Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• This topic is locked This topic is locked
1451 replies to this topic

#76 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 23 September 2012 - 20:00

Siejecie panikę, ktoś miał kropkę na ekranie, zaraz nagrywa film, wielka tragedia, siedem stron wątku o gdybaniu. Sami robicie aferę z niczego a potem się dziwicie że samsungowcy się śmieją i tworzą się legendy. Każdemu producentowi zdarzają się wpadki, tak jak wszystko może się popsuć i zawsze się znajdzie klient który sam nie wie czego chce i szuka dziury w całym. Współczuje jeśli ktoś trafi na wadliwy model i potem musi się z tym bujać, ale chyba nie nagrywacie filmików po awarii nowego odkurzacza? Wszystko z umiarem.

Moją panikę wzbudza to, co przeszedłem z iPadem 3, zresztą nie tylko ja. Wady miał poważne i już po raz setny piszę, że nie były to jednostkowe przypadki, ale poważny "design / manufacturing flaw". Nie chodzi o kropki na ekranie i inne błahostki, tylko o wady, które UNIEMOŻLIWIAJĄ SATYSFAKCJONUJĄCE użytkowanie sprzętu podchodzącego po 4k PLN.

#77 www007

www007
  • 408 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 September 2012 - 20:04

Wierze na słowo, mogę im tylko współczuć. Nie mówię za Apple jest fajne, a samsung blee, bo to nie o to chodzi, ale robienie z kilku wadliwych sztuk, nawet jeśli jest ich wiecej problemu na skalę światową to przesada.

#78 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 23 September 2012 - 20:06

Na 200 czarnych iPhonów 5, 75 sztuk miało felery czarnej obudowy. Jeśli to prawda to jest sporo wadliwych.

Na kilka milionów ... ? ;)

#79 www007

www007
  • 408 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 September 2012 - 20:06

Ok, rozumiem problemy z ipadem, ale co ma do nich nowy iphon? W wątku na początku padają stwierdzenia, może, podobno, a za 10 stron bedzie wszystkie wadliwe:)

#80 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 23 September 2012 - 20:11

Toteż nikt nie robi problemu na skalę światową. Zastanawiamy się tylko (przynajmniej ja), czy robić "Day One Purchase", czy poczekać na sztuki z póżniejszych partii produkcyjnych, wśród których statystycznie zdarza się mniej bubli, i uniknąć traumy kilkukrotnej wymiany.

---------- Wpis dodano o 21:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:09 ----------

Ok, rozumiem problemy z ipadem, ale co ma do nich nowy iphon?

To, że jedną z wad, o których donoszą użytkownicy iPhone'a 5 z zachodu, jest zażółcenie ekranu, najpoważniejsza i najczęstsza chyba wada ekranu iPada.

#81 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 23 September 2012 - 20:12

Apple sprzedaje średnio ponad 180 tys. iPadów dziennie. Dodajcie sobie wszystkie możliwe przypadki problemów z ekranem zgłaszane na wszystkich forach na świecie, a wyjdzie najwyżej ułamek dziennej sprzedaży, a gdy weźmiemy pod uwagę cała sprzedaż kwartalna - 17 milionów sztuk, to uzyskamy może jakiś promil, może mniej. Po drugie Apple nadal jest numer 1 pod względem satysfakcji klientów w branży mobilnej, gdyby problemy były znaczące, sprzedaż iPada spadałaby, a sprzedaż ciągle rośnie. Po trzecie, na rynku tabletów jest dość spora konkurencja, jeśli komuś nie spasowało Apple, może oddać iPada i kupić produkt Samsunga, Asusa, Acera, Motoroli czy inny.

#82 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 23 September 2012 - 20:14

Na kilka milionów ... ? ;)

Oby moja sztuka była idealna :)

#83 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 23 September 2012 - 20:24

Apple sprzedaje średnio ponad 180 tys. iPadów dziennie. Dodajcie sobie wszystkie możliwe przypadki problemów z ekranem zgłaszane na wszystkich forach na świecie, a wyjdzie najwyżej ułamek dziennej sprzedaży, a gdy weźmiemy pod uwagę cała sprzedaż kwartalna - 17 milionów sztuk, to uzyskamy może jakiś promil, może mniej. Po drugie Apple nadal jest numer 1 pod względem satysfakcji klientów w branży mobilnej, gdyby problemy były znaczące, sprzedaż iPada spadałaby, a sprzedaż ciągle rośnie. Po trzecie, na rynku tabletów jest dość spora konkurencja, jeśli komuś nie spasowało Apple, może oddać iPada i kupić produkt Samsunga, Asusa, Acera, Motoroli czy inny.

Po pierwsze, mobilne urządzenia Apple'a nie są kupowane tylko ze względu na hardware, lecz na ekosystem, więc jak ktoś jest głęboko w tym ekosystemie zatopiony, to alternatywy nie ma. Po drugie, przeciętnemu użytkownikowi wady, o których piszemy, nie przeszkadzają, bądź nie jest ich świadomy. Po trzecie, ci, którzy od razu mieli dobrego iPada czy inny sprzęt, nie uwierzą, że tak dużo może być wadliwych, tak samo jak ci, którzy przechodzili przez błędne koło wymian, nie uwierzą, że istnieją idealne egzemplarze. iPad z którego to piszę, ma lekko słabiej podświetlony prawy górny róg, i minimalne zażółcenie dołu ekranu. Gdybym nie miał o wiele większych wad w poprzednich egzemplarzach, w ogóle bym na to nie zwracał uwagi, bo po prostu nie przeszkadza to bardzo i można powiedzieć, że w stosunku do poprzednich sztuk jest prawie idealnie. Niemiej jednak obiektywnie rzecz biorąc obecny egzemplarz idealny nie jest.

#84 vandal

vandal
  • 89 posts

Posted 24 September 2012 - 10:56

Ja zaryzykuje i kupie w dniu premiery, mam nadzieje że jedynie zasięg poprawili bo to juz mój 4 albo 5 iPhone i każdy z nich w miejscach gdzie zasięg był slabszy ledwo trzymał kreskę albo w ogóle, w przeciwieństwie do tel. za 50zł z marketu gdzie jest full! Dlaczego nikt o tym nie wspomina? Przy okazji: Gdzie można kupić teraz iP5 64gb ale w kolorze czarnym, wszystko sie wysprzedało z tego co widać na allegro albo ceny po 5k, a to już jest lekka przesada! Jest co prawda za 4200zł ale biały..

#85 toporek

toporek
  • 23 posts
  • SkądRumia, Poland

Posted 24 September 2012 - 15:21

Mój biały iPhone 5 - sprawny w 100% :)

#86 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 24 September 2012 - 15:35

Mój biały iPhone 5 - sprawny w 100% :)

Gratulacje:)

#87 Shrek

Shrek
  • 1333 posts

Posted 24 September 2012 - 16:01

Mnie intryguje temat tego wątku, czy ktoś może mnie oświecić co znaczy „zasik“ i „bąblowanie“ ?? Czytam od początku i kompletnie nie mogę sobie tych słów nigdzie przypisać, ich znaczenia … A co do samych opinii i problemów nowego iP5, to przypomnijcie sobie jaki cyrk był z 4 i anteną. Jak na razie, to w 5 nie widzę nadzwyczajnych problemów, dorównujących skalą do 4 i braku zasięgu.

#88 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 24 September 2012 - 16:21

Mnie intryguje temat tego wątku, czy ktoś może mnie oświecić co znaczy „zasik“ i „bąblowanie“ ??
Czytam od początku i kompletnie nie mogę sobie tych słów nigdzie przypisać, ich znaczenia …

A co do samych opinii i problemów nowego iP5, to przypomnijcie sobie jaki cyrk był z 4 i anteną.
Jak na razie, to w 5 nie widzę nadzwyczajnych problemów, dorównujących skalą do 4 i braku zasięgu.

Chodzi o zażółcenie matrycy. Usterka bardzo typowa w przypadku iPada 3, nazwana tak w wyniku frustracji użytkowników, piszących o swoich "zasikanych" tabletach na tym i innych forach. Druga wada - nazwana przeze mnie bąblowaniem - wolne tłumaczenie z forów anglojęzycznych - polega na pojawianiu się prześwitów na matrycy w przy jej dotykaniu w innym miejscu, tak jak to widać na załączonym filmie.

Jeśli iP5 nie ma tak często występujących wad jak iPad 3, to pozostaje się tylko cieszyć. Nie dziw się, że można mieć uraz do jakości Apple'a po tym, co tu poniektórzy, w tym ja, przeszli z iPadem 3.

#89 Shrek

Shrek
  • 1333 posts

Posted 24 September 2012 - 16:35

Dzięki, nigdy bym sam nie wpadł z tym „zasik’iem“ :D czad.

#90 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 24 September 2012 - 16:46

Dzięki, nigdy bym sam nie wpadł z tym „zasik’iem“ :D czad.

Serio? Ale jaja:)

#91 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 24 September 2012 - 16:59

Tez nie znalem znaczenia slowa zasik - jakis nowy twor jezykowy.

#92 igo2u

igo2u
  • 120 posts

Posted 24 September 2012 - 17:09

Tez nie znalem znaczenia slowa zasik - jakis nowy twor jezykowy.

Kurcze nigdy nie zasikałeś deski, albo podłogi koło klopa? Bardzo popularne słowo, zwłaszcza w ustach mojej małżonki ;)

#93 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 24 September 2012 - 17:21

.. czas zacząc sikać na siedząco ;)

#94 offca86

offca86
  • 52 posts
  • SkądBristol, UK

Posted 24 September 2012 - 17:52

albo podnosić deskę...wracając do tematu jak się sprawują nowe słuchawki, jest jakaś różnica co do starych?

#95 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 24 September 2012 - 18:59

albo podnosić deskę...wracając do tematu jak się sprawują nowe słuchawki, jest jakaś różnica co do starych?

No faktycznie wróciłeś do tematu.

#96 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 24 September 2012 - 19:03

Bardzo popularne słowo, zwłaszcza w ustach mojej małżonki ;)

Ha, ha, znam temat :)

#97 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 25 September 2012 - 07:50

Wracając do meritum:
Owners Of White iPhone 5 Reporting Light Leak Issues | Cult of Mac

#98 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 25 September 2012 - 07:55

Wracając do meritum:
Owners Of White iPhone 5 Reporting Light Leak Issues | Cult of Mac

Źle spasowany. Ale zauważcie, że jest biały.

#99 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 posts
  • SkądWolin

Posted 25 September 2012 - 08:02

ehh no nie róbcie jaj, że takie cyrki są .... do mnie ćwoki z orange dzwonią już od ponad 3 miechów średnio 2x w miesiacu i ich odsyłam, ostatnio zadwonił jakiś wyraźnie kumaty gość bo powiedział, że jak tylko się iphone pojawi to się odezwie i ze zablokuje mi coś tam zeby nikt nie dzwonił i ustawi sobie tam na koncie przypomnienie, ale jak to czytam i ogladam :D to nie wiem czy jest się z czego cieszyć, mój 4s jest idealny ale fakt kupiony ze 5 miechów temu a nie po premierze, z ipadem3 też problemów brak choć jego kupiłem wcześniej ale pare miesięcy po premierze, MBP 2010 kupiłem w sumie szybko jak weszły pierwsze modele z prockami i5/7 i do dziś chodzi i jest wsio ok. Nie no teraz stresa mam :) pzdr. Łukasz

#100 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 25 September 2012 - 08:43

Amelinium nie da się pomalować!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users