Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Opinia. Pancerny MacBook.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
400 odpowiedzi w tym temacie

#301 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 29 września 2007 - 18:39

Zależy na co się trafi i jak się dba o swojego kompa. Można trafić na super wykonany model, a w ogóle o niego nie dbać i na odwrót, źle wykonany i o niego super dbać co wydłuży jego życie. Można też trafić na zrąbany model i nie dbać i to kompletna kicha. A jak się trafi dobry model i się dbać będzie to będzie śmigać ;) Uhh, ale sie napisałem ;)

#302 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 września 2007 - 18:42

Eee jakość sprzętu raczej nijak ma się co do ociężałości systemu po pewnym czasie ;) Ale doskonale znam tego przyczynę. Poczytaj kilka ostatnich stron tematu "Pytanie o defragmentację".

#303 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 29 września 2007 - 18:47

Jednka chodziło mi o wygląd i trwałość, bo soft to inna rzecz.

#304 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 września 2007 - 18:52

A, to mi się pod tym względem trafił świetny model ;]

#305 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 29 września 2007 - 18:56

A jeśli chodzi o softa to moim zdaniem Mac OS spowalnia użytkowanie go przez kilka osób i to nie okazjonalnie. U mnie w szkole na jednego Mac'a dziennie siadają 4 różne osoby :!: I ściągają, zapisują, usuwają, zmieniają i się systemik muli :( Ale ojciec kolegi ma i wszędzie go zabiera ;) I jest zadowolony ;)

#306 Doc

Doc
  • 308 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 września 2007 - 19:09

Masz racje pogadamy za pół roku ale już teraz powiem że nie wykonuje skomplikowanych operacji ktore mogą przyśpieszyć komputer

#307 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 29 września 2007 - 20:28

Każdy komp się zużywa. Jeden później drugi wcześniej. Niestety to nadal szczęśliwy traf i stety to jak o niego dbamy ;)

#308 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 września 2007 - 21:05

Nie wiesz o czym mówisz ;)

#309 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 29 września 2007 - 21:14

Chodziło mi o to o czym mówiłem już kilka postów temu. Zależy jak o niego dbamy i na jaki model trafimy, a to już przypadek.

#310 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 30 września 2007 - 09:15

przepraszam, że to powiem ale to wg mnie głupie gadanie. Adix ma rację, jak się dba o komputer to może on po roku czasu (dwóch, trzech latach) wyglądać jak nowy. Ja też czytałem sporo na temat pękających, żółto-białych macbooków i kupując go zaryzykowałem dla osX'a. Komputerek mam już prawie rok i jaki jest tego efekt: wymiana dysku ale to może trafić nas nawet w superdrogim markowym PC bo dyski to rzecz awaryjna. Zero zżółknięć, zero pęknięć, wtyczka MagSafe jak nowa, temperatura macbooka zwykle max. 60 stopni, na matrycę macbooka nie narzekam bo domu stoi duży LCD i jak coś chcę zrobić poważniejszego to korzystam z zewn. LCD a na 13-ce mam wtedy dodatkowe rzeczy. Maczek jeździ ze mną do pracy i jakoś ani specjalnie się nie zniszczył, nie porysował. System chodzi już prawie rok i chodzi dokładnie tak samo jak na początku. Nawet mu vista na bottcampie nie zaszkodziła a po dołączeniu dysku na USB maczek nawet się nie zburzył tylko zaakceptował nową przestrzeń. Komentarze?

#311 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 30 września 2007 - 10:40

Heh jak powiedziałem znajomemu , że chcę kupić MBP ( tak wtedy wydawało mi się , ze mam wystarczającą ilosć kasy na niego , a notabene kupiłem Thinpada ) to się spytał -"to ten komputer dla debili ? " Ja : dlaczego -"bo tam się wszystko samo robi ... " heh drugi przykład , moja mam wiedziała co to jest odtwarzacz mp3 ba sama mi jeden kupiła , ale ostatnio pytała mi sie co to jest ten cały AJpod ;p A jak powiedziałem babci że jadę do cortlandu to myslała że na targ bo jabłka ... heh

#312 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 30 września 2007 - 12:11

I tak się powinno dbać o kompa ;) Gratuluje ;)

#313 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 września 2007 - 12:27

Ojej, ale po co wy wciąż piszecie sprzeczne z moimi doświadczenia w tym temacie? To jest temat o mojej opinii. Pisząc to wszystko chcecie mnie przekonać czy jak? Załóżcie swoje tematy :]

Chodziło mi o to o czym mówiłem już kilka postów temu. Zależy jak o niego dbamy i na jaki model trafimy, a to już przypadek.

Wciąż nie wiesz o czym mówisz..

#314 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 30 września 2007 - 12:34

Ja wiem o czym mówię ;)

#315 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 30 września 2007 - 13:09

I tak się powinno dbać o kompa ;) Gratuluje ;)

nie ma czego, kupując biały komputer wiesz że nie ma żartów i że będzie na nim wszystko szybciej widać niż na innych kolorach. Dokładnie tak samo jest z autami a miałem przez dwa lata białe to wiem co to za ból ;)

Wicko może załóż swoje prywatne forum jak Ci w Twoim poście piszą a Tobie to nie pasuje? Będziesz tam jedynym modem i od razu dasz nam wszystkim bany. Zobacz jakie Ci to nieograniczone możliwości daje...

#316 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 30 września 2007 - 13:23

nie wiem jak w MB, ale ja mam czarnego HP i na nim kurz widać po kilku minutach! :) syf zbiera sie bardzo szybko i trzeba go raz dziennie przecierać żeby był czysty... także nawet czarne się brudzi :)

#317 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 30 września 2007 - 13:32

Muszą robić Kompy a antystatycznych materiałów, żeby kurz nie osiadał. A jak na razie to wszystko się brudzi, tylko że na niektórych kompach tego nie widać i tyle ;) I zależy od środowiska pracy. W szkole to komp szybciej się brudzi (od kredy itp.) niż np. w domu.

#318 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 września 2007 - 13:36

toki: Błędny tok myślenia. Jak myślisz, po co jest dział "Opinie"? Na pewno nie po to, żeby ktos komuś ustawiał jego opinię na siłę. adix: Piszesz o tym, że jak będzie się dbało o komputer to będzie ok. Nie. OS X jest tak zrobiony, że nie bardzo. Poza tym.. MacBooki mają wiele fochów niezależnie od tego czy ktoś trzyma je w kapliczce jak niektórzy z tego forum, czy też walają się po plecakach. Nie ma na to reguły - jedne działają długo i pięknie, inne nie.

#319 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 30 września 2007 - 14:03

Wicko: No jakbyś czytał moje posty dokładnie i ze zrozumieniem to ja pisałem, że często stan MacBooka zależy od tego jaki będzie jego stan przy zakupie.

#320 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 września 2007 - 23:06

Chodzi mi o to, że zazwyczaj na forum piszesz jaki to OS X (i Maki ogólnie) jest świetny, a Windows jaki zły, choć nie używasz na codzień Maka, sam nawet go nie posiadałeś. W tym temacie też trochę się rozpędziłeś. Ej. E - O - T!

#321 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 01 października 2007 - 16:49

Używam go na codzień w szkole, mam pojęcie o użytkowaniu systemu Mac OS X. I dlatego się do niego przekonałem i zamierzam go nabyć ;)

#322 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2007 - 23:14

Ojej, ale po co wy wciąż piszecie sprzeczne z moimi doświadczenia w tym temacie? To jest temat o mojej opinii. Pisząc to wszystko chcecie mnie przekonać czy jak? Załóżcie swoje tematy :]

Kolejny raz to robisz, więc kolejny raz Ci to wyjaśnię: to jest forum dyskusyjne, służące do wymiany opinii. To jest temat wyrażający opinie na temat komputerów, nie tylko Twoje, ale też innych osób. Jeżeli chcesz swojego tematu, który nie będzie przez nikogo komentowany, załóż bloga. Tu zawsze musisz się liczyć z tym, że ktoś wyrazi swoją opinię, która nie będzie pokrywała się z Twoją.

Wciąż nie wiesz o czym mówisz..

Żeby używać takiego argumentu bez słowa uzasadnienia, należałoby najpierw wyrobić sobie wśród słuchaczy odpowiednio wysoki autorytet. Bez tego taka wypowiedź jest bezwartościowa.

toki: Błędny tok myślenia. Jak myślisz, po co jest dział "Opinie"? Na pewno nie po to, żeby ktos komuś ustawiał jego opinię na siłę.

Owszem, ale usiłując kneblować usta osobom, które nie zgadzają się z Twoją opinią, to Ty próbujesz "ustawiać" na siłę cudze opinie.

adix: Piszesz o tym, że jak będzie się dbało o komputer to będzie ok. Nie. OS X jest tak zrobiony, że nie bardzo.

Nie zgodzę się. Jeżeli dba się o strukturę danych w komputerze, OS X będzie działał wydajnie przez lata. I nie mam tu na myśli defragmentacji, a jedynie zwykłe zabiegi za pomocą narzędzi dostępnych w systemie.

#323 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 października 2007 - 07:43

Nie zgodzę się. Jeżeli dba się o strukturę danych w komputerze, OS X będzie działał wydajnie przez lata. I nie mam tu na myśli defragmentacji, a jedynie zwykłe zabiegi za pomocą narzędzi dostępnych w systemie.

A ile razy go defragmentowałeś?

Owszem, ale usiłując kneblować usta osobom, które nie zgadzają się z Twoją opinią, to Ty próbujesz "ustawiać" na siłę cudze opinie.

A ja knebluję? Wmawiano mi, że OS X jest świetny i idealny, a ja jestem idiotą. Że niby mi nic na siłę nie wciskano?

Żeby używać takiego argumentu bez słowa uzasadnienia, należałoby najpierw wyrobić sobie wśród słuchaczy odpowiednio wysoki autorytet. Bez tego taka wypowiedź jest bezwartościowa.

Żal.

Kolejny raz to robisz, więc kolejny raz Ci to wyjaśnię: to jest forum dyskusyjne, służące do wymiany opinii. To jest temat wyrażający opinie na temat komputerów, nie tylko Twoje, ale też innych osób. Jeżeli chcesz swojego tematu, który nie będzie przez nikogo komentowany, załóż bloga. Tu zawsze musisz się liczyć z tym, że ktoś wyrazi swoją opinię, która nie będzie pokrywała się z Twoją.

Jasne, ale wyzywanie mnie od idiotów, a już na pewno zaprzeczanie moim opiniom użytkownika, który nie posiada OS X, jest trochę nie na miejscu. I to nie jest rzetelna opinia.

Ile razy pisałem już E - O - T? Nie wiesz co ten skrót oznacza?

#324 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 października 2007 - 08:15

Wicko, na litość, przestań już trollować ten wątek. Wyraziłeś swoją opinię kilka razy na tym forum, naprawdę nie musisz wyrażać jej za każdym razem gdy ktoś wyrazi własną, zgoła odmienną od Twojej. Skoro napisałeś EOT to przede wszystkim sam się tego trzymaj.

#325 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2007 - 08:50

A ile razy go defragmentowałeś?

Ani razu. Maca z OS X w ogóle defragmentowałem tylko dwa razy w życiu. Raz, żeby sprawdzić efekty, drugi, żeby scalić wolną przestrzeń przed tworzeniem partycji BootCamp.

A ja knebluję? Wmawiano mi, że OS X jest świetny i idealny, a ja jestem idiotą. Że niby mi nic na siłę nie wciskano?

I to Cię, Twoim zdaniem, upoważnia, żeby zachowywać się w ten sam sposób wobec innych?

Jasne, ale wyzywanie mnie od idiotów, a już na pewno zaprzeczanie moim opiniom użytkownika, który nie posiada OS X, jest trochę nie na miejscu. I to nie jest rzetelna opinia.

Kolega już Ci wyjaśnił, że nie posiada prywatnego Maca, ale to nie znaczy, iż nie ma kontaktu z tym systemem.

Ile razy pisałem już E - O - T? Nie wiesz co ten skrót oznacza?

Wiem. Oznacza to, że Ty nie będziesz się już odzywał w tym wątku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych