Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1451 odpowiedzi w tym temacie

#1301 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudnia 2012 - 09:33

Witam,

Od tygodnia jestem posiadaczem Iphone 5 i chciałem się podzielić spostrzeżeniami na temat swojego egzemplarza. Tydzień 46, listopad, fabryka C3. Wizualnie nie jest idealny, ale są to rzeczy nie rzucające się bardzo w oczy, mianowicie występuje delikatne otarcie ramki wejścia słuchawkowego(przebija złoty kolor pod spodem) milimetrowy ubytek lakieru przy śrubce oraz małe wyszczerbienie ramki tej tuż za ekranem, zauważyłem to na 3 dzień ponieważ widoczne głównie pod światło. Grzechotanie też u mnie występuje jak się potrząśnie albo postuka z tylu w górnej części obudowy, więc to chyba nic niepokojącego, przynajmniej mi to jakoś nie przeszkadza. Mam luźny power/sleep, reszta przycisków dobrze spasowana. Technicznie jak na razie nie zauważyłem jakiś problemów, poza tym że jak telefon jest uśpiony to gdy go wyciszę nie ma animacji na ekranie ale funkcja działa poprawnie. Gdy jest odblokowany pokazuje normalnie animacje.
W załączniku dołączam zdjęcia ekranu i proszę ewentualnie o jakieś uwagi jeśli wg was coś jest nie tak z nim, bo moim zdaniem jest chyba ok. Chodzi mi o ten problem żołtego ekranu i ciepłej tonacji. To by było na tyle jak na razie, dziekuję za uwagę :)

Zle zdjecia zrobiles bo ekran wyszedl niebieski. Zrob zdjecia w przegladarce z poziomo ustawiona klawiatura.

#1302 dominikg

dominikg
  • 112 postów
  • SkądBratuszyn

Napisano 27 grudnia 2012 - 11:14

To zażółcenie występowało we wszystkich iPhonach, było wiele razy na forum. Faktycznie, często jest tak że schodzi samo, po kilku tygodniach użytkowania telefonu (najlepiej przy pełnej jasności) nie powinno już być tego widać. Sam tak miałem zarówno w 4, 4s jak i teraz w 5 gdzie zażółcenie już nie występuje :) Także spokojnie :)

#1303 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudnia 2012 - 12:17

To zażółcenie występowało we wszystkich iPhonach, było wiele razy na forum. Faktycznie, często jest tak że schodzi samo, po kilku tygodniach użytkowania telefonu (najlepiej przy pełnej jasności) nie powinno już być tego widać.
Sam tak miałem zarówno w 4, 4s jak i teraz w 5 gdzie zażółcenie już nie występuje :) Także spokojnie :)

Mowisz o calym zoltym ekranie czy tylko miejscowych przebarwieniach? Z reguly gorna czesc wyswietlacza od strony glosnika i kamerki jest zolta w porownaniu z dolna czescia.

#1304 campeone

campeone
  • 47 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 12:44

Moja biała 5tka jest taka, jaka być powinna. Jednak wierzę, że plotki o odpryskach i "suffgate" nie są wyssane z palca. U mnie obok power buttona można zauwać delikatną ryskę na aluminium, jest na tyle mała, że ją zignorowałem. Świadczy to jednak o tym, że problem występuje. Ja mam jednak pytanie z innej beczki. Myślicie, że fabryka w jakiej iPhone został wyprodukowany determinuje w jakimś stopniu jego stan? Zauważyłem, że większość użytkowników udzielających się w tym temacie ma telefony wyprodukowane w fabryce C3. Mój natomiast (z angielskiego sklepu apple) pochodzi z fabryki F2. Przypuszczam, że obie to Foxconn, zlokalizowane jednak w innych miastach.

#1305 dominikg

dominikg
  • 112 postów
  • SkądBratuszyn

Napisano 27 grudnia 2012 - 12:44

W 4 miałem plamy, teraz w 5 miałem cały zażółcony (jakby źle skalibrowany), i po czasie zarówno plamy na 4 jak i wyraźnie żółty odcień na 5 zniknęły.

#1306 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2012 - 16:15

Witam. Przejrzałem wątek, wiem że u niektórych osób także pojawił się ten problem. Po ok dwóch tygodniach od zakupu zauważyłem (nie mam pojęcia czy to było wcześniej) rozszczelnienie ramki aluminiowej (biała wersja telefonu). Rozszczelnienie ma szerokość ok 2-3 mm. Skutkiem jest prześwit jasnego światła, kiedy telefon jest aktywny. Kiedy docisnę mocno górną część telefonu - w miejscu po prawej stronie przedniej kamery, telefon się "domyka" i problem znika. Nie przeszkadza to specjalnie w użytkowaniu, ale mnie to drażni. Oczywiście na gwarancję nie ma sensu odsyłać, może zna ktoś domową metodę na naprawienie tej bolączki, ew. jaki serwis w Warszawie docisnąłby mi to od ręki? [ATTACH=CONFIG]12938[/ATTACH] Pozdrawiam

#1307 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2012 - 16:31

Moj wyswietlacz jest juz prawie taki jak ma byc, w dzien przy naturalnym świetle powiedziałbym ze jest ideał, ale w nocy bez oświetlenia zew widac jeszcze troche zazolcenie, delikatnie większe u góry wyswietlacza. Na poczatku zostawiłem go na full podswietleniu i lokalizacji zeby sie podgrzal i zostawiłem bez blokowania na jakies 1,5h. Po tym czasie bylo troche lepiej, wydawało mi sie ze to nie możliwe ze tak łatwym sposobem mozna sie tego pozbyc. Co do odpryskow - sa malutkie na tej beleczce równoległej do wyświetlacza, byc moze były od poczatku ale ich nie zauwazylem. Jesli nie bedzie pojawiać sie wiecej odpryskow to z pewnością juz to przeboleje i go zostawie, wole miec pewny,ładny wyświetlacz niz bać sie czy nie dostanę znów żółtego i tym razem nie bedzie to kwestia kleju tylko bedzie po prostu beznadziejnie skalibrowany.

#1308 CanmeQ

CanmeQ
  • 9 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 22:57

Witam. Moja czarna 5 wydaje się być trochę krzywa... kiedy leży na płaskim podłożu i nacisnę palcem na głośnik "dupa" się trochę podnosi i to widocznie. Mam folie wrapsol full. W 4S i 4 takiego czegoś nie mam... Jedank iPhone jest w pełni sprawny.

#1309 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2012 - 12:46

@Kuba P Wczoraj właśnie zauważyłem, że też mam identyczne rozszczelnienie. Ja już mam tego dosyć, po nowym roku wymieniam go. Co jak co ale telefon za taką kasę ma mieć wszystko ok, a tu szczelina, ktorą jak ją dociskam wyświetlacz "klika"...

#1310 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2012 - 13:28

W ogóle po moim poście dotarło do mnie sporo wiadomości, czy już coś z tym poradziłem bo ludzie mają dokładnie to samo. U mnie nie klika, szczelina jest naprawdę minimalna, ale jak przy rozszczelnieniu każdego rodzaju, małe przeradza się w większe, poza tym boję się o kurz, który z czasem będzie dostawał się do środka. Poszukuję na własną rękę serwisu, który się tym do ręki zajmie w Warszawie. Chciałem wkleić w całości odpowiedź z serwisu Cortland, ale w mailu znajduje się informacja, że zakazuje się rozpowszechniania ich prywatnej korespondencji. Niestety ze względu na swoją profesję muszę się dostosować, ale napiszę ogólny sens - polityka Apple nie naprawia telefonów iPhone, gdyż uważa je za nierozbieralne. Wymieniane są w przeciągu 5 dni, chyba że telefon zakupiono u operatora, wówczas procedura jest inna.... Czyli jeśli masz człowieku szczelinkę, to w obawie przed jej powiększaniem, nie dociśnie Ci tego żaden mgr inżynier, musisz robić kopie, oczekiwać 5 dni, a jeśli kupiłeś u operatora pewnie dużo więcej, tracisz czas bez telefonu za który płacisz ogromną kasę, a na koniec okaże się że wręczają Ci telefon refabrykowany, który przed chwilą do serwisu oddał X i akurat okazał się rozbieralno/naprawialny. :) Ja jeszcze myślę, że gdzieś tam tą szczelinkę sobie docisnę, natomiast rzeczywiście poza świetnym designem i systemem, telefon ma mnóstwo pomniejszych wad i strach pomyśleć, co się będzie działo po gwarancji. Każda naprawa, najgłupszej rzeczy to wydane pieniądze. Możemy się niby wykłócać o prawo UE, o rękojmię i w ten sposób żądać napraw w drugim roku gwarancji, natomiast najbezpieczniej byłoby wykupić tą gwarancję na kolejny okres. Problem w tym, że ja nigdzie AppleCare dla iPhone'a nie zauważyłem... Mój plan jest prosty - przed końcem roku oddaję telefon na gwarancję do Cortland (usterka na pewno się znajdzie) i skoro telefon jest nienaprawialny, zażądam wymiany na nowy, zaznaczając że to ma być NOWY, a nie odnawiany. Wówczas telefon ma kolejny rok gwarancji. Ciekawe jak to mi wyjdzie w praktyce...

#1311 DD7

DD7
  • 101 postów
  • SkądPL

Napisano 28 grudnia 2012 - 13:32

Kuba P - wymieniałem kilka razy iPhone'a 5 16GB White z powodu innych usterek, ale ten prześwit światła widoczny w ciemności dokładnie w tym miejscu był obecny w 4 z 5 (!!) sztuk. Podsumowując - trzeba mieć naprawdę szczęście, by trafić na sztukę bez takiego defektu... niestety.

#1312 pmgc92

pmgc92
  • 65 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 28 grudnia 2012 - 13:47

Ja mam 2 iPhone 5 white bez żadnej wady ,a jestem mega pedantem jeśli chodzi o to ...

#1313 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 grudnia 2012 - 16:15

Ja sie swojego problemu juz pozbylem. Nie jestem mucha i nie lgne do gowna wiec zostal sprzedany.

#1314 Blue

Blue
  • 581 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 28 grudnia 2012 - 16:30

C3, 46 tydzień. Używany już 2 tygodnie. Czarny. Stan po dziś dzień idealny. Klawisze spasowane, nic nie lata, nie ma odprysków, ekran świeci jak powinien. Trafiony za pierwszym razem. Szczęście? Po lekturze tego wątku mogę chyba zagrać w lotto ;)

#1315 5762492f59

5762492f59
  • 288 postów

Napisano 28 grudnia 2012 - 17:21

C3, 46 tydzień. Używany już 2 tygodnie. Czarny. Stan po dziś dzień idealny. Klawisze spasowane, nic nie lata, nie ma odprysków, ekran świeci jak powinien. Trafiony za pierwszym razem. Szczęście? Po lekturze tego wątku mogę chyba zagrać w lotto ;)

z reguły takie szczęście w życiu ma się tylko raz więc w totka już bym nie grał ;) a w przypadku iPhone's 5 rzeczywiście o szczęściu (i to dużym) należy mówić. Podczas rozmowy z AOS sama konsultantka przyznała, iż istnieje duże prawdopodobieństwo, że kolejny (trzeci) model również nie będzie pobawiony wad i dlatego sugeruje zwrot pieniędzy. Nie skorzystałem, rzeczywiście trzeci model również nie jest idealny ale jak już pisałem wcześniej w tym wątku da się z tym żyć więc będę szczęśliwy jeśli z czasem nie dojdzie nic nowego...

Najbardziej wkurza mnie to, że przez takie firmowe defekty telefon traci na wartości w momencie sprzedaży. Mógłbym żyć z jednym bad pixelem ale ktoś kto będzie chciał go kupić w przyszłym roku może już taki łaskawy nie być i doskonale to rozumiem.

#1316 mikolaj2481

mikolaj2481
  • 59 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 28 grudnia 2012 - 21:36

Problem w tym, że ja nigdzie AppleCare dla iPhone'a nie zauważyłem...

Apple Care powinno być dostępne w iStore. Nie wiem jak jest w PL, ale ja mieszkam w Amsterdamie i ostatnio pytałem o zakup Apple Care do mojego starego iPhona4 i jak najbardziej jest możliwe a koszt to 68 euro i jest to na 2-lata.

A odnośnie całego tematu, ja swojego iPhona 5 zakupilem właśnie z iStore Amsterdam i jak do tej pory żadnych wad, żadnych zadrapań, czy odprysków i tej szczeliny pomiędzy ramką też nie ma. Trafiłem w dobry model.

#1317 CanmeQ

CanmeQ
  • 9 postów

Napisano 28 grudnia 2012 - 22:58

Dołączona grafika

Mam podobny problem tylko, że w czarnym (no może trochę mniej odstaje). Co radzicie zrobić ?
Telefon nie ma żadnych innych wad.

#1318 BartixMayo

BartixMayo
  • 12 postów

Napisano 28 grudnia 2012 - 23:58

Witam, nie wytrzymałem zbyt długo w oczekiwaniu na odpowiedź z poprzedniego postu. Niestety nikt z forumowiczów nie odpowiedział na nurtujące mnie pytanie. Więc.. zamówiłem 24/12 AOS i5 16 GB - nie ma jak zapewnić sobie odpowiedni prezent ;-) Pierwotnie zapowiedziany na 3/01 został wysłany wczoraj i przyszedł dzisiaj. Stan obudowy: zero zarysowań Grzechotanie: bez grzechotania Zasik: .... ... i tu problem bo aby aktywować muszę mieć nano SIM. Ponieważ jest był zapowiedziany na 3/01 nawet nie poszedłem jeszcze do salonu Plusa. Generalnie to co mogę powiedzieć na dzisiaj: 1. Zakup online AOS + obsługa telefoniczna w sprawie faktury: 100% satysfakcji 2. Szybkość dostawy: za szybko? ;-) 3. Stan zewnętrzny: 100% satysfakcji (idealny) Jedynie co mnie zastanawia to "w ręku" waga słuchawki jest bardzo porównywalna ze starym 3GS. A przyjdzie jeszcze SIM !!! ;-) Kwestia przyzwyczajenia do starego 3GS?? Jutro sprawdzę na wadze ;-) Oceny kolejnych elementów (zasik, pixele): jak tylko uda mi sie zaktywować phone'a Pytania: Proszę pytać....

#1319 Radi-83

Radi-83
  • 250 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 03:03

Zle zdjecia zrobiles bo ekran wyszedl niebieski. Zrob zdjecia w przegladarce z poziomo ustawiona klawiatura.

Mam zrobić zdjęcie safari z wysuniętą klawiaturą do wpisywania adresu ? Dobrze zrozumiałem ? :)

- - - Połączono posty - - -

Mowisz o calym zoltym ekranie czy tylko miejscowych przebarwieniach? Z reguly gorna czesc wyswietlacza od strony glosnika i kamerki jest zolta w porownaniu z dolna czescia.

U mnie jeśli występuje zażółcenie, to w tych okolicach co kolega opisał w cytacie. Sam już nie wiem, czy coś tam jest czy to już moje omamy wzrokowe :D bo w świetle jarzeniowym w centrach handlowych tego nie dostrzegam. No nic, spróbuję zrobić lepszą fotkę, bardziej naturalna.

#1320 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudnia 2012 - 08:34

Witam,
nie wytrzymałem zbyt długo w oczekiwaniu na odpowiedź z poprzedniego postu. Niestety nikt z forumowiczów nie odpowiedział na nurtujące mnie pytanie.
Więc.. zamówiłem 24/12 AOS i5 16 GB - nie ma jak zapewnić sobie odpowiedni prezent ;-)
Pierwotnie zapowiedziany na 3/01 został wysłany wczoraj i przyszedł dzisiaj.
Stan obudowy: zero zarysowań
Grzechotanie: bez grzechotania
Zasik: ....

... i tu problem bo aby aktywować muszę mieć nano SIM. Ponieważ jest był zapowiedziany na 3/01 nawet nie poszedłem jeszcze do salonu Plusa.

Generalnie to co mogę powiedzieć na dzisiaj:
1. Zakup online AOS + obsługa telefoniczna w sprawie faktury: 100% satysfakcji
2. Szybkość dostawy: za szybko? ;-)
3. Stan zewnętrzny: 100% satysfakcji (idealny)

Jedynie co mnie zastanawia to "w ręku" waga słuchawki jest bardzo porównywalna ze starym 3GS. A przyjdzie jeszcze SIM !!! ;-) Kwestia przyzwyczajenia do starego 3GS?? Jutro sprawdzę na wadze ;-)

Oceny kolejnych elementów (zasik, pixele): jak tylko uda mi sie zaktywować phone'a
Pytania: Proszę pytać....

Aktywowac sie da i bez karty, wystarczy siec wifi

#1321 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2012 - 09:10

Mam zrobić zdjęcie safari z wysuniętą klawiaturą do wpisywania adresu ? Dobrze zrozumiałem ? :)

- - - Połączono posty - - -

U mnie jeśli występuje zażółcenie, to w tych okolicach co kolega opisał w cytacie. Sam już nie wiem, czy coś tam jest czy to już moje omamy wzrokowe :D bo w świetle jarzeniowym w centrach handlowych tego nie dostrzegam. No nic, spróbuję zrobić lepszą fotkę, bardziej naturalna.

Tak, dobrze zrozumiales :)

To zazolcenie jest praktycznie niedostrzegalne w mocnym, sztucznym swietle, np. W centrach handlowych. Dopiero w domu w ciemnym pomieszczeniu lub slabym swietle mozna zauwazyc.

#1322 mikolaj2481

mikolaj2481
  • 59 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 29 grudnia 2012 - 11:16

Aktywowac sie da i bez karty, wystarczy siec wifi

Z tego co mi wiadomo nie ma możliwości aktywacji bez karty sim, w 4S-ie już nie było takiej możliwości.
Też najpierw miałem iPhone 5 i musiałem czekać na wymianę karty z micro na nano sim.

#1323 dexfox

dexfox
  • 38 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 13:08

Witam, wy również macie problemy ze słabym zasięgiem wifi w IP5? Tak gdzie moja 4 łapała zasięg i internet dobrze chodził IP5 już w ogóle nie łapie zasięgu, natomiast tam gdzie 4 ma dwie kreski ip5 jedną i internet strasznie słabo chodzi. Mam IPhone 5 z października kupioną w orange. Oprócz tego mam problem z rozmowami telefonicznymi, czasami zniekształca głos osoby która jest po drugiej stronie, mój głos dobrze słychać, niezależnie czy jest pełny zasięg czy jedna kreska. Też macie takie problemy?

#1324 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 14:08

Aktualizacja systemu do wersji 6.0.2 powinna rozwiązać problem z wi-fi.

#1325 Chipeurope

Chipeurope
  • 21 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 14:53

Dopiero kupiłem iPhone 5 i już dwa problemy. Kompas się w kółko obraca bez przerwy a panorama strzępi zdjęcia. Pierwsza taka niespodzianka od apple w mojej karierze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych