Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#151 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 28 lipca 2012 - 12:58

@recenzja iron.gery do plusów dorzuciłbym jeszcze głośniki - nie spodziewałem się takiego brzmienia! - różnica między retiną a MBP 2010, to jak discman z 2000 vs walkman z 1980 :)

#152 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 07 sierpnia 2012 - 22:58

Retina na chwilę obecną w moim odczuciu to komputer kompletny. Jedyne co kusi mnie jeszcze bardziej to iMac 27'' 2012 na którego czekam...:) Ale też są wady jak grzejąca się klawiatura, obudowa jest dosyć chłodna ale klawisze ciepłe :( Co do głośników to jak na laptopa są ze średniej półki, szczerze ciężko z nich słuchać muzyki :)

#153 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 12:47

Przy przeglądaniu Internetu klawisze są ciepłe, czy przy czymś poważniejszym?

#154 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 sierpnia 2012 - 12:49

Przy przeglądaniu Internetu klawisze są ciepłe, czy przy czymś poważniejszym?

...gorące :) Przy safari są lekko ciepłe jak w każdym MB.

Ale ogólnie nie jest źle, jest dobrze.

#155 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 16:11

Ten komputer w ogóle jest dość ciepły. Nie posiadałem wcześniej MBP ale w porównaniu z MBA jest ciepły. Nie przeszkadza to jakoś szczególnie ale jest odczuwalne. Natomiast nie grzeją mu się układy scalone. Uzyskanie temperatury wyższej niż 60 stopni jest sporadyczne. Używam rMBP kilkanaście godzin dziennie do programowania (xcode+symulator), do tego radio w safari (flash), przeglądanie netu, mail, iTunes, zewnętrzny monitor i daje radę. Czasami lubi scrolowanie przymulić zarówno w MC jak i w przeglądarkach ale jest to zazwyczaj spowodowane doładowywaniem danych z netu. Za to jakość ekranu rekompensuje w zasadzie wszystkie niedociągnięcia.

#156 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 20:17

Masz 16GB, tak? Bo już mi się nie chce szukać :D

#157 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 10:32

Tak. Dodatkowa informacja, jak wywalam flashowe radio to rMBP ma o 10 stopni mniej.

#158 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 10 sierpnia 2012 - 17:17

@up To słuchaj radia w iTunes.

#159 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 10 sierpnia 2012 - 20:35

Widziałem chyba na iFixit, że używają kiepskiej pasty do smarowania procesora. Jakaś totalna bzdura, takie flashowe radia powinny śmigać bez problemu z temperaturą.

#160 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 sierpnia 2012 - 21:27

Flash zawsze nagrzewa maci.

#161 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 sierpnia 2012 - 21:50

Flash zawsze nagrzewa maci.

''Maki'', po prostu.

#162 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 11 sierpnia 2012 - 21:28

po instalacji 10.8.1 safari scroluje znacznie plynniej ..

#163 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 09:25

wczoraj w ispocie bawiłem się Retiną. Normalnie sobie stała i było tylko safari odpalone - Lion 10.7.4 klawiatura ciepła. Laptop cały raczej chłodny. Obraz - rewelacja :) co ciekawe jakoś mniejszą różnicę widziałem w ipad3 vs ipad2, ale na rMBP jest duża różnica. Jedyne co mnie zdziwiło to jednak spory ciężar jak go podniosłem oburącz. Myślałem, że będzie lżejszy. Na codzień używam MB 13 White (ostatni model) - i jakiś taki lżejszy jest (pomimo podobnej wagi wg. katalogu z rMBP). Ponadto ciepłe klawisze to średni pomysł....

#164 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 09:37

trochę mnie dziwi ta akcja "ciepłe klawisze" - od dwóch tygodni ani razu tego nie zauważyłem, chociaż wielokrotnie w PS komputer chodził jak szalony aż do komunikatu "not enough RAM" - pozdro

#165 psych0l

psych0l
  • 138 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 sierpnia 2012 - 09:50

wczoraj w ispocie bawiłem się Retiną. Normalnie sobie stała i było tylko safari odpalone - Lion 10.7.4
klawiatura ciepła...
...Ponadto ciepłe klawisze to średni pomysł....

Klawisze są cieple nie od tego że laptop tak się grzeje tylko od tych marnych lamp punkcyjnych halogenowych które podświetlają wszystkie te komputery ekspozycyjne.

#166 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 10:15

A mnie wkurza to przycinanie sie mojego rMBP na Safari, Aperture. Ewidentnie ma za slabą kartę graficzną do obsługi takiej ilości pixeli. Na pokładzie mam 8GB ramu, niestety.

#167 malisz

malisz
  • 9 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 19:08

A mnie wkurza to przycinanie sie mojego rMBP na Safari, Aperture. Ewidentnie ma za slabą kartę graficzną do obsługi takiej ilości pixeli. Na pokładzie mam 8GB ramu, niestety.

Może to pomoże: [url=http://www.youtube.com/watch?v=BhezYr3Vgs0]Retina MacBook Pro po kilku tygodniach użytkowania. - YouTube[/url]

#168 Mlekolak

Mlekolak
  • 7 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 20:52

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#169 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 sierpnia 2012 - 10:39

Ja nie zauważam lagów, zarówno na wbudowanym ekranie jak i zewnętrznym w 2560x1440.

#170 marchpol

marchpol
  • 37 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 19:18

Jaki procesor? Przymierzam sie do zakupu MBP Retina i proszę Was o poradę w kwestii wyboru procesora. O ile zdecydowałem się już na 16GB RAM-u, o tyle trudno mi się zdecydować na wersję procesora. Wcześniej, jak nie było mozliwości samodzielnej konfiguracji w AOS, sprawa była - jak dla mnie - przesądzona. Wersja z szybszym procesorem była dużo droższa, bo równocześnie oferowany był dysk o większej pojemności (SSD 512 zamiast 256GB). Teraz różnica jest na poziomie 500 zł - dużo i mało jednocześnie... Warto dopłacić do tych dodatkowych 300MHz? Laptop będzie używany głównie do edycji zdjęć (pliki RAW) i montażu filmów z kamery HD - jedno i drugie na amatorskim poziomie. Z góry dziękuję za pomoc.

#171 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 sierpnia 2012 - 19:21

>up Mam do testów dwa modele i szczerze nie warto, chyba że 500zł nie jest problemem. Wtedy zawsze warto.

#172 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 19:25

Nie warto, nie zauważysz znaczącej różnicy w wydajności.

#173 marchpol

marchpol
  • 37 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 19:49

A to nie jest tak, że przy większej ilości RAM powinien być szybszy procesor, żeby lepiej tą pamięcią "zarządzał"? Albo inaczej - czy przypadkiem przy wolniejszym procesorze te dodatkowe 8GB pamięci nie będą niewykorzystane? Jak to w ogóle jest - czy Turbo Boost oznacza, że będę mógł, mając procesor 2.3GHz, "podkręcić" sobie programowo np. do 2.8, czy system sam rozpędza procesor w zależności od potrzeb? Nie jestem fanem podkręcania procków (zwłaszcza w laptopach), ale chciałbym wiedzieć jakie są potencjalne możliwości - to też pomoże mi w podjęciu decyzji. Jakby nie było, szkoda tych 500 zł, choć procentowo to niewiele...

#174 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 sierpnia 2012 - 19:59

A to nie jest tak, że przy większej ilości RAM powinien być szybszy procesor, żeby lepiej tą pamięcią "zarządzał"? Albo inaczej - czy przypadkiem przy wolniejszym procesorze te dodatkowe 8GB pamięci nie będą niewykorzystane?

Jak to w ogóle jest - czy Turbo Boost oznacza, że będę mógł, mając procesor 2.3GHz, "podkręcić" sobie programowo np. do 2.8, czy system sam rozpędza procesor w zależności od potrzeb? Nie jestem fanem podkręcania procków (zwłaszcza w laptopach), ale chciałbym wiedzieć jakie są potencjalne możliwości - to też pomoże mi w podjęciu decyzji. Jakby nie było, szkoda tych 500 zł, choć procentowo to niewiele...

Bzdura, przecież quad i7 2.3 ivy bridge to bardzo wydajna jednostka która obsłużyłaby 32GB bez problemu. RAM a procesor to dwie różne bajki.

Wykorzysta wszystko bez względu 8 czy 16GB.

Procesor sam się podkręca jak potrzebuje mocy nawet do 3.3GHz, także spokojnie nic nie trzeba kombinować. Komputera używam do podobnych czynności i z powodzeniem korzystam z wersji 2.3Ghz, brat ma 2.6GHz i różnica jest znikoma raczej nie warta 500zł.

#175 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 20:09

Jak to w ogóle jest - czy Turbo Boost oznacza, że będę mógł, mając procesor 2.3GHz, "podkręcić" sobie programowo np. do 2.8, czy system sam rozpędza procesor w zależności od potrzeb? Nie jestem fanem podkręcania procków (zwłaszcza w laptopach), ale chciałbym wiedzieć jakie są potencjalne możliwości - to też pomoże mi w podjęciu decyzji. Jakby nie było, szkoda tych 500 zł, choć procentowo to niewiele...

W laptopach nie robi się OC ze względu na stałe chłodzenie , dlatego w większości nowych laptopów stosuje się technologie Turbo Boost która automatycznie kontroluję i dostosowuje zużycie procesora do potrzeb.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych