Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#476 WANT

WANT
  • 11 postów

Napisano 16 listopada 2012 - 10:27

nie trzeba być z branży it, żeby skopiować to co chcesz na dysk i ręcznie przenieść na nowy komputer:) Myślę, że zdrowszej metody nie ma swoją drogą, w następnym tygodniu ląduje u mnie ten komputer od 2010 MBP bez, ani jednej skazy ( po reinstalacji systemu bateria jak nowa - mimo 990 cykli ładowania) już nie mogę się doczekać edit 2. Czy poza speck`iem z apple store, istnieje jakies fajne (tansze niz 200) zabezpieczenie retiny 15`?

#477 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 16 listopada 2012 - 17:09

Czy komuś z właścicieli Retiny odznaczają się klawisze klawiatury lub inne rzeczy na wyświetlaczu ?? Jestem wściekły, nosze laptopa w pokrowcu, a i tak jakaś mała drobina piasku dostaje się do wnętrza między klawiaturę a ekran i odznacza się na ekranie powodując kropki święcące na biało !!

Czy ktoś w Polsce zgłaszał reklamację w sprawie Image Retention - duchów na ekranie : The Ultimate rMBP Image Retention Test - MacRumors Forums ?

Pozdrawiam

#478 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 16 listopada 2012 - 17:45

Żadnych takich problemów, a jaką masz matrycę?.

#479 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 16 listopada 2012 - 18:02

Matryca pochodzi o LG - i jak pracuję w Photoshopie to ramka okalająca zdjęcie jest widoczna na kolejnym później na pulpicie jeżeli tło jest jaśniejsze. A szkło, którym jest pokryta matryca musi być bardzo delikatne.

#480 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2012 - 22:15

Czy te retiny sie taki piekielnie grzeja? Odwiedzilem dzisiaj moim starym zwyczajem zarowno ispot jak i saturn i jeden i drugi egzemplarz po prostu parzyły - to tak jest we wszystkich egzemplarzach? Akurat dzisiejsze wersje miały zapętlone jakieś tam filmiki demo więc wątpie aby tak mocno to demo obciążało kompa, więc czy to normalne?

#481 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 22:18

Czy te retiny sie taki piekielnie grzeja? Odwiedzilem dzisiaj moim starym zwyczajem zarowno ispot jak i saturn i jeden i drugi egzemplarz po prostu parzyły - to tak jest we wszystkich egzemplarzach? Akurat dzisiejsze wersje miały zapętlone jakieś tam filmiki demo więc wątpie aby tak mocno to demo obciążało kompa, więc czy to normalne?

Niestety tak.

Chociaż zaraz iron.gery napisze, że nie, a jego retina jest super i wcale się nie grzeje ;)

#482 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 22:46

Niestety tak.

Chociaż zaraz iron.gery napisze, że nie, a jego retina jest super i wcale się nie grzeje ;)

Bez złośliwości :)

Owszem grzeje się na górze topcase i w lewym rogu klawiatury jeżeli robimy coś bardziej wymagającego. Jednak nie jest to jakoś bardzo uciążliwe, ja jestem zadowolony ponieważ w moich zastosowaniach czyli (www, itunes, mail itp) komputer jest chłodny.

#483 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2012 - 23:06

Dziekuję. Chyba poczekam na poprawiona wersję a teraz zadowolę sie podstawowym pro 13. :)

#484 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 23:17

Dziekuję. Chyba poczekam na poprawiona wersję a teraz zadowolę sie podstawowym pro 13. :)

Denerwują mnie te stwierdzenia ''poprawiona wersja'', nie licz że nagle Retina stanie się zimna, jedyne co mogę poprawić to osiągi.

To bardzo odchudzony komputer z mocnymi podzespołami, zawsze będzie się grzać. Na jego gabaryty i tak jest chłodny.

#485 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 23:24

Denerwują mnie te stwierdzenia ''poprawiona wersja'', nie licz że nagle Retina stanie się zimna, jedyne co mogę poprawić to osiągi.

Ale z drugiej strony po co ma teraz kupować komputer, który mu nie odpowiada? Z tym grzaniem różnie bywa, wiele zależy od nowej generacji procesorów itp. Może się okazać, że będą się mniej grzać przy mało wymagających czynnościach jak np. oglądanie filmów.

#486 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2012 - 23:30

No wg mnie muszą to poprawić bo skoro się grzeją to zapewne nie inaczej niż w ispotach. Komputer nie był delikatnie ciepły tylko obudowa tuż nad klawiaturą po prostu parzyła. Może masz szczęście ze swoją sztuką a znajac mnie usmażyłbym ten komputer w ciągu tygodnia. Biore coś chłodniejszego. zobaczysz że przy następnym update już nie będą się tak grzały ani w ispotach ani w domach użytkowników :)

#487 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2012 - 23:33

up

Zgadza się, jeżeli nie potrzebuje to bez sensu jest kupować i wydawać pieniądze.

Procesory mogą być troszkę chłodniejsze, ale nie liczmy że komputer w takiej obudowie będzie chłodny. Patrząc na podzespoły musi jakoś oddać nagromadzone ciepło. A patrząc na wymagania w modelu 2013 Apple doładuje go w mocny procesor i grafikę poprawiając osiągi a niekoniecznie temperaturę :)

- - - Połączono posty - - -

No wg mnie muszą to poprawić bo skoro się grzeją to zapewne nie inaczej niż w ispotach. Komputer nie był delikatnie ciepły tylko obudowa tuż nad klawiaturą po prostu parzyła. Może masz szczęście ze swoją sztuką a znajac mnie usmażyłbym ten komputer w ciągu tygodnia. Biore coś chłodniejszego. zobaczysz że przy następnym update już nie będą się tak grzały ani w ispotach ani w domach użytkowników :)

Mam teraz 5 kart safari, mail, itunes, iMessage i komputer jest chłodny.

#488 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2012 - 23:40

Jeszcze raz dziękuję za informację. Jedno co wiem na pewno to że nie widziałem w żadnym laptopie takiego ekranu - po prostu bajka.

#489 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2012 - 23:41

Mam teraz 5 kart safari, mail, itunes, iMessage i komputer jest chłodny.

Trudno to nazwać wyzwaniem dla komputera, ciężko żeby nie był chłodny...

#490 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 17:25

grzeje sie wreszcie tam, gdzie to nie przeszkadza. w moim MBP15 z 2006 grzala sie bateria i padala bardzo szybko. tutaj cieplo odprowadzane jest tam gdzie nie przeszkadza. dobry pomysl. przy normalnym uzywaniu kompa (itunes, safari) wyglada to tak: [ATTACH=CONFIG]12324[/ATTACH] czy da sie odpalic ikone skalowania ekranu w gornym pasku?

#491 flame

flame
  • 19 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 19:41

przy obrobce 10 min filmu w imovie obudowa rozgrzala sie do 43°C, procek do 60°C. wentylatory pracowaly bezglosnie z predkoscia ok. 3k rpm. obudowa rozgrzewa sie tam gdzie trzeba, a nie tam gdzie by to przeszkadzalo.

#492 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 20:26

Mój nie grzeje, ale ma wymienioną pastę na radiatorze. W grach pod windowsem nie przekracza 70 stopniu GPU ani 65 stopni CPU, wiatraki działają jednak na pełen gwizdek. Przy normalnej pracy w OSX jakieś 53 stopnie CPU i 2000 obrotów na minutę ( na przykład jakieś strony z flashem + airplay mirrored display + klienty pocztowe + utorrent + pakiet office + otwarty illustrator )

#493 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2012 - 22:04

A mógłby ktoś z użytkowników uruchomic dosłownie na 10 min strone twitch.tv ( streamy z gier ) i jakis material w 1080p na pełnym ekranie ( zazwyczaj jedne z promowanych maja taka rozdzielczość) . Ta strona po prostu jest przeladowana flashem i bardzo mnie ciekawi jak temperatury by wygladaly po tych parumastu minutach na tym konkretnym macbooku.

#494 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 23:28

Z włączoną stroną i streamem jakiegoś meczu starcrafta 2 - 1080p temperatura procesora 47-50 stopnie celcjusza, GPU - 65 stopni. Wszystko działa na grafice zintegrowanej. W innych oknach odpalone safari: facebook + 5 stron oraz outlook. Wiatrki 2000-2200 obrotów. Wszystko przy 10 - 11 % wykorzystania procesora. Retina to naprawdę szybka maszyna, a temperatury ma moim zdaniem lepsze niż Macbook Pro Mid 2012 15 cali. Pomimo braku paru rzeczy: - wejścia ethernetowego ( zdarza się, że jest bardzo potrzebne ) - napęd optyczny czasem się przydaje ( mam zewnętrzny appla, trzeba o nim pamiętać :) i wadach: - ekrany LG - czasem wolna przeglądarka ( przewijanie stron ) Jest to wyjątkowy laptop, bardzo szybki, wszechstronny ( raz mam powierzchnie 17 cali raz 15 ), super praca na baterii ( 6 - 7 godzin ), mały, lekki i zwarty. Nic w nim się nie rusza, nie wibruje. Polecam

#495 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 19 listopada 2012 - 14:25

Niektórzy trafiali na ekrany Samsunga, a tak na marginesie Apple nie wymienia rMBP z ekranami LG ?.

#496 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 listopada 2012 - 14:40

A czy przypadkiem nie były nagrzane od oświetlenia?

#497 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2012 - 15:50

Tylko nawet jak zauważysz w tym watku nie jest to tylko moja opinia. Zreszta obok tego kompa stal 13 pro i5 i byla chlodna. Z drugiej strony patrzac na temperatury przy flashu nie ma tragedi a mi komp sluzy do ogladania streamow - czesto na zewnetrznym monitorze i filmy w fhd. To sa 2 rzeczy ktore na tym kompie beda robione. Dawniej czytalem ze jak flash to nie dotykac tych komputerow , patrzac na to teraz a raczej czytajac nie ma tragedii. Dziekuje za sprawdzenie twitch.tv

#498 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 15:53

Jeśli jest tak jak piszecie, że temperatury CPU nie dochodzą do 70 stopni, to byłby to strasznie chłodny laptop. Wyżej ktoś napisał, że obok obudowa 13 pro i5 była chłodna, a tam procesor na najwyższych obrotach rozgrzewa się do 90 st. Szybki research w necie i okazuje się, że z retiną jest tak jak z innymi MBP. Czyli chłodno przy nic nie robieniu i max 85-90 st przy największym obciążeniu.

#499 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 19 listopada 2012 - 15:56

Z włączoną stroną i streamem jakiegoś meczu starcrafta 2 - 1080p temperatura procesora 47-50 stopnie celcjusza, GPU - 65 stopni. Wszystko działa na grafice zintegrowanej. W innych oknach odpalone safari: facebook + 5 stron oraz outlook. Wiatrki 2000-2200 obrotów. Wszystko przy 10 - 11 % wykorzystania procesora.

Retina to naprawdę szybka maszyna, a temperatury ma moim zdaniem lepsze niż Macbook Pro Mid 2012 15 cali.

Pomimo braku paru rzeczy:
- wejścia ethernetowego ( zdarza się, że jest bardzo potrzebne )
- napęd optyczny czasem się przydaje ( mam zewnętrzny appla, trzeba o nim pamiętać :)

i wadach:
- ekrany LG
- czasem wolna przeglądarka ( przewijanie stron )

Jest to wyjątkowy laptop, bardzo szybki, wszechstronny ( raz mam powierzchnie 17 cali raz 15 ), super praca na baterii ( 6 - 7 godzin ), mały, lekki i zwarty. Nic w nim się nie rusza, nie wibruje.

Polecam

Czemu matryca LG jest wadą?

#500 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 16:20

@eloszki Pamiętaj, że 1080p to rozdzielczość mniejsza od rozdzielczości ekranu rMBP.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych