Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zrobic downgrade/upgrade/re-restore do ios 5.1.1

• Zamknięty Temat jest zamknięty
470 odpowiedzi w tym temacie

#376 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 17:21

Dostałeś linka do tego wątku, żebyś go przeczytał, a nie pytał bez sensu. Nikt nie będzie powtarzał po sto razy tego samego.

#377 Repsus

Repsus
  • 3 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 20:47

Przeczytałem i nie znalazłem wystarczających informacji a skoro wiesz jak to zrobić albo wiesz gdzie znajduje się dokładny poradnik by rozwiązać mój problem ( gdzie co ściągnąć i napisane tak by osoba która się wogólę na tym nie zna mogła to zrobić ) to podaj link do posta lub sam napisz jeśli możesz zamiast upominać o to ze ktoś o coś zapytał, po dwa zauważyłem że większość postów odpowiada tutaj w stylu" było ileś tam czasu temu na forum, poszukaj w google lub przeczytaj setki postów które cie nie będą obchodzić a może znajdziesz odpowiedź" myślałem ze ktoś mi pomoże ale lepiej jest upominać zamiast raz i rzeczowo odpowiedzieć na dany temat, zresztą po przeglądnięciu twoich ostatnich postów widzę ze umiesz tylko dogadywać komuś zamiast pomagać tak jak to powinien robić moderator

#378 michał99

michał99
  • 3 postów

Napisano 24 grudnia 2012 - 13:36

To mój pierwszy post na forum więc chciałbym ze wszystkimi serdecznie się przywitać i życzyć wesołych świąt

Niedawno stałem się posiadaczem iphona 3gs i zbyt pochopnie zupgradowalem go do iosa6. Teraz mam z nim same problemy, w zasadzie nie da sie z niego korzystać.

Jako kompletny laik nie zapisałem oczywiście plików SHSH przed upgradem.

Moje pytanie brzmi nastepująco: czy da sie wykonać downgrade z systemu ios 6 do 5.1.1? Jesli sie da to czy wszystko bedzie dzialalo tak jak gdybym zrobil downgrade z uzyciem SHSH?

Niby na forum jest już dużo wątków na ten temat, ale nie byłem w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Każdy pisze co innego.

Znalazłem nastepujacy poradnik w internecie, zapoznajcie się Czy to zadziała?
http://www.youtube.com/watch?v=_OeBUKMbcrY&list=LL1IaZhiCqeKD0n1n6LJ2G1Q
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

#379 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 24 grudnia 2012 - 17:09

Każdy pisze co innego, powiadasz. :) Bez plików SHSH nic nie zrobisz.

#380 michał99

michał99
  • 3 postów

Napisano 24 grudnia 2012 - 17:17

Każdy pisze co innego, powiadasz. :) Bez plików SHSH nic nie zrobisz.

a poradnik ktory wkleilem? nie da rady?

#381 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 24 grudnia 2012 - 17:53

a poradnik ktory wkleilem? nie da rady?

Ten poradnik zakłada, że nie masz SHSH na dysku ALE masz zapisane w Cydii i w redsn0w wybierasz 'SHSH remote'. Tyle, że jeśli SHSH są w Cydii to zapisanie ich na dysku wymaga jednego kliknięcia w Umbrelli. Jak już było powiedziane pierdyliard razy: bez SHSH się nie da !!!

#382 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2012 - 08:08

Witam. Mam iPhone'a 3GS na sofcie 5.1.1 z basebandem 05.13.04 i ultrasn0wem. Potrzebuje zrobic reinstall z zachowaniem basebandu. Widziałem że można to zrobić przez sn0wbreeze ale tp pewnie dziala tylko przy aktualizacji. Nie działa mi cydia więc nie wiem co mam zrobić, aby zadziałała. Chciałem zrobić rocky racoon, ściągnać z cydii i zainstalować ale wywaliła błąd i dupa. Dlatego postanowiłem przeinstalować i zainstalować po prostu absinthe. Jak zabrać się do tego reinstalla bez update basebandu?

#383 goldenfinger

goldenfinger
  • 1 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 08:40

Ja dzisiaj zrobiłem downgrade z ios 6 a namęczyłem się co nie miara. Jeśli masz zapisane pliki SHSH do softu 5.1.1 to ten poradnik jest dla ciebie. Sprawdzone na 9b206. 1. Ściągamy redsn0w 0.9.14b2, wypakowujemy, uruchamiamy jako administrator 2. w redsn0w wchodzimy w Extras>SHSH blobs>Stitch 3. Klikamy IPSW i wskazujemy ścieżkę do oprogramowania 9b206 jeśli mamy shsh do 5.1.1 lub 9b208 jeśli mamy shsh do 5.1.1b(nietestowane) 4. Klikamy local i podajemy ścieżkę do plików shsh 5.1.1(9b206) lub 5.1.1b(9b208) Utworzy nam się w folderze z oprogramowaniem nowe tylko z ciągiem cyfr na początku 6. Uruchamiamy redsn0w, klikamy Extras> Pwnde DFU i postępujemy według informacji na ekranie 7. Uruchamiamy iTunes, program wykryje nam telefon w trybie awaryjnym 8. Trzymając klawisz Shift klikamy Odtwórz/Restore i podajemy ścieżkę do oprogramowania utworzonego przez redsn0w w pk. 5 9. Czekamy aż system się zainstaluje Podczas instalacji powinien wyskoczyć błąd -1 i na iPhone powinna pojawić się ikonka itunes z kabelkiem 10. Wchodzimy w redsn0w>Extras> Recovery Fix i nie klikając next oraz nie wyłączając telefonu trzymamy 3s power później dokładamy na kilka sekund home, puszczamy power trzymając home. Na ekranie powinien pojawić się dysk ze strzałką a później "ściana" tekstu, iPhone ponownie się uruchomi z system 5.1.1 Zrobiłem i wszystko poszło oprócz pkt 10. co mogę robić źle? wszystko przebiegało do pkt 9 jak w opisie. telefon nie ma simlocka, mam shsh do 5.1.1 za każdym razem zostaje po punkcie 9tym na ekranie kabelek ze strzałką ITUNES i wtedy tylko ratuje mnie aktualizacja przez ITUNES do najnowszej czyli 6.0.1

#384 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2012 - 08:47

Ale pójdzie tutaj baseband do góry, uaktualni się do wersji tego z softu 5.1.1 a ja mam 05.13.04.... :/

#385 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 12:45

Ale pójdzie tutaj baseband do góry, uaktualni się do wersji tego z softu 5.1.1 a ja mam 05.13.04.... :/

Redsn0w zrobi też CF bez upgrade'u BB i ten IPSW należy wskazać w p.3

#386 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2012 - 15:45

CF na macu w sn0wbreeze?

#387 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 16:16

CF na macu w sn0wbreeze?

Jak robisz soft snowbrezzem nigdy nie podnosi BB.

Redsn0w zrobi też CF bez upgrade'u BB i ten IPSW należy wskazać w p.3

Masz jak wół napisane REDSNOW.

#388 yahoo666

yahoo666
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 01:45

Cześć. To mój pierwszy post tutaj, miło mi powitać. Do rzeczy: przeczytałem cały ten wątek, i chyba pół internetu - i nie mogę sobie poradzić. Wypróbowałem wszystkie opisane w tym wątku procedury - bez rezultatu. Mam iPhone4 z TMobile, czyli bez simlocka. Aktualnie 5.1.1 z JB, wcześniej 4.2.1 też JB. Mam zapisane w cydii i z tinyumbrelli pliki shsh do całej masy różnych wersji, chyba do wszystkiego co było od czasu 4.2.1. Ponieważ telefon zaczyna wariować i wolno chodzi - uznałem, że warto byłoby zrobić restore 5.11. I nie mogę. Mam plik ipsw z 5.1.1 9B206, taki jak mam w telefonie (do 208 zresztą też). Mam najnowszego itunes, najnowszego redsnow. Update iosu robiłem po kablu, nie OTA. Itunes, w zależności od przyjętej przeze mnie metody, wywala albo błąd 3194, albo 11, albo - 1600 i 1601 (to w przypadku zastosowania metod opisanych tutaj). Chcę po prostu czystego 5.1.1. I za nic w świecie nie chcę 6.0.1 ;-) Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak to zrobić, żeby się udało? Błagam, nie odsyłajcie mnie do wczesniejszych stron - naprawdę, zapoznałem się z nimi gruntownie, przećwiczyłem wszystkie metody. pozdrówki y666

#389 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 10:32

Cześć. To mój pierwszy post tutaj, miło mi powitać.

Do rzeczy: przeczytałem cały ten wątek, i chyba pół internetu - i nie mogę sobie poradzić. Wypróbowałem wszystkie opisane w tym wątku procedury - bez rezultatu.

Mam iPhone4 z TMobile, czyli bez simlocka. Aktualnie 5.1.1 z JB, wcześniej 4.2.1 też JB. Mam zapisane w cydii i z tinyumbrelli pliki shsh do całej masy różnych wersji, chyba do wszystkiego co było od czasu 4.2.1. Ponieważ telefon zaczyna wariować i wolno chodzi - uznałem, że warto byłoby zrobić restore 5.11. I nie mogę. Mam plik ipsw z 5.1.1 9B206, taki jak mam w telefonie (do 208 zresztą też). Mam najnowszego itunes, najnowszego redsnow. Update iosu robiłem po kablu, nie OTA.

Itunes, w zależności od przyjętej przeze mnie metody, wywala albo błąd 3194, albo 11, albo - 1600 i 1601 (to w przypadku zastosowania metod opisanych tutaj).

Chcę po prostu czystego 5.1.1. I za nic w świecie nie chcę 6.0.1 ;-) Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak to zrobić, żeby się udało? Błagam, nie odsyłajcie mnie do wczesniejszych stron - naprawdę, zapoznałem się z nimi gruntownie, przećwiczyłem wszystkie metody.

pozdrówki
y666

Jestem nowy blablabla... Co z tego ? Każdy kiedyś był nowy ,a nie każdy zadawał pytania które już były ...
Zgraj pliki SHSH i plik z softem do jednego folderu potem redsn0w_win_0.9.15b3 uruchom jak administrator Extras- >Even More -> Restore ...
Tyle , było miliony raz tu i w google. Ale "Ja jestem nowy..."

#390 yahoo666

yahoo666
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 12:49

Jestem nowy blablabla... Co z tego ? Każdy kiedyś był nowy ,a nie każdy zadawał pytania które już były ...
Zgraj pliki SHSH i plik z softem do jednego folderu potem redsn0w_win_0.9.15b3 uruchom jak administrator Extras- >Even More -> Restore ...
Tyle , było miliony raz tu i w google. Ale "Ja jestem nowy..."

Hej.

Jedyne odstępstwo w tym, czego próbowałem, od tego, co napisałeś jest takie, że nie mam shsh i ipsw w jednym folderze. Spróbuję, choć bez przekonania ;-)

Dzięki za podpowiedź.

PS: Nigdzie nie napisałem, że "pomóżcie bo jestem nowy" - napisałem, że to mój pierwszy post i miło mi powitać. Nie używam swojej "świeżości" jako argumentu i przykro mi, że atakujesz mnie za coś, czego nie napisałem. Spędziłem wczoraj nad tym wątkiem ładnych kilka godzin, niestety bez rezultatu - dlatego postanowiłem się odezwać. Wierz mi, nie zrobiłbym tego, gdyby porady tu zawarte rozwiązały mój problem. Peace.

--
pzdr
yahoo

#391 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 13:00

Hej.

Jedyne odstępstwo w tym, czego próbowałem, od tego, co napisałeś jest takie, że nie mam shsh i ipsw w jednym folderze. Spróbuję, choć bez przekonania ;-)

I dobrze, że nie masz przekonania bo to nie jest warunek niezbędny. Wystarczy znać lokalizacje obu plików i wskazać je w programie.
Najlepszy poradnik poniżej.
http://www.iclarifie...-ios-5x-windows

#392 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:19

Witam Będę przeprowadzał update iPhona 4, z iOS 4.2.1 (8C148) -> na 5.1.1 build208. Telefon po jailbreak-u redsn0wem. !!Bez simlocka!! od początku, Firmware modemu: 03.10.01. Moje pytanie brzmi, czy powinienem wykonać jakieś szczególne kroki aby zostawić stary firmware modemu? Oraz, czy dobrze rozumiem procedurę odtwarzania danych (SMS, Rolka aparatu, kontakty) po operacji update-u? 1. Tryb DFU 2. iTunes i ładowanie nowego iOS z shiftem: iPhone3,1_5.1.1_9B208_Restore.ipsw 3. Jailbreak redsn0wem 4. Odtworzenie kopii zapasowej w iTunes? Pzdr

#393 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:21

A może przeczytałbyś leniu ten wątek, zamiast walić pytanie, na które jest już w nim odpowiedź?

#394 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:27

Sherlocku wybacz ale drukowane mi szkodzi! :) Ok, widzę, ze baseband mnie nie insteresuje skoro telefon był fabrycznie odblokowany. Zadam pytanie inaczej. Czy po aktualizacji iOS do 5.1.1, nastepnie złamaniu telefonu (redsn0w), odtworzenie kopii zapasowej w iTunes nie spowoduje spustoszenia w telefonie, a moje dane (SMS, kontakty, kalendarze, zdjęcia) zostaną w 100% odtworzone?

#395 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 19:43

Sherlocku wybacz ale drukowane mi szkodzi! :)

Ok, widzę, ze baseband mnie nie insteresuje skoro telefon był fabrycznie odblokowany.

Zadam pytanie inaczej. Czy po aktualizacji iOS do 5.1.1, nastepnie złamaniu telefonu (redsn0w), odtworzenie kopii zapasowej w iTunes nie spowoduje spustoszenia w telefonie, a moje dane (SMS, kontakty, kalendarze, zdjęcia) zostaną w 100% odtworzone?

tak

#396 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 19:48

Poszło.. no i lipa. Działałem wdg. tej instrukcji z ta roznicą ze uzywalem najnowszego redsn0w 0.9.15.b2 1. Ściągamy redsn0w 0.9.14b2, wypakowujemy, uruchamiamy jako administrator 2. w redsn0w wchodzimy w Extras>SHSH blobs>Stitch 3. Klikamy IPSW i wskazujemy ścieżkę do oprogramowania 9b206 jeśli mamy shsh do 5.1.1 lub 9b208 jeśli mamy shsh do 5.1.1b(nietestowane) 4. Klikamy local i podajemy ścieżkę do plików shsh 5.1.1(9b206) lub 5.1.1b(9b208) Utworzy nam się w folderze z oprogramowaniem nowe tylko z ciągiem cyfr na początku 6. Uruchamiamy redsn0w, klikamy Extras> Pwnde DFU i postępujemy według informacji na ekranie (W tym czasie na ekranie pojawil sie kabel i ikonka iTunes) 7. Uruchamiamy iTunes, program wykryje nam telefon w trybie awaryjnym 8. Trzymając klawisz Shift klikamy Odtwórz/Restore i podajemy ścieżkę do oprogramowania utworzonego przez redsn0w w pk. 5 9. Czekamy aż system się zainstaluje I tutaj po dluzszym oczekiwaniu w iTunes: "przygotowywanie do instalacji" Wywaliło mi błąd 1604. Dodam, ze po kilku minutach nie widząc postępu paska wykonałem krok 10. Czyli: Wchodzimy w redsn0w>Extras> Recovery Fix i nie klikając next oraz nie wyłączając telefonu trzymamy 3s power później dokładamy na kilka sekund home, puszczamy power trzymając home. Jakaś rada co dalej? Telefon caly czas jest z ikonką iTunes. iTunes zaktualizowany do najnowszej wersji oczywiscie. wszystko na win 7

#397 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 19:54

Blędy 16xx oznaczają w większości przypadków złe wprowadzenie w DFU. Spróbuj jeszcze raz...

#398 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:06

Dyndas.. probowalem ale tel. caly czas wstawał w ten tryb z ikonką iTunes. Za którymś razem coś jakby zadziałało i redsn0w z paska jakgdyby zaskoczył, coś pomielił i zawisł na:

Exploliting with limera1

Wyłączyłem redns0wa. Telefon uwalony doszczętnie. Nie wiem czy śmiać się czy płakać ale da się to jakoś podnieść? Zero reakcji na jakikolwiek przycisk.

#399 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:09

Dyndas.. probowalem ale tel. caly czas wstawał w ten tryb z ikonką iTunes. Za którymś razem coś jakby zadziałało i redsn0w z paska jakgdyby zaskoczył, coś pomielił i zawisł na:

Exploliting with limera1

Wyłączyłem redns0wa. Telefon uwalony doszczętnie. Nie wiem czy śmiać się czy płakać ale da się to jakoś podnieść? Zero reakcji na jakikolwiek przycisk.

Jeśli telefon uruchamiał się z logiem iTunes na ekranie to potwierdza, że źle wprowadzałeś w DFU. Nie reaguje na żaden przycisk? A dwa na raz próbowałęś? Naciśnij i trzymaj do skutku.

#400 mosskit

mosskit
  • 17 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:11

Ok wróciłem do etapu gdzie na ekranie jest ikona iTunes. Poradź co teraz ? Po włączeniu redsn0w 0.9.15b3 pokazuje: Connected iphone 4 (Recovery Mode)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych