwie PTK Centertel.

2GB internetu w iPhonie starcza? trochę się naczytałem tutaj, że niektórzy mają spore problemy z transmisją danych (znaczy, że jabłka pobierają ogromną masę danych). Nie jestem zapalańcem 24/7.. Ale Facebook, Twitter, Instagram (+parę innych) i przeglądanie neta w granicach rozsądku..

Jeśli jesteś tak długo to walcz o swoje - mnie zaproponowano (sorry że się powtarzam) w Orange (na firmę) na kolejne 24mc abonament 110zł brutto a w nim 1310 minut do wszystkich sieci, nielimitowane rozmowy do Orange, 2GB internetu oraz od ręki iPhone 5 white 64GB za 1007zł brutto. Umowę zawarłem w salonie ale za pośrednictwem działu utrzymania klienta.
2GB internetu w Twoim przypadku powinno wystarczyć.

#255 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 09 February 2013 - 17:16

OK, a w Orange zasady korzystania z internetu są takie jak u innych operatorów? tzn. powiedzmy, że wykorzystałbym te 2GB to naliczane są opłaty kolejne MB czy dalej mogę korzystać z internetu za darmo tylko, że przy zwolnionej prędkości? Czy w AppStore jest jakaś aplikacja, która umożliwia prewencyjne skontrolowanie ile zostało przesłane pakietów w transmisji danych.. Wiem, że w innych krajach użytkownicy nie muszą się o takie rzeczy martwić, bo jest tam internet nielimitowany.. ale my polaczki takich luksusów nie mamy. @dvcam, wynegocjowałeś wspaniałą cenę, gratulację!!! (i to wersja 64GB!). mam nadzieję, że 16GB nie przyjdzie mi zapłacić więcej niż ~ 650 zł powiedzmy.. chociaż wcale się zdziwie jak krzykną 9 stówek :D

#256 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 09 February 2013 - 17:36

Czy w AppStore jest jakaś aplikacja, która umożliwia prewencyjne skontrolowanie ile zostało przesłane pakietów w transmisji danych. :D

Onavo Count

#257 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 10 February 2013 - 01:32

@vannityy tutaj też się powtórzę - w Orange jest "internet z nadzorem" czyli z limitem a prościej po wykorzystaniu puli np 2GB internet zwalnia i nie nalicza dodatkowych opłat - tak definiuje to biuro obsługi pod numerem *600 (Orange). Warto to zweryfikować samodzielnie, szczególnie przed podpisaniem umowy. Ja w Orange jestem około 4 lat więc Ty ze swoim stażem powinieneś wynegocjować lepsze warunki...

#258 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 February 2013 - 07:29

w Orange jest "internet z nadzorem" czyli z limitem a prościej po wykorzystaniu
puli np 2GB internet zwalnia i nie nalicza dodatkowych opłat

http://myapple.pl/op...6_1-pomocy.html

#259 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 10 February 2013 - 23:28

@Homer czytaj proszę ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie, że "Warto to zweryfikować (czy internet ma lejek transferowy) samodzielnie, szczególnie przed podpisaniem umowy". Nie rozumiem dlaczego dajesz link, chyba że chcesz sobie nabić tym posta. A to ok...

#260 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 February 2013 - 12:34

Daje linka do postu kogoś kto już to zweryfikował ;p

#261 dario13d

dario13d
  • 530 posts

Posted 11 February 2013 - 13:08

vannityy pobierasz Mój Orange z App Store i tam masz stan minut i pakietu internetowego

#262 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 11 February 2013 - 14:29

dzięki wielkie chłopaki za odpowiedzi ;-) jeszcze dla wszelkiego spokoju dokładnie spytam się o to przed podpisaniem umowy, żeby nie było żadnych niespodzianek.
Tak w ogóle abstrahując od operatorów pojawił się już trochę odgrzewany dylemat - black or white? jak to mówią "ones you go black, you never go back" i naprawdę nie wiem czy sugerować się opinią tych ludzi, którzy nie mają problemów z odpadającym lakierem na krawędziach. Wiem, że to wszystko zależy od szczęścia, jeden ma trwały egzemplarz, drugiemu się trafi taki, który będzie trzeba wymieniać? Ale czy warto w ten sposób ryzykować? Po namyśle stwierdzam, że mimo iż przed tym się wzbraniałem prawdopodobnie wybiorę model white! nie zamierzam nosić telefonu w żadnych bumperach, silikonach, foliach, etui czy innych tego typu ochraniaczach - po prostu czysta pusta kieszeń bez drobnych i kluczy ;)

tak odbiegając od tematu, widzieliście?
Chinese Source Claims iPhone 5S and 5-Inch iPhone 6 to Launch in 2013 - Mac Rumors

wydawać by się mogło, że ekran 4" , który jest na dzień dzisiejszy taki amazing, że wydłużenie a nie poszerzenie to wszystko czego potrzebujemy.. a za kilka miesięcy może się okazać, że wszystko czego potrzebuje ludzkość do szczęścia to 0,3 cm na plus po bokach..
Ahh, narobią tego tyle.. Już jest problem ze skalowaniem aplikacji, a co dopiero będzie potem? A może dać sobie spokój w tej pogoni za nowościami i wybrać 4S?
Co Wy o tym myślicie?

Pozdrawiam! ;-) ( i przepraszam trochę za moje niezdecydowanie, ale to będzie mój pierwszy iPhone i chciałbym nie mieć żadnych watpliwości będąc pewny swego wyboru na 1001% )

#263 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 11 February 2013 - 14:48

- Ja bym nie kupił 4S bo ma za mały ekran i robi się przestarzały. - Co do iPhone 5 wybrał bym jasny tył.

#264 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 11 February 2013 - 18:41

wychodzi na to, że czasy "najlepszego rozmiaru - best size iPhone" doczekały się końca..

#265 Patrickyo

Patrickyo
  • 18 posts
  • SkądŻagań

Posted 12 February 2013 - 15:14

Równiez miałem podobny dylemat jak Ty. Bardzo podoba mi sie czarny ale zdecydowałem sie na białego i musze powiedzieć, że nie żałuje. Ten wygląda równie elegancko, jak każdy produkt Apple ;) Nie wybrałem czarnego ponieważ prędzej czy później ślady użytkowania sie na nim pojawią, niezależnie od tego jaki egzemplarz nam sie trafi. Teraz tylko czekam aż moje folie dotrą do mnie i mam nadzieje że wszystko bedzie dobrze :D

#266 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 12 February 2013 - 22:45

@Patrickyo, mi też bardziej podoba się model Black&Slate, ale wolę spać spokojnie oraz nie martwić się przy każdym wyciągnięciu telefonu o odpadnięcie kawałka lakieru z krawędzi obudowy więc czuję, że do moich rąk trafi model White ;-) a nie denerwuje Was fakt (skoro te pogłoski okażą się prawdą) i Apple zdecyduje się za kilka miesięcy wypuścić 5S, po czym wypuści iPhone 6 z ekranem 5". Czy w tym wypadku seria 5/5S nie pójdzie w odstawkę? Zostanie potraktowana jako typowy okres przejściowy między ekranem 3,5" a 5". Mimo to uważam, że tak nie powinno się stać.. mimo wszystkich narzekań na brak rewolucji, a jedynie podanie nam konsumentom odrobiny ewolucji - iPhone 5 jest obecnie najlepiej sprzedającym się iPhone'm! ; )))

#267 Shogun216

Shogun216
  • 12 posts

Posted 13 February 2013 - 10:05

Ja się właśnie przymierzam do zmiany mojej 4 na nowszy model. Moje środki pozwalają niestety albo na zakup nowej/conajmniej 9 mies. gwarancji Apple 4s bez simlocka, lub iPhone 5, z tym że sam telefon, może z kablem, bez papierów, gwarancji, bez niczego, ale w dobrym stanie i z simlockiem na "angielską sieć". Gevey wprawdzie kosztuje jeszcze 100zł, co nie jest majątkiem, ale jednak fajnie byłoby mieć aktualizacje. Więc co sądzicie? Brać 4skę, pewną, nowiutką, ładną, bez simlocka, czy bawić się w takie kombinowanie? Czy warto?

#268 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 February 2013 - 10:11

Jak się boicie o swoje czarne lub białe iPhony 5 to zaopatrzcie się w dobre folie na przód, tył i boki. Pełno jest tego na allegro za śmieszne pieniądze i bardzo trwałe. Invisible shield itp. Dodatkowym plusem oprócz tego, że skutecznie chronią iPhone jest to, że przede wszystkim iPhone zyskuje na nie ślizganiu się, czyli jak kładziemy na jakieś śliskiej powierzchni, to iPhone się jej trzyma bez problemu.

#269 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 February 2013 - 23:27

Ja mam Invisible Shield full coverage (przod, tyl i boki) i bumper puro. Nie ma szans zeby cos sie zarysowalo a przy tym wyglada calkiem wyjsciowo.

#270 Marcisz87

Marcisz87
  • 6 posts

Posted 15 February 2013 - 13:19

Właśnie przesiadłem się z 3GS na 5 i jestem onieśmielony jego szybkością App store działa płynnie działanie Cydi też uległo zmianie. Wszystko oczywiście na plus. Zastanawiałem się czy nie kupić 4S ale po tym co do tej pory zobaczyłem a telefon mam od wczoraj to nie żałuje i polecam każdemu. Ten ekran też mnie zachwyca. Nie zastanawiać się tylko brać.

#271 Jolaos

Jolaos
  • 1036 posts

Posted 15 February 2013 - 16:57

Właśnie przesiadłem się z 3GS na 5 i jestem onieśmielony jego szybkością App store działa płynnie działanie Cydi też uległo zmianie. Wszystko oczywiście na plus. Zastanawiałem się czy nie kupić 4S ale po tym co do tej pory zobaczyłem a telefon mam od wczoraj to nie żałuje i polecam każdemu. Ten ekran też mnie zachwyca. Nie zastanawiać się tylko brać.

Pozwolę sobie skomentować Twoją wypowiedz. Tak, jesteś onieśmielony czemu się nie dziwię, bo postęp technologiczny między 3gs a 5 jest niemały. Dlaczego Twoja opinia nie jest warta złamanego grosza? Ponieważ, raz, że za mało masz ten telefon a dwa nie miałeś 4s czy choćby 4 więc nie masz na czym oprzeć swojej rekomendacji.

#272 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 15 February 2013 - 17:55

Wszystko super, ale jednak dalej nie jestem w pełni przekonany w kwestii wyboru. Cały czas mam dylemat czy 4S czy 5. Przejrzałem niemal wszystkie tematy odnośnie iP 5 i 4S czytając od deski do deski, oglądałem porównania na YouTubie, trzymałem oba w dłoniach ale dalej jestem pod znakiem zapytania. Wiecie czego się obawiam? Kupując 3,5" mam pewność, że to telefon który przeszedł do legendy, dziecko Jobs'a. Kupując 4" obawiam się, że ten rozmiar niedługo zostanie zastąpiony przez zupełnie inny "rewolucyjny rozmiar ekranu dla naszych kciuków" a model 5/5S stanie się typowym okresem przejściowym między erami panowania Apple. Wiem, może trochę głupie rozumowanie.. ale kupując telefon na powiedzmy 2-3 lata biorę pod uwagę wszystkie okoliczności.

#273 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 15 February 2013 - 18:00

Kupując telefon na 2-3 lata to tylko iP5 , mocniejszy przez co starczy na dłużej :)

#274 vannityy

vannityy
  • 106 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 15 February 2013 - 18:11

Uwierz mi , że do moich wymagań wystarczyłby w zupełności 3GS/4 więc różnica szybkości między 4S a 5 nie jest zauważalna. I tak są demonami prędkości :) Obawiam się o ekran, jego rozmiar, aplikacje z którymi jest problem odnośnie skalowania i trwałość samego telefonu.

#275 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 15 February 2013 - 18:55

Trwałość iP5 jest znacznie gorsza niż 4/4S. To aluminium jakby "surowe" , niczym niechronione . Przyznaję , wygląda to ładnie nawet bardzo ale czy to ma sens ? Większy ekran jest przydatniejszy , aplikacje szybko zostało przeskalowane , nie wszystkie ale te najważniejsze . Wszystkie jakie wychodzą są już dostosowane do rozdzielczości iPhone'a 5 więc tym bym się nie martwił :) Bierz 4S , zaoszczędzisz trochę grosza na dobre słuchawki do niego lub jakies etui :) Ja osobiście jestem przed zakupem 4S , o 5 nawet nie myślałem bo odrzucił mnie ten metal z tyłu . To jest iPhone , ja chcę aby zawsze wyglądał jak nowy , perfekcyjnie a nie po 0,5 roku będzie wyglądał jakby miał 2 lata ponieważ to aluminium lubi się rysować :) Wybór należy do Ciebie:) Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users