Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#101 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2012 - 18:49

Polecane aplikacje | Windows Phone Polska: Sklep z aplikacjami i grami

A czy jest jakaś lista? Równie dobrze mógłbym prosić o listę aplikacji na iOs, które pojawią się w najbliższym miesiącu.

plus aplikacje od nokii ;)
Apps - Best Mobile Apps and Smartphone Apps - Nokia - UK

#102 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 26 września 2012 - 19:11

[url=http://www.nokia.com/pl-pl/apps/nokia/]Aplikacje firmy Nokia - Nokia - Polska[/url] - polska wersja językowa :)

#103 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2012 - 20:48

..albo im słono za to płacą albo ten telefon naprawdę fajnie się zapowiada..
Dołączona grafika
From the lab: Lumia 920 low-light shootout with Nokia 808, iPhone 5, HTC One X and Galaxy S III -- Engadget

#104 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2012 - 21:40

Aplikacje na WP8? Wszystkie które są na WP7, oraz na tą chwile te, które masz w Windows 8 na ekranie Modern UI i w Marketplace. Bo tylko ta część Windowsa 8 będzie zintegrowana z WP8. Co do aktualizacji do WP7.5, jako właściciel Lumia 800 powiem, że Nokia przygniotła nas, aż jedną funkcją: Tethering . W WP 7.8 mamy dostać pulpit jak w WP8. Czyli możliwość skalowania kwadracików i pare dodatkowych kolorków :D Też jestem nastawiony na zakup Lumia 920, ale powoli zaczynam panikować. Bo różnica między WP 7, a WP 8, to tylko notyfikacje na ekranie blokady. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.

#105 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 września 2012 - 14:23

Też jestem nastawiony na zakup Lumia 920, ale powoli zaczynam panikować. Bo różnica między WP 7, a WP 8, to tylko notyfikacje na ekranie blokady. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.

Różnic jest więcej:
- kernel NT z Windows 8,
- DirectX,
- multitasking,
- wydajny dwurdzeniowy procesor Sanadragon S4
- ekran HD+ 1280x768
- NFC,
- Internet Explorer 10 (to akurat wada),
- zintegrowany Skype.

#106 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 29 września 2012 - 16:18

Nowe wersje mobilenego Internet Explorera nie są wcale złe ;-)

#107 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 września 2012 - 17:16

Nowe wersje mobilenego Internet Explorera nie są wcale złe ;-)

Nie są złe, ale wciąż gorsze od konkurencji.

The HTML5 test - How well does your browser support HTML5?

#108 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 30 września 2012 - 20:14

oglądam i oglądam na Youtubie tą Lumię 920 i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że tak powinien wyglądać mój wymarzony interfejs smartphona. Minimalistyczne ikony które można dowolnie kompilować na ekranie, bez wodotrysków graficznych w jednej, wybranej tonacji kolorystycznej... ile bym dał, żeby iOS tak wyglądał :(

#109 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 30 września 2012 - 20:25

Mi się tylko kafelki podobają na głównym ekranie, reszta czyli całe gui typu suwaki, pola edit itp są brzydkie jak kupa. Oby tak iOS nigdy nie wyglądał :) Co do samego telefonu to jeśli to jest cięższe niż ip4 (a jest) to już tego nie chcę.

#110 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 30 września 2012 - 21:03

Mi się tylko kafelki podobają na głównym ekranie, reszta czyli całe gui typu suwaki, pola edit itp są brzydkie jak kupa. Oby tak iOS nigdy nie wyglądał :) Co do samego telefonu to jeśli to jest cięższe niż ip4 (a jest) to już tego nie chcę.

Na szczęście jestem facetem który nie ma problemów z kręgosłupem, więc waga dla mnie to temat wtórny ;)

ps- co masz na myśli pisząc o suwakach i polach Edit w Windows Phone 8? mi sie jeszcze nie udało go pooglądać gdzieś na żywo

#111 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 30 września 2012 - 21:08

Skoro Ci się nie udało pooglądać to skąd niby wiesz że ci się ten prosty (no właśnie skąd wiesz że prosty) interfejs podoba. :D

#112 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 01 października 2012 - 06:09

Skoro Ci się nie udało pooglądać to skąd niby wiesz że ci się ten prosty (no właśnie skąd wiesz że prosty) interfejs podoba. :D

A chociażby tutaj jest filmik i sporo zdjęć: [url=http://www.nokia.com/pl-pl/produkty/telefony/lumia920/]Nokia Lumia 920 - Nokia - Polska[/url]

#113 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2012 - 06:50

W wyglądzie zmieni się tylko ekran główny, możliwość skalowania kwadracików. Reszta będzie wyglądać jak w WP7.5

---------- Wpis dodano o 07:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:40 ----------

Tu możesz zobaczyć jak będzie wyglądać WP8

#114 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 01 października 2012 - 17:35

Tu możesz zobaczyć jak będzie wyglądać WP8 [url=http://www.youtube.com/watch?v=e50Gkenmn_M&feature=youtube_gdata_player]Windows Phone 8 (Build 9900) - YouTube[/url]

Im więcej oglądam te filmiki tym bardziej ten ekran startowy uznaję za genialny w swojej prostocie :)

#115 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 października 2012 - 18:33

W iOS7 mogli by wprowadzić ikony wyświetlające informacje jak w kalendarzu oraz ruchomy zegar i interaktywną pogode :D

#116 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 02 października 2012 - 07:44

Od lat używałem systemy od Microsoftu czy to w starym komputerze czy to w Samsungu Omnia. Gdy pojawił się W 7,5 Mango zaczarował mnie, akurat byłem w posiadaniu SGS II i szybko dokonałem zamiany na L800 oczarowany wyglądem i sentymentem do mobilnych okienek windowsa. Zrezygnowałem z dwóch rdzeni, Amoleda, otwartości systemu, większego wyświetlacza, nagrywania filmów w FullHD i wielu wielu rzeczy których miałem w SGS II a nie dawała mi ich nokia L800. Mimo mojego opętania dokonałem zamiany traktując zakup Nokii jako swojego rodzaju inwestycję w przyszłość. Piękna kampania reklamowa, w internecie w TV na ulicach... szumne zapowiedzi Windowsa Apollo teraz znanego jako Windows 8. Wszystko to okazało się jednym wielkim romansem i shitem ! Albowiem Microsoft wys^**^ał się na swoich klientów nie dając aktualizacji na swoje topowe telefony do Windowsa 8 tłumacząc się tym że byłoby to zbyt kosztowne... W ten sam dzień kiedy odbyła się konferencja i ogłosili że wszyscy dotychczasowi użytkownicy Mango to beta testerzy rozstałem się z moją Lumią (Lumia po portugalsku to "prostytutka") i romans się zakończył. Może i są klienci którym nie zależy w aktualizacjach systemu czy wsparciu producenta ale to co zrobił Microsoft zakrawa o szaleństwo. Owszem używam ich systemów jak Windows 7 itp ale jako fan mobilnych rozwiązań będę omijał ich produkty szerokim łukiem. Także przyszły kliencie i użytkowniku Windowsa 8 ( Mobilnego ) Mocno się zastanów. Nie odbierajcie mojej historii jako hejt ponieważ system Windows ma również sporo zalet ale jak to mówią nie wchodź dwa razy do tej samej wody. Pozdrawiam

#117 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 października 2012 - 08:36

Tylko że a) tych zalet nie opisałeś B) użytkownicy chociażby wcale nie starego iPada 1 zostali też tak potraktowani c) w świecie Androida to raczej standard. Dopóki w microsoftowym sklepie nowe aplikacje będã mały minimalne wymagania systemu 7.5 czy 7.8 to problem jest troche na wyrost i jest to uprawianie czarnego pr, bo o zaletach Windowsa z Twojego posta nic nie wiem.

#118 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 października 2012 - 08:39

pewnie 95% androidowców czuje się tak jak ty.. tyle, że im mówia, że aktualizacja będzie.. ale później. czego takiego by Ci brakowało z WP8 w WP7.8? tak jak ktoś już tu wcześniej wspominał, nawet apple niedaje wszystkich nowych ficzerów w starych telefonach, choć marketingowo to lepiej wygląda bo dostajesz (wykastrowany) najnowszy iOS.

#119 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 02 października 2012 - 09:22

(...) Także przyszły kliencie i użytkowniku Windowsa 8 ( Mobilnego ) Mocno się zastanów. Nie odbierajcie mojej historii jako hejt ponieważ system Windows ma również sporo zalet ale jak to mówią nie wchodź dwa razy do tej samej wody.

Pozdrawiam

Dziękuję za swój głos w dyskusji, ale dokładnie to co napisałeś powyżej można też odnieść do Apple. Zresztą jestem użytkownikiem iOS I Os X i tak jak system na duże Kompy bardzo mi odpowiada i nie wyobrażam sobie przesiadki na Windowsa to iOS moim zdaniem kiedyś wyznaczył pewne trendy, ale zatrzymał się tak w 2010 roku (Retina w iP4- to ostatnie ejmejzing WOW które pamiętam). Wszyscy idą do przodu a tutaj stagnacja. Ladowanie indukcyjne, tagi NFC to tylko przykłady w jakim kierunku idzie świat..

Oczywiście samo środowisko mi się bardzo podoba i dlatego dla Facetime i iMasages będę używał iPada, ale telefon pora wymienić...

Ps- a szczytem skąpstwa która u mnie przelała już chyba szalę goryczy jest zmiana docka- zainwestowałem sporo w stacje dokujące, a tu nawet w standardzie nie dają przejściówki do nowego iPhona, dlatego zostawię jest sobie pod iPada....

#120 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 października 2012 - 09:37

Ktoś już pisał o cenach? 500 i 600€ za 820 i 920... dla mnie porażka. Czemu nie chcą być porządnie tańsi od iPhona?! Czemu nie ma modeli z W8, które zawalczą o rynek telefonów ze średniej półki cenowej? 1200 i 1600 by mnie tak bardzo satysfakcjonowało, że bym chyba nawet ekran 4,3 zdzierżył.

#121 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 02 października 2012 - 09:43

Ja wyraziłem tylko swoje zdanie. Właśnie czekam na swojego pierwszego iPhona którym będzie 4S zaraz pewnie przyjedzie kurier nigdy nie miałem styczności z iOS także nie mam swojego zdania jeżeli mnie zawiedzie tak jak Android czy Windows zostawię te platformę i będę dalej szukał swojego ideału. Nie chodzi mi o to aby telefon z przed kilku lat ciągle dostawał aktualizacje ale Microsoft wypuszczająć 7.5 Mango badał rynek i przeprowadzał testy a ja kupując za ciężką kasę produkt oczekuję wsparcia od producenta przynajmniej przez dwa lata. Póki co Apple najbardziej pasuje do mojego ideału ale to się jeszcze okaże.

#122 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 02 października 2012 - 09:49

Ktoś już pisał o cenach? 500 i 600€ za 820 i 920... dla mnie porażka. Czemu nie chcą być porządnie tańsi od iPhona?! Czemu nie ma modeli z W8, które zawalczą o rynek telefonów ze średniej półki cenowej? 1200 i 1600 by mnie tak bardzo satysfakcjonowało, że bym chyba nawet ekran 4,3 zdzierżył.

też się nad tym zastanawiałem, ale wejdź na stronę Nokii i zobacz cenę katalogową obecnej Lumii 900, a potem sprawdź cenę nowych na allegro- różnica prawie 100%. Więc wnioskuję, że Nokia prowadzi taką politykę, że wpierw wysokie ceny katalogowe a poprzez operatorów cena znacznie niższa

---------- Wpis dodano o 10:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:46 ----------

Ja wyraziłem tylko swoje zdanie. Właśnie czekam na swojego pierwszego iPhona którym będzie 4S zaraz pewnie przyjedzie kurier nigdy nie miałem styczności z iOS także nie mam swojego zdania jeżeli mnie zawiedzie tak jak Android czy Windows zostawię te platformę i będę dalej szukał swojego ideału. Nie chodzi mi o to aby telefon z przed kilku lat ciągle dostawał aktualizacje ale Microsoft wypuszczająć 7.5 Mango badał rynek i przeprowadzał testy a ja kupując za ciężką kasę produkt oczekuję wsparcia od producenta przynajmniej przez dwa lata. Póki co Apple najbardziej pasuje do mojego ideału ale to się jeszcze okaże.

no to witamy w klubie :)

ps- musisz tylko wiedzieć, że Apple też tak zrobiło z właścicielami pierwszego iPada :(

#123 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 października 2012 - 09:58

Skoro 3Gs dostl aktualiacje do iOS6 to chyba nie jest tak strasznie ;)

#124 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 02 października 2012 - 10:04

Skoro 3Gs dostl aktualiacje do iOS6 to chyba nie jest tak strasznie ;)

Wychodzę z tego samego założenia. Telefon niemal że stary jak świat biorąc pod uwagę aktualny rozwój technologii mobilnych i dostaje iOS 6. Wykastrowany to prawda ale system jest nowy i świeży stabilniejszy i szybszy.
Co do marketingu o którym wspominał ktoś wyżej. Aktualizacja mojej byłej Lumii 800 do WP 7.8 wnosiłaby jedynie inny wygląd interfejsu czyli mieściłby więcej kafelków... Microsoft a raczej jego marketingowcy i specjaliści od PR nazywają aktualizację Windows Phone 7.8 dla mnie to zwykły 7.5 Mango z nowym Luncherem. W przypadku Appla dostajemy cały pełnowartościowy iOS. Obcinane są te możliwości które rzecz jasna nasz telefon nie obsługuje z przyczyn technicznych.

#125 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 02 października 2012 - 10:08

Flagowa Nokia Lumia 900 kilka miesięcy po premierze nie dostanie nowego systemu, to tak jakby nowy iPad, który wyszedł w marcu nie dostał iOS6, przecież gdyby taki numer zrobiło Apple, to media rozszarpałyby go na strzępy. Co do cen, to nie tylko smartfony z Win 8 będą bardzo drogie, tablety z Win 8 RT już są wyceniane wyżej niż nowy iPad. Na dzień dzisiejszy udział w rynku smartfonów mobilnego systemu Microsoftu w USA wynosi 3,6%, czy obecna polityka wpłynie na odbicie się go od dna, mam wątpliwości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych