Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Opinia. Pancerny MacBook.

• This topic is locked This topic is locked
400 replies to this topic

#76 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 15 August 2007 - 13:35

A co mnie to obchodzi? Nie pomyliłeś tematów? Ja nikomu tutaj nie mówie "NIE KUPUJ TIGERA". Stwierdzam po prostu, że Unix ma lepszą budowę, bo ma. Przypominam, że to dział Opinie, a każdy ma swoją.

To jest tak jakbyś mówił komuś, że Maluch jest lepszy od Porsche, bo jest bardziej przystępny (tani) i dlatego go używasz, a Porsche jest dupa, bo jest za drogie i tylko nieliczni mogą go używać. A co mnie obchodzi, że twój Maluch jest tani, skoro Porsche ma po prostu lepszy silnik?

Nie no naprawde. Ty nawet prostego przykładu nie rozumiesz. Nie będę się wysilał więcej. Może ktoś inny Ci wytłumaczy o co chodziło w tym przykładzie.

#77 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 August 2007 - 13:39

A ty wciąż nie rozumiesz, że jeżeli nikomu nie każę używać innego systemu, to nie masz powodu czepiać się tego, że na Uniksy nie ma oprogramowania? Od poczatku tematu porównujemy, ciemna maso, system, a nie jego soft. Znaczy ja i reszta użytkowników. Tylko ty mówisz o sofcie. Widocznie inni rozumieją, o co mi chodzi.

#78 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 15 August 2007 - 13:42

Ekhem - Mac OS X to system uniksowy ;)

#79 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 August 2007 - 13:49

Używam skrótu myślowego ;) Fakt, powinienem pisać "Każdy Unix poza Mac OS X" :) Edit: No wreszcie -.- Dodam tylko, że nikogo nie nakłaniam do przesiadki na inne Uniksy. Stwierdzam po prostu, że są schludniej skonstruowane niż OS X.

#80 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 15 August 2007 - 13:51

Ok. W porządku... poddaję się. Przesiądźmy się wszyscy na UNIXA bo ma lepszy silnik ;) Koniec tematu jak dla mnie...

#81 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 August 2007 - 14:26

Całej rozmowie przyglądam się z pewnym niesmakiem. Kolega Wicko podaje swoje argumenty, które jak zakładam miały dać wszystkim czytającym pewne inne spojrzenie na system OSX. Bazując na swoich doświadczeniach podaje co mu się nie podoba a co uważa za dobe, pokazuje, że OSX według niego nie jest taki wspaniały. To jest jego opinia, ma do niej prawo podobnie jak ma prawo o tym napisać. Nie rozumiem tego ataku na jego osobę. Podał jak dla mnie rzeczowe argumenty, które są do sprawdzenia i przetestowania. Krytyczne spojrzenie na "świętość" jaką dla niektórych jest system operacyjny przerodziła się w pyskówkę i osobiste wycieczki forumowiczów. Nawet moderator dał się wciągnąć. Oczekiwałem czegoś bardziej konkretnego jakiejś polemiki na prawdziwe argumenty itp. a mamy to co jest.
Wiem, wiem jestem przebrzydłym pececiarzem i wogóle co ja tu robie i zabieram głos. Zabrałem głos dlatego, że będąc po raz pierwszy w swoim zyciu na pewnym "rozdrożu informatycznym", zastanawiam się nad porzucieniem PC na rzecz Maca i każda opinia jest mi potrzebna do wyrobienia sobie zdania. Nie służą temu takie pyskówki jak tu bo nic ne wnoszą, a stają się zwykłymi dziecinnymi wojnami. Apelował bym raczej o uspokojenie rozmowy i wrzucenie jej na odpowiednie tory.
Pozdrawiam!!
  • Wicko likes this

#82 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 15 August 2007 - 14:58

1. Mac OS X jest szybkim, stabilnym systemem. Działa prawidłowo u większości użytkowników. 2. Mac OS X jest ładnym, intuicyjnym systemem, z mnóstwem udogodnień (Expose, Spotlight, wygodne aplikacje iLife, Dashboard, przejrzysta struktura na dysku, dock) 3. Dla Mac OS X'a jest dostępna większość oprogramowania, którego ludzie potrzebują (aplikacje graficzne, pakiety biurowe, odtwarzacze multimedialne itd) 4. Nie musisz znać Terminala, żeby używać systemu, a pomimo tego jest to nadal unix, z większością swoich zalet. można by pewnie jeszcze coś wymyślić. Cenię za to Mac OS'a. Jeżeli potrafisz obsłużyć UNIXA lub różnego rodzaju linuksy, oraz oprogramowanie którego używasz jest dostępne na te systemy - proszę bardzo, rzekomo są "mądrzejsze" od OS X'a. Ale jeżeli używasz Windy, i chcesz lepszego systemu - Mac OS X to rozwiązanie dla Ciebie.

#83 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 15 August 2007 - 15:16

Wicko -> rzecz jasna wszyscy ci zadowoleni makowcy nie posiadają takiej jak ty wiedzy odnośnie budowy systemu. Gdyby posiadali, nie śmieliby mówić, że Tiger to dobry system. Natychmiast przestałby być użyteczny i dobry, w momencie wszystko to, co zadowolonym użytkownikom pasuje, pasować by przestało, bo Tiger od zaplecza jest zły.
W zasadzie już mniejsza z tym, że całkiem sporo osób posiadających wieloletnie zawodowe doświadczenie w takich rzeczach nierzadko potwierdza opinię, że Tiger to bardzo dobry system - widoczni oni również się nie znają i nie dostrzegają jego słabości, bo gdyby je dostrzegali, to nie powiedzieliby, że jest dobry.
Nie kreuję się na eksperta, bo nim nie jestem, jestem użytkownikiem, który jest zadowolony z systemu. Bez wnikania w jego budowę. Gdybym wniknął, natychiast przestałoby mi się podobać to, że mogę uruchomić na nim dziesięć aplikacji jednocześnie i system nie śmie kaprysić. Tak można wywnioskować z tego, co piszesz. Czarujesz jakimiś trudnymi słówkami, a ci, którzy są po prostu użykownikami muszą się z tobą zgadzać, bo to ty masz wiedzę, która pozwala ci na używanie tych trudnych słówek. Ogólnie fajnie, tylko chyba w ten sposób nie uda ci się przekonać do swoich racji nikogo, kto jest w stanie samodzielnie myśleć.

W sumie to mogłem sobie ten post darować, bo wyjdzie na to, że zakończoną dyskusję ciągnę dalej, mimo, że już wszystko zostało powiedziane, a jedyne co zostało, to zapasy błota do obrzucania się nawzajem, jednak wydaje mi się, że dyskusja nie powinna kończyć się w momencie, w którym do osiągnięcia jakiegokolwiek konsensusu jest jeszcze daleko, a ostatnie argumenty ograniczały się do wycieczek osobistych oraz niezbyt trafnych porównań. Jakoś tak... wypadałoby to skonczyć z klasą, nie? ;)

EDIT:

Całej rozmowie przyglądam się z pewnym niesmakiem. Kolega Wicko podaje swoje argumenty, które jak zakładam miały dać wszystkim czytającym pewne inne spojrzenie na system OSX. Bazując na swoich doświadczeniach podaje co mu się nie podoba a co uważa za dobe, pokazuje, że OSX według niego nie jest taki wspaniały. To jest jego opinia, ma do niej prawo podobnie jak ma prawo o tym napisać. Nie rozumiem tego ataku na jego osobę. Podał jak dla mnie rzeczowe argumenty, które są do sprawdzenia i przetestowania. Krytyczne spojrzenie na "świętość" jaką dla niektórych jest system operacyjny przerodziła się w pyskówkę i osobiste wycieczki forumowiczów. Nawet moderator dał się wciągnąć. Oczekiwałem czegoś bardziej konkretnego jakiejś polemiki na prawdziwe argumenty itp. a mamy to co jest.

Nie. Dyskusja pod koniec z obu stron nie była specjalnie rzeczowa. Skończyło się na wycieczkach osobistych, fakt. Jednak kolega Wicko nie ograniczał się do opinii, a pokazywał, jak wielką ma on wiedzę, w związku z czym pretendował do miana eksperta. Może nie wprost, ale jego postawa była jednoznaczna. Dość zabawne, zważywszy na fakt, iż ekspert winien odznaczać pewnym obiektywizmem, którego tu brak.
Prawdą jest również, że użytkownicy MyApple [nie wszyscy rzecz jasna] w dość... Mocny sposób reagują. Często kończy się na flejmie i przerzucaniu się coraz wymyślnieszymi wyzwiskami. Temat rozmowy jest na tyle drażliwy, że konkretna dyskusja i polemika jest niezwykle trudna do uzyskania i obie strony muszą prezentować bardzo wysoki poziom, by czytanie i dyskutowanie na ten temat mogła być przyjemnością.

#84 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 August 2007 - 15:32

W którym miejscu JA byłem nieobiektywny? :| Może jak opisywałem wykorzystanie pamięci przez systemy? Ekspertem nie jestem, jestem developerem i użytkownikiem wielu rozmaitych systemów operacyjnych. Dlatego mogę wyrażać swoje opinie o Tigerze i sposobie jego działania. Jest zły od zaplecza, więc dziwnie (i często mniej wydajnie) działa od strony publicznej. Widzę różnicę w wydajności pozostałych Uniksów i OS X. Taki nicomsw nie miał praktycznie żadnego porównania, a rwał się do tłumaczenia mi.. eh. Ja nie mam na celu zwykłego "objechania" Tigera. Po prostu wyrażam swoją opinię. Każdy ma prawo do swojej opinii, a 50% użytkowników Myapple, gdy ktoś da złą opinię jakiegoś produktu (a broń boże jeszcze byłoby to coś o PPC!) - ten człowiek jest głupi, be i niefajny, bo jak coś może się nie podobać we wspaniałych, drogich rzeczach od Apple? I nie mówię tego o wszystkich. Proszę o nie obrażanie się tych osób, które takie nie są. Reszta niech się zastanowi nad sobą.

#85 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 15 August 2007 - 15:55

Otóż - ja mówię ci, że dla ogromnej rzeszy zadowolonych użytkowników Tygrysa (jako przykład niech służy ci, ile osób w tej dyskusji staje w jego obronie), ten system jest szybki, stabilny i na tyle bezproblemowy, na ile może być skomplikowany program komputerowy. W zasadzie to, że opiszesz mi zasadę działania, niewiele zmieni, bo chociaż opiszesz ją jako niewydajną, system nie przestanie przez to działać u mnie stabilnie, szybko i bezproblemowo. Czego nie można powiedzieć na przyklad o Windowsie. I to bez badania systemu od zaplecza.

Zrozum, ja przedstawiam opinię zwykłego, szarego użytkownika, który nie zna się na tyle, by móc dyskutować z tobą na temat technikaliów, ale coś mu nie pasuje, skoro piszesz, że system jest niewydajny i wolny, mimo, że widzę coś zupełnie przeciwnego. Pojmujesz, co mam na myśli? Mnie na prawdę nie obchodzi, jak ten system jest napisany, bowiem po to przesiadalem się na MacOS-a, żeby nie musieć się zastanawiać nad takimi - mało istotnymi z mojego punktu widzenia - sprawami, a żeby go używać. I to, co mogę ci powiedzieć, to że (nie)działanie Tigera u ciebie jest nietypowe.

Insza inszość, że niejednokrotnie spotkałem się z opiniami - co już mówiłem! - osób posiadających wieloletnie zawodowe doświadczenie w dziedzinie informatyki, ktore to osoby MacOS-owi nic takiego nie zarzucały - a wręcz przeciwnie, więc twoje zarzuty są czymś nowym.

#86 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 August 2007 - 17:21

jestem developerem

A to oferty pracy z Apple:

http://www.apple.com...s/pro/software/

Zalatwiaja wize, zarobki niezle. Warto sprobowac, a nuz da sie napisac system lepszy?

Jak przeportuja na Linuksa Final Cut Studio, Adobe Lightroom, Pages, iTunes, Adobe Photoshop, Expose, linuks bedzie obslugiwal pliki z mojego Olympusa, nauczy sie gadac z moim skanerem do negatywow, iPodem, kamerami video i nie bedzie wymagal stawiania od nowa po podniesieniu wersji Firefoxa ( przypadki z Suse 9.2) , bedzie sie uruchomial szybko i obsluzy z pudelka 3d i wifi to moze sie przesiade. Poki co to jest zabawka dla studentow informatyki.

O Windowsie nie gadam. Nie po to sie przesiadalem. Lezy na maszynie wirtualnej Fusion i w kazdej chwili moze wstac. Jakos go nie budze ;P

#87 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 August 2007 - 17:59

Mnie osobiście dziwi, że nie można o tych sprawach porozmawiać spokojnie i uczciwie. Jeżeli wyrażę niepochlebną opinię o OSX to wcale nie oznacza to przytyku do każdego usera tego systemu, a tu zaraz z miejsca "dżihad" bez zastanowienia. Rzeczowe podejście do sprawy tylko może pomóc. Ja cenię OSX za odmienną filozfię systemu i odmienne ciekawe podejscie do użytkownika. Testowałem wiele systemów operacyjnych, eComStation, QNX, OS/2, Linuxy, BeOS, a teraz i OSX. Każdy z nich ma coś co mogłoby stanowić część dobrego systemu gdyby takowy z nich miał powstać. Odbieranie ataku na OSX jako ataku na społeczność apple jest nieporozumieniem. Skoro Wicko się myli to tylko fachowe argumenty tego mogą dowieść a nie w stylu "synku" itp.

#88 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 15 August 2007 - 18:10

Skoro Wicko się myli to tylko fachowe argumenty tego mogą dowieść a nie w stylu "synku" itp.

WIdzisz, tylko jest problem tego typu, że jedynym argumentem wicko jest to, że "system muli" i w kółko powtarza to zdanie w różnych przewrotach. Nie usłyszałem argumentu na przykład takiego:
"Na Windowsie Photoshop otwiera mi zdjęcie o X wymiarach w 3 sek, a na maku to trwa 10 sek i mnie to wkurza", albo "Przeglądarka w Windowsie z pięcioma kartami zżera 10mb ramu a safari 450 i mi się to nie podoba".
Tylko subiektywne odczucia Wicko, które prawdopodobnie dotyczą kilku % komputerów.

Nawet jeśli mac os x jest gorzej zbudowany od Unixa, to i tak nie przekłada się to na wykorzystanie w praktyce.

Co jeszcze chcesz wiedzieć? Jeśli chcesz zobaczyć jak Mac OS X działa, kup maka i zobacz :)

#89 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 August 2007 - 18:15

Wiesz... w tej dyskusji nie padlo zelazne stwierdzenie: system jest wart tylko tyle ile jest warte istniejace na niego oprogramowanie oraz komfort pracy z tym oprogramowaniem. Dla mnie to zamyka sprawe.
  • nicomsw likes this

#90 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 August 2007 - 18:24

Nicomsw , żeby zobaczyć jak działa OSX nie muszę kupować maka bo mam go testowo na swoim blaszaku. Tu od razu uwaga do moderatora by wstrzymał swoje, żółte kartki bo nie opisuję jak to zrobić i nie namawiam. Od dłuższego czasu stał się on moim systemem głównym i do moich celów nadawał by się świetnie. ( tu także proszę bez wyjazdów, że to nie to samo co na macu bo wydajnością naprawdę nie ma problemów, pozostaje tylko wygląd :) )Zostało mi jeszcze pare testów i poczytanie właśnie kilku opinii, zarówno pochlebnych jak i krytycznych by mieć zdanie na jego temat. Mam także Viste od kwietnia i nie stwierdziłem żadnych przypałów i zawieszek. System jest tak dobry jak jego użytkownik i to stwierdzenie po części jest prawdziwe.

#91 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 15 August 2007 - 18:31

Nicomsw , żeby zobaczyć jak działa OSX nie muszę kupować maka bo mam go testowo na swoim blaszaku.

Nie ma się czym chwalić. Złamałeś licencje. Viste też ukradłeś?

System jest tak dobry jak jego użytkownik i to stwierdzenie po części jest prawdziwe.

w takim razie, ci którzy nie siedzą w tematach komputerowych są spaleni na starcie, bo nie zainstalują sobie Adaware, firewalla, firefoxa, servicepacków itp.

#92 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 August 2007 - 18:34

Nicomsw , żeby zobaczyć jak działa OSX nie muszę kupować maka bo mam go testowo na swoim blaszaku. TZostało mi jeszcze pare testów i poczytanie właśnie kilku opinii, zarówno pochlebnych jak i krytycznych

Krotko mowiac: nie dosc, ze kradniesz to jeszcze krytykujesz produkt, ktory ukradles.

---- Dodano 15-08-2007 o godzinie 20:36 ----

w takim razie, ci którzy nie siedzą w tematach komputerowych są spaleni na starcie, bo nie zainstalują sobie Adaware, firewalla, firefoxa, servicepacków itp.

A takze AVG lub podobnych, direct x'ow, sterownikow do urzadzen, calej masy kodekow itp.

#93 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 August 2007 - 18:39

insider gdzie ja go krytykuje przytocz mi jedno moje słowo krytyki w tym poście!! Ty widzisz to czego nie ma. Ukradłem hmm no ok nie bedę z tym polemizował wolę łagoniejszą formę złamałem licencję, (ja go nie hakowałem :) )ale kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień. Viste mam oryginalną, a i OSX być może niedługo też. Mniemam że większośc userów tu zgromadzonych ma również oryginalnego windowsa na swoich Macach no i jakież to ładne opisy sa jak odpalić pełne wersje gier kopiując ich pliki do dem ściągniętych pod OSX. Tam nie ma złodzieji i tak wyraźnego piętnowania.

#94 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 August 2007 - 22:34

booże ludzie. Zapewne z 70% z was pakiety ilife oraz iWork 08 okradło sobie zaraz po premierze... Bo w polsce tego nie kupisz jeszcze. Też sobie pociągnęłem z torrenta i to bardzo szybko, spooro peerów i seedów.

#95 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2007 - 23:36

rzymianin -> wytłumaczysz mi jaki jest cel zrzucania komputera ze schodów? ;)

Panasonic ToughBook przetrwa.
Apple MacBook niestety nie.

#96 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 August 2007 - 23:45

Ale shotgun'a nie przetrwał ;)
  • HerKraft likes this

#97 rafalz

rafalz
  • 343 posts

Posted 16 August 2007 - 08:40

Ale rzucanie po schodach komputerem nie możebyć wyznacznikiem czy sprzęt mam kupić czy nie. Gdyby to odnieść do życia to wszyscy jeździliby po ulicy czołgami.
  • nicomsw likes this

#98 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 16 August 2007 - 11:08

zalezy jeszcze co kto robi z komputerem ;) dla niektorych ludzi to czy komputer przetrwa upadek ze schodow czy tez nie jaknajbardziej moze byc wyznacznikiem :)

#99 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 16 August 2007 - 11:23

booże ludzie. Zapewne z 70% z was pakiety ilife oraz iWork 08 okradło sobie zaraz po premierze... Bo w polsce tego nie kupisz jeszcze.
Też sobie pociągnęłem z torrenta i to bardzo szybko, spooro peerów i seedów.

dzięki za niską wiarę w polskie środowisko makowe. iWork 08 jest w wersji trial i rzeczywiście większość sobie go zaciągnęło, by doczekać możliwości kupna go w Polsce.
A co do iLife 08 to jakoś nikt nie wspomina za bardzo, że go już używa, oprócz ludzi, którzy go kupili. Więc jak na razie jesteś jednym z "rodzynków" na forum, które go ukradły. Podane przez Ciebie procenty chyba pozwalają Ci wierzyć, że nie jesteś sam w piraceniu.

#100 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 16 August 2007 - 11:47

Ja mam iLife 08. Znajomemu się spodobał mój poradnik iweb, więc zaproponwał mi, że mi przyśle. Nie masz znajomych na zachodzie? Problem. Widzialem nawet jak ktoś na forum proponował, że kupi w Anglii i przyśle.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users