Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[MUZYKA] Czego słuchacie? Co lubicie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2031 odpowiedzi w tym temacie

#376 joozek

joozek
  • 21 postów
  • SkądGiżycko

Napisano 24 stycznia 2008 - 17:16

Koobson. Nie miałem zamiaru cię urazić, więc cieszę się, że właśnie tak odebrałeś mój post. Sam od wielu lat jestem fanem LemonJelly i zgadzam się ze wszystkim, co napisałeś. To jest bardzo magiczny projekt. Ktoś kiedyś napisał, że ich pierwszy lp to pierwsza dorosła płyta, którą moźna puszczać dzieciom. Moźna z tym polemizować, ale jak dla mnie to najlepsze podsumowanie ich twórczości. Ostatnio na nowo przeżywam fascynację projektem Zero 7. Polecam. Przy tym dopiero można się wy'chill'ować. Polecam też soundtrack do filmu Garden State. Na bank go pokochasz. pozdrawiam.

#377 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 24 stycznia 2008 - 20:20

No właśnie o to mi chodzi, najlepszą muzykę poznaje się przez wymianę- dzięki.

Co do Lemon Jelly: chyba już dość powiedzieć, ale jednak jeszcze raz zaznaczę, że jest pod wpływem magii jaką ta muzyka sobą reprezentuje. To jest to co lubię najbardziej.
Najnowszy album został wydany w 2005, mamy już 2008- kto wie, może się poszczęści i chłopaki wydadzą nową płytę
Czy ty też zauważyłes, że najnowszy album Bonobo 'Days to Come' (2006) różni się tym od poprzednich jego albumów, że jest w wielu momentach podobny do dzieł Lemon Jelly? Niektóre tła i bity wręcz bezpośrednio przywodzą mi na myśl pierwsze dwa albumy LJ.

Pozostając przy Bonobo- znasz jego album 'Solid Steel Presents: it came from the sea'? twierdze, że to mega kozak, najlepszy album i w ogóle zakręcona muzyka. Sam miód, panie

Co do polecania: spróbuj najnowszego albumu Amona Tobina.
To w dalszym ciągu te klimaty, ale jednak trochę szybciej no i masz kilka fajnych eksperymentów- żadna awangarda. Raczej świeżość

Jeśli podchodzą ci takie spokojne rytmy sięgnij po trochę lo-fi. Niezastąpiony w tej kwestii jest Nightmares on Wax na albumie 'In a Space outta Sound'- mega relaksik i spokój.

Morcheeba też jest bardzo ciekawa, choć to niby trip-hop. Może odstraszać, ale warto, czyli 'Morcheeba- Dive Deep'.

Polecam też równie czilałtowe dźwięki, trochę bardziej znane ale i tak bardzo sympatyczne. Ostatnio zasłuchuję się w Air 'Moon Safari' z 1998. Ciekawe jest to, że kilka kawałków z tej płyty wspięło się na listy przebojów
Dołączona grafika

All i Need oraz Sexy Boy z tej płyty po prostu wymiatają i na pewno je znasz

Tymczasem biorę się za to, co polecałeś.
Mam w zanadrzu jeszcze kilka fajnych albumów, chętnie polecę :)
Pozdrawiam

#378 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 stycznia 2008 - 20:57

Jose Gonzalez - In Our Nature i fenomenalny jak dla mnie teledysk

YouTube - José González - Down The Line

#379 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 25 stycznia 2008 - 15:34

Marcus Miller fajny jest. Szkoda, ze jedyna jego plyta jaka mam jest tak zarysowana, ze sie sluchac nie da od polowy plyty...

A która płytę masz ?? Ja polecam zdecydowanie Live & More, cudo z głosem Lalah Hathaway :)

---- Dodano 25-01-2008 o godzinie 17:40 ----

Jose Gonzalez - In Our Nature i fenomenalny jak dla mnie teledysk

YouTube - José González - Down The Line

Hmmm nie jest to nowy utwór, ba pewnie większość zna go na pamięć, teledysk jest cudo:

YouTube - Clubbed To Death - Rob Dougan

No i klasyk, który nawet ma powiększającą się rzeszę fanów - Coffee & TV

Ciężko o płyty całościowo dobre chilloutowo (za to kocham iTunes Store)... kawałki, które warto ściągnąć i przesłuchać:

- Les Hommes "Intraspettro" -http://www.believe.fr/albums/11190,intraspettro.html, do znalezienia na płycie Pink Panthers' Party Penthouse
- Royksoop - Poor Leno, Remind Me, Eple
- Mojo Project "Free (Sumo Vocal Bounce) - Taste The Mojo, ale również Pieprz i Wanilia Vol. 2
- Jamiroquai "Shoot The Moon" - cudowne wykonanie z Montreal Jazz Festival z 2003
- Hird "Keep You Kimi" - płyta Moving On
- Soulstice "Fall Into You" - Illusion
- Stephane B "Back to New York"
- RAW ARTISTIC SOUL - płyta What About Love
Wszystkie z czystm sumieniem polecam...

#380 embarto

embarto
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 stycznia 2008 - 00:31

Także dorzucę swoje typy:
Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje, jak dla mnie najlepszy krążek to "A Funk Odyssey";
US3 - świetna kapela łącząca jazz, funk i Hip Hop;
Gabin - moja perełka, znany kawałek ze spotu Sygnowano Fabryka Trzciny...
I wiele kosmicznych rzeczy :)

#381 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 26 stycznia 2008 - 00:37

Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje;

Jaki tytuł ma ten Gabin z reklamy?;)

ja znam tylko kilka Gabin'ów;) Bardzo je lubie;) Takie spokojne nutki na relax;)

#382 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 26 stycznia 2008 - 01:56

Hmmm, już było w tym wątku (i dobrze ;) ) : Tangerine Dream, Klaus Schulze, Kraftwerk, Oldfield, Vangelis, Redshift i inna określana jako rock elektroniczny. Pa.

#383 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:59

bardzo dużo różnej muzy :) Wychowałem się na starym Marillion, Peterze Gabrielu, starym Genesis, potem doszło Rush, do tego dużo ciężkiej muzy (w klimatach In Flames, Soilwork, Death), folku (Capercaillie, Clannad, Allan Stivel, Woolfstone itp.), muzy filmowej (K-Pax, Bladerunner, American Beuty, Wielki Błękit), muza elektroniczna (Vangelis, Rick Wakeman, Biliński) itp :)

#384 embarto

embarto
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2008 - 17:13

Jaki tytuł ma ten Gabin z reklamy?;)

ja znam tylko kilka Gabin'ów;) Bardzo je lubie;) Takie spokojne nutki na relax;)

Gabin feat. China Moses - The Other Way Round - z albumu Mr. Freedom [2005]
Polecam jeszcze:
Gabin feat. Stefano Di Battista - Doo Uap - z albumu Gabin [2002]
Strona zespołu

#385 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 28 stycznia 2008 - 17:16

Gabin feat. China Moses - The Other Way Round - z albumu Mr. Freedom [2005]
Polecam jeszcze:
Gabin feat. Stefano Di Battista - Doo Uap - z albumu Gabin [2002]
Strona zespołu

Ja poznałem Gabin poprzez LA MAISON ;) Było na jakiejś squadance z chill-outem;)

Doo Uap oczywiście znam;) "Męczyłem go" podczas ostatnich wakacji w Paryżu :D

#386 skurch

skurch
  • 374 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 stycznia 2008 - 21:08

Ostatnio nałogowo słucham/oglądam to:
YouTube - Fun Lovin' Criminals - Love Unlimited (music video)
Piosenkę tą znam już od dawna ale jakoś niedawno odkryłem ją na nowo ;)

#387 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 00:16

Za mna ostatnio chodzi to:
YouTube - ROGER WATERS--WHAT GOD WANTS?

Szkoda tylko, ze moje Amused jest zjechane w opor i musialem sciagac mp3 z internetu :/

#388 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 stycznia 2008 - 01:54

z ciekawości czy ktoś oprócz mnie słucha jeszcze czasami muzyki klasycznej? Ja właśnie sobie słucham 4 pór roku :)

#389 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 29 stycznia 2008 - 09:45

z ciekawości czy ktoś oprócz mnie słucha jeszcze czasami muzyki klasycznej?

Ja właśnie sobie słucham 4 pór roku :)

Ja lubię np VITAMIN STRING QUARTET ;)

#390 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 stycznia 2008 - 12:27

Za mna ostatnio chodzi to:
YouTube - ROGER WATERS--WHAT GOD WANTS?

Szkoda tylko, ze moje Amused jest zjechane w opor i musialem sciagac mp3 z internetu :/

Jak dla mnie najlepsza płyta Waters'a jaką kiedykolwiek nagrał zarówno z PF jak i solo.
Oczywiście to moje subiektywne odczucie :)

#391 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:03

polecam 5'nizze i matisyahu to pierwsze to ukrainski duet grajacy freestyle reggea bardzo ciekawe drugi wykonawca to chasyd grajacy reggea tez ciekawe :D

#392 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 29 stycznia 2008 - 14:08

A znacie ATB? ;) :D :D

#393 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2008 - 16:54

andre tonenberg :P znamy :P

#394 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 29 stycznia 2008 - 17:04

No to teraz was "wykończę" :D Jestem prawie pewny, że nikt nie zna zespołu DAFT PUNK :D :D :D

#395 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2008 - 19:09

bushman nie spam postuj :P, zeby offtopa nie bylo to znam :P

#396 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 29 stycznia 2008 - 19:11

Znam.

#397 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 15:13

Jak dla mnie najlepsza płyta Waters'a jaką kiedykolwiek nagrał zarówno z PF jak i solo.
Oczywiście to moje subiektywne odczucie :)

Jest dobra, ale kazda bez wyjatku plyta Floydow nagrana za jego czasow byla lepsza. Saucerful of secrets, Animals, Ummagumma, Meddle, mhhh ;D No, moze chowa sie przy niej Dark Side, ale to pewnie przez to, ze jestem uprzedzony do tej plytki ;)

---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:16 ----

Jamiroquai - nie trzeba przedstawiać, mam nadzieje, jak dla mnie najlepszy krążek to "A Funk Odyssey";

na jazzowo widze ;) Bardzo lubie te klimaty, Jamiroquai chyba zajmuje czwarte miejsce w topie ulubionych wykonawcow last.fm ;)

---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:17 ----

No to teraz was "wykończę" :D

Jestem prawie pewny, że nikt nie zna zespołu DAFT PUNK :D :D :D

Znam, ale slabo - w zasadzie ze trzy piosnki ;) Jakie maja fajne kawalki, sobie chetnie poslucham (najlepiej jakas plytka, ale nie wiem czy w takich gatunkach muzycznych sie plyty wydaje :E)

#398 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 31 stycznia 2008 - 16:02

Jest dobra, ale kazda bez wyjatku plyta Floydow nagrana za jego czasow byla lepsza. Saucerful of secrets, Animals, Ummagumma, Meddle, mhhh ;D No, moze chowa sie przy niej Dark Side, ale to pewnie przez to, ze jestem uprzedzony do tej plytki ;)

---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:16 ----

na jazzowo widze ;) Bardzo lubie te klimaty, Jamiroquai chyba zajmuje czwarte miejsce w topie ulubionych wykonawcow last.fm ;)

---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 15:17 ----

Znam, ale slabo - w zasadzie ze trzy piosnki ;) Jakie maja fajne kawalki, sobie chetnie poslucham (najlepiej jakas plytka, ale nie wiem czy w takich gatunkach muzycznych sie plyty wydaje :E)

Daft Punk podchodzi pod Dance, Elektronike, House ... :D Różnie to wrzucają;P

#399 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2008 - 23:14

Floydzi nie należą do pierwszej dziesiątki moich ulubionych zespołów, a akurat ta jedyna płyta Watersa jest w tej pierwszej dziesiątce :) Generalnie Floydzi mnie trochę nudzą (przy The Final Cut zasypiam na stojąco :) ), tak jak i Waters solo (z wyjątkiem właśnie tej płyty) :)

Wolę kilka innych zespołów z tego okresu (lata 70 - 80) :)

#400 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2008 - 00:33

oto czego słucham ja :arrow: Profil chato_pl – UĹźytkownicy w Last.fm

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych