Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#701 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 10 January 2013 - 11:35

Ciepla jest obudowa zaraz pod ekranem, mozna na niej jajka smazyc ale procek jest ok :)

Amelinium panie, amelinium... Drzewiej bywało, że się z niego radiatory robiło bo dość dobrze przewodzi ciepło :) Zasadniczo problem jest mi znany z poprzednich MBP ale rMBP jest taki chuderlawy i ciągle mam nieodparte wrażenie, że ta temperatura pod obciążeniem mu zaszkodzi :)

#702 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 10 January 2013 - 11:52

eee tam zaszkodzi:) Mysle ze to jest tak dobrze zaprojektowane ze uwzgledniono fakt wysokiej temperatury - wiecej wiary w apple haha :) Zreszta tam pod ekranem gdzie jest istny grzejnik, nie ma chyba zadnch kluczowych rzeczy w obudowie prucz wiatrakow.

#703 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 10 January 2013 - 12:13

eee tam zaszkodzi:) Mysle ze to jest tak dobrze zaprojektowane ze uwzgledniono fakt wysokiej temperatury - wiecej wiary w apple haha :)

Zreszta tam pod ekranem gdzie jest istny grzejnik, nie ma chyba zadnch kluczowych rzeczy w obudowie prucz wiatrakow.

MBP mid 2009 po aktualizacji do (o ile pamiętam) Liona przy dużym obciążeniu potrafił się pięknie zawiesić. Problem był dość popularny, a mnie dotykał kilka razy dziennie, póki Apple nie uporało się z programową poprawką. Taka ciekawostka.

#704 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 January 2013 - 12:22

Mysle ze pasta na rmbp jest w porzadku i nie ma sensu sie paprac w rozkrecanie i przesmarowywanie.

Źle myślisz :)

Jest skostniała i niechlujnie założona.

#705 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 10 January 2013 - 12:27

Tylko jak ktoś kto się nie zna i nałoży nową po swojemu to tylko sobie szkód narobi.

#706 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 10 January 2013 - 12:36

ja zmienialem procki w thinkpadach bez problemu , tylko ze thinkpady latwiej rozkrecic, macbooki z zalozenia sa nie od otwierania dla przecietnych smiertelnikow :)

#707 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 10 January 2013 - 12:41

akurat rozbieranie macbookow to istna poezja, i mowie to w porownaniu do zwyklych laptopow... Chociaz wymiana we wlasnym zakresie bez odpowiedniego sprzetu, to osobiscie odradzam...

#708 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 10 January 2013 - 17:54

A u mnie z makiem niby wszystko ok, ale od nowości borykam się z opisanym tutaj problemem power management - Have to reset the SMC on Retina Macbook Pro very often - Ask Different
kiedyś już o tym pisałem na forum, w skrócie prawie za każdym razem gdy chcę odpalić jakąś grę, wcześniej muszę zresetować smc, bo bez tego mak ma koszmarną wydajność. Ktoś się z tym spotkał? Warto oddać do serwisu?

#709 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 10 January 2013 - 18:06

No i po tygodniu dostałem nową retinę. Uwagi po godzinie od odbioru od kuriera:
- matryca Samsung, miałem LG - inne nasycenie kolorów, mniejsze, kolor mniej atrakcyjny - nie wiem czy bardziej prawidłowe w porównaniu do LG i inaczej ustawiony punkt czerni (Monitor Calibration Tests: Black Point), poprzednio kwadrat pojawiał się przy wartości 10-11, teraz zaczynam widzieć już od 4 - im niższa wartość tym lepiej w pracy profesjonalnej z zdjęciami. Przy tej klasie sprzętu tak być nie powinno.
- inaczej spasowana klawiatura i zarazem oświetlenie - mniej światła wyłazi z pod klawiatury, w poprzednim było jaśniej
Przywracam system i zobaczymy, co dalej zauważę ;) Zaraz zrobię test na "duchy".

Pozdrawiam

#710 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 10 January 2013 - 19:28

duchów nie uświadczysz na matrycy samsunga. Ja taka mam po wymianie, niestety jest duzo gorsza w mojej opinii od LG, ale nie ma duchów:) Mooja matryca samsunga ma nierowne wyswietlanie, w jednym miejscu zalatuje troszke niebieskim, na srodku jest żółtawa. Nie chce mi sie znowu isc do apple stora jeszcze, ale za pare tygodni pewno sie tam zjawe na kolejna wymiane :) Podejzewam ze rMBP II bedzie lepsza od tego macbooka ktory byl pilotażowym pod kazdym wzgledem:)

#711 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 January 2013 - 20:03

Ja zaś wole Samsunga, ma bardziej naturalne kolory a nie cukierkowe jak w amoledach.

- - - Połączono posty - - -

nie wiem czy bardziej prawidłowe w porównaniu do LG i inaczej ustawiony punkt czerni (Monitor Calibration Tests: Black Point), poprzednio kwadrat pojawiał się przy wartości 10-11, teraz zaczynam widzieć już od 4 - im niższa wartość tym lepiej w pracy profesjonalnej z zdjęciami.

U mnie widoczny kwadracik pojawia się na wartości 7 matryca Samsung.

#712 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 10 January 2013 - 20:13

Ja też wolę mniej cukierkowate kolory, ale na LG jakoś wrażenie było lepsze, chyba lepsza biel. Szczególnie to widać przy tak pieknej aplikacji jak iA Writer ;) Trochę wkurza, że praktycznie każdy egzemplarz tego komputera jest inny ... Tak nie powinno być za kwotę ponad 10 tyś. zł. Mam czas 14 dni, zobaczymy co dalej. Jeśli znajdę kolejne rzeczy, wady poproszę o zwrot gotówki.

#713 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 10 January 2013 - 20:29

duchów nie uświadczysz na matrycy samsunga. Ja taka mam po wymianie, niestety jest duzo gorsza w mojej opinii od LG, ale nie ma duchów:)
Mooja matryca samsunga ma nierowne wyswietlanie, w jednym miejscu zalatuje troszke niebieskim, na srodku jest żółtawa. Nie chce mi sie znowu isc do apple stora jeszcze, ale za pare tygodni pewno sie tam zjawe na kolejna wymiane :)

Podejzewam ze rMBP II bedzie lepsza od tego macbooka ktory byl pilotażowym pod kazdym wzgledem:)

A co takiego będzie w 2 gen.?
Dadzą Haswell i raczej tyle, grafika dedykowana lepsza może będzie, ekran zostanie ten sam, chyba że dadzą jakiś hi-ress coś pod 4K.

#714 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 January 2013 - 20:41

Dadzą Haswell i raczej tyle, grafika dedykowana lepsza może będzie, ekran zostanie ten sam, chyba że dadzą jakiś hi-ress coś pod 4K.

Nowe CPU i GPU jak zawsze i na tym koniec. Ten komputer to świetne urządzenie, nie jest to pierwszy laptop Apple.

#715 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 January 2013 - 20:54

Nowe CPU i GPU jak zawsze i na tym koniec. Ten komputer to świetne urządzenie, nie jest to pierwszy laptop Apple.

Spodziewałbym się Siri i WiFi 802.11ac.

#716 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 January 2013 - 20:57

Spodziewałbym się Siri i WiFi 802.11ac.

Dla mnie to już koniec. Na takie bajery jak Siri nie zwracam uwagi, wcale z tego nie korzystam.

Poza tym może być to raczej dodatek do OS X a nie nowość hardware.

#717 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 January 2013 - 21:51

Ja zaś wole Samsunga, ma bardziej naturalne kolory a nie cukierkowe jak w amoledach.

- - - Połączono posty - - -

U mnie widoczny kwadracik pojawia się na wartości 7 matryca Samsung.

Matryca LG - kwadracik pojawia sie na wartosci 8 kolory i jasnosc wszystko idealnie :) brak duchów ale mam wrazenie ze podswietlanie klawiatury w starszej generacji MacBooka 2011 było jasniejsze... w tej napewno mniej swiatła spod klawiatury sie wydobywa.. tez macie takie wrazenie ?

#718 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 10 January 2013 - 21:56

Intel twierdzi ze Integra HD4600 bedzie... rownie szybka jak Geforce GT650M. Wyglada na to ze Air i 13 Retina Pro dostana kawal ukladu graficznego. Bardziej mnie ciekawi uklad zewnetrzny. Geforce czy Radeon i ktore wersje tych ukladow.

#719 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 January 2013 - 22:35

Intel twierdzi ze Integra HD4600 bedzie... rownie szybka jak Geforce GT650M.

Wyglada na to ze Air i 13 Retina Pro dostana kawal ukladu graficznego. Bardziej mnie ciekawi uklad zewnetrzny. Geforce czy Radeon i ktore wersje tych ukladow.

W 15 calowych pewnie będzie to GeForce 850M lub Radeon 9750M.

#720 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 January 2013 - 23:14

a tak na marginesie kiedy bedzie odswiezona wersja rMBP ?

#721 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 10 January 2013 - 23:18

W 15 calowych pewnie będzie to GeForce 850M lub Radeon 9750M.

850M? Jeszcze nie wyszly 750M ani Radeony HD8790M, a juz o kolejnej generacji mowimy? Generacji ktora bedzie 3 razy szybsza niz 650M ;).

Apropos 750M. To ma byc podobno GTX660M tylko ze ze zmieniona nazwa. Wiec marginalnie syzbsza bylaby od obecnej wersji rMBP.

#722 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 January 2013 - 23:22

a tak na marginesie kiedy bedzie odswiezona wersja rMBP ?

Czytałem że update rMBP i pozostałych będzie w czerwcu. To jest realna data.

#723 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 11 January 2013 - 00:22

Świeży system, komputer od kilku godzin, otwarta przeglądarka Safari (2 razy mi się coś takiego pojawiło), zero obciążenia, aplikacji i nagle wiatraki przyśpieszają do 4500 tyś (z 2 tys) i słychać szum ... Komputer prawie w stanie uśpienia niczym nie obciążony. Miał ktoś coś takiego? Trwa to tak ok 30 s i wraca do normy. Zastanawiam się co to. Poprzednio wersja z matrycą LG przez 2 tygodnie i nic takiego nie miałem. Pozdr

#724 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 11 January 2013 - 00:28

Świeży system, komputer od kilku godzin, otwarta przeglądarka Safari (2 razy mi się coś takiego pojawiło), zero obciążenia, aplikacji i nagle wiatraki przyśpieszają do 4500 tyś (z 2 tys) i słychać szum ... Komputer prawie w stanie uśpienia niczym nie obciążony. Miał ktoś coś takiego? Trwa to tak ok 30 s i wraca do normy. Zastanawiam się co to. Poprzednio wersja z matrycą LG przez 2 tygodnie i nic takiego nie miałem. Pozdr

Indeksowanie - jak zawsze po nowej instalacji czy przenoszeniu :)

#725 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 11 January 2013 - 00:35

Indeksowanie - jak zawsze po nowej instalacji czy przenoszeniu :)

Dzięki, a już się zacząłem niepokoić ;) Z rzeczy, które wyróżniają ten egzemplarz od poprzedniego to jeszcze zauważyłem, że głośniki grają głośniej, na bank tak jest. I spód aluminiowy ma minimalnie inną fakturę, widać minimalnie jakby ślady wycinania tej części - takie delikatne smugi z jednej strony do drugiej ... ;) Pokrywa z matrycą zamyka się z mniejszym oporem (inaczej skręcone?).
Jak widać każdy egzemplarz jest "niepowtarzalny". Zobaczymy co dalej ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users