Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#551 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 14:33

Starcraft 2 w max ustawieniach / max rozdzielczości pod WIndowsem 7 z grafą podkręconą do 1050 mhz zasuwa około 40 klatek na sekundę.

#552 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 listopada 2012 - 15:14

Jak pisałem tegoroczny MBP 15'' nadaje się do gier bardzo dobrze. Można grać komfortowo bez jakichkolwiek problemów w nowe tytuły. GF 650 1GB to niezła karta graficzna, pamiętam jak niektórzy ''fachowcy'' mówili że żadna nowa gra nie pójdzie na nowym MBPr.

#553 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 17:46

pamiętam jak niektórzy ''fachowcy'' mówili że żadna nowa gra nie pójdzie na nowym MBPr.

A ile tych gier chodzi w natywnej rozdziałce ekranu? ;) Dziaboł Czeci czy coś jeszcze?

#554 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 18:00

diablo 3, dishonored i ufo enemy unknown dzialaja w maks detalach i natywnej rozdzielczosci powyzej 30 klatek na sekunde

#555 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 listopada 2012 - 18:22

Granie w natywnej rozdzielczości 2880x1800 na mobilnej karcie graficznej jest mało prawdopodobne, choć jak @gresh napisał takie gry są. Retina ma tą zaletę że gry nawet w 1680x1050 wyglądają na tym ekranie świetnie.

#556 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2012 - 21:47

Starcraft 2 w max ustawieniach / max rozdzielczości pod WIndowsem 7 z grafą podkręconą do 1050 mhz zasuwa około 40 klatek na sekundę.

A dlaczego to instalujesz pod winda? Przeciez jest wersja mac osx.

#557 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 listopada 2012 - 22:05

A dlaczego to instalujesz pod winda? Przeciez jest wersja mac osx.

Gry pod OSX mają lepszą wydajność, ponadto zapewne podkręca GPU programem dedykowanym pod Windowsa.

#558 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2012 - 22:32

No chyba sie skusze na ten komputer. Tak od dluzszego czasu sie do czegos przymierzam i najprawdopodobniej wybiore ten model. Troche sie bedzie u mnie marnowal bo zastosowanie to tylko filmy ( tylko ogladanie) , utorrent i twitch. No ale cos sobie musze kupic :). Mam nadzieje ze ten macbook w koncu mnie czyms zachwyci a nie jak poprzednicy wyladuje na allegro albo u rodziny.

#559 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 00:28

OSX nie jest stworzony do grania, jest mało wydajny jeśli chodzi o GRY. Gram ( to za duże słowo, czasem pogram ) na Windows 7 ( obecnie 8 ). Starcraft 2 jest szybszy na windows 7 o jakieś 10 %. Do tego podkręcenie GPU/MEM( pod OSX nie możliwe ) kolejne 15% - 25%. Windows zapewnia więcej możliwości ustawień ( poprzez sterowniki graficzne, można coś poprzestawiać i gra szybciej chodzi itd ). Zresztą mam taką zasadę - na OSX pracuję, na konsolach i windowsach gram. OSX zapewnia mi komfortowe warunki pracy ( kiedy trzeba jest szybki, na ogół pozwala mi utrzymać maszynę w ciszy i spokoju ).

#560 ts600sl

ts600sl
  • 22 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 13:26

Witam, Pytanie do użytkowników MBPr którzy pracowali na matrycach matowych. Co dzisiaj byście wybrali mat (15'' 1680x1050) czy retine? Pytam w kontekście odbić i czytelności czcionki, oraz zmęczenia wzroku i głowy. Wiadomo MBPr jest megamobilna wiec zabiera się ją wszędzie chodząc po domy, w firmie i w podróże.

#561 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 14:55

Witam,
Pytanie do użytkowników MBPr którzy pracowali na matrycach matowych.

Będzie na zasadzie "nie wiem ale się wypowiem". Nie posiadam rMBP 15", przymierzam się do zakupu na początku 2013r. Miałem natomiast okazję kilka razy pobawić się tym modelem w biurze i na zewnątrz w promieniach wrześniowego słońca i muszę stwierdzić, że pomimo matrycy glossy odbicia praktycznie nie przeszkadzają. Apple rozwiązał to naprawdę solidnie.

#562 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:10

Powiem wam szczerze. Retina to w mojej opinii najlepszy laptop na rynku. Teraz gdy obcuje z nim na codzien, jestem o tym przekonany. Cisza, design, jakosc wykonania, szybkosc dzialania, ekran(!!!). Jestem nim po prostu zachwycony. P.S. Testujac 2 wersje Retiny(2.7GHz/16GB/768GB; 2.6/16GB/256GB) musze stwierdzic, ze wersja ze slabszym prockiem i mniejszym Dyskiem SSD pracuje... dluzej na baterii. Przypuszczam ze to ze wzgledu na charakterystyke Dysku twardego w ktorym wieksza pojemnosc pobiera znacznie wiecej energii w spoczynku i podczas pracy(Samsung 830 ma taka charakterystyke). Jeszcze jedno. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie, wersja Retina obecna w moim podpisie dla moich potrzeb jest idealna. Nie ma jakiejkolwiek roznicy w obliczeniach na procku, a praca na baterii jednak troche dluzsza. Ale nie sa to jakies ogromne roznice.

#563 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:12

Mnie bardzo ciekawi czy przy nastepnym odswiezeniu znikna juz podstawowe wercje mbp i zostanie tylko retina.

#564 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 23:42

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

#565 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 grudnia 2012 - 00:22

Powiem wam szczerze. Retina to w mojej opinii najlepszy laptop na rynku. Teraz gdy obcuje z nim na codzien, jestem o tym przekonany. Cisza, design, jakosc wykonania, szybkosc dzialania, ekran(!!!). Jestem nim po prostu zachwycony.

P.S. Testujac 2 wersje Retiny(2.7GHz/16GB/768GB; 2.6/16GB/256GB) musze stwierdzic, ze wersja ze slabszym prockiem i mniejszym Dyskiem SSD pracuje... dluzej na baterii. Przypuszczam ze to ze wzgledu na charakterystyke Dysku twardego w ktorym wieksza pojemnosc pobiera znacznie wiecej energii w spoczynku i podczas pracy(Samsung 830 ma taka charakterystyke).

Jeszcze jedno. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie, wersja Retina obecna w moim podpisie dla moich potrzeb jest idealna. Nie ma jakiejkolwiek roznicy w obliczeniach na procku, a praca na baterii jednak troche dluzsza. Ale nie sa to jakies ogromne roznice.

Zgadzam się w 100%. Tylko dziwi mnie ta bateria, mam model i7 2.3Ghz/16gb/256GB a także i7 2.6Ghz/8gb/512GB obydwa działają na baterii porównywalnie. Nie zauważyłem różnicy.

- - - Połączono posty - - -

Witam,
Pytanie do użytkowników MBPr którzy pracowali na matrycach matowych.
Co dzisiaj byście wybrali mat (15'' 1680x1050) czy retine?
Pytam w kontekście odbić i czytelności czcionki, oraz zmęczenia wzroku i głowy. Wiadomo MBPr jest megamobilna wiec zabiera się ją wszędzie chodząc po domy, w firmie i w podróże.

Długo korzystałem z MBP 15'' 2011 Antiglare. Obecnie korzystam z MBP retina i ten komputer nie ma sobie równy. Ekran jest rewelacyjny, nie odbija światła, jest super ostry i wyrazisty. Wykonany jest w technologii IPS. Nie męczy wzroku jak już się przyzwyczaisz.

Retina jest o niebo lepsza, nie zastanawiaj się jeżeli rozważasz zakup.

#566 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:06

Czy coś takiego jak Retina z anti glare jest w ogóle możliwa? Pytam z ciekawości, bo jeżeli tak to już się szukuje :)

#567 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:10

Nie ma w retinie opcji mat. Możesz sobie przykleić folie anti glare.

#568 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 21:11

I wyjdzie porażka, jak nie wiem. Retina niesamowicie sprawdza się przy pracy z tekstem, tekst po prostu wypływa z ekrany, super sprzęt. Przez co najmniej 3-4 lata nie myślę o zmianie komputera, chyba że wyjdzie jakaś rewolucja i mnie skręci z zazdrości ;D.

#569 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2012 - 08:41

Wiem, że nie ma, chodzi mi czy będzie :)

#570 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 22:34

Dziś odebrałem zamówionego rMBP 15 i cóż mogę powiedzieć... wszystko jest tak niesamowite! Żałuję jedynie, że aż tyle czasu zwlekałem z zakupem. Teraz kiedy mam go przed sobą wiem, że w 100% jest wart swojej ceny. Ekran to coś pięknego. Niby iPad i iPhone mają większe dpi ale to właśnie ten w macbooku robi zdecydowanie największe wrażenie. Czerń i biel w porównaniu do innych laptopów to zupełnie inna bajka. Jak przyłożyłem rmbp do mojego starego asusa to nie mogłem uwierzyć jak ja mogłem jeszcze kilka godzin wcześniej bez żadnego problemu korzystać z tamtego czegoś - "biel w asusie" równała się żółci w rmbp. Czcionki i głębia poszczególnych elementów jest po prostu genialna. Matryca jest ze szkła a wcale nic się w niej nie obija - za nic nie wymieniłbym tego na żaden mat. Co do wybranej przeze mnie wersji z 8GB ramu - długo zastanawiałem się czy nie dopłacić do tej 16-ki ale stwierdzam, że dokonałem dobrego wyboru. Nie zajmuję się profesjonalnie grafiką, co najwyżej machnę na własne potrzebny jakieś logo w pixelmatorze... a do wszystkich czynności, z których korzystam 8GB jest całkowicie wystarczalne. Spokojnie mogę otworzyć kilkanaście kart safari, w każdej odpalić filmik w 720-1080p, push kilku maili, imessage, itunes i wszystko dalej pięknie działa bez jakichkolwiek spadków wydajności z dużym zapasem na kolejne aplikacje. Dodam jeszcze tylko, że zanim kupiłem rmbp wielokrotnie oglądałem go w ispotach i innych tego typu sklepach i ogólnie wydawał się nieco lepszy niż zwykłe macbooki pro i air ale wielkiego szału nie było. Teraz zaś kiedy używam go od kilku godzin dopiero zauważyłem potężną przepaść między tymi komputerami. Jeżeli ktoś waha się między air/pro retina albo pro/ pro retina z własnego przykładu mogę niemal zapewnić, że retina pomimo swojej wyższej ceny jest warta tego co płacimy.

#571 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 06 grudnia 2012 - 12:14

Bo cena MBPr moim zdaniem to jedna z zalet tego komputera. W porównaniu do konkurencji, to w tej cenie nie oferują wcale lepszego sprzętu do wielu zastosowań. Oczywiście, im bardziej MBPr dopakujemy, tym ta cena staje się mniej atrakcyjna.

#572 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 06 grudnia 2012 - 12:54

Bo cena MBPr moim zdaniem to jedna z zalet tego komputera. W porównaniu do konkurencji, to w tej cenie nie oferują wcale lepszego sprzętu do wielu zastosowań. Oczywiście, im bardziej MBPr dopakujemy, tym ta cena staje się mniej atrakcyjna.

Dla mnie to akurat bariera a nie zaleta.

#573 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 06 grudnia 2012 - 14:07

@rybak-17, a jaki inny porównywalny laptop byś polecił? No właśnie, przy każdym będzie jakieś "ale"...

#574 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 06 grudnia 2012 - 14:25

@rybak-17, a jaki inny porównywalny laptop byś polecił? No właśnie, przy każdym będzie jakieś "ale"...

Mój rozbudowany MBP za 2,5k zł :D. Jak na moją kieszeń za dużo trzeba dopłacić dlatego jeszcze poczekam bo to nie jest niezbędne narzędzie dzięki któremu zarabiam.

#575 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 17:15

dlatego jeszcze poczekam bo to nie jest niezbędne narzędzie dzięki któremu zarabiam.

Heh... Ja do pracy coraz bardziej potrzebuję Windowsa... Kilku Windowsów...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych