Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#976 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 07 marca 2013 - 18:22

Ludzie, zanim cos napiszecie sprawdzcie specyfikacje karty graficznej. GTX660M to nic innego jak TEN SAM Chip ktory jest w GT650M - GK107, tylko ze majacy nieco wyzsze zegary standardowe. Apple, jednak na sztywno ustawilo jeszcze wyzsze zegary niz w GTX660M. Innymi slowy - GT650M z MBPr bedzie delikatnie szybszy niz GTX660M z tego Razera. Problem w MBPr 15 nie jest to, ze ma slaby uklad chlodzenia, tylko to ze jest bardzo sztywny jesli idzie o zasilacz. Zasilacz ma 85W. Te 85 musza zasilic pod obciazeniem procesor, karte graficzna, plyte glowna, RAM, dysk, wyswietlacz, i wiele innych podzespolow. Nie ma tutaj fizycznej mozliwosci instalacji mocniejszej karty graficznej bez koniecznosci dodania mocniejszego zasilacza. @lukasz. Bardziej dziwnego argumentu odnosnie instalacji karty graficznej nie slyszalem, ale ok, niech Ci bedzie ;). A jak bedzie to sie przekonamy ;). Ja stawiam na Radeona HD 8870M.

#977 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 07 marca 2013 - 18:46

Ludzie, zanim cos napiszecie sprawdzcie specyfikacje karty graficznej. GTX660M to nic innego jak TEN SAM Chip ktory jest w GT650M - GK107, tylko ze majacy nieco wyzsze zegary standardowe. Apple, jednak na sztywno ustawilo jeszcze wyzsze zegary niz w GTX660M. Innymi slowy - GT650M z MBPr bedzie delikatnie szybszy niz GTX660M z tego Razera.

Problem w MBPr 15 nie jest to, ze ma slaby uklad chlodzenia, tylko to ze jest bardzo sztywny jesli idzie o zasilacz. Zasilacz ma 85W. Te 85 musza zasilic pod obciazeniem procesor, karte graficzna, plyte glowna, RAM, dysk, wyswietlacz, i wiele innych podzespolow. Nie ma tutaj fizycznej mozliwosci instalacji mocniejszej karty graficznej bez koniecznosci dodania mocniejszego zasilacza.

@lukasz. Bardziej dziwnego argumentu odnosnie instalacji karty graficznej nie slyszalem, ale ok, niech Ci bedzie ;). A jak bedzie to sie przekonamy ;). Ja stawiam na Radeona HD 8870M.

Masz rację to ten sam w zasadzie układ gpu,
Co do zasilacza to jest oczywista sprawa że w czasach eco nie cofną się w pro 15 na większy pobór mocy z sieci, czyli reasumując w macbookach będą średniaki gpu chyba że nastąpi przełom wydajność/ pobór mocy ale nie sądzę. W sumie szkoda że poszli tak zachowawczo i pseudo ekologicznie nie dając większego marginesu na mocniejsza jednoskę gpu.

#978 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 07 marca 2013 - 18:59

8870M na chwile obecna tylko z powodu kiepskich sterownikow graficznych odstaje w normalnych rozdzielczosciach, in minus od potencjalu mozliwosci. W Wysokich rozdzielczosciach, w niekorych grach, "Radek" jest szybszy od GF'a 650M az o 40%! Jesli AMD dopracuje sterowniki, wykres wydajnosci w grach na calej dlugosci krzywej bedzie proporcjonalny i bedzie wynosil 20-30%, bo wlasnie o tyle jest szybszy Radeon HD8870M od GF'a 650M, nawet podkreconego przez Apple.

#979 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 07 marca 2013 - 19:17

Wszystko pięknie , tylko że apple sam pisze sterowniki a już nie raz pokazał że na tym samym gpu różnicę w wydajności na korzyść windy. Więc nie sądzę że włożą kartę która może teoretycznie być mocniejsza od poprzednika bez mocno widocznego efektu. Osobiście bardziej lubię ati i też wolałbym tę markę. Sądzę jednak że większą paletę wyboru średniej półki gpu do zaaplikowania w nowego pro będzie jednak nvidia, chyba że ati nas czymś zaskoczy.

- - - Połączono posty - - -

Swoją drogą jak mają wkładać dedykowane karty średniej wydajności to może niech poczekają na nowego haswella z gt3 który może być minimalnie wolniejszy od obecnej gt650m i obejdzie się bez kombinowania na siłę.

#980 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 07 marca 2013 - 19:53

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

do szanownego pana od ciachow - mieszkam w wielkiej brytanii, nie na kazdym komputerze z ktorego pisze sa polskie znaki.

#981 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 marca 2013 - 15:20

Tak masz rację że na baterii w trybie grania wytrzymał by krótko ale wiadomo gra się na kablu generalnie,
dodatkowo konkurencja nie śpi czyli można zrobić cienkiego laptopa z mocną gpu
Razer Blade - The World's First True Gaming Laptop - Best Gaming PC

Razer Blade - The World's First True Gaming Laptop - Best Gaming PC

Zwróć uwagę, że ma 17 cali.

A jak bedzie to sie przekonamy ;). Ja stawiam na Radeona HD 8870M.

Radeona to bym się spodziewał za rok albo dwa, dopiero przy dużym restylingu obudowy.

#982 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 09 marca 2013 - 11:40

Zwróć uwagę, że ma 17 cali.

.

Zwróć też uwagę, że korpus ma grubość retiny 15 :) razer ma grubszą pokrywę.

Mam przeczucie że wymienią obecną 650m na jeden schodek wyżej też nvidii. Jednym słowem bez szaleństw a na wykresach pokażą słupki x1.2 i po sprawie.

#983 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 09 marca 2013 - 20:09

czy ktoś wie jak wymusić ten bug z wentylatorami w Retinach 2013 ? mam niestety dysk SanDisk'a 512GB, a gdybym wziął 768GB byłby samsung.... Zrobiłem porządny test na ghosting i jest wszystko OK - a matryca to LG. edit. wlasnie wiatraki oszalały, na ponad 5500rpm oba, obciążenie procesora 1%, systemu 3%. Nic nie robię (przeglądam stronę myapple). Laptop lekko letni od spodu (na kolanach). I co? ;) wymieniać na taki z dyskiem samsunga? w sumie retiną się nie bawiłem przez ostatnie 8 dni z powodów rodzinnych i nie miałem jak potestować.

#984 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 09 marca 2013 - 21:39

poszukaj na necie informacji o tym.

#985 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 marca 2013 - 01:32

edit. wlasnie wiatraki oszalały, na ponad 5500rpm oba, obciążenie procesora 1%, systemu 3%. Nic nie robię (przeglądam stronę myapple). Laptop lekko letni od spodu (na kolanach). I co? ;) wymieniać na taki z dyskiem samsunga?

Może najpierw poczekaj na aktualizację systemu.

#986 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 10 marca 2013 - 08:02

no i bolą mnie oczy - po powrocie na 13" non-retina oczy odpoczywają. Czy to jest normalne?

#987 thms

thms
  • 160 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2013 - 11:08

Mam Retine Early 2013 przez około 2 tygodnie. To czego doświadczyłem:

1. Animacje nie są płyne (porównanie z Airem 2011 Intel HD 3000), scrollowanie niektórych stron również - problem rozwiązuje w pelni 10.8.3 (testowałem przedostatnia bete, na najnowszej jest podobno jeszcze lepiej.

2. Jeśli przełączymy kartę graficzna z Intela na Nvidie i wrocimy na Intela mamy taki efekt (video):

https://dl.dropbox.c...04/IMG_0122.mp4

Krzaki w animacjach na WWW oraz regularne zacinanie dzwięku, do tego stopnia ze uniemozliwia normalne słuchanie muzyki.

Rozwiązanie? Restart systemu i unikanie przelaczania na karte Nvidii lub ustawienie aby komputer używal wyłącznie karty GeForce. Problem rozwiązany w 10.8.3 (przedostatnia beta). Miejmy nadzieje, ze tak pozostanie.

3. Wentylatory. Wracam do domu, otwieram zimny komputer i po chwili wentylatory na max mimo niskich temperatur. To samo przy pobieraniu plików przez Wifi (komputer zimny).

Sprzet kupiłem w Apple Store, miałem możliwość wymiany egzemplarza i skorzystałem z tej opcji. Wymienione wyżej problemy występowały na obu Retinach 2013.

Niedawno rozmawialem z jednym z użytkownikow tego forum, ma ten sam problem z dzwiękiem na swojej Retinie 2013.

#988 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 10 marca 2013 - 11:18

no to właśnie ze mną rozmawiałeś... a jak z tymi oczami? ja noszę okulary - może to przez to? Normalnie aż pieką, a na zwykłym non-retina jest całkiem przyjemnie. Ehh... Zastanawiam się czy nie zwrócić komputera - nie minęło jeszcze 14 dni.... (we wtorek mija) i może poczekać na coś bardziej dopracowanego?

#989 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 10 marca 2013 - 13:11

no to właśnie ze mną rozmawiałeś... a jak z tymi oczami? ja noszę okulary - może to przez to?
Normalnie aż pieką, a na zwykłym non-retina jest całkiem przyjemnie. Ehh...
Zastanawiam się czy nie zwrócić komputera - nie minęło jeszcze 14 dni.... (we wtorek mija) i może poczekać na coś bardziej dopracowanego?

Drodzy koledzy, w retinie zastosowano matrycę typu IPS, a nie np. PVA itd. Przy swoich znakomitych właściwościach posiada pewną specyficzną cechę - do wygodnej pracy, pokazania możliwości (rozszerzonej przestrzeni kolorów) wymagane jest dobre oświetlenie. IPS wymaga lepszego oświetlenia otoczenia pracy (stąd różnice w innym komforcie pracy w stosunku do "zwykłych" modeli macbooka), inaczej jest też przy PVA - tu pracuje się bardziej komfortowo przy mniejszej ilości światła, inna czerń (bardziej głęboka, przy IPS świeci bardziej na niebiesko). Właśnie przesiadłem się z monitora Eizo (PVA) na Eizo (IPS) SX2762 i w ciemnym pokoju, przy małej ilości oświetlenia lepiej mi się pracowało na tym poprzednim, tańszym, mającym mniej możliwości ale to wcale nie znaczy, że nowy monitor jest gorszy. Wręcz przeciwnie o 2 klasy lepszy. By nie piekły oczy trzeba zadbać o właściwe oświetlenie. Retinę mam podłączoną do SX2762 ;) Proszę poczytać sobie forum mva.pl, sporo można się dowiedzieć i nauczyć od fachowców ... Pozdrawiam

#990 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 10 marca 2013 - 13:18

Podobne mam obserwacje dotyczące retiny o czym pisałem już wcześniej. Wyświetlacz ma praktycznie same zalety ale męczy oczy też i moje. Prawdopodobnie jest to związane ze sposobem podświetlenia. Mam podobne odczucia przechodząc np z retiny 13 na air 13 , ten drugi jest łagodniejszy w odbiorze ale ma jakość obrazu zdecydowanie słabszą. Do tej pory waham się z zakupem retiny a wszelkie obserwacje wynikają jedynie w wielokrotnego porównania w różnych miejscach w pomieszczeniach oświetlonych- nie w trybie nocnym gdzie ten efekt zapewne byłby bardziej odczuwalny.

#991 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 10 marca 2013 - 16:32

rozumiem już teraz - sęk w tym, że ja najczęściej pracuję na laptopie wieczorkiem lub późno w nocy - przy słabym oświetleniu zewnętrznym. A kupowanie zewnętrznego monitora jest dla mnie bez sensu - nie po to kupuję retinę aby mnie bolały oczy, wręcz przeciwnie - z uwagi na wadę wzroku chciałem obraz żyleta aby oczy się nie męczyły.

#992 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 11 marca 2013 - 13:11

Kup lampkę albo spróbuj tego:
f.lux: software to make your life better
Przy rzeczach takich jak pisanie postów na forum/wordzie lub czytanie jakichś newsów działa w sam raz, oczy mniej się męczą.
Czy teraz w każdej Retinie 256/512 z 2013 roku będą te durne dyski sandiska? Ma ktoś 2013 z samsungiem?

#993 TOMMUAI

TOMMUAI
  • 4 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 marca 2013 - 14:20

[ATTACH=CONFIG]14194[/ATTACH] Samsung SSD 512 połowa 2012

#994 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 14 marca 2013 - 20:22

Aktualizacja SMC dla rMBP 15" .

#995 thms

thms
  • 160 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2013 - 20:57

U mnie problem z wentylatorami rozwiązany. Przed aktualizacją wywołałem usterkę kopiując duży plik iso z zewnętrznego HDD. Po aktualizacji SMC przy tej samej czynności, a nawet więcej (pokusiłem sie o skopiowanie całego dysku) wentylatory siedzą cicho. Retina 15 Early 2013

#996 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 14 marca 2013 - 21:03

Aktualizacja SMC dla rMBP 15" .

no narszecie!

#997 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 14 marca 2013 - 22:02

10.8.3 wyszło oficjalnie - pobierajcie i testujcie retinki ;)

#998 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 14 marca 2013 - 22:31

Od grudnia próbowałem rozwiązać problem z wentylatorami i nikt mi nie umiał pomóc. Mam nadzieję, że zadziała ...

#999 thms

thms
  • 160 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2013 - 23:15

Co probowales rozwiazac?

#1000 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 14 marca 2013 - 23:18

Co probowales rozwiazac?

Wentylatory ;)