Oszustwo na ebay'u - kupno iPhone'a 4S 32GB
Napisano 22 września 2012 - 11:18
Napisano 22 września 2012 - 11:27
Poczytaj: Co zrobić, jeśli nie otrzymałeś przedmiotu lub jest on niezgodny z opisem
Napisano 22 września 2012 - 11:28
Napisano 22 września 2012 - 11:36
Napisano 22 września 2012 - 11:42
Napisano 22 września 2012 - 11:46
Napisano 22 września 2012 - 12:38
Napisano 22 września 2012 - 13:18
Napisano 22 września 2012 - 13:27
Napisano 22 września 2012 - 13:50
Na początek wysłałbym do niej wiadomość (email/sms), że jeżeli nie zadzwoni do końca weekendu to w poniedziałek idziesz na policje (w niedziele pracuje policja? Jeśli tak to do końca dzisiejszego dnia). Rozumiem, że kupiłeś przez ebay? Kliknąłeś kup teraz? Jeśli tak to dobrze, bo jak nie doszła do Ciebie przesyłka żadna to masz dowód, że nic nie wysłała. No chyba, że chciałeś przesyłkę listem niepoleconym co by było idiotyzmem totalnym (więc zgaduję, że odpada).
Jak nie zadzwoni - na policje idź i módl się, żeby Cię nie olali (polskie realia). Weź ze sobą wydrukowane wszystkie emaile, wiadomości sms , zdjęcia. Jednym słowem wszystko co się da na komisariat.
A no i jeszcze jedno: to był polski ebay, nie? Jakbyś mógł to podaj link do aukcji. Napisz do ebay z tą sprawą, zobaczymy co oni powiedzą (może mają jakiś programo ochrony czy coś, ale wątpię). Na pewno nie zaszkodzi.
Życzę powodzenia oraz napisz jak się sprawa zakończyła.
---------- Wpis dodano o 14:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:45 ----------
O ile w przypadku Allegro jest Program Ochrony Kupujących obejmujący przelewy również poza Płacę z Allegro, o tyle nie wiem czy przypadkiem eBay nie
Obawiam się, że nie obejmuje przelewów poza paypal, bo z tego co mi wiadomo ebay polega przede wszystkim na zapłatach w paypal.
Napisano 22 września 2012 - 13:59
O rany, aż mi się ciepło zrobiło. Czytam, że zdjęcia faktury dał, że 32gb, 1300zł itp. itd. Ja w tym tygodniu za tyle kupiłem ip4s 32gb (faktura z Telia Dania i gwarancja 10 mcy) za 1300zł na allegro.
Z blokadą na duńską sieć to żadna rewelacja.
Napisano 22 września 2012 - 14:29

Napisano 22 września 2012 - 14:43
Napisano 22 września 2012 - 14:46
Napisano 22 września 2012 - 15:03
Gratuluję udanego zakupu

Niestety, znam tylko dane z przelewu. O numer telefonu nie udało mi się doprosić. Komentarzy też nie posiada, więc nawet blokada konta ze strony eBay'a nie będzie skutecznym bodźcem. Mogę sprawdzić, czy dane są prawidłowe, choć przyznam, że wolałbym, żeby to policja wysłała lokalny patrol i sprawdziła. Obawiam się jednak, że kasa na dobre zniknęła - przez kilka dni utrzymywała ze mną kontakt zapewne tylko po to, by przelać pieniądze w bezpieczne miejsce, może za granicę. Prawdopodobnie okradała jednocześnie kilka osób na raz, bo nie wierzę, że dla 1300zł warto tak kombinować.
Mimo to mam nadzieję, że trochę się zmieniło od czasu postępowania kolegi Konrad81U. Może jakieś dane logowania, IP, bankomat, z którego wypłacono mógł mieć monitoring...
Oto feralna aukcja: [url]http://www.ebay.pl/itm/330795585521?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_500wt_1414[/url]
W poniedziałek będę jeszcze dzwonić do oddziału lokalnej poczty z pytaniem, czy są jakiekolwiek przesyłki do mnie, żeby być już pewnym całej tej sytuacji.
Napisano 22 września 2012 - 15:13
No dzięki, muszę dodać, że telefon był zabrany przez komornika za długi i dopiero mi sprzedany.
Wracając do sprawy: nie obraź się, ale jesteś strasznie naiwny, żeby wysłać 1300zł. osobie bez komentarzy, na serwisie aukcyjnym (który zapewnia bezpieczeństwo paypal) za takiego iphone i to jeszcze 32GB, który dodatkowo nie chciał nawet numeru telefonu podać. Mogłeś chociaż za pobraniem chcieć z opcją sprawdzenia przesyłki przed zapłatą (jest taka opcja w Pocztexie). Jedno jest już pewne: nie czekaj na przesyłkę tylko od razu idź na policję. Tak jak mówiłem, emaile, zdjęcia, numer konta, dane - wszystko wydrukuj i weź ze sobą. Dodatkowo napisz/zadzwoń do ebay co oni w takim wypadku zrobią. Ja bym na twoim miejscu jeszcze napisał emaila, że zwraca kase albo idziesz na policję (możesz nakitować, że wujek jest śledczym i na pewno nie spocznie dopóki jej nie wytropi czy coś, nie zaszkodzi na pewno, a może się wystraszy).
W jakim banku jest założone konto możesz się dowiedzieć przez wpisanie tego numeru na tej stronie http://numerkonta.com/ . Możesz się udać do tego banku i zapytać o autentyczność danych (chociaż wątpię czy cokolwiek Ci tam powiedzą).
@EDIT
Mogłeś kit wykryć poprzez wpisanie IMEI w https://selfsolve.ap...om/wcResults.do , bo ten model ze zdjęcia został aktywowany 31 Lipca, także musiał być otwarty i włączony, a w aukcji pisze inaczej.
Napisano 22 września 2012 - 15:19
Napisano 22 września 2012 - 15:20
Napisano 22 września 2012 - 15:27
Z tym wujkiem też brzmi dosyć naiwnie, bo ta osoba już raczej jest obeznana z takimi kradzieżami. Ale może spróbuję, bo na pewno nie zaszkodzi.
Ja z 2 lata temu kupiłem SE K800i, ale obudowę miał zniszczoną (odpadała), w aukcji nic nie pisało, że zaczepy pourywane. Napisałem do niego, że nie pisało o tym nic w aukcji i niech da kasę na nową obudowę - stanowczo odmówił. Kolejny email do niego brzmiał tak "Dobrze, w poniedziałek zgłaszam sprawę do Allegro, a następnie wujek policjant załatwi mi wszystkie papiery z komisariatu, żeby mi allegro kase oddało". Jego odpowiedź "Witam, przepraszam, faktycznie należało o tym napisać. Proszę podać numer konta to przeleję pieniądze na nową obudowę"

Jak dopiero zaczyna swoją złodziejską przygodę to się może przestraszyć, a na pewno tobie to nie zaszkodzi.
Napisano 22 września 2012 - 15:31
Napisano 22 września 2012 - 15:33
@schreder
Bajki z wujkami ''policjantami'' nic nie pomogą, wiele oszustów to fachowcy do których niemożliwe jest dojść. Wiem z doświadczenia.
Ja tylko proponuję. Moim zdaniem nic już nie zaszkodzi, a może pomóc jeśli złodziej jest "niezbyt inteligentny" (w co wątpię).
Napisano 22 września 2012 - 15:42

Napisano 22 września 2012 - 16:15
Napisano 24 września 2012 - 14:00
Napisano 24 września 2012 - 19:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych