w związku z iż wszystkie tel. z WP8 mają dostać nawigację Nokii, mam pytanie: co wybrać? HTC 8X czy Lumię 920?
1. zaznaczam, że nie ma dla mnie znaczenia aparat foto - mam od tego lustrzankę
2. Pomijam również ładowanie indukcyjne
Czy są jeszcze jakieś inne znaczące różnice pomiędzy nimi (jakieś inne dedykowane oprogramowanie, znacząco różne parametry)?
Lumia 920 jest lepsza, bo ma ekran PureMotion (nie tylko większy i o większej rozdzielczości, ale lepszej jakości i o większej czułości), więcej pamięci bo 32 GB (ale nie ma slotu na karty), nieco większą baterię oraz usługi Nokii takie jak Music (w tym darmowy streaming), Reader, Transport, City Lens i parę innych.
Dzisiaj już konkurencja bardzo się zbliżyła do iPhone'a, a nawet w kwestii możliwości, personalizacji wyprzedziła. Niestety w dalszym ciągu nikt jeszcze nie wymyślił tak dobrego i stabilnego jak i wygodnego systemu jak iOS.
Parę by się znalazło, np. MeeGo i BlackBerry OS 10.
z taką polityką cenową, pomysłami na konkurencje (nokia mapy i nawigacja dla każdego) i logistyką sprzedaży to raczej długo nie pociągną.. niestety.
Ceny mają na poziomie popularnego Samsunga Galaxy S III, mapy i nawigację sprzedali Microsoftowi za grube miliardy $, a logistykę pewnie lepszą od Apple.
Racja. Zapomniałem, że to jest część Win8. No to strzał w stopę.. Zawsze Nokia może przebijać sprzętowo inne produkty, ale większość spojrzy pewnie na cenę.
Sama niższa cena nie wystarczy w walce o wymagających klientów, a przecież o takich ma rywalizować Lumia 920.
Ja spokojnie poczekam z zakupem do przyszłego roku. Czekam na oficjalne testy użytkowników. To oni najlepiej zweryfikują jakość sprzętu, systemu. Będe wybierać pomiędzy iPhone 5, Lumia 920, Nexus 4.
Dopisz do listy BlackBerry London i Aristo, no i może jeszcze iPhone 6