[MUZYKA] Czego słuchacie? Co lubicie?
Napisano 24 stycznia 2008 - 17:16
Napisano 24 stycznia 2008 - 20:20
Co do Lemon Jelly: chyba już dość powiedzieć, ale jednak jeszcze raz zaznaczę, że jest pod wpływem magii jaką ta muzyka sobą reprezentuje. To jest to co lubię najbardziej.
Najnowszy album został wydany w 2005, mamy już 2008- kto wie, może się poszczęści i chłopaki wydadzą nową płytę
Czy ty też zauważyłes, że najnowszy album Bonobo 'Days to Come' (2006) różni się tym od poprzednich jego albumów, że jest w wielu momentach podobny do dzieł Lemon Jelly? Niektóre tła i bity wręcz bezpośrednio przywodzą mi na myśl pierwsze dwa albumy LJ.
Pozostając przy Bonobo- znasz jego album 'Solid Steel Presents: it came from the sea'? twierdze, że to mega kozak, najlepszy album i w ogóle zakręcona muzyka. Sam miód, panie
Co do polecania: spróbuj najnowszego albumu Amona Tobina.
To w dalszym ciągu te klimaty, ale jednak trochę szybciej no i masz kilka fajnych eksperymentów- żadna awangarda. Raczej świeżość
Jeśli podchodzą ci takie spokojne rytmy sięgnij po trochę lo-fi. Niezastąpiony w tej kwestii jest Nightmares on Wax na albumie 'In a Space outta Sound'- mega relaksik i spokój.
Morcheeba też jest bardzo ciekawa, choć to niby trip-hop. Może odstraszać, ale warto, czyli 'Morcheeba- Dive Deep'.
Polecam też równie czilałtowe dźwięki, trochę bardziej znane ale i tak bardzo sympatyczne. Ostatnio zasłuchuję się w Air 'Moon Safari' z 1998. Ciekawe jest to, że kilka kawałków z tej płyty wspięło się na listy przebojów
All i Need oraz Sexy Boy z tej płyty po prostu wymiatają i na pewno je znasz
Tymczasem biorę się za to, co polecałeś.
Mam w zanadrzu jeszcze kilka fajnych albumów, chętnie polecę
Pozdrawiam
Napisano 24 stycznia 2008 - 20:57
YouTube - José González - Down The Line
Napisano 25 stycznia 2008 - 15:34
Marcus Miller fajny jest. Szkoda, ze jedyna jego plyta jaka mam jest tak zarysowana, ze sie sluchac nie da od polowy plyty...
A która płytę masz ?? Ja polecam zdecydowanie Live & More, cudo z głosem Lalah Hathaway
---- Dodano 25-01-2008 o godzinie 17:40 ----
Jose Gonzalez - In Our Nature i fenomenalny jak dla mnie teledysk
YouTube - José González - Down The Line
Hmmm nie jest to nowy utwór, ba pewnie większość zna go na pamięć, teledysk jest cudo:
YouTube - Clubbed To Death - Rob Dougan
No i klasyk, który nawet ma powiększającą się rzeszę fanów - Coffee & TV
Ciężko o płyty całościowo dobre chilloutowo (za to kocham iTunes Store)... kawałki, które warto ściągnąć i przesłuchać:
- Les Hommes "Intraspettro" -http://www.believe.fr/albums/11190,intraspettro.html, do znalezienia na płycie Pink Panthers' Party Penthouse
- Royksoop - Poor Leno, Remind Me, Eple
- Mojo Project "Free (Sumo Vocal Bounce) - Taste The Mojo, ale również Pieprz i Wanilia Vol. 2
- Jamiroquai "Shoot The Moon" - cudowne wykonanie z Montreal Jazz Festival z 2003
- Hird "Keep You Kimi" - płyta Moving On
- Soulstice "Fall Into You" - Illusion
- Stephane B "Back to New York"
- RAW ARTISTIC SOUL - płyta What About Love
Wszystkie z czystm sumieniem polecam...
Napisano 26 stycznia 2008 - 00:31
Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje, jak dla mnie najlepszy krążek to "A Funk Odyssey";
US3 - świetna kapela łącząca jazz, funk i Hip Hop;
Gabin - moja perełka, znany kawałek ze spotu Sygnowano Fabryka Trzciny...
I wiele kosmicznych rzeczy
Napisano 26 stycznia 2008 - 00:37
Także dorzucę swoje typy:
Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje;
Jaki tytuł ma ten Gabin z reklamy?
ja znam tylko kilka Gabin'ów;) Bardzo je lubie;) Takie spokojne nutki na relax;)
Napisano 26 stycznia 2008 - 01:56
Napisano 27 stycznia 2008 - 19:59
Napisano 28 stycznia 2008 - 17:13
Gabin feat. China Moses - The Other Way Round - z albumu Mr. Freedom [2005]Jaki tytuł ma ten Gabin z reklamy?
ja znam tylko kilka Gabin'ów;) Bardzo je lubie;) Takie spokojne nutki na relax;)
Polecam jeszcze:
Gabin feat. Stefano Di Battista - Doo Uap - z albumu Gabin [2002]
Strona zespołu
Napisano 28 stycznia 2008 - 17:16
Gabin feat. China Moses - The Other Way Round - z albumu Mr. Freedom [2005]
Polecam jeszcze:
Gabin feat. Stefano Di Battista - Doo Uap - z albumu Gabin [2002]
Strona zespołu
Ja poznałem Gabin poprzez LA MAISON Było na jakiejś squadance z chill-outem;)
Doo Uap oczywiście znam;) "Męczyłem go" podczas ostatnich wakacji w Paryżu
Napisano 28 stycznia 2008 - 21:08
YouTube - Fun Lovin' Criminals - Love Unlimited (music video)
Piosenkę tą znam już od dawna ale jakoś niedawno odkryłem ją na nowo
Napisano 29 stycznia 2008 - 00:16
YouTube - ROGER WATERS--WHAT GOD WANTS?
Szkoda tylko, ze moje Amused jest zjechane w opor i musialem sciagac mp3 z internetu :/
Napisano 29 stycznia 2008 - 01:54
Napisano 29 stycznia 2008 - 09:45
z ciekawości czy ktoś oprócz mnie słucha jeszcze czasami muzyki klasycznej?
Ja właśnie sobie słucham 4 pór roku
Ja lubię np VITAMIN STRING QUARTET
Napisano 29 stycznia 2008 - 12:27
Za mna ostatnio chodzi to:
YouTube - ROGER WATERS--WHAT GOD WANTS?
Szkoda tylko, ze moje Amused jest zjechane w opor i musialem sciagac mp3 z internetu :/
Jak dla mnie najlepsza płyta Waters'a jaką kiedykolwiek nagrał zarówno z PF jak i solo.
Oczywiście to moje subiektywne odczucie
Napisano 29 stycznia 2008 - 14:03
Napisano 29 stycznia 2008 - 14:08
Napisano 29 stycznia 2008 - 16:54
Napisano 29 stycznia 2008 - 17:04
Napisano 29 stycznia 2008 - 19:09
Napisano 29 stycznia 2008 - 19:11
Napisano 31 stycznia 2008 - 15:13
Jak dla mnie najlepsza płyta Waters'a jaką kiedykolwiek nagrał zarówno z PF jak i solo.
Oczywiście to moje subiektywne odczucie
Jest dobra, ale kazda bez wyjatku plyta Floydow nagrana za jego czasow byla lepsza. Saucerful of secrets, Animals, Ummagumma, Meddle, mhhh ;D No, moze chowa sie przy niej Dark Side, ale to pewnie przez to, ze jestem uprzedzony do tej plytki
---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:16 ----
Także dorzucę swoje typy:
Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje, jak dla mnie najlepszy krążek to "A Funk Odyssey";
na jazzowo widze Bardzo lubie te klimaty, Jamiroquai chyba zajmuje czwarte miejsce w topie ulubionych wykonawcow last.fm
---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:17 ----
No to teraz was "wykończę"
Jestem prawie pewny, że nikt nie zna zespołu DAFT PUNK
Znam, ale slabo - w zasadzie ze trzy piosnki Jakie maja fajne kawalki, sobie chetnie poslucham (najlepiej jakas plytka, ale nie wiem czy w takich gatunkach muzycznych sie plyty wydaje :E)
Napisano 31 stycznia 2008 - 16:02
Jest dobra, ale kazda bez wyjatku plyta Floydow nagrana za jego czasow byla lepsza. Saucerful of secrets, Animals, Ummagumma, Meddle, mhhh ;D No, moze chowa sie przy niej Dark Side, ale to pewnie przez to, ze jestem uprzedzony do tej plytki
---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:16 ----
na jazzowo widze Bardzo lubie te klimaty, Jamiroquai chyba zajmuje czwarte miejsce w topie ulubionych wykonawcow last.fm
---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:17 ----
Znam, ale slabo - w zasadzie ze trzy piosnki Jakie maja fajne kawalki, sobie chetnie poslucham (najlepiej jakas plytka, ale nie wiem czy w takich gatunkach muzycznych sie plyty wydaje :E)
Daft Punk podchodzi pod Dance, Elektronike, House ... Różnie to wrzucają;P
Napisano 02 lutego 2008 - 23:14
Floydzi nie należą do pierwszej dziesiątki moich ulubionych zespołów, a akurat ta jedyna płyta Watersa jest w tej pierwszej dziesiątce Generalnie Floydzi mnie trochę nudzą (przy The Final Cut zasypiam na stojąco ), tak jak i Waters solo (z wyjątkiem właśnie tej płyty)
Wolę kilka innych zespołów z tego okresu (lata 70 - 80)
Napisano 03 lutego 2008 - 00:33
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych