Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#351 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 01 November 2012 - 12:28

Fakt. To chyba główna zaleta Lumii. Kolorowa obudowa... Jeśli ktoś uważa to za argument wystarczający to szanuję jego postawę ale ja oczekuję czegoś więcej. O opowieściach z wyciąganiem telefonów na imprezach nie wspomne.

Tak, - personalizacja pulpitu to dla mnie baaardzo ważny powód - korzystam bardzo dużo z maila, smsów FB i opcje tak sobie poukładać w WP8 by wszystko było odpowiednio wyeksponowane (wszystkie potrzebne mi aplikacje są już dostępne na WP8 :) ). A co do kolorów - to zdecydowanie na plus - miałem czarnego iP, mam białego, a teraz mam ochotę na coś czerwonego :)

#352 Gemini

Gemini
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2012 - 14:35

Jak pisałem, że Nokia poza urządzeniem trzymanym w ręku oferuje niewiele to kolega effe (i nie tylko) strasznie się napinał. A teraz proszę. Sam dochodzisz do podobnych wniosków.

Fakt. To chyba główna zaleta Lumii. Kolorowa obudowa... Jeśli ktoś uważa to za argument wystarczający to szanuję jego postawę ale ja oczekuję czegoś więcej. O opowieściach z wyciąganiem telefonów na imprezach nie wspomne.

Człowieku, czytam Cię od początku wątku i zastanawiam się o co Ci chodzi? Zaślepiony iPhonem czy zwykła głupota? Nokia jest tak samo pełnoprawnym i pełnowartościowym smartfonem jak IPhone. Ba, pod niektórymi względami - aparat, mapy, ekran - nawet lepsza. Mówisz, że tam masz iTunes i chmurę przecież tu jest to samo. SkyDrive daje 3 GB więcej. Wiadomo, że jak na razie jest mniej aplikacji, ale trzeba czekać. Co ciekawe, taka retoryka jest stosowana co do map Apple'a, że nowe, poczekajmy a będą amazing, ale kiedy chodzi o produkty konkurencji to wielki problem się pojawia.

Z zakupem telefonu poczekam chyba do stycznia. Nadal nie wiem czy lumia czy iPhone. Strasznie mnie drażni ostatnio iOS6 - wieszanie, crashowanie programów itd., poczekam na akutalizację i moze jednak iPhone, a może lumia.

#353 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 November 2012 - 15:17

Człowieku, czytam Cię od początku wątku i zastanawiam się o co Ci chodzi? Zaślepiony iPhonem czy zwykła głupota?

Nie obrażaj człowieka. Każdy może mieć swoje zdanie, nawet jeśli jest nie logiczne.
Dzisiaj już konkurencja bardzo się zbliżyła do iPhone'a, a nawet w kwestii możliwości, personalizacji wyprzedziła. Niestety w dalszym ciągu nikt jeszcze nie wymyślił tak dobrego i stabilnego jak i wygodnego systemu jak iOS.

Dzisiaj na świecie tworzą się tzw "fankluby" danych marek, coś niczym kibicowanie swojej drużynie piłkarskiej, Każdy twierdzi, że to właśnie jego drużyna jest najlepsza. Tak samo jest w dziedzinie technicznej.
Są fani Apple i są fani Samsunga, androida itp.

Takie czasy, ale nie wolno nikogo z tego względu obrażać.

#354 Gemini

Gemini
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2012 - 15:42

Nie obrażaj człowieka. Każdy może mieć swoje zdanie, nawet jeśli jest nie logiczne.
Dzisiaj już konkurencja bardzo się zbliżyła do iPhone'a, a nawet w kwestii możliwości, personalizacji wyprzedziła. Niestety w dalszym ciągu nikt jeszcze nie wymyślił tak dobrego i stabilnego jak i wygodnego systemu jak iOS.

Dzisiaj na świecie tworzą się tzw "fankluby" danych marek, coś niczym kibicowanie swojej drużynie piłkarskiej, Każdy twierdzi, że to właśnie jego drużyna jest najlepsza. Tak samo jest w dziedzinie technicznej.
Są fani Apple i są fani Samsunga, androida itp.

Takie czasy, ale nie wolno nikogo z tego względu obrażać.

Ależ ja jestem tego świadom tylko jest różnica między kibicowaniem marce a zwykłą ignorancją. W każdym razie, jeśli Dusiek mógł się poczuć urażony to przepraszam go.

#355 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 November 2012 - 16:00

Człowieku, czytam Cię od początku wątku i zastanawiam się o co Ci chodzi? Zaślepiony iPhonem czy zwykła głupota? Nokia jest tak samo pełnoprawnym i pełnowartościowym smartfonem jak IPhone. Ba, pod niektórymi względami - aparat, mapy, ekran - nawet lepsza. Mówisz, że tam masz iTunes i chmurę przecież tu jest to samo. SkyDrive daje 3 GB więcej. Wiadomo, że jak na razie jest mniej aplikacji, ale trzeba czekać. Co ciekawe, taka retoryka jest stosowana co do map Apple'a, że nowe, poczekajmy a będą amazing, ale kiedy chodzi o produkty konkurencji to wielki problem się pojawia.

Jakbyś czytał mnie uważnie to może zauważyłbyś, że nie o sam sprzęt mi chodzi. Przyznałem nawet, że Lumia pod wieloma względami ma nawet lepsze osiągi. Mi chodzi o całe środowisko. To, że możesz wejść do sklepu gdzie towaru brak na półkach to jest fakt. Kibicuje żeby było lepiej ale zdajesz chyba sobie sprawę, że ten sklep kontrolowany przez Nokie nie jest.

Ależ ja jestem tego świadom tylko jest różnica między kibicowaniem marce a zwykłą ignorancją. W każdym razie, jeśli Dusiek mógł się poczuć urażony to przepraszam go.

Przeprosiny przyjęte. Jeśli chodzi o kibicowanie to trzymam raczej kciuki za Nokie bo doceniam zdrową konkurencję ale osobiście w nią nie wierze.

#356 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 November 2012 - 16:06

Przeprosiny przyjęte. Jeśli chodzi o kibicowanie to trzymam raczej kciuki za Nokie bo doceniam zdrową konkurencję ale osobiście w nią nie wierze.

Dokładnie, ciężko będzie Nokii dość do takiego poziomu jak Apple czy Samsung.

#357 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 November 2012 - 16:10

Dokładnie, ciężko będzie Nokii dość do takiego poziomu jak Apple czy Samsung.

z taką polityką cenową, pomysłami na konkurencje (nokia mapy i nawigacja dla każdego) i logistyką sprzedaży to raczej długo nie pociągną.. niestety.

#358 Gemini

Gemini
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2012 - 17:28

Jakbyś czytał mnie uważnie to może zauważyłbyś, że nie o sam sprzęt mi chodzi. Przyznałem nawet, że Lumia pod wieloma względami ma nawet lepsze osiągi. Mi chodzi o całe środowisko. To, że możesz wejść do sklepu gdzie towaru brak na półkach to jest fakt. Kibicuje żeby było lepiej ale zdajesz chyba sobie sprawę, że ten sklep kontrolowany przez Nokie nie jest.

Rozumiem, teraz napisałeś to wystarczająco wyraźnie ;) W takim razie cofam mój atak i jeszcze raz przepraszam ;) Owszem nie jest, ale jeśli współpraca między MS a Nokią co do tego produktu będzie na odpowiednim poziomie, to nie powinno to robić różnicy. W końcu MS swoich komórek nie produkuje (prawda?), a jeśli zależy im na sukcesie to powinni się wziąc do roboty jak trzeba.

z taką polityką cenową, pomysłami na konkurencje (nokia mapy i nawigacja dla każdego) i logistyką sprzedaży to raczej długo nie pociągną.. niestety.

Nie rozumiem... to źle, że dołączają dobre mapy i nawigację? Czy chodzi o to, że mieliby dodatkową kasę brać? Czy może dołączyć tylko do jednej serii - Lumia?

#359 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 November 2012 - 17:35

Nie rozumiem... to źle, że dołączają dobre mapy i nawigację? Czy chodzi o to, że mieliby dodatkową kasę brać? Czy może dołączyć tylko do jednej serii - Lumia?

..to źle, że mieli coś co dawało im przewagę nad konkurencją, a teraz będą to rozdawać wszystkim za free, wiec jeśli chciałeś kupić Lumie dla map i nawigacji to już nie musisz, możesz wybrać HTC (tak jak kolega kilka postów wyżej) i doinstalować sobie mapy.
tak jakby Apple pozwalało instalować iMessage na innych telefonach za free.

#360 Gemini

Gemini
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2012 - 17:39

..to źle, że mieli coś co dawało im przewagę nad konkurencją, a teraz będą to rozdawać wszystkim za free, wiec jeśli chciałeś kupić Lumie dla map i nawigacji to już nie musisz, możesz wybrać HTC (tak jak kolega kilka postów wyżej) i doinstalować sobie mapy.
tak jakby Apple pozwalało instalować iMessage na innych telefonach za free.

Racja. Zapomniałem, że to jest część Win8. No to strzał w stopę.. Zawsze Nokia może przebijać sprzętowo inne produkty, ale większość spojrzy pewnie na cenę.

#361 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 November 2012 - 17:44

nie tyle co częścią WP8, a będą udostępniać nawigacje i mapy innym producentom i to oni będą decydować jak będzie dystrybuowane. to kolejny strzał w stopę po cenach telefonu i akcesorii. sprzedadzą jeszcze stabilizacje obrazu i mogą "gasić światło".

#362 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 November 2012 - 17:48

Nokia Maps i Nokia Nawigacja, to dwa różne produkty. Jeśli kupujesz Nokie dla tego pierwszego, to nie mieszkasz w Polsce, lub nic o nim nie wiesz. Niestety na terenie PL, nie nadaje się do użytku. Przy próbie znalezienia sklepu rowerowego w Warszawie, najbliższy wskazuje w Sochaczewie. To tylko przykład,jak dziadowską ma baze POI na naszym terenie. Co do Nokii nie wróżę jej długiego życia. Chyba już nie jest pupilkiem MS, co pokazują ostatnie reklamy WP8. Mało w nich widać Lumie, za to często w roli głównej występują HTC.

#363 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 November 2012 - 17:55

Nokia Maps i Nokia Nawigacja, to dwa różne produkty. Jeśli kupujesz Nokie dla tego pierwszego, to nie mieszkasz w Polsce, lub nic o nim nie wiesz.
Niestety na terenie PL, nie nadaje się do użytku. Przy próbie znalezienia sklepu rowerowego w Warszawie, najbliższy wskazuje w Sochaczewie.
To tylko przykład,jak dziadowską ma baze POI na naszym terenie. Co do Nokii nie wróżę jej długiego życia. Chyba już nie jest pupilkiem MS, co pokazują ostatnie reklamy WP8. Mało w nich widać Lumie, za to często w roli głównej występują HTC.

to kto wg. Ciebie ma lepsze offline'owe mapy na rynku za free? :)
mi na POI nie zależy, traktowałem darmowe mapy i nawigacje za bonus nokii którego konkurencja nie miała.
dla mnie to dziwne zachowanie, sami piłują gałąź na której siedzą.

#364 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 November 2012 - 17:59

Nokia Mapy jest online. Nokia Nawigacja jest offline.

#365 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 01 November 2012 - 18:05

to kto wg. Ciebie ma lepsze offline'owe mapy na rynku za free? :)
mi na POI nie zależy, traktowałem darmowe mapy i nawigacje za bonus nokii którego konkurencja nie miała.
dla mnie to dziwne zachowanie, sami piłują gałąź na której siedzą.

Zgadzam się, zresztą też mapy w iP używałem wyłącznie w celu dojazdu/dojścia do ulicy, adresu - przecież jeżeli ktoś średnio zna się na kierunkach świata i czytaniu z mapy to nawet nie trzeba odpalać TomToma w większości przypadków :) Ewentualnie do poglądowego zobaczenia gdzie się znajduje dane miejsce by obrać dobry azymut

PS - teraz mapy na iOS 6.0 nie da się nawet do tego używać :(

#366 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 November 2012 - 18:48

Dla mnie, to darmowych mogą nie dawać. Mapy i nawigacja to najmniejszy priorytet, przy zakupie telefonu, tabletu, jeśli mogę zakupić lepsze rozwiązania. Wiele osób , jak i ja napaliło się na WP8, karmiona reklamami jaki to wspaniały system. Niestety pojawiają się pierwsze testy portali i one nie są już tak różowe. Myślałem nad zakupem Surface, ale TheVerge trochę wybił mi to z głowy. Z Nokią obawiam się o serwis, bo musi oszczędzać na wszyskim, by nie paść. W Lumii 710 częsty problem to zanikanie rozmowy, Nokia wydała serwisom zalecenie, by usuwać jeden z mikrofonów w ramach naprawy, ten który analizował tło. Czy tak ma wyglądać serwis? Ja spokojnie poczekam z zakupem do przyszłego roku. Czekam na oficjalne testy użytkowników. To oni najlepiej zweryfikują jakość sprzętu, systemu. Będe wybierać pomiędzy iPhone 5, Lumia 920, Nexus 4.

#367 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 01 November 2012 - 19:19

No widzisz - każdy ma inne priorytety zgodnie z którymi wybiera smartfon/tablet (zresztą u mnie priorytety dla obydwu są różne - iPada nie wymienię na nic innego)

#368 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 November 2012 - 07:11

są i pierwsze testy, na razie The Verge: Nokia Lumia 920 review | The Verge

#369 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 November 2012 - 00:09

w związku z iż wszystkie tel. z WP8 mają dostać nawigację Nokii, mam pytanie: co wybrać? HTC 8X czy Lumię 920?

1. zaznaczam, że nie ma dla mnie znaczenia aparat foto - mam od tego lustrzankę
2. Pomijam również ładowanie indukcyjne

Czy są jeszcze jakieś inne znaczące różnice pomiędzy nimi (jakieś inne dedykowane oprogramowanie, znacząco różne parametry)?

Lumia 920 jest lepsza, bo ma ekran PureMotion (nie tylko większy i o większej rozdzielczości, ale lepszej jakości i o większej czułości), więcej pamięci bo 32 GB (ale nie ma slotu na karty), nieco większą baterię oraz usługi Nokii takie jak Music (w tym darmowy streaming), Reader, Transport, City Lens i parę innych.

Parę by się znalazło, np. MeeGo i BlackBerry OS 10.

Ceny mają na poziomie popularnego Samsunga Galaxy S III, mapy i nawigację sprzedali Microsoftowi za grube miliardy $, a logistykę pewnie lepszą od Apple.

Racja. Zapomniałem, że to jest część Win8. No to strzał w stopę.. Zawsze Nokia może przebijać sprzętowo inne produkty, ale większość spojrzy pewnie na cenę.

Sama niższa cena nie wystarczy w walce o wymagających klientów, a przecież o takich ma rywalizować Lumia 920.

Ja spokojnie poczekam z zakupem do przyszłego roku. Czekam na oficjalne testy użytkowników. To oni najlepiej zweryfikują jakość sprzętu, systemu. Będe wybierać pomiędzy iPhone 5, Lumia 920, Nexus 4.

Dopisz do listy BlackBerry London i Aristo, no i może jeszcze iPhone 6 ;)

#370 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 November 2012 - 21:40

Parę by się znalazło, np. MeeGo i BlackBerry OS 10.

No co Ty, nie działa na nich iTunes, iCloud, Google Play, Google Books, Movies, McDrive, Pimp my Car ani nie znają Victoria's Secret. Na śmietnik.

#371 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 November 2012 - 21:55

(...) mapy i nawigację sprzedali Microsoftowi za grube miliardy $, a logistykę pewnie lepszą od Apple.

Znowu pewnie zostanę "zżarty" przez fanów Nokii (za którą ciągle trzymam kciuki ze względu na sentyment osobisty) ale jeszcze trochę i sprzedadzą również siedzibę główną na przedmieściach Helsinek. Też zarobią pewnie parę $ no ale to chyba nie jest wymarzony kierunek rozwoju prężnie rozkwitającej firmy.

#372 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 03 November 2012 - 22:34

Ceny mają na poziomie popularnego Samsunga Galaxy S III, mapy i nawigację sprzedali Microsoftowi za grube miliardy $, a logistykę pewnie lepszą od Apple.

Sama niższa cena nie wystarczy w walce o wymagających klientów, a przecież o takich ma rywalizować Lumia 920.

poważnie? jak myślisz, ile osób dało sobie spokój z Lumią jak usłyszała ceny? Samsung może sobie pozwolić na górne rewiry ceny, bo ma dobre graty i solidna pozycję.. Nokia walczy o utrzymanie głowy nad wodą.. więc odpychanie klientów ceną nie jest w jej interesie.

skąd info że sprzedali za "grube miliardy" ?

#373 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 November 2012 - 17:40

No co Ty, nie działa na nich iTunes, iCloud, Google Play, Google Books, Movies, McDrive, Pimp my Car ani nie znają Victoria's Secret. Na śmietnik.

Nigdy nie miały działać.

poważnie? jak myślisz, ile osób dało sobie spokój z Lumią jak usłyszała ceny?

Pewnie ani jedna, bo raczej nikt nie liczył, że topowa 920 będzie tańsza.
Dla oszczędnych przygotują Lumie 520, 620 i 720.

Samsung może sobie pozwolić na górne rewiry ceny, bo ma dobre graty i solidna pozycję.. Nokia walczy o utrzymanie głowy nad wodą.. więc odpychanie klientów ceną nie jest w jej interesie.

Tanich telefonów mają wiele, potrzebny im był model wysokiej klasy, a taki musi sporo kosztować.

skąd info że sprzedali za "grube miliardy" ?

No nie trudno się domyślić, przecież nie oddaliby za darmo.

#374 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 November 2012 - 18:41

hehe czyli zgadujesz? to dużo wyjaśnia :) ja zrezygnowałem z 920 jak zobaczyłem cene.. i z tego co czytałem w sieci nie tylko ja.

#375 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 04 November 2012 - 18:58

hehe czyli zgadujesz? to dużo wyjaśnia :)
ja zrezygnowałem z 920 jak zobaczyłem cene.. i z tego co czytałem w sieci nie tylko ja.

Ja mogę mówić za siebie, a wydaje mi się że jestem grupą docelową Lumii 920: nie za stary, lubiący dobrej jakości gadżety, zarabiający powyżej średniej krajowej - mnie cena nie zraziła, uważam że jest adekwatna do wartości rynkowej (porównywalna do najtańszej wersji iP5).

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users