Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zrobic downgrade/upgrade/re-restore do ios 5.1.1

• Zamknięty Temat jest zamknięty
470 odpowiedzi w tym temacie

#401 yahoo666

yahoo666
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:30

I dobrze, że nie masz przekonania bo to nie jest warunek niezbędny. Wystarczy znać lokalizacje obu plików i wskazać je w programie.
Najlepszy poradnik poniżej.
[url=http://www.iclarified.com/25156/how-to-rerestore-your-iphone-from-ios-5x-to-ios-5x-windows]iClarified - iPhone - How to Re-Restore Your iPhone From iOS 5.x to iOS 5.x (Windows)[/url]

Hej. Procedurę z podanego poradnika przerobiłem ze dwa-trzy razy, jeszcze zanim tu napisałem. U mnie ta procedura przebiega nieco inaczej - po wskazaniu wybranego IPSW redsn0w nie wysyła telefonu w recovery mode, tylko każe przejść w Pwnd DFU, i dalej limera1 i takie tam cuda. Ale dotąd nie było rezultatu...

... a mimo to teraz jakoś się udało. Tzn przeszedł dalej, i doszedł do szczęśliwego końca. Nie jestem pewny co dokładnie pomogło. Hipotezy (tzn: odstępstwa od poprzednich próB):

1. Tutorial mówi, że wszystko (redsnow, ipsw i inne) ma być w katalogu Pwnage na pulpicie. Dotąd tego nie robiłem - miałem to rozrzucone po podkatalogach, trzymając się zasady, że skoro znam lokalizację i wskazuję właściwe pliki - to powinno być OK. Tym razem wszystko było tak, jak tutorial kazał.
2. Ussałem jeszcze raz IPSW przez snowbreeze. Mało prawdopodobne, żeby to było przyczyną, bo ze starego IPSW już kiedyś robiłem restora i chodził bez pudła (jak jeszcze można było zrobić normalnie przez itunes;)
3. Nie wskazałem SHSH lokalnego, tylko tym razem, chyba dla draki, wybrałem opcję REMOTE.

I przeszło. Ale nie chciałbym tego przerabiać jeszcze raz, bo nerwów sobie naszarpałem niewąsko. Za to jak ten telefon teraz śmiga! Bez porównania ;-)

Dziękuję pięknie!

Uszanowania
yahoo

#402 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:30

masz wprowadzić w pwned DFU i tyle. Ekran ma być ciemny.

#403 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 21:25

Ale nerwów zjadłem. Udało mi się włączyć telefon.

Przeszedłem wdg procedury jeszcze raz. Teraz telefon był juz w PWNDE DFU mode - wdg redsn0wa przynajmniej (czarny ekran)

iTunes mielił mielił, przygotowanie, sprawdzanie odtworzenia.. mieli mieli i lipa tym razem error 1602. Jestem pewien ze byl to tryb PWNDE DFU mode bo po pierwszych doswiadczeniach wszystkie tutoriale z youtuba przerobilem.

Próbuje teraz tak jak opisał yahoo666 wygenerowac nowe Image z opcją Remote w redsn0w.

Pytanie do Was jak wyglada wasz plik hosts ??

C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

------------------------------------------------------------------------------------------------
Postepowalem zgodnie z radami yahoo66 ale niestety to samo. Tym razem błąd 1600.

Jak mam być szczery to wkur@&!*** mnie polityka appla w tym momencie. To powinno być easy as 1, 2 ,3.. A nie pół forum się pier*oli z tym jak matka z łobuzem!

#404 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 22:43

Coś źle z PWND DFU zrobiłeś skoro masz 16xx błędy. Ściągnij iReba i wejdź w PWND DFU.

#405 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 22:45

Zostaw w spokoju plik hosts jeśli nie wiesz do czego on służy. A skoro zadajesz takie pytanie to znaczy że nie wiesz. Jeśli nigdy nie używałeś Umrelli to plik hosts jest poprawny. Jeśli używasz Umbrelli możesz wyłączyć opcje 'set hosts to Cydia on exit' - to przywróci hosts do oryginalnej postaci ale i tak nic to nie zmieni. Problemy wynikające z modyfikacji pliku hosts przez Umbrelle dotyczą TYLKO instalacji wspieranej wersji oprogramowania czyli na dziś wersji 6.0.1 a Ty próbujesz instalować 5.1.1 ze stiched SHSH. W tej sytuacji iTunes w ogóle nie komunikuje się z systemami Apple'a.

#406 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 23:16

Zostaw w spokoju plik hosts jeśli nie wiesz do czego on służy. A skoro zadajesz takie pytanie to znaczy że nie wiesz. Jeśli nigdy nie używałeś Umrelli to plik hosts jest poprawny. Jeśli używasz Umbrelli możesz wyłączyć opcje 'set hosts to Cydia on exit' - to przywróci hosts do oryginalnej postaci ale i tak nic to nie zmieni. Problemy wynikające z modyfikacji pliku hosts przez Umbrelle dotyczą TYLKO instalacji wspieranej wersji oprogramowania czyli na dziś wersji 6.0.1 a Ty próbujesz instalować 5.1.1 ze stiched SHSH. W tej sytuacji iTunes w ogóle nie komunikuje się z systemami Apple'a.

Dobrze wiem do czego sluzy plik hosts.

Uzywalem umbrelli zeby zapisac lokalnie pliki blobs shsh ale takze generowalem je w opcji zdalnej (remote) gdy redsn0w łaczy sie z serwerem cydii.

ippawel - probowalem juz wchodzic w DFU iRebem r6. To samo.

Próbuję teraz na innym kompie, za chwile zdam relacje.

---------------------------------------------------------------------------
Niestety to samo.. Głównie powtarzający się błąd 1600. Czasem 1602. iTunes wysypuje się na "Przygotowanie iPhona do Odtworzenia" lub "Sprawdzanie odtworzenia z Apple". Wprowadzałem telefon w Pwned DFU zarówno iREBem jak i redsn0w.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś porady to słucham..

Spróbuje chyba ostatni raz z iFaith 1.4.2 tylko, ze on obsługuje ipsw do 5.0.1 a mi zależało na iOS 5.1.1.

#407 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:17

a nie miałeś przypadkiem wcześniej problemów z działaniem klawiszy 'home' lub 'sleep'? Pamiętaj, że wprowadzenie w DFU wymaga w 100% sprawnych klawiszy. Przerywanie działania 'home' lub 'sleep' w czasie przytrzymywania mogą dawać taki właśnie efekt.

#408 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:24

a nie miałeś przypadkiem wcześniej problemów z działaniem klawiszy 'home' lub 'sleep'? Pamiętaj, że wprowadzenie w DFU wymaga w 100% sprawnych klawiszy. Przerywanie działania 'home' lub 'sleep' w czasie przytrzymywania mogą dawać taki właśnie efekt.

Raz miałem problem z klawiszem Home po lekkim zawilgoceniu w łazience. Ale po kilku godzinach, przedmuchaniu suszarką problem zniknął. Nie sądzę aby to był problem, skoro oba programy potwierdzają mi przejście w ten tryb. Pozatym sterowanie glosowe (przycisniecie Home-a przez 5 sekund działa należycie).

Sciągam ipsw 5.0.1 i spróbuję z Faith.

Przekopuje się przez zagraniczne fora od popołudnia i opisywane errory 16xx to dość częste przypadki.

---------------------------------------------------------------------------------
Nie pomyliłem się.. z programem iFaith i iOS 5.0.1 update przeszedł pomyślnie

Moje pytanie brzmi czy najpierw robić JB a później restore w iTunes czy odwrotnie? No i jakie wnioski nasuwają się wam po tym wszystkim? Gdzie leży problem?

#409 lukasz07

lukasz07
  • 6 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 01:33

Witam! Pierwszy post na forum i nie będę ukrywał, że trafiłem tu bo mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Mam iPhone 3GS'a, firmware 5.1.1, robiłem we wrześniu jailbreaka za pomocą absinthe, ale ostatnio chciałem wrócić do normalnego softu, więc bez większego zastanawiania spróbowałem wyzerować ustawienia telefonu, mijały minuty, godziny, zostawiłem go na noc a gdy rano wstałem na ekranie nadal widziałem przeładowywanie, więc odłączyłem zasilanie i poczekałem aż się wyłączy. Gdy to się stało wszystko wróciło do momentu przed próbą zerowania ustawień. Więc spróbowałem odtworzyć iphone przez itunes, tak też zrobiłem, wszystko szło OK, ściągnęła się najnowsza wersja soft 6.coś ale później wystąpił jakiś błąd i teraz na telefonie mam jedynie logo itunes'a z kablem usb i nic nie mogę zrobić. Co teraz?

#410 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 01:55

Witam!
Pierwszy post na forum i nie będę ukrywał, że trafiłem tu bo mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Mam iPhone 3GS'a, firmware 5.1.1, robiłem we wrześniu jailbreaka za pomocą absinthe, ale ostatnio chciałem wrócić do normalnego softu, więc bez większego zastanawiania spróbowałem wyzerować ustawienia telefonu, mijały minuty, godziny, zostawiłem go na noc a gdy rano wstałem na ekranie nadal widziałem przeładowywanie, więc odłączyłem zasilanie i poczekałem aż się wyłączy. Gdy to się stało wszystko wróciło do momentu przed próbą zerowania ustawień. Więc spróbowałem odtworzyć iphone przez itunes, tak też zrobiłem, wszystko szło OK, ściągnęła się najnowsza wersja soft 6.coś ale później wystąpił jakiś błąd i teraz na telefonie mam jedynie logo itunes'a z kablem usb i nic nie mogę zrobić.

Co teraz?

Telefon został ci w "Recovery Mode". Żeby wyjść z tego trybu musisz nacisnąć zarówno Home Button jak i Power Button jednocześnie i przytrzymać ok 10. sekund aż pojawi się jabuszko na ekranie.

#411 lukasz07

lukasz07
  • 6 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 02:05

Próbowałem już wcześniej i dalej ten sam obrazek gdy znika logo apple To co mogę jeszcze dodać to to, że iTunes nie odczytuje już pojemności, numeru seryjnego i wersji oprogramowania telefonu

#412 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 12:31

Trudno żeby odczytał skoro telefon jest w trybie recovery.... Nie masz przypadkiem simlocka, BB od iPada itp?

#413 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:10

mosskit

Quote Originally Posted by dyndas View Post

Raz miałem problem z klawiszem Home po lekkim zawilgoceniu w łazience. Ale po kilku godzinach, przedmuchaniu suszarką problem zniknął. Nie sądzę aby to był problem, skoro oba programy potwierdzają mi przejście w ten tryb. Pozatym sterowanie glosowe (przycisniecie Home-a przez 5 sekund działa należycie).

Sciągam ipsw 5.0.1 i spróbuję z Faith.

Przekopuje się przez zagraniczne fora od popołudnia i opisywane errory 16xx to dość częste przypadki.

---------------------------------------------------------------------------------
Nie pomyliłem się.. z programem iFaith i iOS 5.0.1 update przeszedł pomyślnie

Moje pytanie brzmi czy najpierw robić JB a później restore w iTunes czy odwrotnie? No i jakie wnioski nasuwają się wam po tym wszystkim? Gdzie leży problem?

Dyndas, co powiesz na opisany wyzej przypadek?

#414 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:24

Czyli masz już w telefonie 5.0.1? Jeśli tak, to po co chcesz robić ponownie restore? Rób JB. Nie wiem jakie wnioski można z tego wyciągnąć. Może takie, że iReb/iFaith lepiej prowadzą do DFU. Z tym nawet mogę się zgodzić. O ile pamiętam iReb odlicza czas do pierwszej aktywności czyli naciśnięcia 'power' a w redsn0w od razu pojawia się informacja o wciśnięciu powera i licznik leci...

#415 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:26

Mam juz 5.0.1 i JB redsn0wem. Zrobiłem przywrócenie kopii z iTunes - wróciły aplikacje (nie wszystkie, część instalowana była ręcznie np TOMTOM), sms, notatki, kontakty. Nie ma paczek i tweaków z cydii ale to chyba normalne?

#416 lukasz07

lukasz07
  • 6 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:36

Trudno żeby odczytał skoro telefon jest w trybie recovery.... Nie masz przypadkiem simlocka, BB od iPada itp?

Telefon kupiony bez simlocka, tylko ihpone z produktów apple'a, nie wiem o co chodzi z tym basebandem więc zapewnie nie mam.
Możesz coś poradzić jak wyjść z tego trybu Recovery?

#417 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:40

Brak cydiowych aplikacji to normalne. Jest w Cydii aplikacja o nazwie aptbackup ( chyba...) która robi kopie listy wszystkiego z Cydii i umieszcza to w strukturze danych które są backupowane w iTunes. Po odtworzeniu telefonu, JB i odtworzeniu backupu iTunes, instalujesz aptbackup i jednym kliknięciem instalujesz wszystkie wcześniejsze aplikacje. I co ciekawe, ich ustawienia są w backupie iTunes. Niestety raz zdarzyło mi się, że po odtworzeniu aplikacji przez aptbackup telefon zdechł i od tamtej pory instaluje wszystko ręcznie.

#418 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 14:28

Telefon kupiony bez simlocka, tylko ihpone z produktów apple'a, nie wiem o co chodzi z tym basebandem więc zapewnie nie mam.
Możesz coś poradzić jak wyjść z tego trybu Recovery?

Jak podepniesz telefon kablem do kompa i właczysz iTunes to zglasza ci info, ze tel jest w trybie awaryjnym i nalezy przeprowadzic restore czy jak?

#419 lukasz07

lukasz07
  • 6 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 15:13

Jak podepniesz telefon kablem do kompa i właczysz iTunes to zglasza ci info, ze tel jest w trybie awaryjnym i nalezy przeprowadzic restore czy jak?

Tak, jest informacja o trybie awaryjnym telefonu, później daję Odtwórz i próbuje to robić z ostatniej wersji firmware'u ściągniętego przez iTunes, rozpakowuje się ona, coś tam się przeładowuje i wyskakuje błąd 21

#420 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 15:55

Tak, jest informacja o trybie awaryjnym telefonu, później daję Odtwórz i próbuje to robić z ostatniej wersji firmware'u ściągniętego przez iTunes, rozpakowuje się ona, coś tam się przeładowuje i wyskakuje błąd 21

1.Ok wejdz w tryb PWned DFU. Sciągnij najnowsza wersje iReba tutaj: [url=http://www.ijailbreak.com/ijailbreak-downloads-section/]Download iOS Firmware, Absinthe, RedSn0w, PwnageTool, Sn0wBreeze, GreenPois0n, JailbreakMe | iJailbreak.com[/url]

2.Ogarniuj video [url][/url] (postepuj z godnie z nim, prosto z tego ekranu z ikonką iTunes i kablem)

3. Sprobuj z iTunsa wgrac soft.

#421 mAsHER

mAsHER
  • 210 postów
  • SkądBytom

Napisano 30 grudnia 2012 - 16:19

Niestety to samo blad 21 :/ posiadam SHSH i dalej nie moge zrobic upgrade z 5.1.0 na 5.1.1

#422 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 16:33

Niestety to samo blad 21 :/ posiadam SHSH i dalej nie moge zrobic upgrade z 5.1.0 na 5.1.1

Sprobujcie jeszcze zrobić taki trick, żeby po rebocie kompa zmienić gniazdo USB. No i ważne, żeby telefon faktycznie był w trybie Pwned DFU, czyli czarny ekran.

masher Spróbuj jeszcze czegos takiego:

W pliku hosts
C:\\%SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts
dodaj w nowym wierszu:"74.208.10.249 gs.apple.com". Bez cudzyslowia oczywiscie.

#423 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:50

SHSH posiadasz i robisz iTunesem aktualizację? Głupota, przecież o wiele prościej idzie to zrobić redsn0wem. iClarified - iPhone - How to Re-Restore Your iPhone From iOS 5.x to iOS 5.x (Windows)

#424 lukasz07

lukasz07
  • 6 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 18:57

1.Ok wejdz w tryb PWned DFU. Sciągnij najnowsza wersje iReba tutaj: [url=http://www.ijailbreak.com/ijailbreak-downloads-section/]Download iOS Firmware, Absinthe, RedSn0w, PwnageTool, Sn0wBreeze, GreenPois0n, JailbreakMe | iJailbreak.com[/url]

2.Ogarniuj video [url][/url] (postepuj z godnie z nim, prosto z tego ekranu z ikonką iTunes i kablem)

3. Sprobuj z iTunsa wgrac soft.

Spróbowałem i teraz z kolei błąd (3194)

#425 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 19:22

Nie załączyłeś SHSH. Najlepiej użyj do wgrywania tego softu redsn0wa, wybierz opcję Remote i automatycznie pobierze Ci SHSH z Cydii.
iClarified - iPhone - How to Re-Restore Your iPhone From iOS 5.x to iOS 5.x (Windows)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych