Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#301 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 28 September 2012 - 14:35

Porażka. Nie to za małe słowo z tym, co się dzieje z ta firmą. Jeśli t razem w moim egzemplarzu MBPR nie będzie działać wszystko tak, jak powinno /HDMI nie jest wynalazkiem sprzed 2 miesięcy, a standardem uznanym, uzywanym i ogólnie dostępnym nawet w tanim sprzęcie na bazarze/ to Apple może pożegnać się z moją kasą raz na zawsze. I piszę to z całą świadomością tego, że nie dam się nabijać w butelkę i robić z siebie durnia. Tak poważnie, to zastanawiam się i jesli nie zadziała z żadnym kablem i zadnymi metodami HDMI, będę reklamował sprzęt i żądał zwrotu gotówki, łącznie z wystapieniem na drogę sądową. Aby było ciekawiej, nie zgodzę się na Refub'a. Jeśli tak się stanie, sprawa trafi do sądu. Stać mnie na to by te kilkanaście K leżało i powoli zarabiało odsetki z tytulu czasu bo sprawy się pociągną zapewne aż do Strasburg'a. Tyle tylko, że tym razem mam dosyć nabijania w butelkę i robienia z ludzi idiotów. HDMI to żaden trudny do ogarnięcia "wynalazek". Ale na tą chwilę spokojnie, wieczorem mam kilka koncepcji i podzielę się spostrzeżeniami.

#302 Jerus

Jerus
  • 58 posts
  • SkądKielce/Warszawa

Posted 28 September 2012 - 14:42

Pisałem już wcześniej o problemach z wifi, które raz na jakiś czas przestaje widzieć połączenie z internetem, pomimo, że jest połączenie z routerem. Szukałem trochę na ten temat i ponoć wina leży w tym, że wifi kłóci się z bluetooth-em :\ Jeżeli o mnie chodzi, to w sumie mogę to potwierdzić, połączenie wiesza mi się tylko wtedy, kiedy używam myszki na bluetooth. Ciekawy tylko jestem, czy to kwestia softu, czy hardwearu. Czy ktoś z osób, które wcześniej pisały, że nie mają żadnego problemu z wifi w rMBP mogłaby przeprowadzić przez jakiś czas test z urządzeniem podłączonym przez bluetooth? Z góry dzięki.

#303 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 28 September 2012 - 16:32

Pisałem już wcześniej o problemach z wifi, które raz na jakiś czas przestaje widzieć połączenie z internetem, pomimo, że jest połączenie z routerem. Szukałem trochę na ten temat i ponoć wina leży w tym, że wifi kłóci się z bluetooth-em :\ Jeżeli o mnie chodzi, to w sumie mogę to potwierdzić, połączenie wiesza mi się tylko wtedy, kiedy używam myszki na bluetooth. Ciekawy tylko jestem, czy to kwestia softu, czy hardwearu. Czy ktoś z osób, które wcześniej pisały, że nie mają żadnego problemu z wifi w rMBP mogłaby przeprowadzić przez jakiś czas test z urządzeniem podłączonym przez bluetooth? Z góry dzięki.

Używam Magic Mouse i nie mam żadnego problemu z wifi. Nic nie zrywa, nic się nie dzieje, po prostu działa. MBP Retina kupiony na początku lipca.

#304 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 28 September 2012 - 16:56

Porażka. Nie to za małe słowo z tym, co się dzieje z ta firmą.
Jeśli t razem w moim egzemplarzu MBPR nie będzie działać wszystko tak, jak powinno /HDMI nie jest wynalazkiem sprzed 2 miesięcy, a standardem uznanym, uzywanym i ogólnie dostępnym nawet w tanim sprzęcie na bazarze/ to Apple może pożegnać się z moją kasą raz na zawsze.
I piszę to z całą świadomością tego, że nie dam się nabijać w butelkę i robić z siebie durnia.
Tak poważnie, to zastanawiam się i jesli nie zadziała z żadnym kablem i zadnymi metodami HDMI, będę reklamował sprzęt i żądał zwrotu gotówki, łącznie z wystapieniem na drogę sądową.
Aby było ciekawiej, nie zgodzę się na Refub'a. Jeśli tak się stanie, sprawa trafi do sądu.
Stać mnie na to by te kilkanaście K leżało i powoli zarabiało odsetki z tytulu czasu bo sprawy się pociągną zapewne aż do Strasburg'a.
Tyle tylko, że tym razem mam dosyć nabijania w butelkę i robienia z ludzi idiotów. HDMI to żaden trudny do ogarnięcia "wynalazek".
Ale na tą chwilę spokojnie, wieczorem mam kilka koncepcji i podzielę się spostrzeżeniami.

Powiem tylko tyle, że powoli zaczynam się z Tobą zgadzać... zerknij na swojego inbox'a z łaski swojej.

#305 texblues

texblues
  • 125 posts

Posted 29 September 2012 - 16:36

Mam dziwny ekran bootowania w macbooku retina - strasznie niska rozdzielczość i w formacie 4:3. Ma ktoś taki problem?

#306 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 05 October 2012 - 08:15

Po deinstalacji MagicPrefs , problem z rozłączaniem się Magic Mouse zniknął :).

#307 Lassar71

Lassar71
  • 57 posts
  • SkądKatowice

Posted 05 October 2012 - 12:36

ar3kb - jaki konkretnie masz problem? Moge sprawdzic na swoim jakby co. A moze sprawa sie juz wyjasnila?

#308 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 05 October 2012 - 12:46

Lassar71 praktycznie z HDMI żaden już problem, dzięki Renqien i jego poradzie udało się. Co dziwne, musiałem zainstalować na nowo system i upgrade zrobić z pliku COMBO ściągniętego z sieci. Na tą chwilę problemem jest USB 3.0 i współpraca z Musical Fidelity M1 HPA, DAC i Clic...cóż, nie miałem czasu sprawdzić po podłączeniu z HUB USB.

#309 Lassar71

Lassar71
  • 57 posts
  • SkądKatowice

Posted 05 October 2012 - 12:50

No masz a ja wybralem w preferencjach wyjscie zamiast glosnik wbudowany (wewnetrzny) - hdmi. I tez dziala.

#310 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 05 October 2012 - 12:54

No masz a ja wybralem w preferencjach wyjscie zamiast glosnik wbudowany (wewnetrzny) - hdmi. I tez dziala.

ja teraz tez tak wybieram, wczesniej nie mogłem.

#311 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 08 October 2012 - 19:24

Mam dziwny problem, po kilku godzinach użytkowania mój MBPr jakby się przycinał, muzyka w iTunes przycina się, słychać takie przerywniki, jak piszę cokolwiek literki na ekranie wyskakują wolniej na ekranie niż ja wstukuje na klawiaturze. Otwarte mam Safari (2-3 karty), mail,tweetbot, itunes, reeder, oprócz tego: xtrafinder, cinch, cleanmydrive, caffeine, bartender, zmieniony wygląd menu bar na max themes (obsidian). Uruchamiam ponownie komputer i sprzęt działa prawidłowo. Użycie procesora minimalne na poziomie 5% , wolnej pamięci mam ok 12-13 GB . Czasami nie wiadomo skąd wolnej pamięci zostaje 2-3 GB a nieaktywnej jest ponad 10, wykorzystanej 14. Proszę o pomoc, lub jakieś rady. @ dodam jeszcze, że komputer bardzo długo się wyłącza/uruchamia ponownie ok 30-40 sekund, a włącza jakieś 10 sekund...

#312 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 09 October 2012 - 12:24

Reset PRAM robiłeś?

#313 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 09 October 2012 - 15:08

Nie, zainstalowałem na czysto ML w tej chwil testuje, Co daje zerwowanie pamięci ?.

#314 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 09 October 2012 - 16:11

Twój komputer nigdy nie będzie działać dobrze, bo zamiast się zastanowić i poczytać co może być nie tak instalujesz. Na forum jest pełno informacji na temat resetu PRAM. Przestała Ci działać wyszukiwarka w safari? ;)

#315 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 09 October 2012 - 17:31

Czytałem, i na razie jest dobrze, po instalacji ML, także małymi kroczkami...

#316 photostudio

photostudio
  • 25 posts

Posted 11 October 2012 - 17:18

Jaką wybraliście opcję związaną z klawiaturą podczas składania zamówienia na rMBP?

#317 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 11 October 2012 - 17:59

Układ US. Zależy czy wolisz duży enter czy nie :-) btw zawsze miałem duży enter ale bez problemu się przesiadłem i teraz wolę taki układ.

#318 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 11 October 2012 - 19:13

Polski :), różni się chyba jeszcze nazwa klawisza "alt" jest "option" .

#319 photostudio

photostudio
  • 25 posts

Posted 11 October 2012 - 21:10

No i proszę jakie zróżnicowanie na forum - na dwóch userów mamy dwa różne układy klawiatury :-x Rozumię, że różnica jest tylko kosmetyczna (inny "enter" oraz "alt"). W takim razie dlaczego wybraliście swoje wersje? Może macie jakieś foto na którym widać klawiaturkę?

#320 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 11 October 2012 - 21:17

W takim razie dlaczego wybraliście swoje wersje?
Może macie jakieś foto na którym widać klawiaturkę?

A to jakiś "zyciowy problem" układ klawiatury z duzym czy małym klawiszem "ENTER"?
Może osobny wątek i do tego opowieść "dlaczego wybrałem duży eneter"...
Oczekiwania niektórych porażają...

Rozumię, że różnica jest tylko kosmetyczna (inny "enter" oraz "alt").

Wiesz, słuch gminna niesie, że dzięki mniejszemu klawiszowi "ENTER" MBPR jest o bodaj 0.000009% szybszy.
Jednak w związku z bardzo kiepskimi programami do testowania, udało się to potwierdzic jedynie w 0.0000009% przypadkach tą różnicę w wydajności.
Jedno co pewne na 100%, przy mniejszym klawiszu "ENTER" zdecydowanie mniej użyto materiału zwanego potocznie "plastikiem"...na ten klawisz.

A teraz jeszcze jakieś życzenie?

#321 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 11 October 2012 - 21:18

To proste - sprowadzałem RMBP z US :-) Mogę wrzucić zdjęcie swojej jeśli chcesz.

#322 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 11 October 2012 - 21:24

Tranquility nie załamuj mnie, nie kryje się za tym żadna inna potrzeba, czy jakaś teoria...nie wiem, coś co podnosi całą tą kwestię to rangi opowieści "dlaczego duży/mały klawisz "ENTER"? ;) Zdjęcia mozna zobaczyć na magicznej stronie Google.pl w zakładce "Grafika".

#323 photostudio

photostudio
  • 25 posts

Posted 11 October 2012 - 21:25

Ok, jeśli to nie problem to poproszę :smile:

#324 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 11 October 2012 - 21:26

@ar3kb Nie ja o to pytałem :-)

#325 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 11 October 2012 - 21:29

Tranquility wiem :) Photostudio...żartujesz, czy za duzo piwa? Zaśmiecać Forum zdjeciami klawiatur "jak wyglądają"??? Na google znajdziesz tego od zatrzęsienia! Na Allegro też, więc opanuj się. Może jeszcze z 3 róznych ujęć, tak dla lepszej oceny... Gratuluje...pomysłów. To jest recenzja MBPR, a nie tego jak wygląda układ klawiszy od lat stosowany w produktach Apple. Dla lepszego rozeznania proponuję prześledzić układy klawiatur od lat 90 w komputerach Apple.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users