Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#501 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 listopada 2012 - 16:40

Tylko nawet jak zauważysz w tym watku nie jest to tylko moja opinia.
Zreszta obok tego kompa stal 13 pro i5 i byla chlodna.

No 13 Pro jest znacznie chłodniejszy, ale większość 15" notebooków z Quadami i mocną grafiką grzeje się bardziej od 15 Pro.

#502 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 17:58

no wlasnie? sprawdzilem w moim nowozakupionym sprzecie wyprodukowanym we wrzesniu - LG... do tej pory nic niepokojacego nie zauwazylem...

#503 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 listopada 2012 - 18:03

U mnie na szczęście Samsung, mam porównanie i Lg bardziej na szaro świeci (miałem z LG przez 4 miesiące). Nie ma żadnych wad itp.

#504 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 18:48

ekrany z LG mają wadę technologiczną/fabryczną tak zwany IMAGE RETENTION czyli powolne znikanie niektórych kolorów na "niektórych" tłach. Innymi słowy jeśli przez 10 minut na max podświetleniu matryca będzie wyświetlacz szachownice na całym ekranie to po zamknięciu obrazka jeśli tło jest np. szare szachownica dalej będzie widoczna ( coś jak ghosting w starych plasmach po wypaleniu długotrwałym ). Mnie to poważnie irytuje bo akurat w Ilustratorze/Photoshopie tło jest białe, interface szary, a zdjęcia/grafiki bywają różne. Matryce mam skalibrowaną. W laptopie za 13900 złotych takich akcji być nie powinno. Jak wszystko zbackupuje to oddam komputer do serwisu. Mój laptop przy super wymagających grach ( wczoraj MAX PAYNE 3 ) z podkręconą grafiką do 1050 GPU, grzeje się maks do 77 stopni ( GPU ). Reszta poniżej 65 stopni. Retina ma super wydajne chłodzenie. Wiatraki zaciągają dużo więcej powietrza. Warto wymienić pastę termoprzewodzącą na coś typu Arcitc Silver. To czym Apple smaruje swoje drogie procesory jest nie dopuszczalne. Lepiej ciepło przewodzi chyba pasta do zębów.

#505 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2012 - 19:24

@eloszki
Pamiętaj, że 1080p to rozdzielczość mniejsza od rozdzielczości ekranu rMBP.

No tak ale wyzszej i tak nie da sie ustawic na streamach a zalezy mi oczywiscie na jak najlepszej jakosci.

Bo wlasnie wyjasnijcie. Ten komputer ma mozliwosc wybrania rozdzielczosci. Jest na pewno 1920x1200 i ta srodkowa z nazwa optymalna dla retiny. Jaka to jest rozdzielczosc? Wydawalo mi sie ze ikony na tej optymlnej byly wieksze niz na 1900x1200 wiec zakladam ze rozdzielczosc jest nizsza, pytanie jaka?

#506 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 listopada 2012 - 19:26

No tak ale wyzszej i tak nie da sie ustawic na streamach a zalezy mi oczywiscie na jak najlepszej jakosci.

Bo wlasnie wyjasnijcie. Ten komputer ma mozliwosc wybrania rozdzielczosci. Jest na pewno 1920x1200 i ta srodkowa z nazwa optymalna dla retiny. Jaka to jest rozdzielczosc? Wydawalo mi sie ze ikony na tej optymlnej byly wieksze niz na 1900x1200 wiec zakladam ze rozdzielczosc jest nizsza, pytanie jaka?

Do wyboru, 1440x900, 1680x1050, 1920x1200.

#507 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2012 - 19:45

Czyli ta optymalna dla retiny tj 1680x1050? Dobrze kombinuje?

#508 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 19:45

ekrany z LG mają wadę technologiczną/fabryczną tak zwany IMAGE RETENTION czyli powolne znikanie niektórych kolorów na "niektórych" tłach.

Czyli Apple nie przyjmuje na gwarancje takich matryc ?

#509 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 20:12

@ Clemo - jeszcze nie wiem, w APPLE STORE w Europie i USA - wymieniają, w Polsce będę wiedział jak zaniosę ( u Nas zawsze jest wolna amerykanka ). Najwyżej zawioze laptopa do Berlina - oddam i wrócę jak będzie naprawiony/wymieniony. @eloszki - rozdzielczość optymalna według Apple dla Retiny to 1440 x 900 - ja używam 1650x1050 jak coś piszę/pracuję. Jak mam dużo okien to sobie przełączam na 1920x1200. To jest dla mnie największa zaleta. Zawsze miałem 17 calowe laptopy Apple, a teraz mam mniejszy laptop z podobną wielkością dashboardu. Skalowanie w grach, programach jest rewelacyjne. Grałem wczoraj w Max Payne 3 max detale 1650x1050 - naprawdę świetnie to wygląda. Interpolacja, skalowanie, sampling jest robiony w jakiś zupełnie inny sposób niż we wszystkich innych matrycach / kartach graficznych w laptopach. Kolory nie są wyprane, krawędzie dalej są ostre. POLECAM - mimo problemów z moim egzemplarzem.

#510 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 20:44

az dziw bierze, ze nie ma w pasku bezposredniego skrotu do tego przelaczania, tak czesto to robie. genialna funkcja. @eloszki, sa tez mniejsze rozdzialki niz wybrana zalecana: [ATTACH=CONFIG]12339[/ATTACH]

#511 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2012 - 21:13

Dzieki za wyjasnienie.

#512 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 20 listopada 2012 - 09:40

@eloszki, sa tez mniejsze rozdzialki niz wybrana zalecana:

[ATTACH=CONFIG]12339[/ATTACH]

Dopiero zauważyłem że dodali więcej rozdzielczości, na samym początku były tylko trzy.

#513 WANT

WANT
  • 11 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 18:49

czy nie ma możliwości sprawdzenia przed zakupem pochodzenia? LG > Samsung?

#514 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 listopada 2012 - 18:53

czy nie ma możliwości sprawdzenia przed zakupem pochodzenia? LG > Samsung?

Nie, niestety LG jest więcej, ja na 4 sztuki tylko w obecnym mam Samsunga. Matryca jest zauważalnie lepszej jakości, bardziej równomiernie podświetlana bez tzw ''duchów''.

#515 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 19:45

Jakby ktoś chciał sprawdzić czy jego Retina jest dobra czy nie - oto test:
Retina MBP (rMBP) image-retention test

#516 krisdyl

krisdyl
  • 41 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 20:22

witam jest jakas mozliwosc sprawdzenia rodzaju matrycy w rMBP?

#517 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 listopada 2012 - 20:29

witam
jest jakas mozliwosc sprawdzenia rodzaju matrycy w rMBP?

Kilka stron w tył, za pomocą terminala się sprawdza.

#518 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 20:46

Właśnie bawię się modelem z matrycą Samsunga ( nie kalibrowana ). Różnice: - samsung ma kolory mniej "atrakcyjne, mniej efekciarskie". LG ma cukierkowe trochę jak SONY BRAVIA telewizory. - zdecydowanie równiejsze podświetlenie w LG. W ogóle nie ma wycieku podświetlenia na czarnym tle - przynajmniej mój egzmeplarz. Samsung są większe niż 15% różnice w stosunku środek matrycy i rogi. - w samsungu brak Image Retention, w LG jest ( moim ). Dla mnie pewnie po kalibracji nie ma znaczenia czy LG czy Samsung - ważne, żeby nie miał wad. Podświetlenie mogłoby być takie jak w moim LG, kolory takiej jak sobie ustawię :P, a jakość jak w Samsungu.

#519 krisdyl

krisdyl
  • 41 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 20:49

"gresh" a w jaki sposób sprawdziłeś jaki masz rodzaj matrycy? przeszukuje forum i nic nie mogę znaleźć :(

#520 iSorry

iSorry
  • 36 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 20:51

Nie, niestety LG jest więcej, ja na 4 sztuki tylko w obecnym mam Samsunga. Matryca jest zauważalnie lepszej jakości, bardziej równomiernie podświetlana bez tzw ''duchów''.

- zdecydowanie równiejsze podświetlenie w LG. W ogóle nie ma wycieku podświetlenia na czarnym tle - przynajmniej mój egzmeplarz.

Dwie sprzeczne wypowiedzi.

Chociaż gresh przynajmniej dodał "przynajmniej u mnie".

#521 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 20:56

Pamiętajmy, że każda matryca jest inna. To jest naprawdę!! skomplikowana technologia. Każda jest indywidualnie kalibrowana w Apple i każda ma swoje wady i zalety. Moja LG matryca jeśli chodzi o podświetlenie i kolory po kalibracji jest super, ideał. Ma wadę - image retention.
Iron.gery mógł mieć styczność z innymi matrycami :))))))

Na stronie The Ultimate rMBP Image Retention Test - MacRumors Forums ( tam znajdziesz kridsyl instrukcję jak sprawdzić matrycę - pierwszy post ) częściej ludzie narzekają na matrycę LG.

#522 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 listopada 2012 - 20:58

Właśnie bawię się modelem z matrycą Samsunga ( nie kalibrowana ). Różnice:
- samsung ma kolory mniej "atrakcyjne, mniej efekciarskie". LG ma cukierkowe trochę jak SONY BRAVIA telewizory.
- zdecydowanie równiejsze podświetlenie w LG. W ogóle nie ma wycieku podświetlenia na czarnym tle - przynajmniej mój egzmeplarz. Samsung są większe niż 15% różnice w stosunku środek matrycy i rogi.
- w samsungu brak Image Retention, w LG jest ( moim ).

Dla mnie pewnie po kalibracji nie ma znaczenia czy LG czy Samsung - ważne, żeby nie miał wad. Podświetlenie mogłoby być takie jak w moim LG, kolory takiej jak sobie ustawię :P, a jakość jak w Samsungu.

Ja miałem odwrotne odczucia, w obecnym (samsung) matryca nie ma żadnych wycieków, duchów, kolory jakby bardziej nasycone. Teraz tego nie odczuwam ale od razu po zmianie czułem większe nasycenie. Podświetla się idealnie w jednej sztuce LG miałem ciemniejsze rogi. Obecna jest idealna.

Uważam że dużo zależy od sztuki, bez znaczenia producent, znajomy 3 razy wymieniał LG ze względu na nierównomierne podświetlanie.

#523 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 11:57

o co cho???

[ATTACH=CONFIG]12364[/ATTACH]

skad ta roznica w ilosci wolnego miejsca?

- - - Połączono posty - - -

co do ekranu, zrobilem wlasnie test i nie ma zadnych sladow po kratce, po 10 minutach.
ekran jest rownomiernie podswietlony, ma bardzo ladne kolory.
LG, komp z wrzesnia... nie ma wiec reguly, ja na pewno nie bede biegal z tym do serwisu.

#524 hacik

hacik
  • 37 postów
  • SkądMikołów

Napisano 22 listopada 2012 - 09:44

Ja swojego dostałem wczoraj po ponad tyg. czekania. Zamawiałem w Apple Store Online. Wysyłka nastąpiła po 2 dniach tylko kurier się nie spieszył i po drodze jeszcze weekend był. Jest to świetny sprzęt. Bardzo szybki i mobilny. W porównaniu z moim Air 13" 15-tka nie jest wiele cięższa. Programy uruchamiają się błyskawicznie ale do tego już mnie Air przyzwyczaił. Ekran to jednak jest inna bajka. Po prostu super obraz i rozdzielczość. Ten MacBook ma stanowić moje mobilne oraz stacjonarne biuro i zastąpi wysłużonego iMaca 24" z 2009 roku. W tej chwili przenoszę dane i cały czas podziwiam ekran :).

#525 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 11:36

tak :)) pierwsze godziny patrzy sie czlowiek jak sroka w gnat w ten ekran :)) oto max temp jaki udalo mi sie dotychczas uzyskac po dwu godinnym odpaleniu cod4 w pelnej rozdzielczosci: [ATTACH=CONFIG]12371[/ATTACH] okolica baterii super bezpieczna, skoro dysk ktory jest jeszcze blizej zrodla ciepla nie ma nawet 40°C. chlopaki wyciagneli wnioski. super maszynka. po zamknieciu gry wentylatory pracowaly jeszcze niecala minute

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych