Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#176 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 20:52

dla mnie zupelnie nie warto doplacac ! w zyciu nie odczujesz empirycznie tej roznicy .. psychicznie a i owszem :)

#177 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 10:26

Jak często obrabiasz filmy i zdjęcia, to bierz lepszy procesor. Jak większość czasu to Safari, iTunes i takie tam duperele, to faktycznie nie ma sensu.

#178 marchpol

marchpol
  • 37 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 10:38

Jak często obrabiasz filmy i zdjęcia, to bierz lepszy procesor. Jak większość czasu to Safari, iTunes i takie tam duperele, to faktycznie nie ma sensu.

Czyli 3:1 na korzyść MBPr z procesorem 2.3GHz.

Już się w zasadzie zdecydowałem na słabszy procesor, ale Twój post dał mi trochę do myślenia. Rozumiem jednak, że nawet gdybym pozostał przy tym wyborze, to po prostu poczekam chwilę dłużej, np. przy renderowaniu filmu, tak? Czy może jest ryzyko, że coś się będzie wieszać?
Przy obróbce zdjęć to chyba pamięć ma większe znaczenie a nie procesor. Sam nie wiem...

#179 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 10:42

Czyli 3:1 na korzyść MBPr z procesorem 2.3GHz.

Już się w zasadzie zdecydowałem na słabszy procesor, ale Twój post dał mi trochę do myślenia. Rozumiem jednak, że nawet gdybym pozostał przy tym wyborze, to po prostu poczekam chwilę dłużej, np. przy renderowaniu filmu, tak? Czy może jest ryzyko, że coś się będzie wieszać?
Przy obróbce zdjęć to chyba pamięć ma większe znaczenie a nie procesor. Sam nie wiem...

Bez przesady, nic się nie będzie wieszać, po prostu, jak piszesz, poczekasz dłużej.

Bierzesz 16GB ramu, to owszem pomaga przy obróbce zdjęć, ale coś musi i tak je "przemielić". Pisałeś o filmach, tam jest większa różnica. Jeśli rzadko z tego korzystasz, to odpuść sobie. Nawet podstawowy procesor będzie na wyrost :)

#180 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 18 sierpnia 2012 - 12:35

Moje pytanie chciałbym skierować do posiadaczy MBPr, a mianowicie, podczas prezentacji laptopa Apple chwaliło się asymetrycznymi wiatrakami dzięki czemu efekt końcowy był taki ze laptop pracował ciszej pod wysokim obciążeniem. Czy porównując go do zwykłego MBP lub jakiegokolwiek innego laptopa na rynku faktycznie różnica jest wyczuwalna gołym "uchem"?

#181 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 sierpnia 2012 - 12:36

up W moim odczuciu jest ciszej i chłodniej, mniej hałasuje, przedtem miałem model 15'' 2011 z AMD6750.

#182 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 18 sierpnia 2012 - 13:55

@marchpol - przy cenie ponad 10000zł dołożyłbym te 500zł dla świętego spokoju, bo to w sumie 5% różnicy, a potem będziesz myślał, czy może jednak nie byłoby lepiej, a pewnie na pół roku komputera nie kupujesz....

#183 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 18 sierpnia 2012 - 15:25

Sam jeżeli miałbym taką możliwość dopłaciłbym te 500 zł, ale niestety wtedy trzeba było brać z dyskiem 512 GB, co wiązało się z dopłatą ponad 2K. Jeżeli możesz to dopłać przy tej kwocie, 500 zł bardzo Ci po kieszeni nie da.

#184 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 23:59

Mądre głowy doradźcie jestem sobie Pan grafik korzystający z większości programów w składzie "Adobe master", zdarza mi się robić produkcje w dużej rozdzielczości z czym MBP radził i radzi sobie świetnie, raczkuję w 3D z ambicjami na chodzenie ogólnie wydaje mi się ze aktualnie wykorzystuje potencjał procesora, ramu ect. Czekałem już z rok na nowego MBP i oto on jest ale nie do końca taki jak chciałem... Pracując 4 lata na opcji (unibody) z końca 2008 roku. Pokochałem jabłka od pierwszego projektu (wcześniej ok. 6 lat pracowałem na PeCetach). Jestem zadowolony ale to chyba dobry czas na zmianę lub początek myślenia o zmianie. I tak mogę kupić "porównywalnie" podobny sprzęt i w starej i w nowej aranżacji. Retina kusi wagą - brakiem CDeka, ekranem, wydajniejszą wentylacją oraz świeżością ....ale rozsądek mówi co innego. Jak każdy grafik pracuje na 2 monitorach i ten z MBP wtedy służ do "bridza" pocztyI ogólnie jest wtedy 2nd monitorem. Wiec ta retina to bardzo fajny gadżet ale... Natomiast nie do końca jestem przekonany do braku możliwości zmieniania dysku. Ok 16 GB ramu - myślę ze wystarczy spokojnie. Ale brak możliwości zmiany dysku to katastrofa – przywykłem do tego że co roku odłączałem stary dysk wkładałem nowy kopiuje system z TM i ogień, stary dysk służy jako archiwum szeregowo podpięty pod FW800 a nowy działa jak nowy... I tu mała prośba może ktoś więcej znalazł w necie - napiszcie coś o tych dyskach w retinie - obawiam się głównie o procedurę w przypadku awarii oraz o ilość cykli zapisu na tych konkretnych dyskach w retinie, co w sytuacji kiedy będę chciał wymienić dysk, czy apple dopuszcza taką możliwość słyszał kto co? Również przydatne będzie info czy jest coś poza wyglądem, ekranem, chłodzeniem co jakoś szczególnie wyróżnia retinę od zwykłego MBP który jest "jeszcze" dostępny? ponad 10 klocków to dla mnie nadal sporo i dlatego pytam/proszę o radę.

#185 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 sierpnia 2012 - 00:14

Robisz sobie kopię zapasową na TM, wykupujesz Apple Care i masz to w d**** przez 3 lata, a za 3 lata już można spokojnie kupić nowy model ;-)

#186 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 01:01

Dzięki za szybką odpowiedz. Tak robię teraz z TM, jednak nie chce żeby po 3 latach komp był bezużyteczny jak się zwali dysk bo to myśląc przyszłościowo zawsze jest dodatkowe stanowisko pracy. Podchodzę też do tego w "polski sposób" – dysk flash taniej mogę wsadzić do starej obudowy niż wybrać w opcji... minus starej obudowy to waga, gorsza wentylacja, gorszy ekran i stary "dizajn" z tych najbardziej kuszące dla mnie to wentylacja i próżnie ale szczerze dizajn – posiadanie "tego nowego" MBP ...lecz jeśli bebechy wydają się być te same...to kurcze nie wiem :)

#187 aloy

aloy
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:26

moim zdaniem, kup nowego MBP 13 wymień CD na SSD i Ram na 16 (Upgrade Memory for Apple MacBook Pro to 8GB, or 16GB DDR3 1600MHz SDRAM + SSD and Drive options up to 1.0TB - for all 13”, and 15” 2012 Models) masz co chciałeś.

#188 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:31

moim zdaniem, kup nowego MBP 13 wymień CD na SSD i Ram na 16 (Upgrade Memory for Apple MacBook Pro to 8GB, or 16GB DDR3 1600MHz SDRAM + SSD and Drive options up to 1.0TB - for all 13”, and 15” 2012 Models) masz co chciałeś.

Taa i intela HD4000... :/

#189 aloy

aloy
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:47

@stoner30 Źly model nie 13' chodziło mi o 15'

#190 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 sierpnia 2012 - 12:29

..Ciach...

Stary, czym ty sie przejmujesz? Predzej umrzesz niz zapiszesz dysk SSD do takiego stopnia ze ten padnie. Producenci twierdza ze ilosc danych mozliwych do zapisania na dyskach SSD wynosi 50-60 TB. W praktyce - to 10 razy wiecej.

Retina to swietny komputer, szczegolnie dla grafika. Nie masz sie co zastanawiac nad tym komputerem.

#191 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 14:52

I tu mała prośba może ktoś więcej znalazł w necie - napiszcie coś o tych dyskach w retinie - obawiam się głównie o procedurę w przypadku awarii oraz o ilość cykli zapisu na tych konkretnych dyskach w retinie, co w sytuacji kiedy będę chciał wymienić dysk, czy apple dopuszcza taką możliwość słyszał kto co? Również przydatne będzie info czy jest coś poza wyglądem, ekranem, chłodzeniem co jakoś szczególnie wyróżnia retinę od zwykłego MBP który jest "jeszcze" dostępny? ponad 10 klocków to dla mnie nadal sporo i dlatego pytam/proszę o radę.

Jeżeli chodzi o cykle to już dostałeś info, możliwość wymiany - już pojawił się zamiennik (AnandTech - OWC Announces 480GB SSD Upgrade for MacBook Pro with Retina Display), zapewne z czasem będzie tego więcej i taniej bo i popularność Retin niewątpliwie będzie rosła. Także moim zdaniem brać Retinę :)

Pzdr, A.

#192 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 15:04

Stary, czym ty sie przejmujesz? Predzej umrzesz niz zapiszesz dysk SSD do takiego stopnia ze ten padnie. Producenci twierdza ze ilosc danych mozliwych do zapisania na dyskach SSD wynosi 50-60 TB. W praktyce - to 10 razy wiecej.

Retina to swietny komputer, szczegolnie dla grafika. Nie masz sie co zastanawiac nad tym komputerem.

Dzięki za info nie chce tutaj być zbyt neurotyczny ale możliwość wymiany dysku to istotna sprawa. Wlutowany ram ok ale dysk, bateria na stałe to trochę krok w stronę planowania śmierci produktu za (+/-) 2-3 lata.

---------- Wpis dodano o 16:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:58 ----------

Jeżeli chodzi o cykle to już dostałeś info, możliwość wymiany - już pojawił się zamiennik (AnandTech - OWC Announces 480GB SSD Upgrade for MacBook Pro with Retina Display), zapewne z czasem będzie tego więcej i taniej bo i popularność Retin niewątpliwie będzie rosła. Także moim zdaniem brać Retinę :)

Pzdr, A.

....to jest dysk zewnętrzny to ja teraz tak robię że przez FW 800 odpalam system jak potrzebuje jakąś pierdołę znaleźć na starych systemach którą ciężko odszukać w TM

#193 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 15:07

....to jest dysk zewnętrzny to ja teraz tak robię że przez FW 800 odpalam system jak potrzebuje jakąś pierdołę znaleźć na starych systemach którą ciężko odszukać w TM

Wewnętrzny z dołączoną obudową żebyś mógł stary dysk podłączyć jako zewnętrzny - przeczytaj dokładnie tekst a zrozumiesz co jest na zdjęciu ;)

Pzdr, A.

#194 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 16:37

Robisz sobie kopię zapasową na TM, wykupujesz Apple Care i masz to w d**** przez 3 lata, a za 3 lata już można spokojnie kupić nowy model ;-)

A nie 2 lata? Rok podstawowej + Apple Care = 3 lata

#195 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 23:00

Wewnętrzny z dołączoną obudową żebyś mógł stary dysk podłączyć jako zewnętrzny - przeczytaj dokładnie tekst a zrozumiesz co jest na zdjęciu ;)

Pzdr, A.

faktycznie masz rację ale dziwi mnie to byłem dzisiaj w "apstorze" i pan co prawda nie wyglądający na kogoś kto wszystko wie powiedział że dysk jest wlutowany w płytę w retinie - więc jak to jest w końcu?

#196 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 06:54

faktycznie masz rację ale dziwi mnie to byłem dzisiaj w "apstorze" i pan co prawda nie wyglądający na kogoś kto wszystko wie powiedział że dysk jest wlutowany w płytę w retinie - więc jak to jest w końcu?

Nie jest wlutowany ale jest w niestandardowym formacie z niestandardowym złączem co uniemożliwia wymianę na standardowe dostępne na rynku SSD, jak do tej pory pojawił się chyba tylko ten jeden zamiennik na rynku. Wlutowana to jest pamięć - jej nie wymienisz i dlatego warto od razu wziąć 16GB.

Pzdr, A.

#197 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 07:49

Pytanie: potrafią Wam zwolnić animacje na max trybie pracy (1920x1200)? Irytuje mnie to niesamowicie...

#198 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 sierpnia 2012 - 08:20

A nie 2 lata? Rok podstawowej + Apple Care = 3 lata

Rok, plus Apple Care na kolejne 2 lata razem 3.

#199 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 09:50

Pytanie: potrafią Wam zwolnić animacje na max trybie pracy (1920x1200)? Irytuje mnie to niesamowicie...

Potrafią

#200 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 sierpnia 2012 - 13:12

Nie jest wlutowany ale jest w niestandardowym formacie z niestandardowym złączem co uniemożliwia wymianę na standardowe dostępne na rynku SSD, jak do tej pory pojawił się chyba tylko ten jeden zamiennik na rynku.

To jest standardowy dysk Samsunga ze złączem mSATA, taki sam jak w wielu Ultrabookach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych