Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Opinia. Pancerny MacBook.

• This topic is locked This topic is locked
400 replies to this topic

#126 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 18 August 2007 - 11:15

Tacy ludzie to piraci i nic nie wnoszą poza swoją windowsą pseudo moralnością.

To Labor nic nie wniósł , tylko to że jest brudnym piratem , ehkm paserem nie piratem i nikomu nie pomógł ? Ludzie co objaśniają instrukcje fixowania gier , żeby chodziły na os X są czyści ? Oni są o piekło gorsi . Nie dość , że korzystają nielegalnie to jeszcze łamią i robią how-to ...takich ludzi się nie czepiacie ,a doświadczonego usera co ma os x chodź nie legalnego i się z tym nie afiszuje ani nie pisze how-to to się czepiacie bo to produkt apple a tamte nie ? To i to to jednakowe wykroczenie , skoro twierdzicie , ze należy przepłacac , zeby mieć Os X to oni powinni wydać 300-500 zł na windowsa , żeby grać !

@PGC Tak twierdzę ;) Pierwszym krokiem był przejście na Intela . Zauważyłeś , że apple robiło dużo głupstw , tylko po to , żeby zbić kase , a skoro os x będzie coraz popularniejszy to twierdzę , że prawie na pewno tego doczekamy , jak nie za Wujka to za innego 'kmiota' A co do wirusów ... wątpię w to . Linuks jest prawie tak popularny jak Windows ale nie ma na niego jakiś wielkich wirusów bo jest to system unixowy tak jak Os X , a z tego co wiem , to żeby cokolwiek popsuć należy mieć prawo roota etc. tak czy siak mając przez pół roku Debiana ani jeden wirus mnie nie zaatakował mimo że t jeden z najpopularniejszych systemów linuksowych , no jeden - siostra musiała mieć swojego arcanoida z windowsa .... ehhh i tak debian poleciał ;p ale na szczęście lada dzien odbieram lapka ;D Chyba , że ja czegoś nie wiem , i w Os X cały czas działa się na prawach roota i można kasowac wszystkie pliki ? Jeżeli sprzedaż softu pokryje sprzedaż hardware i przyniesie jeszcze zyski to jak najbardziej , os x będzie box na pc , jak i oem dodawany np. do laptopów czy do kompów firmowych np. hp , dell etc. Tak jak IBM bazowała na produkcji sprzętu to parę lat temu zmieniła politykę i bazuje na sprzedaży softu oraz konsultacjom etc. tak więc dlaczego apple kilkunastoletnia firma nie miała by zmienić orientacji skoro taka Legenda jak IBM zmieniała ?

#127 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 18 August 2007 - 11:27

Odchodząc od tematu pancerności MB i chcąc zakończyć tematy legalnych inaczej kopii systemów czy programów powiem jedno. Zapisałem się do tego forum właśnie poprzez posiadanie OSX na PC. Celem tego było poznanie środowiska, zalet i wad komputerów mac bo w swoim prawie 35 letnim życiu jestem na rozrozu informatycznym. Moje pierwsze wypowiedzi tu dotyczyły hackintosha, który to temat także myapple poruszało. Błędem moim była chęć wyprowadzenie niektórych z błędnego myślenia o wydajności czy jakości pracy na takiej hybrydzie. Tam zabrałem głos mając doświadczenie w tym temacie. Sam fakt bycia nielegalnym nie jest moją chlubą, a przyznanie się do tego nie jest jakimś aktem odkupienia i próbą wytłumaczenia. Jeno chcę podkreślić skoro ja jestem złodziejem to niech nimi będą tak samo ludzie hakujący gry, łamiący zabezpieczenia iphona itp. Pisałem w innym poście , że większość z nas w swoim komputerowym życiu otarła się o piractwo, każdy bładzi. We mnie zwyciężyła wrodzona ciekawość i chęć poznania czegoś innego, która zaowowocowała OSX na PC. Nie zaczepiam, nie próbuje niczego udowodnić ani tym bardziej toczyć bezsensownych wojen i potyczek słownych. Jeżeli z czymś się nie zgadzam to jak inni forumowicze pisze o tym i tyle. Myślę, że ten temat powinien być zakończony a moja osoba nawet jeśli kogoś razi nie powinna być przyczyną wojen i kłótni na tym spokojnym forum. Pozdrawiam!
  • toki likes this

#128 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 18 August 2007 - 13:18

Linuks jest prawie tak popularny jak Windows ale nie ma na niego jakiś wielkich wirusów bo jest to system unixowy tak jak Os X

"Prawie"? Bez przesady. Skąd masz takie informacje? Jak możesz porównywać coś co ma raptem 1% do czegoś co ma 90%? Zobacz na Wiki.

Linux - 0.75%
OS X - 5.97%
Windows - 92.86%

Nawet jak zaprzeczasz tym statystykom, to nie zaprzeczysz chyba że udział jakiegokolwiek systemu na świecie jest znikomy w porównaniu z systemem Windows. Jak by była sytuacja odwrotna, Linux był by systemem dominującym i miał 90% rynku, to i wirusy pisane były by na niego a nie na Windowsa. Przecież nie ma takich zabezpieczeń których nie dało by się złamać lub znaleźć słabe punkty w systemie. Nawet jak by Linux był 2x lepiej zabezpieczony niż Windows, to co za różnica czy będzie na niego 10 tys. czy 5 tys. wirusów skoro one będą i tak czy siak antywira będziesz musiał mieć.

To że przez pół roku korzystałeś z Linuxa i niczego nie złapałeś naprawdę o niczym nie świadczy. Ja również pół roku tylko na Slackware żyłem bez wirusa, na XP od ponad roku albo i 1,5 nie instaluje antywirusa (komputer czysty bo sprawdzałem). Vista podobnie, pół roku chodzenia, brak wirusów. To by znaczyło że nie ma wirusów albo mamy cudownie bezpieczne systemy? ;)

#129 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 August 2007 - 13:52

toki: no coś ty, nicomsw na pewno kupuje wszystkie multimedia przez iTunes Store.

#130 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 August 2007 - 15:34

Każdy z nas ma na dysku mp3 czyli poprostu jest złodziejem jeżeli myśleć kategoriami naszych 'legalnych' kolegów

Wypraszam sobie takie insynuacje.

eMusic
SOHO

trata tata,zacytowac wam fragment z bibli?("...jesli ktos z was jest bez winy...")Znalazla sie czolowka reputacji.Wszyscy nagle sa krysztalowi bo zaczeli uzywac jedynie sluszny system,a wczesniej napewno uzywali LCII

To było do mnie?

Tak jak IBM bazowała na produkcji sprzętu to parę lat temu zmieniła politykę i bazuje na sprzedaży softu oraz konsultacjom etc. tak więc dlaczego apple kilkunastoletnia firma nie miała by zmienić orientacji skoro taka Legenda jak IBM zmieniała ?

Bo IBM o mało nie zbankrutował przez dział 'personal computers'.
Apple nie może sobie pozwolić na jakieś klony Maków.

P.S.
Ile jest lat między 1976 a 2007?

"Prawie"? Bez przesady. Skąd masz takie informacje? Jak możesz porównywać coś co ma raptem 1% do czegoś co ma 90%? Zobacz na Wiki.

Linux - 0.75%
OS X - 5.97%
Windows - 92.86%

Nawet jak zaprzeczasz tym statystykom, to nie zaprzeczysz chyba że udział jakiegokolwiek systemu na świecie jest znikomy w porównaniu z systemem Windows. Jak by była sytuacja odwrotna, Linux był by systemem dominującym i miał 90% rynku, to i wirusy pisane były by na niego a nie na Windowsa. Przecież nie ma takich zabezpieczeń których nie dało by się złamać lub znaleźć słabe punkty w systemie. Nawet jak by Linux był 2x lepiej zabezpieczony niż Windows, to co za różnica czy będzie na niego 10 tys. czy 5 tys. wirusów skoro one będą i tak czy siak antywira będziesz musiał mieć.

Linux 77.80 %
Unix 12.00 %
Mixed 8.40 %
BSD Based 0.80 %
Mac OS 0.60 %
Windows 0.40 %

Sam sobie zobacz: Operating system Family share for 06/2007 i Operating System share for 06/2007

I co z tymi wirusami na Linuxa?

#131 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 18 August 2007 - 19:09

ludzie z nielegalnym softem czasem o wiele więcej wnoszą

Nic nie wnoszą poza psuciem rynku.

#132 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 18 August 2007 - 20:39

Nic nie wnoszą poza psuciem rynku.

Nie zgodze się ! To jest głupota tak twierdzić ! Przykładem jesteś ty ;p Nie , że jestes głupi czy cos .... tak tylko żartuję , ale pacz na to - Masz legalny soft , i bądz co bądz nie ukrywajac znasz się na Os X i Macach , i teraz jak byś zmienił tego legalnego Maca na PC z os x to przestał byś być gosciem co się zna na rzeczy i nic nie wnosi ?

#133 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 18 August 2007 - 21:03

Linux 77.80 %
Unix 12.00 %
Mixed 8.40 %
BSD Based 0.80 %
Mac OS 0.60 %
Windows 0.40 %

I co z tymi wirusami na Linuxa?

A powiedz mi co to w ogóle cytujesz? Tam coś pisze że Win ma zliczeń = 2 i na podstawie tego wyszło im 0,40% :D A co i gdzie zliczają to już nie mogę się doszukać. Czyli jak mam te procenty rozumieć? Jako całkowity udział systemów po upadku firmy Microsoft? ;)

#134 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 18 August 2007 - 22:03

Bo to ranking superkomputerów a nie kompów w ogóle ;)

#135 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 August 2007 - 22:43

Ciekawa teoria... Jak ktos ma cos nielegalnego to w zasadzie staje sie imbecylem ktory nie moze nic pozytecznego wniesc do swiata... Powinnismy sie zastanowic czy wielkie umysly ostatnich stuleci ukradly chocby cukierka w dziecinstwie, poczukac na to dowodow a nastepnie stwierdzic, ze cale e=mc^2 o dupe moze sobie cisnac bo jest imbecylem kryminalista... Cudowna teoria i zycze Wam powodzenia tym 100% czystym nie skazonym zadnym wykroczeniem ani przestepstwem...

#136 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 August 2007 - 23:16

A powiedz mi co to w ogóle cytujesz? Tam coś pisze że Win ma zliczeń = 2 i na podstawie tego wyszło im 0,40% :D A co i gdzie zliczają to już nie mogę się doszukać. Czyli jak mam te procenty rozumieć? Jako całkowity udział systemów po upadku firmy Microsoft? ;)

Wystarczy sobie kliknąć w link.
Dobrze wiem, że to zrobiłeś ;)

#137 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 18 August 2007 - 23:45

Wystarczy sobie kliknąć w link.
Dobrze wiem, że to zrobiłeś ;)

Ale ja nie rozumiem do czego zmierzasz. Ja podałem linka do światowego udziału w rynku, a Ty do jakiejś niezwykle małej grupy, którą można nawet było by pominąć - która zawiera się w "mojej". Dalej podtrzymuję swoje zdanie twierdząc że nie można porównywać poziomu bezpieczeństwa systemów skoro dzieli je prawdziwa przepaść - popularność.

Przytoczę pewien cytat:

"Jeżeli podział rynku między Windows i Linux byłby równy, to - moim zdaniem - mielibyśmy 40% wirusów dla Windows, 40% dla Linuksa, a 20% takich, które atakowałyby oba systemy. Windows jest obecnie po prostu nieporównywalnie bardziej popularny niż wszystkie inne systemy" - mówi w rozmowie z PCWK Online Jewgienij Kasperski, współzałożyciel, a obecnie szef działu badań nad wirusami Kaspersky Lab, jednej z najbardziej znanych korporacji antywirusowych.

(marzec 2006).

#138 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 19 August 2007 - 02:44

eraz jakbyś zmienił tego legalnego Maca na PC z os x

To stalbym sie facetem, ktory lamie licencje na oprogramowanie i wyrzucil pieniadze w bloto na PC ( bo nie uzywa dedykowanych don systemow).

Ja nie jezdze Mercedesem sasiada jesli nie stac mnie na Mercedesa. O psuciu stawek na rynku to nawet nie bede pisal bo szkoda moich nerwow :/

#139 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 19 August 2007 - 10:33

co do kilku krzykaczy którzy kazali się przepraszać to powiem to ostatni raz: NIE MAM ZAMIARU NIKOGO PRZEPROSIĆ BO TEŻ NIKOGO NIE OBRAZIŁEM!!! Jakoś dziwnie że odezwało się tylko kilka osób a reszta nie czuje się urażona. Możecie mi głupoty wmawiać ale jak poprostu nie wierzę, że wszystkie mp3 macie legalnie pozyskane, że w życiu nie obejrzeliście ani jednego divx'a którego Wam kolega pożyczył. Ludzie opamiętajcie się bo zaczyna się tu jak już kiedyś JEDI powiedział tworzyć grupa wzajemnego lizania się po jajach. Jakoś do mnie nie bardzo przemawia system punktów za pomoc bo nie wszyscy z niego korzystają. Sorry ale wątpię że każdy z nas jest kryształowo czysty tylko dlatego że ma maca. Sam mam sporo oprogramowania legalnego ze względu na licencję MSDNAA ale też wcale nie mówię że nie lubię czasem posłuchać muzyki czy nie oglądam filmów. A jakoś wg mentalności niektórych powinienem...
  • Carnage likes this

#140 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 19 August 2007 - 10:54

To stalbym sie facetem, ktory lamie licencje na oprogramowanie i wyrzucil pieniadze w bloto na PC ( bo nie uzywa dedykowanych don systemow).

Ja nie jezdze Mercedesem sasiada jesli nie stac mnie na Mercedesa. O psuciu stawek na rynku to nawet nie bede pisal bo szkoda moich nerwow :/

Jesteś śmieszny , wiesz o co mi chodzi a i tak dziwaczysz ... Dobra powiedzmy , że korzystasz z komputera pc i z programów ded. na niego ... jestes ekspertem umiesz wszystko , znasz system na pamięć , i zaraz coś się stało odbiło ci okradli Cie , straciłęś prace kupe siana i teraz masz pirata TEGO SAMEGO SYSETEMU i co ? Nic nie wnosisz ? Nie pomagasz innym ? Zapomniałeś wszystkie swoje umiejętności i stałęś się komputerowym laikiem , wręcz niedorozwiniętym userem komputera ( nie mylić z niedorozwiniętym umysłowo ! ) ? Jak tak twierdzisz to naprawdę jesteś dziwny w moich oczach ... To forum , ma na prawdę dziwną mętalnosć ... a przynajmniej niektóre osoby ...

#141 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 19 August 2007 - 13:42

Jak już jesteśmy w temacie legalności. Ściąganie filmów jest nielegalne? Bo skoro można nagrać film z tv, to czy sciągnięcie filmu jest złamaniem prawa? Nie mówię tu o filmach, które są w kinach, czy debiutują na DVD, ale o tych starszych, dostepnych w tv.

#142 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 19 August 2007 - 13:53

w telewizji komercyjnej niejako "płacisz" za film oglądając reklamy. W telewizji publicznej płacisz abonament. Ściągając z internetu nie płacisz nic, czyli sam sobie odpowiedz na swoje pytanie.

#143 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 19 August 2007 - 17:25

No dobrze. Ale nagrywając film z tv wszedłem w jego posiadanie. A więc skoro go już mam, to mogę go ściągnąć?? Efekt będzie przecież ostatecznie taki sam.

#144 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 19 August 2007 - 17:46

nie wszedłeś w posiadanie, ponieważ prawa do niego wciąż ma producent. A producent sobie tego nie życzy.

#145 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 19 August 2007 - 18:20

Inna sprawa, czy prawa te rzeczywiście powinny istnieć... Ktoś powiedział (moim zdaniem ma rację): "information wants to be free".

#146 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 19 August 2007 - 18:28

MacDada, myślałem, że jesteś zwolennikiem prawa własności. Jak producent wydaje kasę na produkcję filmu to ma prawo pobierać opłaty za jego oglądanie i ścigać tych, którzy się uchylają od zapłaty

#147 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 19 August 2007 - 18:35

Dobra, ale nagrywanie filmów nie jest zabronione. Mam nagrany film, czyli jestem właścicielem nośnika z filmem. Właścicielem filmu nie będę nigdy. Nawet kupując film na DVD mam ograniczone prawa. Tak więc kupić film (w potocznym tego słowa znaczeniu), a kupić prawa do oglądania filmu to 2 zupełnie różne rzeczy.

#148 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 19 August 2007 - 22:22

Telewizja placac za prawo do emisji filmu placi za to, ze widz nagra go sobie na kasete. Owo nagranie na kasete nie daje mu jednak prawa do odtwarzania publicznego czy pobierania oplat od osob trzecich za mozliwosc obejrzenia. Moze sobie nagrac i ogladac, tyle. Wlasnie dlatego do publicznych tv filmy trafiaja juz po okresie czerpania z nich glownych zyskow. A ten okres to : wyswietlanie w kinie ( do roku czasu) , premiera DVD ( do 6 miesiecy) i telewizje abonamentowe ( jak HBO czy C+, pay per view) , potem dopiero telewizje szerokiego zasiegu maja dostep do zakupu licencji.

---- Dodano 20-08-2007 o godzinie 00:29 ----

Jesteś śmieszny , wiesz o co mi chodzi a i tak dziwaczysz ... Dobra powiedzmy , że korzystasz z komputera pc i z programów ded. na niego ... jestes ekspertem umiesz wszystko , znasz system na pamięć , i zaraz coś się stało odbiło ci okradli Cie , straciłęś prace kupe siana i teraz masz pirata TEGO SAMEGO SYSETEMU i co ?

Jestem czlowiekiem, ktory sie nauczyl obsugi na legalnym systemie. Nie jestem zas pan Ziutek, ekspert od stadionowego Windowsa.

p.s. tak, tokiemu moze sie to wydawac nie do objecia rozumem ale mam wszystkie filmy i muzyke legalne. iTS, emusic, filmy z gazet w tekturkach, promocje w sklepach, na studiach bedac wolalem kupic sobie dobra plyte niz przepic kase, to naprawde nie jest trudne jesli tylko sie chce.

#149 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 19 August 2007 - 23:15

Nie wątpię, że masz wszystko legalne znam wiele osób co mają wszystko legalne , sam staram się być legany - jak wspomniałes gazety , promocje okazje , jednak mam tam trochę za uszami , ale do ciebie nie dociera że złodziejstwo jednym , a umiejętności drugim ... Podaj mi choć jeden powód , dlaczego osoba z nielegalnym softem umie mniej , jej zdanie się nie liczy i w niczym nie umie pomóc ? Proszę słucham . P.S. Mam nadzieje , że koledzy rozumieją, że to jest dyskusja a nie kłótnia . Piszę , to bo piractwo jest drażliwym tematem i zaręczam , że stosunek i opinia moja o innych osobach wypowiadających się tutaj nie zmieni się bo to czy pomoże mi osoba z legalnymi mp3 czy nie, nie ma znaczenia , czy ja pomogę legalnej lub mniej osobie ... tak więc mam nadzieję , ze nikt się na mnie również nie 'obrazi'

#150 Adler

Adler
  • 572 posts
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Posted 19 August 2007 - 23:25

@lukas_gab jakie masz doświadczenia z użytkowania MacBooka?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users